Индукционна фурна със собствени ръце

За да се разтопи метала, се използва специален тип пещ, която се нарича индукция. Разликата между тези пещи е, че нагряването на метала се извършва с ток. Токът, от своя страна, се вълнува в непроменливото поле на индуктора. При индукционните пещи електрическата енергия преминава през цяла поредица от трансформации: първо става електромагнитна, след това - електрическа и само след това - термична. Индукционните пещи дават възможност за най-пълно използване на освободената топлина. И затова не е изненадващо, че такива пещи са най-съвършените сред електрическите пещи. Много хора са заинтересовани днес: е възможно ли е индукционна пещ, направена от мен? Ще се опитаме да намерим отговора на този въпрос.

индукционна фурна със собствени ръце: верига

Индукционната пещ може да бъде само два вида. Първият - с основния канал, а вторият - без ядро, тигел. Ако пещта се отвежда, това означава, че металът е поставен в пръстеновидната вана около индуктора. Вътре в този индуктор е ядрото. И ако пещта е тигел, тигелът с метала се намира вътре в индуктора. В този случай не може да се използва затворено ядро. (Виж също: Монтаж на отоплителния котел: методични действия и важни препоръки)


Предимства и недостатъци на индукционните пещи


Индукционните пещи, разбира се, имат определени предимства, които ги отличават между другите пещи. Тези предимства включват:



  • Стопилката има висока хомогенност поради активното движение на метала;

  • В такава печка има възможност за фокусиране на енергията или движението на зоните;

  • При индукционните пещи от легиращите елементи няма въглероден монооксид;

  • Тези пещи имат широки технически възможности при избора на метода на облицовката, капацитета на пещта, както и работната честота;

  • Възможно е много точно да се контролира температурата на стопилката;

  • Достатъчно висока скорост на топене;

  • Тази пещ е почти незабавно готова за работа;

  • Процесът, използван в индукционните пещи, е екологичен и безопасен за хората.
  • (Виж също: Комини за котли със собствени ръце)

Те имат индукционни пещи и техните недостатъци. Така че шлаката в тези пещи се нагрява поради топлината, която се отделя в метала. И така, шлаката има по-ниска температура. От това следва един друг недостатък: поради вискозните студени шлаки и горещите метали е трудно да се отстранят сярата и фосфора от тях (метали). И третият недостатък: в процепа между метала и индуктора магнитен поток е разпръснат, което налага да се намали дебелината на облицовката на тигела на пещта. И това, от своя страна, води до бърз провал на лигавицата.


Промишлени индукционни пещи


Като правило в индустрията се използват пещи за индуциране на тигелите и каналите. В този тигел пещи с топени чугун, стомана, мед, магнезий, алуминий, благородни метали. Капацитетът на тигела на такива пещи може да варира от няколко килограма до няколко стотин тона метал. В каналните индукционни пещи се разтопяват различни цветни метали и техните сплави, както и чугун.

Индукционните топилни пещи са със средна честота, индустриална честота и съпротивителна пещ. По този начин индукционните пещи със средна честота се използват най-често в леярни за металургични и машиностроителни инсталации. И те се разтопиха и стоманата прегреши. Освен това, ако се използват графитни тигли, в тях могат да се стопят цветни метали. За топенето на чугун и прегряването му се използват индукционни пещи с промишлена честота. Но съпротивителната пещ е предназначена за прегряване и претопяване на алуминий, неговите сплави и цинк. (Виж също: Видове пещи)

индукционни топилни пещи

Но възможностите на индукционните пещи формират основата за създаване на незаменимо устройство - известните микровълнови фурни. Така например, мини фурна delonghi - фурните ви позволяват бързо и вкусно да приготвят храна. Това са електрически фурни със специални нагревателни елементи. Възможностите на индукционните пещи значително опростиха нашия съвременен живот, което го направи по-удобно.


Възможно ли е да се направи индукционна пещ у дома?


Този въпрос често се подава от радиолюбители и днес те знаят, че е напълно възможно да се събере индукционна фурна със собствените си ръце. Но за да направите това, имате нужда от активна електрическа верига, която описва такава самоизработена индукционна пещ. Една такава схема предполага използването на високочестотен осцилатор, който генерира колебания с ясно определена честота от 27, 12 MHz. Такава верига се сглобява на четири тетроди - електронни тръби. В допълнение, веригата използва неонова лампа, предназначена да сигнализира, че устройството е готова за употреба.



