Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация

Всеки собственик на жилище, преди всичко, се интересува от въпроса как да го изолира. Има много различни методи, но една от най-ефективните е изолацията на пода с вашите ръце във вашия апартамент или къща. Освен това, този метод не изисква специални умения.

Методът на изолация на пода, на първо място, ще зависи от материала на пода. Ще разгледаме изолацията на пода от дърво и бетон със собствените си ръце в апартамента и къщата.

Затопляне с минерална вата

Минералната вата е една от най-популярните топлоизолационни материали. Предимства на тази изолация, в допълнение към нейната пряка цел, доста:

  • Отнася се до огнеупорни материали, което от своя страна е добра противопожарна защита за вашия дом.
  • Осигурява отлична звукова изолация, която е особено вярна за тези, които живеят в къщи с тънки стени.
  • Не се деформира нито при високи, нито при ниски температури.
  • Атрактивна цена

За да изолирате подовата настилка с минерална вата, необходимо е размерите на стаята ви да позволят да се разпределят под нагревателя 50 мм височина - в противен случай трябва да потърсите други начини.

Разбира се, както всеки материал, минералната вата има своите недостатъци. Основните са:

  • материалът не е силен
  • не е устойчива на влага.

Тези недостатъци обаче могат да възникнат само в случай на неправилна обработка на материала и неспазване на техниката на неговото полагане.

Процесът на полагане на минерална вата

И така, как да изолирате пода с минерална вата? За да започнете, трябва да почистите пода, до бетона, ако има бетонен под, а ако е дървен, тогава трябва да премахнете дъските, както и всичко под тях. Между другото, ако състоянието на вашия дървен под пасва на вас, тогава можете просто нежно да премахнете дъските си, след като отбеляза в какъв ред са били положени, а след това, след затопляне, ги върнете обратно.

Следващите етапи на полагане на минерална вата - изравняване на повърхността под нея, както и пара на бариера. Това не са задължителни мерки, а в някои случаи много желателни и способни да опростят процеса на затопляне. След това трябва да настроите и подсилите водещите греди за последващото полагане на нагревателя. Разстоянието между гредите се определя от размера на стаята и самата изолация, но оптималната опция е 500-600 мм.

Складиране на минерална вата

Складиране на минерална вата

Когато закрепите всички греди, трябва внимателно да поставите между тях минерална вата, така че да няма разминаване между материала и лъча. След това повърхността трябва да бъде изолирана със специален филм и можете да поставите самият под - независимо дали става въпрос за дъски, фибростъкло или ПДЧ.

Затопляне с пяна

Пенопластът е отличен топлоизолационен материал, широко използван като нагревател за пода. Отличителни свойства на пяната:

  1. Добра топло и звукоизолация
  2. Евтиност на материала
  3. Устойчивост на гниене
  4. Устойчивост на влага

Недостатъците на пластмасовата пяна са доста малки, но трябва да се запомнят, за да се избегне унищожаването на вашата изолация. И първата от тях е чувствителността към механични щети. С полистирола трябва да се работи много внимателно и да се създаде допълнителна защита срещу повреда.

Друг недостатък е, че пяната не позволява въздухът и, колкото и смешно да е, обичаме много мишки. Ето защо, ако използвате полистирол като подово изолация, ще трябва да го изолирате напълно от всички страни, така че гризачите да не я ядат.

Полагане на пластмасова пяна

Има два начина да изолирате пода с полистиролова пяна. Ако имате бетонен под, поставете листовете от полистирол директно върху него и след това направете финалната замазка. В този случай, струва си да вземете специална пяна с повишена якост. Също така можете да направите изолацията на подовата пяна по друг начин - не трябва да използвате листове пяна и нейните гранули - полистирол, добавете ги директно към разтвора за замазка и след това покрийте пода с това решение.

Полагане на пластмасова пяна

Полагане на пластмасова пяна



Ако имате дървен под, трябва да използвате, както при изолация от минерална вата, направляващи греди. В този случай изолацията трябва да бъде поставена между тях, така че да не останат пукнатини и след това да бъдат обработени с монтажна пяна.

