Индукционен отоплителен котел

Постоянното нарастване на цената на традиционните енергийни източници - природен газ, твърди горива, води до факта, че собствениците на частни къщи и вили се опитват да намерят нови начини за отопление на помещението, без излишни разходи. Една от възможностите за постигане на максимален ефект при минимални разходи е индукционният отоплителен котел.

Много често такива котли се наричат ​​най-икономичния тип отопление. И това твърдение има основателни причини - в края на краищата подобно отопление е подходящо за всяка област от помещения и създаването на индукционен бойлер от себе си не е толкова трудна задача, особено за тези, които обичат да правят.

индукционен отоплителен котел
Индукционен отоплителен котел

Функционални характеристики на индукционните котли

На първо място, следва да се отбележи, че индукционно нагряване котел не изисква превръщането на системата за отопление на сградата, така че да може да се монтира не само в селска къща със средни размери, но също така е приложимо за отопление на голяма площ. Това е много удобно и практично, тъй като при традиционните системи за отопление ще трябва да разглобявате старата система, а за големи площи би било скъпо.

Най-простият дизайн на топлинния генератор на принципа на индукция е следният: той е трансформатор, т.е. електрически индуктор, който се състои от първична и вторична намотка.

Първичната намотка трансформира електрическата енергия във вихрови токове, насочва създаденото електромагнитно поле към вторичната намотка. Вторичната намотка предава получената енергия на топлоносителя, чиято роля се изпълнява от вода, антифриз, масло и др.

индукционни отоплителни котли
Схематична схема на индукционния котел

Тялото на индукционния котел включва външна верига, сърцевина с двойна стена и слой топлинна и електрическа изолация. Теглото на котела не е много голямо, но неговата ефективност се увеличава. По този начин топлоносителят получава приблизително 98 топлинна енергия, тъй като в този случай няма загуба.

Каква е ефективността на индукционния котел?

Инструкцията, която е прикрепена към такова устройство като индукционен електрически бойлер за отопление, казва на потребителите, че такива котли са най-изгодните от традиционните отоплителни системи. И благодарение на това оборудване можете да получите страхотен ефект. Топлинният носач преминава през двойно отопление, а времето за този процес се намалява почти наполовина, ако съставим паралел между такава система и котли с нагревателни елементи. Подобен ефект се постига поради по-ниско ниво на инерция. По време на загряването на топлоносителя се получава магнитна индукция и в резултат на това не се появява скала в тръбопроводите.

индукционен отоплителен котел отзывы
Сравнение на паричните разходи за отопление чрез TEN и индукционни котли

Всъщност този вид отоплително оборудване е вечно. Не е необходимо да се поддържа, обслужва и почиства.

Най-простият индукционен котел е на разположение на всички

Трябва да се отбележи, че е много лесно да се създадат такива устройства като индукционни отоплителни котли с бюджетен тип. Не е необходимо специално образование или дълбоко познаване на технологиите за отопление. Трябва обаче предварително да подготвите набор от материали и инструменти, от които се нуждаете за работа.

Съвет - за бързо и лесно сглобяване на индукционния Ви бойлер е по-добре веднага да се подготви заваръчният инвертор. С това устройство ще загрявате корпуса на топлообменника и също така ще свържете тръбопроводите за захранване и отвеждане.

За материал, който ще бъде нагрят в електромагнитно поле, най-добре е да изберете парчета стоманена тел или телена пръчица. Диаметърът не трябва да надвишава 7 милиметра, а дължината - 5 сантиметра. За да тялото на котела, което също така ще служи като част от тръбопровода за топлоносителя и бази индукционната бобина може да конвенционалната тръба, изработена от пластмаса, която е дебела стена (вътрешен диаметър трябва да бъде не повече от 5 см).

електрически индукционен котел за отопление
Един от етапите на индукционното производство на котли

Индукционен електрически отоплителен котел ще бъде свързан към отоплителната система посредством специални адаптери. Чрез тях ще стигне студения носител на топлина и ще излезе - вече загрята чрез индукция. Струва си да се отбележи, че първият адаптер е заварен към основата на корпуса на устройството. В долната част на пластмасовата тръба, която се приготвя предварително, се полага метална решетка - тя ще бъде като преграда за парчета от метална тел. След това парчета от тел, нарязани на 5 сантиметра, се запълват, те трябва да са толкова, че да запълнят цялото пространство на тръбата вътре. След това затворете горната част на устройството.

Основната отоплителна компонента на такъв генератор на топлина е индукционната бобина.



Той е изработен от емайлирана медна жица. На тялото на тръбата, изработена от пластмаса, се навиват 90 навивки от тел. Но трябва да видите, че всичко е направено внимателно - т.е. трябва да има същото разстояние между обектите. След като такъв индуктор е готов, възможно е да го свържете към отоплителната система.

