Как да изградим колонна основа на тръби?

Основата на тръбите е доста двусмислено решение. Много строители се интересуват, когато чуят за този дизайн.

Всъщност, колонната основа на тръбите е доста лесна за създаване. Ред на магнитуда е по-лесно да се напълни пълна монолитна лента или чиния. В него обаче има по-малко приятни аспекти.

Тръбна колонна основа с дървена решетка

Тръбна колонна основа с дървена решетка

В тази статия ще ви разкажем за полезността на основата на тръбите, защо тя трябва да се използва и как да се изгради тази структура със собствените ви ръце.

Дизайн функции

Основите, основани на тръби, почти изцяло повтарят схемата на колонните основи.

В действителност, те са колонизирани, изпълнени само с малко нестандартни, но от тази не по-малко привлекателна процедура.

Обичайната основна колонна основа се състои от работни подпори и решетка. Опорите са направени правоъгълни. Най-често те се събират от готови бетонни блокове с малки размери. Блокове за плитка плитка основа, блокове за полагане на стените на баня и т.н., са най-подходящи.

Вторият вариант - изливане на монолитна основа, която се различава от предишния метод само по това, че подпорите се изсипват в кофража.

Над полюсите се поставя решетка, която събира товари от по-високата сграда и ги прехвърля на земята. Изчислението показва, че грил е почти основната структура на фондацията. Без нея е невъзможно да се прехвърлят натоварванията качествено и да се изтеглят всички колони заедно в един работен механизъм.

Основата на азбестоциментните тръби е един вид монолитна колонна основа. Нейната разлика се крие в избора на кофраж. Когато изграждаме лятната къща, баня или друга подобна структура, сме свикнали да виждаме конвенционален кофраж от дъски или щитове. Използва се за запълване на базата и плочките, стените на къщата, подовете й и т.н.

Въпреки това, в ситуацията с колонни структури и ако е по-конкретно, а след това със своите опори, няма нужда да се занимава с дълъг и отнемащ време монтаж на дървен кофраж.

Изчисляването на строителите показа, че това е подготвителната работа, която отнема по-голямата част от времето, за да издигне структурата. На един и същ кофраж за сглобяване лъвският дял от подготвителната работа е даден.

Използването на тръби може да намали този процес няколко пъти. Вместо да изкопаем окопите, да разбием дъските, да ги инсталираме в земята, достатъчно е да изберем тръба с подходящ диаметър и да го съберем в предварително пробита кладенеца.

Тогава тръбите се пълнят с бетон и отгоре се излива монолитна скара.

Очевидно е по-удобно и по-лесно да се действа. Същите действия изискват по-малко време, материали и ресурси.

ограничения

За съжаление, съществуват известни ограничения за самоизработени тръбни основи, които не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като се отнасят за техните дизайнерски характеристики.

Основата на азбесто-циментовите тръби не е в състояние да се конкурира в силна с изграждането на лента или керемида база. Това важи както за плитки, така и за стандартни проби.

Наличието на относително тънки колони с обвивка от тръби, дори в комбинация с надеждна грил, не дава цялата сила, която дава пълна стена от бетон. Това трябва да се запомни.

Ако възнамерявате да изградите разширение, например веранда или външна кухня, тогава колонната основа на тръбата е идеална опция. Възможно е да се организира верандата на всякаква височина, минимум ресурси ще бъдат изразходвани за изграждането на фондацията, освен това е напълно невъзможно завършването на работния процес, без всъщност да се използва помощта на специалисти или някой друг.

Готови колонови подпори от азбестови тръби

Готови колонови подпори от азбестови тръби

При избора на фундамент за леки сгради, например под стените на банята, тази опция също е подходяща.

Изграждането на баня е желателно да се води на определена височина и какво може да бъде по-добре и по-евтино от издигането на стените на банята на стълбовете на основата на колоната?



Друго нещо - големи къщи, изработени от тухли. Необходимо е да ги повишавате с голяма предпазливост и само след внимателно изчисление. Препоръчва се изчислението да бъде поверено на проверените експерти. Многоетажни сгради за монтиране на монолитни самостоятелни опори и е напълно забранено. Те просто не могат да издържат натиска и да се счупят.

Затопляне и отопление

Друга особеност на всяка колонна основа е невъзможността да се организира пълна база.

Стените на банята, верандата или къщата се държат върху скара, която предава товари на подпорите. Опорите или стълбовете обикновено се издигат на земята с няколко десетки сантиметра, разликата между нулевата точка на земята и пода на къщата понякога е равна на метър.

