Затопляне на дървения под за комфортен престой

Затопляне на дървен под

Етажът е една от най-проблематичните и студени части на частна къща. Това е особено вярно за първия етаж и се дължи на факта, че студеният въздух е насочен отдолу, което намалява температурата в помещението и създава неудобство за жителите.

В частна къща, дори дъждовна и дъждовна през есента или през зимата ще бъде топло, ако навременното и качествено изпълни изолацията на дървения под. В края на краищата, както е известно, най-голямата топлинна загуба пада върху пода и основата, затова, преди всичко, когато се строи или ремонтира сграда, трябва да се обърне специално внимание на въпроса за тяхната изолация.

Ако след строителството или след закупуването на къща е установено, че пода е студен, тогава не се разстройвайте. Простата и не твърде скъпа технология за затопляне ще ви позволи да направите всичко сами, като имате в арсенала необходимите инструменти и някои знания.

Необходими инструменти

За качествено и бързо изолиране на пода, трябва да използвате професионални инструменти:

  • сондаж - това е необходимо, за да се направи правилния размер на отвора, ако е необходимо;
  • Специален шкаф, изработен от метал или дърво, с дължина до 2 метра, наречен "правило";
  • ниво сграда, лазер или вода;
  • рендета за гребла;
  • дюза за сондажен миксер, чрез която се смесват различни състави;
  • Отвертка за закрепване на резбови елементи;
  • електрически трион;
  • видях;
  • помощни инструменти - молив, нож, измерване на лентата и подложка.

Топлоизолационни технологии

Към днешна дата има два начина за затопляне. За да определите кой от тях ще бъде най-приемлив, трябва да се запознаете напълно с всеки един от тях.

Затопляне на подземното пространство

Подгряващите подове на закъсненията са най-популярният начин днес да създадат комфортна обстановка в долната част на стаята. Това се дължи на факта, че доста често рамковите къщи или конструкции от дървесината са издигнати на колонна основа. Следователно, преди края на конструкцията, в интервалите между стълбовете на основата, се полагат тухли и се образува комин на сградата, наречен тръба в този случай.

В този случай между плочките за пода и земята има празно пространство, което води до ефекта на студен под в къщата. Задачата на наемодателя е да предпази студения въздух от охлаждане на подовата настилка, като за целта подът е изолиран при закъснение. Едновременно с топлоизолационното устройство може да се извърши и ремонт.
Етапи на работа:

  • демонтиране на подови дъски;
  • подмяна на стари и полагане на нови трупи, които са предварително обработени със специална емулсия, което забавя процеса на разпад;
  • основно запълване на изолацията;
  • Полагане на хидроизолация;
  • монтаж на втория слой изолация;
  • полагане на вторични хидроизолации;
  • монтаж на плочката.
Инсталиране и пълнене на ниша

Запълване на ниши

Процесът на поставяне на изоставането започва с факта, че трябва да настроите най-екстремното закъснение до нивото, да го закрепите с помощта на оптично ниво и да го зададете точно точно обратното. След като вече са установени екстремни изоставания в една равнина, между тях трябва да се издърпа твърда найлонова нишка от едната страна, а другата - отправна точка. След това се сглобяват всички оставащи изоставания. Когато има някакви разлики във височината, клинове се поставят под закъсненията, които се закрепват с винтове.

Пространството между лагерите и земята е изпълнено с всякаква изолирана изолация - разширена глина, шлака, стърготини, гранулиран експандиран полистирол. От вътрешната страна на дървения труп се нарязват ноктите, върху които се полагат дъските. По този начин се оформя основа, върху която вече е възможно да се положи слой изолация.

След изграждането на носещата конструкция се появява завой на хидроизолацията. В това качество могат да се използват рубероидни, полиетиленови филми и други подобни. Краищата на хидроизолационния материал трябва да преминат към страничните повърхности на дървения материал преди горното им нарязване. Филмът е фиксиран със специални скоби, използвайки за целта конструктивен статив.

Обърнете внимание! Изборът на нагревател трябва да обърне внимание на качествените му характеристики. Топлоизолацията трябва да има ниско тегло, ниска топлопроводимост, да бъдат безопасни за околната среда и не абсорбира влага.

