Индукционно отопление

Днес индукционното отопление създава доста силна конкуренция с газови и електрически бойлери. И на пазара на отоплителна техника индукционните котли са разположени като една от най-икономичните опции. Ако в отрасъла такива котли започнаха да се появяват в далечните 80-те години, то вече през 90-те години те са били използвани за домашни цели.

Основни принципи на работа

индукционно нагряване
Как работи индукционният котел

Вече от името на индукционното нагряване може да се разбере, че основата на работата на такива котли е принципът на електромагнитната индукция. И за да разберем точно как функционира системата, достатъчно е да изстреляте голям ток през намотка от дебела жица. Около това устройство непременно ще се появи електромагнитно поле и доста силно. И ако поставите в себе си някакъв феромагнит - тоест металът, който е привлечен, ще се нагрее - и достатъчно бързо.

Така че най-простият пример за индукционно нагряване, тоест източник на топлина, е намотка, която се навива на диелектрична тръба.

Вътре е необходимо да поставите ядрото от стомана. Една намотка, която е свързана с източник на електричество, ще загрее метална пръчка. Сега остава да се свърже устройството към главната линия, в която топлоносителят циркулира и такава примитивна индукционна отопление ще започне да работи от себе си.



Ако накратко опишем принципа на работа, това изисква само няколко решения. Електрическата енергия създава електромагнитно поле. Металната сърцевина се загрява от електромагнитни вълни. Излишната топлина от пръчката отива към топлоносителя, като го нагрява.

Средството за пренос на топлина в такива системи може да бъде не само обикновена вода, но и етиленгликол и масло. Поради факта, че течността се нагрява интензивно, се получават конвекционни токове. Горещ превозвач на топлина се издига и силата му вече е достатъчна, за да работи малка верига. Ако тръбопроводът има голямо удължение, трябва да се постави циркулационна помпа.

индукционно отопление у дома
Отоплителна система с индукционен котел

Деблокиране на митовете

Понякога в магазините, продаващи оборудване, което извършва домашно индукционно отопление, можете да чуете само нереалистичните характеристики, които са му присвоени. И, за съжаление, не винаги такива свойства са верни. Има няколко основни неща, за които трябва да знаете истината:

  • Новост на принципа. Мнозина твърдят, че това са иновационни технологии, които са изградени върху принципите на физиката. В действителност, това е така: феноменът на електромагнитната индукция е открит от Майкъл Фарадей през 1831 година. И от двадесети век индукционната отоплителна система се използва в промишлеността за разтопяване на стоманата. Както виждаме, това не е нова технология, а просто добре познат принцип, който е намерил приложение в съвременните времена за домашни цели.
индукционно нагряване от собствените си ръце
Отоплителна вода в индукционния котел
  • Икономиката. Честото твърдение е, че индукционният отоплителен нагревател използва 20-30 по-малко енергия от другите електрически аналози. В действителност всичко е следното: всяко отоплително устройство, което е 100 процента от енергията, която използва, се превръща в топлина - разбира се, ако не извършва механична работа. Ефективността може да бъде по-малка. Тук всичко зависи от това как топлината около отоплителното тяло се разсейва. Времето, през което топлоносителят загрява директно до желаната температура, зависи от ефективността на отоплителния елемент. Затова високите речи за революционната икономика са само трикове. В края на краищата никой не е отменил закона за опазване на енергията. За да получите 1 kW топлина, трябва да похарчите поне 1 kW електроенергия. Освен това, част от топлината ще бъде пропиляна точно така. Например, самата намотка се нагрява, тъй като съпротивлението на проводника не е нула.
отопление чрез индукционна печка
Икономическият ефект от използването на индукционен котел
  • Дълготрайност. Друго често изявление е, че печката за отопление ще работи за вас поне 25 години и че това е най-издръжливата опция за отопление на тока. Механичното влошаване на котлите от този тип е невъзможно, тъй като те нямат подвижни елементи. Медната намотка има голяма граница на безопасност и ако се използва с подходящо охлаждане, ще продължи дълго. Във всеки случай ядрото постепенно ще се разпадне - тъй като агресивните примеси могат да го повлияят, а постоянното отопление-охлаждане няма да даде сила. Но ние отбелязваме, че дори този процес е много дълъг. Има няколко транзистора в управляващата верига. Те са тези, които ще определят живота на цялото оборудване без провал. Обикновено се дава 10-годишна гаранция. Въпреки че има случаи, когато оборудването е работило 30 години. Изводът от това е следният: индукционните нагреватели за нагряване на водата ще работят много по-дълго, отколкото аналозите - нагревателните елементи.
  • Незаменими свойства. Мнозина казват, че индукционните котли запазват първоначалните си характеристики в продължение на десетилетия поради факта, че мащабът не се появява тук. На първо място, да кажем, че ефектът на измет е леко преувеличен. Варовиковият слой няма високи топлоизолационни свойства, а в затворена система няма да има много отлагания. Но това не може да се каже за ядрото - тук изметът е често явление. Така че, отоплението с помощта на индукционна готварска печка наистина не се влияе от мащаба.
  • Тиха работа. Всъщност, ако проучите отзивите, можете да кажете, че всеки електрически бойлер няма да излъчва шум при загряване на водата, тъй като няма акустични вибрации. Шумът може да се появи само от помпи. Така че решението е вярно.
  • Компактността. Индукционно оборудване може да бъде инсталирано във всяка стая. Това твърдение е вярно: това устройство е част от тръба, която не изисква специално пространство.
отопление с индукционна печка
Индукционен котел
  • Индукционното отопление на водата за отопление е безопасно. Ако има изтичане на топлоносителя, електромагнитното поле не изчезва автоматично. Ядрото ще продължи да се нагрява, ако захранването не спре, тялото и приставката ще се стопят след няколко секунди. Ето защо по време на монтажа е необходимо да се осигури автоматично изключване на индукционния котел в такива ситуации.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Електрическо парно отоплениеЕлектрическо парно отопление
Индукционен отоплителен котелИндукционен отоплителен котел
Отопление на котела чрез собствени ръцеОтопление на котела чрез собствени ръце
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Индукционен отоплителен котел със собствени ръцеИндукционен отоплителен котел със собствени ръце
Отоплителен котел със собствени ръцеОтоплителен котел със собствени ръце
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Енергоспестяващи отоплителни котлиЕнергоспестяващи отоплителни котли
» » Индукционно отопление
© 2021 BggeHat.com