Как да се съберат схеми и инструкции за индукционната пещ

Домашната индукционна пещ се справя със сливането на относително малки метални части. Такава пещ обаче не се нуждае нито от комин, нито от мъгли, които изпомпват въздух в зоната на топене. И целият дизайн на такава пещ може да бъде поставен на бюро. Ето защо, нагряването чрез електрическа индукция е оптималният начин за топене на метали у дома. И в тази статия ще разгледаме дизайна и схемите за сглобяване на такива пещи.

Как е индукционната пещ - генератор, индуктор и тигел

Във фабричните зали могат да се намерят канални индукционни пещи за топене на цветни и цветни метали. Тези растения имат много висока мощност, зададена от вътрешната магнитна сърцевина, която увеличава плътността на електромагнитното поле и температурата в тигела на пещта.

В индустриален мащаб, канални индукционни пещи за топене на цветни и цветни метали

В индустриален мащаб, канални индукционни пещи за топене на цветни и цветни метали

Въпреки това, изграждането на канала харчат големи количества енергия и заемат много място, така че в дома и малки работилници, използвани инсталация без магнитно - тигел пещ за цветни / цветни метали топене. Този дизайн може да бъде сглобен дори и със собствените си ръце, тъй като заводът за тигели се състои от три основни единици:

  • Генератор, който произвежда променлив ток с високи честоти, който е необходим за увеличаване на плътността на електромагнитното поле в тигела. Освен това, ако диаметърът на тигела може да бъде сравнен с дължината на вълната на честотата на променлив ток, този дизайн ще позволи да се трансформира до 75% от електроенергията, консумирана от инсталацията, в топлинна енергия.
  • Индукторът е медна спирала, създадена въз основа на точното изчисление не само на диаметъра и броя на завъртанията, но и на геометрията на проводника, използван в този процес. Цикълът на индуктора трябва да бъде настроен да увеличи мощността в резултат на резонанс с генератора или по-скоро с честотата на захранващия ток.
  • Тигелът е огнеупорен контейнер, в който се инициират всички топилни работи, инициирани от появата на вихрови токове в металната конструкция. В този случай диаметърът на тигела и другите размери на този контейнер се определят стриктно от характеристиките на генератора и индуктора.

Такава печка може да бъде сглобена от всеки радиолюбител. За да направи това, той трябва да намери правилната схема и да се сдобие с материали и подробности. Списък на всичко това можете да намерите по-долу в текста.

От това, което събира пещта - избираме материали и подробности

Дизайнът на домашно пещта се основава на най-простия лабораторен инвертор Kukhtetsky. Веригата на тази инсталация на транзисторите има следната форма:

Схемата за инсталиране на транзистори

Схемата за инсталиране на транзистори

Въз основа на тази диаграма можете да сглобите индукционната пещ като използвате следните компоненти:

  • два транзистора - за предпочитане поле тип и марка IRFZ44V;
  • медна тел с диаметър 2 милиметра;
  • два диода от марката UF4001, още по-добре - UF4007;
  • Два гърла - могат да бъдат извадени от старото захранване от работния плот;
  • три кондензатора с капацитет от 1 μF всеки;
  • четири кондензатора с капацитет 220 nF всеки;
  • един кондензатор с капацитет 470 nF;
  • един кондензатор с капацитет 330 nF;
  • един резистор на 1 вата (или 2 резистори от по 0,5 вата всяка), оценени за съпротивление 470 ома;
  • меден тел с диаметър 1,2 милиметра.


Освен това, ще имате нужда от чифт радиатори - те могат да бъдат отстранени от стари дънни платки и охладители за процесори, както и капацитет на батерията от най-малко 7200 мАч от стария непрекъсваемо захранване от 12 V. тигел Добре капацитет в този случай не е действително необходима - в Пещта ще разтопи металния прът, който може да се държи от студения край.

Инструкции стъпка по стъпка за монтаж - лесни операции

Отпечатайте и закачете върху бюрото чертеж на лабораторния инвертор Kukhtetsky. След това поставете всички радиокомпоненти в класове и марки и загрейте спояващото желязо. Закрепете двата транзистора към радиаторите. И ако работите с пещта за повече от 10-15 минути подред, фиксирайте охладителите от компютъра на радиаторите, като ги свържете към работещия захранващ блок. Диаграмата на щифта на транзисторите от серията IRFZ44V е както следва:

Диаграма на изместването на транзисторите

Диаграма на изместването на транзисторите

Вземете медната жица с 1,2 милиметра и я вдигнете на феритните пръстени, като направите 9-10 завъртания. В резултат на това ще получите дросели. Разстоянието между завоите се определя от диаметъра на пръстена, на базата на еднаквостта на терена. По принцип всичко може да се извърши "по око", като се променя броят на завъртанията в диапазона от 7 до 15 оборота. Сглобете батерията от кондензаторите, като свържете всички части паралелно. В резултат на това трябва да получите 4,7 uF батерия.

Сега направете индуктор на мед 2 мм тел. Диаметърът на завоите в този случай може да бъде равен на диаметъра на порцеланов тигел или 8-10 сантиметра. Броят на завъртанията не трябва да надвишава 7-8 броя. Ако в процеса на тестване капацитетът на пещта изглежда неадекватен - реконструирайте дизайна на индуктора, променяйки диаметъра и броя на завъртанията. Поради това е по-добре контактите на индуктора в първите двойки да не са запоени, но да се свалят. След това съберете всички елементи на дъската от текстолита, разчитайки на чертежа на лабораторния инвертор Kukhtetsky. И свържете батерията със захранващите контакти на 7200 mAh. Това е всичко.

Сега можете да тествате пещта, като изберете правилните параметри на индуктора за всеки метал или тигел. Въпреки това, по време на тестване или топене, не забравяйте мерките за безопасност при работа с електрически пещи.

Мерки за безопасност при топене на метал

Индукционната инсталация генерира много висока температура, достатъчна за разтопяване на метала с маса до 10-20 грама. Ето защо, когато работите с тигел, трябва да използвате престилка от плътен материал и същите ръкавици. Те ще ви спестят от изгаряния, като случайно изхвърлите метал от контейнера.


Сглобената структура на пещта е най-добре скрита в изолирана кутия, оставяйки зад стените й само индуктор. Това ще спести както потребителите, така и крехките радио компоненти. И за вентилация в корпуса е необходимо да изрежете или пробиете няколко дупки, осигуряващи входящия и изходящия въздух.

Остатъчно магнитно поле може да загрее метални части върху дрехите на потребителя, които ще изгорят кожата. Поради това е по-добре да свържете тигела в обикновени дрехи, без светкавици или метални бутони. Освен това, всички електрически уреди трябва да бъдат извадени от индуктора, на разстояние най-малко на един метър.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Индукционен отоплителен котелИндукционен отоплителен котел
Отопление на котела чрез собствени ръцеОтопление на котела чрез собствени ръце
Пещта МартенПещта Мартен
Индукционна фурна със собствени ръцеИндукционна фурна със собствени ръце
Индукционен отоплителен котел със собствени ръцеИндукционен отоплителен котел със собствени ръце
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Конвектори за нагряване на тръбиКонвектори за нагряване на тръби
Индукционни печки иновативни технологии в областта на оборудването за кафеИндукционни печки иновативни технологии в областта на оборудването за кафе
» » Как да се съберат схеми и инструкции за индукционната пещ
© 2021 BggeHat.com