Следващият етап е поставянето на втория слой изолация. За тази цел се използват листове от минерална вата или експандиран полистирол. Ако са поставени два или повече слоя изолация от плочки, всеки следващ слой трябва да бъде разположен перпендикулярно на предварително поставения слой. Това е необходимо, за да се изключи съвпадението на шевовете между отделните елементи, които могат да бъдат студени мостове. След това втората хидроизолация се полага върху горната част на нагревателя, чиито ръбове се обръщат така, че да влизат между закъсненията и нагревателя.

Последният етап е поставянето на подовото дъно, което води до изолиран под, който ще трае доста дълъг период от време.

Затопляне на трупите

Разширен глинен лаг

Топлоизолация с разширена глина

Друг начин за затопляне на пода е да се запази свободното пространство и изолацията да се извършва директно между закъсненията. За тази цел, както в първия случай, страничните трупи се пришиват към трупите, върху които се полагат тънки дъски за поддържане на изолацията.

Всички други процедури се извършват по същия начин, както е описано по-горе, с изключение на устройството на първия слой насипна изолация.

Затопляне на груби подове

Грубият под може да бъде дървена обшивка или цименто-пясъчна замазка. И двете понякога изискват затопляне.

Обърнете внимание! Дървеният под е грубо обработен плот, положен върху изоставанията, върху които е поставен подовата настилка.

Но сега помислете за изолация върху бетон или циментова основа.

Редът на работа ще изглежда така:

  • повърхностна хидроизолация;
  • създаването на рамка;
  •  настилка на нагревател;
  • полагане на вторични хидроизолации;
  • монтаж на плочката.

Първичната хидроизолация се поставя директно върху цялата повърхност на лъскавата страна към циментовата замазка. В същото време се обръща голямо внимание на такъв въпрос като сухотата на повърхността. Ако небрежно третирате този етап от работата, то в бъдеще изолацията на пода на дървената къща ще бъде намалена до нула.

Закрепване на изолацията под грубия под

Isospan B закрепване

След полагането на хидроизолацията върху повърхността е монтирана рамка, която се извършва според вида на монтажа на дървения материал. Много е важно хоризонталното ниво да се наблюдава по време на монтажа.

След като сте проверили с помощта на нивото на рамката, е възможно да започнете полагането на изолацията - минерална вата или полистиролова пяна. Ако се използват дъски от минерална вата, те се полагат между неравномерните пръти на рамката на флаконите. А когато плочите за пяна се използват като нагревател, ставите се запечатват с монтажна пяна. Вторичната хидроизолация се полага по същия начин като първата. След това, върху върха на лъча, довършителна база е направена от дъгова дъска.

Затоплянето на необработените подове се извършва само ако няма пространство под повърхността на пода и има например цимент или бетонна замазка.

Избор на материал за изолация

Важно! Качеството на работата на подовата изолация в частна къща зависи до голяма степен от използваните материали.

Инсталация от еко-вълна

Еко вълна в изостава

Най-популярните нагреватели за днес са:

  • Стиропор във формата на плочи. Този материал все още се счита за най-добрата изолация за пода, тъй като има необходимата твърдост, ниска топлопроводимост и ниско тегло.
  • Плочи - плочи се полагат под покритието, например килим, ламинат, паркет и др.
  • Thermolife - се използва в случаите, когато изолацията е малък товар.
  • Ursa е най-популярният материал, използван за затопляне на хоризонтални повърхности. Той има демократична стойност, както и отлични качества на топло и звукоизолация.
  • Минералната вата на базата на базалт и фибростъкло е продукт, който се е доказал за дълъг период от време.
  • Uteplit е продукт, произведен в Китай. Това е хармонично съчетание на високо качество и ниска цена.

заключение

Ако сте се чудили как да изолирате пода в дървена къща, горепосочените препоръки ще помогнат както за начинаещи, така и за тези, които вече имат опит в извършването на подобни работи.

Качествено направената топлоизолация ще позволи да се поддържа желаната температура в помещението, да се предотврати появата на влага, мухъл и кондензация. Ето защо, във вашия дом винаги ще бъде топло, и настаняване ще бъде удобен и уютен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?
Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?
Затопляне на пода в дървена къщаЗатопляне на пода в дървена къща
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пянаКак да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пяна
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Начини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пянаНачини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пяна
Как да изолираме правилно системата за водоснабдяване?Как да изолираме правилно системата за водоснабдяване?
Дървена къща, когато е по-добре да се построиДървена къща, когато е по-добре да се построи
» » Затопляне на дървения под за комфортен престой
© 2021 BggeHat.com