Какво прави изолацията на пода в къщата

Полетова структура в изолация

Най-готината част от апартамента е пода. Дори и при относително топло време извън него може да остане студено. Няма нищо странно за това. Обичайното физическо право е, че топлият въздух остава нагоре и студеният въздух долу. Но не е толкова лошо. Ако правилно изпълнена подова изолация, през незапечатани шевовете и interpanel ставите ще излезете от стаята за затопляне на 30 и сметки за отопление на апартаменти нарасне до голяма степен.

Какъв материал трябва да избера за топлоизолационно устройство? Да направим няколко препоръки по този въпрос и да разгледаме и характеристиките на изолационния процес.

Избираме материала

За такава работа можете да използвате различни нагреватели:

  • Свободни материали. Те включват дървени стърготини, шлака, разширена глина и арболит. Те не стоят твърде много и имат отлични показатели по отношение на затоплянето на подовете.
  • Минерална или стъклена вата. Има голям ефект от гледна точка на топло- и звукоизолация, огнеупорен, без гниене, хигроскопичен, но изисква допълнителна пара и хидроизолация.
  • Стиропор и полистирол. В някои отношения, разнообразен материал. Той идеално "работи" като допълнителна топлоизолация за топъл под, а също и като нагревател в дървени къщи.

Невъзможно е да се каже недвусмислено кои топлоизолационни подови настилки са по-добри. Всички те имат различни показатели за топлопроводимост и устойчивост на климатични влияния. В този случай трябва да разчитате на финансовите си възможности и технологичните характеристики на настилката.

Затопляне на дървени подове

Изолацията на дървения под се извършва по традиционен начин, т.е. чрез полагане на материала в пространството между закъсненията.

Поетапният работен план изглежда така:

  • Отваряме старата корица. За да направите това, разглобяваме всички дъски, ако работата се извършва в старата къща. В случай на изолация на пода в строителната сграда всичко е много по-лесно. Преди да поставим плочката, извършваме процедура за затопляне.
  • Пароизолация. Устройството за предпазване от пара е подложката на специален филм, през който могат да излязат кондензатните пари. В същото време влагата не може да проникне в изолацията отвън. Материалът на ролката се разгъва и лежи върху горната част на рамката на пода, навивайки припокриването му от 10-15 см. Също така оставете малко върху ставите със стените. Свързваме фугите със залепваща лента.

Когато използвате полипропиленов материал, някои хора се питат от коя страна да включат бариерата за пара? Няма разлика и можете да го направите, както ви харесва.

  • Изолация. Най-важният момент. Тук работата се разделя според вида на използвания материал. Ако се използват хлабави материали, те се разпределят равномерно във вътрешната кухина между закъсненията. Но първо ние правим дори земна основа, ако няма плоча от стоманобетонни подове. Топлоизолационната плоча или ролковите топлоносители се полагат между опорните пръти и се притискат срещу тях, така че да няма пукнатини.
  • Последната част. В края на нагревателя отново поставяме филм за бариери срещу пара. Той ще предпази материала от парите, които идват от стаята. Принципът на работа е еднакъв - разпространяваме материала, като се припокриваме и закрепваме фугите със залепваща лента. След това шие цялата структура с плочките и лежеше подовата настилка.

Бетонни подове

Структура на подовата изолация

Изолирайте бетонния под

В повечето случаи подът в градския апартамент е бетонна плоча, която сама по себе си е много студена. Плюс възможните слотове в пода, разхлабените връзки между стената и пода, а накрая - само ледена повърхност под краката.

Ето защо, за собствениците на такива апартаменти, а дори и на първия етаж, основният проблем е изолацията. Можете да поставите система за отопление на контура. В този случай е необходима топлоизолация за топъл под. Той трябва да бъде поставен под отоплителната система, така че топлината да не стига до мазето. Но това е скъп вариант, така че помислете за два по-евтини начина.

Вариант номер 1 - изолация под замазката

Значително изолация на това покритие ще помогне на топлоизолационни материали валяк, поставени под циментова замазка. В този случай работата се извършва съгласно следния план:

  • Демонтаж на подовия материал. На този етап отстраняваното покритие се отстранява - линолеум, паркет или ламинат. Положението е по-лесно, ако започнете такава работа в нова сграда. За да направите това, просто отстранете слоя от циментова замазка, ако има такъв, изравнете повърхността и отстранете всички остатъци.
  • Полагане на защитен материал. Устройството за бариери за пара за такива работи се изпълнява по следния начин. На почистваната повърхност се полага полиетилен или полипропилен. Препоръките са еднакви - припокриване от 10-15 см и същата надбавка по стените. Съединенията са запечатани с лепяща лента.
  • Изолация. На изолационния материал се полага изолация. Поставете я, закрепете ставите с лепенка. След това отново има слой от бариера срещу пара. Можете да използвате експандиран полистирол. Но когато работите с него, покажете максимално внимание. Поставете плочите възможно най-плътно един към друг, така че студените мостове да не се образуват в ставите. Когато се използват тези материали, устройството за бариери срещу пара може да се пропусне.
  • Машини за замазка. Най-напред на нагревателя трябва да поставите подсилваща мрежа - вид скелет за замазката. Изливането се извършва с малък слой приблизително 50 mm. Не направете по-тънко покритие, в противен случай ще се спука с времето. След това материалът трябва да изсъхне в продължение на две седмици, след което повърхността се грундира за по-голяма здравина.

Вариант номер 2 - загряване при закъснение

Как да направите дървен под

Инсталиране на дневника



Този метод е подобен на затоплянето на дървени подове. Единствената разлика е, че в дървените къщи трупите са по-дебели, те вече са монтирани и могат да се използват всички материали за изолация.

Във варианта с бетонно покритие е необходимо предварително да се поставят дървени бруски, а тук ще бъдете ограничени в избор на нагревател. Причината е невъзможността да се използват дебели трупи, които ще скрият скъпоценните сантиметри от височината на стаята.

Подготовка и бариера срещу пара

Както и в първия случай, повърхността се почиства и всички пукнатини и дупки са запечатани върху нея.

След това идва ред на хидроизолация. В този случай е разрешено използването на полимерни състави, нанесени от ролката или четката. Можете също така да поставяте и валцирате материали със същите препоръки - припокриване между фолиото и поставяне на материала върху стените с последващо закрепване на фугите със залепваща лента.

Монтиране на дневника

Отговорен момент. Това ще изисква барове, които не надвишават 40 × 40 мм, предварително обработени с гниене. Инсталирайте ги на около един метър един от друг, така че подовете да не се огъват.

Ако за изолацията се използва хлабав материал, не се изисква забавяне. Ще е необходимо да инсталирате маяци за изливане на циментова замазка.

Полагане на изолация

Подгряваме пода

Структура на пода с нагревател между закъснението

Тук могат да се използват всякакви ролкови материали, например минерална вата или пяна от полистирол. Но можете да използвате насипни пълнители.

Във всеки случай, те трябва да бъдат опаковани в плътен слой. След това друг ред на хидроизолация, а след това има ред на подовата настилка.

floorboarding

За тази работа можете да използвате шперплат от бакелит, плочи от дървесни частици, гипсокартон или плоча OSB с дебелина най-малко 15-20 мм. Ще бъде по-безопасно да ги поставите на два слоя, така че шевовете на долния ред да се припокриват с горните плочи. Това свежда до минимум възможността за студени мостове.

Алтернативни възможности за изолация

Монтиране на килима на двустранна лента за скициране

Килим: уютно решение

С малки загуби на топлина от пода, можете да използвате по-прости методи. В същото време се използват подови материали с нисък индекс на термична проводимост. Най-лесният изход е полагането на килима.

Най-големите изолационни свойства са продуктите с естествена вълна и дълго дрямка. Можете също да поставите мармолеум или линолеум с топъл субстрат - юта или филц. По същия начин е възможно да се изолират подовете с последващо довършване с ламинат, като под него се поставя по-дебел корков субстрат. Дървото вече е топло, но за жителите на приземния етаж тази опция може да се приеме като бележка.

заключение

По този начин, за да се поддържат подовете дори през зимата при приятна температура, не е необходимо да се поставят нискотемпературни отоплителни системи. Разбира се, това е много удобно и в такива случаи няма да има нужда от допълнителна топлоизолация за топъл под. Но това е по-скъп вариант и няма да е достъпен за всички. Освен това в повечето случаи съвременните подови материали са достатъчни, за да създадат комфортен топъл под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолира тавана в дървена къщаКак да изолира тавана в дървена къща
Затопляне на дървения под за комфортен престойЗатопляне на дървения под за комфортен престой
Как да изолираме правилно къщата отвън?Как да изолираме правилно къщата отвън?
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Как да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материалиКак да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материали
Затопляне на подаЗатопляне на пода
Изолация на тавана в частна къща - методиИзолация на тавана в частна къща - методи
Затопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготиниЗатопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготини
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
» » Какво прави изолацията на пода в къщата
© 2021 BggeHat.com