Подравняване на дървен под за ламинат

Ламинатът е качествено и евтино покритие за пода. Този материал се появи на пазара на строителни материали сравнително наскоро. Въпреки това, вече спечели огромна популярност. Тя е свързана с красив и естетически външен вид (ламинат на външен вид е подобен на паркета), издръжливост, ниска цена, лесна поддръжка и лесен монтаж. Въпреки това, за полагане е необходимо основата, върху която е поставена, да е напълно равномерна.

Подравняване на дървен под за ламинат

Подравняване на дървен под за ламинат

Изравняване на пода за ламинат могат да бъдат произведени по различни начини. И целият процес може да отнеме от няколко часа до няколко дни.

Поставете ламината има пет основни покрития. Той може да бъде шперплат, шпакловка от лепило PVA, самонивелиращ се под, дървен лагер или бетонна замазка. Определете правилния възможен начин след пълна оценка на състоянието на повърхността, върху която ще бъде поставен ламинатът.

Подготвителна работа

Преди да започнете подравняването, трябва да извършите подготвителната работа.

Първо трябва да се определи състоянието на пода за наличието на мухъл, гъби и гниене, насекоми вредители. Проверката може да се извърши по следния начин. Една екстремна дъска излиза и се поврежда дървесината. Всички повреди ще бъдат еднакви в цялата площ на пода. Ако няма повреди, няма нужда да ги променяте.

След това е необходимо да се измери хоризонталното ниво на пода. Можете да направите това с лазерно ниво. Работата се извършва по следния начин:

  • първо трябва да намерите най-високото място на пода, да настроите нивото;
  • след това от това място трябва да направите четири знака в ъглите на стаята и за предпочитане няколко маркера по стените.
След това е необходимо да се измери хоризонталното ниво на пода

След това е необходимо да се измери хоризонталното ниво на пода

Ако няма лазерно ниво, то тази работа може да се извърши с обикновено ниво на сградата с водни сензори. Но с това ниво на работа ще бъде по-отнема време. Процесът протича в същия ред:

  • първо трябва да намерите най-високото място близо до стената на пода;
  • След това нанесете нивото върху стената и начертайте лента по долния край на нивото;
  • След това нивото се прилага към края на линията и линията се изтегля, докато тя минава през целия периметър на стаята.

Следващият етап ще открие хълмовете и кухините на пода. Две въжета се простират по и над стаята според нивото на маркиране. Ако няма контакт с пода на всяко място, това ниво ще бъде идеално. Ако обаче има контакт с пода, то нивото трябва да се увеличи с няколко милиметра.

Ако неравностите на основата не надвишават три милиметра, тогава субстратът ще бъде достатъчен, за да се изглади (оптималният вариант е подложката от корк). Във всички останали случаи подът трябва да бъде изравнен за ламинат.

Първият начин за изравняване на дървения под

Първият и най-често срещан начин е да се изравнява пода с шперплат. Този метод се използва за разлики в пода не повече от 6 милиметра на 1 квадратен метър от пода. Монтирането на този материал се отличава с неговата простота и се извършва по следния начин.

  1. Устройството е за щайга. Първоначално на основата трябва да инсталирате щайга, върху който след това шперплат ще бъде закрепен. Височината на рафтовете зависи от нивото на пода. Облицовката е закрепена към основата с самонарезни винтове.

    Устройство за обвивка



    Устройство за обвивка

  2. Полагане на шперплат. Плочите шперплат се поставят върху подготвената щайга. В същото време те трябва да бъдат "в беглец", т.е. шперплат на следващия ред да бъде изместен спрямо предходния с една четвърт или половина на листа. Кръстосаните стави не трябва да са стави. Необходимо е да се осигурят технически пролуки между стената и пода 2-3 cm ширина. Шперплатът се закрепва с винтове или гвоздеи. Шапките трябва да бъдат вдлъбнати в материала. След това подложката и ламинатът могат да се поставят върху основата.

    Полагане на шперплат

    Полагане на шперплат

Вторият начин за изравняване на дървения под

Вторият начин е да се използват дървените трупи, върху които се монтират подовите дъски. Този метод трябва да се използва само ако старите табла са станали неизползваеми, а самите изоставания са все още в отлично състояние. Процесът се състои от следните стъпки.