Изпълнение на пълен процес на изолация и екстериор декорация в такива условия е невъзможно. K затопляне на фундамента ще трябва да бъдат подготвени.

На първо място, трябва да създадете повърхност, с която можете да работите. Най-простото решение е да се отреже пространството на периметъра с обикновена дървена рамка, която след това се окачва с изолационни елементи и декоративни панели.

Под рамката е направена база от усилен пясък или чакъл, тя е прикрепена към колоните с помощта на котви.

По-скъп и труден метод е изграждането на тръба. Завирка е почти така висококачествена самоносеща стена между подпорите на основата. Тя е изградена от бетон или тухла, има подготовка от компактен чакъл или монолитен бетон.

Ако мазето дървена рамка е допустимо да бъдат подрязани с пач панели или максимално, евтини декоративни плочки, а след това външния завършек на тръбата според схемата си от финала на обичайната стена практически не се различава.

Топлината на фалшивата socle, въпреки че не се сравни с ефективността на пълна изолация къща, но все още дава своя резултат. Подът и стените в къщата ще станат по-топли, което означава, че общата температура в стаята ще се повиши.

Изграждане на фондация

Изграждане на основата на тръби е много лесно и просто. Трябва само да изпълните няколко елементарни стъпки:

  1. Вземи тръби за кофраж на колони.
  2. Изчислете броя тръби и разположението на тяхното разположение.
  3. Пробийте кладенците.
  4. Инсталирайте тръбите в кладенците.
  5. Изсипете ги с бетон.
  6. Налейте решетка върху подпорите на основата.

Етапите на работа се извършват в ясна последователност един по един. От самото начало трябва да разберете какъв тип тръби ще използвате за кофраж.

Монтиране на азбесто-циментовата тръба в кладенеца

Монтиране на азбесто-циментовата тръба в кладенеца

Като основна суровина се използват тръбни сегменти:

  • метал (стомана);
  • пластмаса;
  • азбест и азбесто-циментови.

Използването на метални или стоманени тръби е оправдано, само ако нямате други възможности и има куп метални изделия, които просто не могат да бъдат прикрепени. Металът лесно се корозира, скъп и не взаимодейства добре с бетона, особено ако не е защитен.

Основата на стълбовете на пластмасови тръби е добър начин, но не разполага с необходимата здравина. Основата на колоната от пластмасови тръби е много евтина. При работата се допуска използването на PVC тръби от външна канализация.

Евтиността обаче влияе върху крайната здравина на структурата. В допълнение пластмаса Не се захващайте с бетон в едно цяло, той просто служи като вид ограничител или конвенционален кофраж.

Друго нещо - колонна основа на азбестови тръби. Азбестовите тръби се предлагат в огромни количества. Те са евтини, трайни, надеждни и стабилни. Основата на азбесто-циментовите тръби е лесно да се изгради от себе си. Максимумът, от който се нуждаете, е помощта на един или двама души по време на инсталирането на тръби, но дори това не е необходимо.

Изграждане на колонна основа на тръби (видео)

Изчисляване и монтаж

Изчисляването на основата се намалява до определяне на натоварването на лагерите от всяка отделна опора и техния работен диаметър. Изчислението ще ни позволи да научим всички дизайнерски характеристики на бъдещата фондация. Например, изчисляването на носещата способност на бетонната колона ще покаже подходящия работен диаметър на подпората, необходимия брой подпори, височината на поставяне, независимо дали се нуждаят от допълнителен запълване и т.н.

Изчислението, както вече споменахме, се препоръчва да бъде поверено на компетентен професионалист.

След завършването на подготвителните работи те започват строителството. Първият етап е маркирането. Второто - сондаж на кладенци с желания диаметър и запълване в пясък.

След това поставяме предварително нарязани тръби в сондажни отвори. След това се извършва пълнене на бетон в тръбите. Запълването се извършва, докато тръбата се напълни до ръба.

След втвърдяване на бетона, остава да се запълни облицовъчната арматура или решетка, а основата ви е напълно готова за работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фондация на колоните със собствени ръцеФондация на колоните със собствени ръце
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Избор и изграждане на фундамент за дървена къщаИзбор и изграждане на фундамент за дървена къща
Плюсове и минуси на колонни основиПлюсове и минуси на колонни основи
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Ние изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръцеНие изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръце
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
» » Как да изградим колонна основа на тръби?
© 2021 BggeHat.com