Отличителна черта на веригата, благодарение на която индукционната мини фурна ще бъде сглобена от себе си, е фактът, че дръжката на кондензатора AC е изтеглена. И най-важното е, че дори и много малък променлив капацитет, парче метал, поставен в серпентината, ще се разтопи доста бързо. Така че, както показаха експериментите, за да се стопи малко парче цинк, това отне само 15-20 секунди. (Виж също: Карта на сайта)

Устройството, създадено по тази схема, е доста мощна. Това може да се види, като се забележи, че няколко секунди преди червеното състояние, отвертка ще се лекува в него. Но, възнамерявайки да създава индукционни топилни пещи от собствените си ръце, е необходимо да разберем какво зависи от скоростта на топене на метала в тях. Тази скорост има пряка зависимост от:



  1. Силата на използвания генератор;

  2. Загуба на хистерезис;

  3. Загуба на вихрови токове, възникващи във вътрешността на метала;

  4. честота;

  5. Степените на предаване на топлината към околната среда.


индукционни топилни пещи

Препоръчва се да се използват мощни лампи в схемата, но броят им не трябва да надвишава четири (в случай на паралелно свързване). Доставянето на такава пещ се осигурява от мрежата AC 220 чрез използване на токоизправител.


Домакинство


Разбира се, индукционната топилна пещ често не се използва в ежедневието. Въпреки че много домакини дори не подозират, че описаната в тази статия технология присъства в почти всеки дом. Те могат да бъдат микровълнови фурни, електрически фурни, индукционни готварски печки. (Виж също: Алтернативно отопление)

Индукционните готварски печки, например, позволяват да се приготвят всякакви вкусни ястия с помощта на индукционни вихрови токове. Тези чинии се отопляват почти незабавно и включването на горелката няма да е възможно, ако не си струва съдовете. Ефективността на такава плоча е 90 процента (за електричество тази цифра е 60-70, а за газа - 30-60). Въпреки това, за да използвате тези плочи, трябва да имате специални съдове.


Разнообразие от отоплителни съоръжения


Индукционните пещи, разбира се, трудно се класифицират като отопление. Но все пак - те са пещи и са включени в най-широката гама от различни пещи. Съвременните технологии позволяват да се използват най-новите постижения в разработването на такива устройства. Например, биологична камина Planika - модерни нагревателни елементи, които също играят важна декоративна роля. И най-важното е, че такива камини могат да бъдат инсталирани в почти всяка стая. В края на краищата, като гориво в тях се използва специална течност, в резултат на изгарянето, от която се образуват вода и топлина. И изобщо не се водят речи за пепел или сажди.

Като цяло, ако се докоснете до отоплителните уреди, наскоро Guca пещи са станали по-популярни. Разработени в Сърбия, те се отличават с високо качество на работа, надеждност в експлоатация и отличен външен вид. Разбира се, ако искате, можете да сгънете печката или камината със собствените си ръце. Но ако в такъв случай няма опит, тогава не си струва да се опитваш. Можете просто да закупите готови устройства.

пещи guca

Много специалисти препоръчват тромските пещи, произведени в Словакия. Известно е, че пещните печки се произвеждат в завода, който има дългогодишен опит в производството на такива продукти. Днес thorma е производител номер едно в Европа на евтини, но висококачествени отоплителни уреди. Тези пещи, като правило, имат малко тегло, поради това, което могат да бъдат монтирани без основа. Освен това те имат малки размери и следователно са много ефективни в малките стаи. Но най-важното е, че във всички тези пещи има конвекционни камери, които позволяват да се гори почти напълно и да се постигне режим като "продължително изгаряне", който може да продължи до 10 часа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Индукционен отоплителен котелИндукционен отоплителен котел
Отопление на котела чрез собствени ръцеОтопление на котела чрез собствени ръце
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Как да изберем печка за баняКак да изберем печка за баня
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
Пещи с гореща вана за ванаПещи с гореща вана за вана
Дълготрайна пещ със собствени ръцеДълготрайна пещ със собствени ръце
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Индукционен отоплителен котел със собствени ръцеИндукционен отоплителен котел със собствени ръце
Защо печките от желязо по-скоро затоплят стая от тухлиЗащо печките от желязо по-скоро затоплят стая от тухли
» » Индукционна фурна със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com