  1. Премахване на стари дъски за под. Тук всичко е ясно, с помощта на ноктите и чук старите дъски се отстраняват. В този случай е невъзможно да се повредят изоставанията, към които са прикрепени.
  2. Загряваща база. В пространството между закъсненията първо се запълва слой от експандирана глина, след което се поставя пяна върху нея. Изолацията трябва да се положи плътно, като се запълни цялата свободна зона между лагерите. Смесите между плочите могат да се обработят със специален мастик или да се напълнят с пяна.
  3. Полагане на шперплат. Последният етап е полагане на шперплат. Листовете са прикрепени към лагерите с помощта на самонарезни винтове. Стъпката между скрепителните елементи трябва да бъде 15-20 см. След това шперплатът и ламинатът се полагат върху шперплата.

Третият начин за изравняване на дървения под

Третият начин е замазка с PVA лепило и дървени стърготини. Той е много лесен за употреба, но отнема доста време. За да направите това, трябва да вземе дървени стърготини от дърво, PVA лепило, дървени водачи, шпатула с ширина 300 мм, ниво на инсталация. Освен това препоръчваме да следвате инструкциите стъпка по стъпка.

Замазка с PVA лепило и дървени стърготини

Замазка с PVA лепило и дървени стърготини

  1. Монтаж на водачи. След като определите нивото на бъдещия етаж, поставете водачите на разстояние между тях от 30 сантиметра по цялата площ на пода. Трябва да започнете отстрани, където има по-малко отклонение от нивото. Едновременно с това монтираме водачите по целия периметър на стаята.
  2. Повърхностна обработка с грунд. Първоначално повърхността трябва да се обработва с грунд. Нанесете композицията с четка.
  3. Изготвяне на смес от шпа В лепилото PVA е необходимо да добавите дървени стърготини. Добавете, докато се окаже същността на кремообразната консистенция. Можете да го смесвате със смесител.
  4. Прилагане на състава на повърхността. Нанесете сместа не трябва да е с дебелина повече от един сантиметър, тъй като тя ще се свие. След нанасянето на първия слой е необходимо да изчакате да изсъхне напълно. След това поставяме следващия слой и така нататък, докато се получи необходимата височина на нанесения замазка;
  5. Полагане на шперплат или фибростъкло. Когато замазката напълно изсъхне, върху нея трябва да поставите тънък шперплат или дървесни влакна. Тези листове са прикрепени към водещите винтове или пирони. Също така е необходимо първоначално да решите, отколкото ще покриете подовата настилка. Това е необходимо, за да се осигури, че връзките между листовете се намират върху водачите.

Още два начина за изравняване на дървения под за ламинат

Четвъртият и петият метод могат да се използват само ако дървеният под е наистина издръжлив и надежден. Те са включени в изравняването на повърхността със саморазливна смес или бетонов разтвор. И вторият метод има значителен товар върху основата: той се увеличава с около 75-100 кг на 1 кв. Км. м.

Инструкция стъпка по стъпка:

  • подготовка на фондацията. Всички пукнатини и пропуски на основата трябва да бъдат запечатани с шпакловка или PVA лепило, смесено с дървени стърготини. Оставете да изсъхне напълно;
  • Полагане на хидроизолация. Хидроизолационният материал предпазва дървената основа от негативните ефекти на влагата и кондензацията, които могат да възникнат при изсушаване на самонивелиращата се смес. За защита, най-добре е да използвате филм. те са подредени с припокриване от 5 см един върху друг, ставите са залепени с лепяща лента -

    хидроизолация

    хидроизолация

  • Сместа трябва да се разрежда с вода според инструкциите на производителя. Разтворът трябва да бъде с еднаква консистенция, без бучки;
  • след това започва да се налива: сместа се запълва с лента с ширина 30-40 см, започвайки от ъгъла. След това запълнената зона се разстила с шпатула. След това следващата лента се запълва и цялата стая се обработва. В този случай основата трябва да бъде изравнена така, че ръбовете на предишния слой да не изсъхнат.
  • след пълно изсушаване на сместа (времето на сушене е указано от производителя на състава), върху основата може да се положи ламинат.

Струва си да се помни, че тези два метода не са най-добрите варианти за дървен под. При отклонението на дъските, замазката просто може да се счупи. Затова е за предпочитане да изберете първите три опции за подравняване.

Последният етап от всеки метод непосредствено преди инсталирането на ламината е поставянето на основата. Има различни видове субстрат (тип ролка), но принципа на техния монтаж приблизително идентични: приготвената подложка подредени парчета материал рула с леко припокриващи се един с друг или челно съединение. Шевовете са залепени с лепяща лента. И след това можете да монтирате ламинатните панели.

Ламинат върху дървен под

Ламинат върху дървен под

Видео - Изравняване на дървения под за ламинат

Видео - Как да поставите ламинирания под на стария етаж

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
» » Подравняване на дървен под за ламинат
© 2021 BggeHat.com