индукционен електрически отоплителен котел
Индукционен котел, свързан към отоплителната система

Индукционните отоплителни котли електрически са компактни устройства, а от гледна точка на дизайна те са всъщност елементарни. Такъв апарат може да бъде направен във всяка част на тръбопровода. Ще бъде необходимо да изрежете част от тръбата от отоплителната система, след което да инсталирате индуктора в адаптерите с този адаптер. По отношение на електрическата мрежа, намотката на индукционния котел е свързана към високочестотен инвертор. Но не забравяйте, че можете да включите устройството само ако има топлоносител в системата, тъй като корпусът може просто да се стопи от високите температури.

Имайте предвид, че цената на такъв бойлер е просто стотинка. Единственият недостатък е относително малкият размер и външен вид. Въпреки това, чрез инсталирането на такъв индуктивен отоплителен котел, ще почувствате положителен ефект, ще увеличите скоростта на нагряване на топлоносителя.

Друга версия на индукционния котел

Има още една възможност да създадете индукционен котел със собствените си ръце. Такива индукционни отоплителни котли, разбира се, ще струват малко повече, но ефективността на тяхната работа ще бъде по-висока.

Създаването на такъв котел ще бъде малко по-сложно от предишното. Ще имате нужда от умения за работа с машината за заваряване, наличието на трифазен инвертор, което би било желателно фиксирано постоянно, а също и някои инструменти.

индукционни отоплителни котли прегледи
Домашен индукционен котел

Имайте предвид, че дизайнът на тази версия на индукционния котел ще се състои от две тръби, които ще бъдат заварени един в друг. Ако погледнете края, тогава този дизайн ще ви напомня за един багел. В същото време устройството ще бъде ядро, което ще създаде електромагнитно поле и нагревателен елемент.

Медната намотка се навива директно върху тялото на котела. Благодарение на това ще се постигне повишена производителност, ще се запази сравнително малкият размер и теглото на устройството. За да се подаде и отстрани топлоносителя, специални входове са заварени в индуктора.

Когато събирате такива индукционни котли за отопление на къщи, трябва да имате предвид няколко препоръки и изисквания за монтаж:

  • Такова устройство, като индукционен котел, може да се монтира само в затворени отоплителни системи, които са оборудвани с циркулационна помпа.
  • Устройството може да се монтира и в системи, които използват пластмасови тръби.
  • Между системата за индукционно нагряване и стени (или мебели, домакински уреди) трябва да бъде не по-малко от 30 сантиметра свободно пространство. И от тавана и пода такива устройства се поставят на разстояние от 80 сантиметра.

Разбира се, при такава версия на котела трябва да работите малко повече и по-трудно, но ефектът, който ще бъде постигнат в бъдеще, ще бъдете доволни. Такава индукция бойлер, както е посочено от обратна връзка е много продуктивно устройство, което не само може да ви осигури високо качество на жилища отопление, но все пак да ви служи в продължение на най-малко 25 години без поддръжка.

отоплителни котли, електрически, индукционни
Домашен индукционен котел, свързан с отоплителна система

Използването на индукционни отоплителни котли предлага на потребителите много предимства. Сред тях трябва да се отбележат няколко:

  • На първо място, това е възможност за работа с променлив и постоянен ток.
  • В такова устройство няма просто такива отоплителни елементи, които да се износват.
  • Дизайнът на устройството е изключително прост.
  • Не се изисква отделно помещение за инсталация. Всички индукционни котли принадлежат към 2-ри клас, съобразно пожаробезопасността.
  • Ефективността на самостоятелно направени и фабрични индукционни котли е почти 100 (обикновено 98-99). Ако се сравнява с традиционните отоплителни системи, това е просто отличен резултат.
  • Могат да се използват няколко типа топлоносители, а индукционният котел няма да пострада. Така че, можете да приложите не само вода, но и да работите с масло и антифриз.
  • Направете индукционен бойлер сам няма да ви бъде голяма работа, но на цената ще се окаже много евтина.

По този начин съвременните индукционни котли са устройства, които се отнасят до техниката на новото поколение. Това не са само практични устройства, но и мощни, икономични. Те могат да затоплят не само обичайния ваканционен дом, но и голяма индустриална зона. С всичко това - не харчите пари за сложната инсталация и поддръжка на такива устройства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Индукционен отоплителен котел със собствени ръцеИндукционен отоплителен котел със собствени ръце
Външни котлиВъншни котли
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Индукционно отоплениеИндукционно отопление
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Енергоспестяващи отоплителни котлиЕнергоспестяващи отоплителни котли
Домашен електрически бойлер за отопление на домаДомашен електрически бойлер за отопление на дома
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
» » Индукционен отоплителен котел
© 2021 BggeHat.com