Топлоизолация на пода с експандирана глина

Друг начин да изолирате стаята си е да затоплите пода с разширена глина. Разширената глина е гранулирана изолация на основата на глинести съединения. Сред предимствата на разширената глина:

  • Добър индикатор за топлоизолация и шумоизолация (100 мм от експандирана глина също изолира, подобно на 250 мм дърво)
  • Устойчивост на високи и ниски температури
  • Екологична съвместимост
  • Той не се страхува от гризачи

С всички тези качества той, като всеки нагревател, има няколко отрицателни страни. Така че,

  1. Нестабилност на материала
  2. Отличен абсорбира влага (за някои може да изглежда като плюс, но понякога това е много голямо минус)

Полагане на експандирана глина

Важно е да запомните, че затоплянето с разширена глина изисква много строго съответствие с технологията. Така че, първо трябва да почистите пода. Ако имате дървен под, премахнете всички конструкции, с изключение на фиксиращите греди. След това напълнете повърхността със слой от пясък, дебел около 100 мм и внимателно утъпквайте.

Трябва да се помни, че слоят от експандирана глина трябва да бъде най-малко 150 мм, в противен случай няма смисъл.

Крайната дебелина на слоя зависи от натоварването на пода. Също така си заслужава да използвате хидроизолацията - специален филм, който предпазва материала от влага върху него.

Топлоизолация на пода с експандирана глина

Топлоизолация на пода с експандирана глина

Когато сте решили дебелината на слоя от експандирана глина, трябва да настроите така наречените маяци по периметъра на помещението (не ги поставяйте твърде близо до стената) и да заспите с разширена глина. След това тя трябва да бъде съобразена с маяците с помощта на риболовна линия. След това бетона се излива. Бъдете внимателни - излейте го, не трябва да нарушавате нивото на разширената глина. Някъде на 6 дни вече можете да ходите по повърхността му. Не забравяйте, че през следващите 3-4 седмици редовно мокрите пода с вода, за да избегнете пукнатини.

Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

Разширеният полистирол се използва широко в изолацията на пода първоначално на земята, както и подовете с отопление и над избите. По принцип неговите предимства, недостатъци и начин на монтаж са описани по-горе, в раздела за подова изолация с пяна. Заслужава обаче да добавите още няколко думи.

Топлоизолация на пода с полистиролова пяна - е приложима за всички повърхности, независимо дали е от бетон, дърво или керемиди. Но особено използването му в апартаментите, разположени на приземните етажи, както и в частните къщи, ще се оправдае. Факт е, че този материал, в допълнение към топлоизолационните свойства, се втвърдява добре и не е средата, в която гъбата може да се разпространи.

Подгряваме подовата повърхност с писалка

Penoplex е материал, основан на полистирол, който има добри качества на изолация:

  1. трайност
  2. Устойчивост на влага
  3. Ниска топлопроводимост
  4. евтинията

По принцип това е същата пяна, само с малки добавки. Технологията за подреждане на хартия е подобна. Подгряването на пода с penokleksom се извършва чрез полагане между закрепващите греди и последващото укрепване на циментовата замазка.

Затопляне на пода с пенофол

Penofol е термоизолационен материал, съставен от пенообразен полиетилен и алуминиево фолио. Penofol се използва изключително в комбинация с penokleksom. Затоплянето на пода с пенофол включва няколко етапа на работа.

Започнете с почистването на пода и неговата хидроизолация. Можете да използвате същия penofol вместо специален филм. Полагането на материал върху повърхността на пода се обработва с монтажна пяна, раздуващи се фуги и шевове. Освен това, върху покритото фолио от пяна, фиксирайте дървените ленти на разстояние около 500 мм една от друга. След това между тях лежаха листовете на пеноплекс, така че повърхността на листовете да е разположена на същото ниво с повърхността на ламелите. Ако има слотове и отвори, те трябва да бъдат обработени с монтажна пяна.

И последният етап - полагане на ПДЧ върху нагревателя. Този метод на изолация се използва предимно за балкони и лоджии, но за пода в стаята, той също ще направи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Нагревател за рецензии на къщи и какво да избереНагревател за рецензии на къщи и какво да избере
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Външна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръцеВъншна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръце
Нагревател урсаНагревател урса
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
» » Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
© 2021 BggeHat.com