Пещта Мартен

Пещта с отворена огница е кръстена на изобретателя - металург от френски произход Пиер Мартин, който през 1864 г. изобретил ново устройство за производство на стомана. Основно нов дизайн значително разшири възможностите за производство на стомана и следователно получи активно разпределение. Изобретението на Мартен е класифицирано като отразяваща регенеративна структура. Мартен се състои от следните елементи:



  • баня, където се получава топене. Обикновено тя е изложена с огнено зидане.

  • сферичен свод, разположен над банята. Основната му цел е да отрази продуктите на изгаряне, топлина, насочвайки ги обратно към банята с топене на метал.
  • (Виж също: Дървена арматурна пещ)

Спазването на принципите на конвекцията позволява да се осигури равномерно разпределение на топлината през резервоара. Мартенските пещи използват мазут или газообразни горива. Ако по-рано беше дадена предпочитание на смес от кокс, газове от доменни пещи, сега се запазва широко възпламеним природен газ. Според технологията, преди да влезете в печката, въздух, газовете трябва да се затоплят в четири резатора. Това са специални камери, разположени с огнеупорни тухли. Оттам горещ въздух, газове се втурват в горната част на откритото огнище, където те трябва да бъдат смесени и изгорени. Максималната температура на пещта с отворено огнище е 2000 ° C. Такъв висок праг е необходим, за да се осигури пълно топене на метала.

В предната стена на отвореното огнище, за да заредите суровините, са проектирани портовете за пълнене. Те са затворени с дебели стоманени болтове. На задната стена има изход, който насочва готовата стомана в кофата. По време на топенето изходът се запушва с вид "запушалка", изработена от глинен огнеупорен материал.

Модерният мартен изглежда като хоризонтално опъната камера. Тя е построена от огнеупорни тухли. Топилното пространство за работа от дъното е ограничено от дъното, отстрани - от задните предни стени, отгоре на трезора. Подин във форма прилича на капацитета на банята, склонове, посоката на която води до стените на печката. В предната стена има зареждащи прозорци за подаване на потока, зареждането, на гърба - отвора за излизане от готовата стомана. (Виж също: Печки за баня)

Дизайнът на пещта с отворено огнище

Основата на целия агрегат е основата за пещта с открит огън, със състава на:



  • под ходилата, разположена под марката на фабричния под,

  • куката - външната част.


Това е мощен подсилен стоманобетонен масив, способен да издържа на динамични въздействия и значителни натоварвания.


Процес на топене


Принципът на пещта с открито огнище е окислителното топене на съдържащи желязо материали. Зареденият чугун, потоци, стоманен скрап, желязна руда, сложни физико-химични процеси влизат в контакт с газовото пространство на пещта, металът е освободен от шлаки.

Първият етап означава, че зарядът е натоварен със студен материал. Той се поставя в коритата (кутии от стомана). Коритата се хващат от товарещата машина, през отвора за пълнене материалът влиза в печката. Коритата се обръщат и изливат съдържанието. След зареждане, клапите над вдлъбнатините за пълнене се спускат и ограниченото количество въздух и газ се изпомпва в кариерата. Това ви позволява бързо да загрявате и разтопите заряда. (Виж също: Карта на сайта 2)

Освен това, от миксера - внушителната съхранение размер, в който се излива стопен чугун в доменната пещ, - кофи за пещи чугун се разпространява. Металът се подава в течна форма. Алтернативно, кофата се повдига с мостов кран и чугунът се излива в пещта под наклон покрай коритото. Steel изход - процес, трайни много часове, дълго производител на стомана метал устройство ( "лъжица") няколко пъти загребва малко метал трябва да се изпращат в лаборатория изрично магазин. Извършва се анализ, който предоставя на стоманопроизводителя оперативни данни за съдържанието на сяра, манган, въглерод, фосфор и силициево топене. Steelmaker добавя липсващите съставки към сплавта, така че стоманата да стане планираният химически състав.

Устройство отворена огнища пещ

Последният етап на топене е рафиниране - пречистване на топенето от ненужни примеси, дезоксидация - отстраняване на кислорода от стоманата. Производител на стомана за това добавя деоксиданти:



  • алуминий,

  • феросилиций,

  • Ferromanganese.


Петте пещи се експлоатират непрекъснато, денонощно. Техният ресурс е равен на 400-600 плувни ствола, след което е необходим спирка за големи ремонти.


Вариациите на процеса на открито огнище




Процесът на топлинна обработка на стоманата се различава в състава на използваната такса за:



  • процес на скрап,

  • процес скрап.


Процесът на скрап се получава, ако зарядът се събира от скрап от стомана, наречен скрап, 25-45 крайно чугунено желязо. Тази технология е от значение за растенията, където не се доставят доменни пещи, но има много метален скрап. Процесът на скрап от руда означава, че зарядът на 55-75 е снабден с течно желязо, към което се добавя желязна руда, скрап. Такава технология е в търсенето на металургични инсталации с пещи на доменни пещи.

Разграничаване на облицовката на пещта. Когато основният оксид преобладава по време на топенето, облицовката се нарича основна, когато киселината е киселинна. Значителна част от стоманата се произвежда в пещи с открита пещ по технологията на основната облицовка. Желязна руда, варовик се изпращат в банята, когато се нагрява, се добавя скрап. Докато се нагряваше, изливан течен чугун. Смазването се отличава с окисляването на примеси от чугун: фосфор, силиций, въглерод (частично), манган. Поради това се получава шлака със значителен дял манган, железни оксиди (наречени жлезиста шлака). С главната подплата получаваме:



  • структурна въглеродна стомана,

  • ниско легирана стомана,


Приложение на пещ с отворена огница



  • средно легирани (хром, манган).


Вземи високолегирана стомана, а сплавта от основния процес в калта е невъзможна. Киселинната облицовка позволява да се стопи стоманата с най-високо качество. Като източник се използва зарядът, при който съдържанието на сяра, съдържанието на фосфор е ниско. Такава стомана на изхода съдържа по-малко кислород, водород, неметални включвания, има подобрени механични свойства, като якост, еластичност. Такъв материал е необходим за създаване на отговорни части: ротори за мощни турбини, колянови валове за големи двигатели, сачмени лагери. Киселинната облицовка постига висококачествени стоманени продукти.

Към технико-икономическите показатели на основния план за преработка на стоманени марменти са:



  1. производителността (средно отстраняване на стомана от квадратен метър площ поддово на ден, приблизително 10 тона),

  2. Потребление на консумирано гориво за тон разтопена стомана (традиционна стойност 80 кг).


Колкото по-голям е мащабът на мартенизния комплекс, толкова по-висока е тяхната ефективност.


Технологични характеристики


Предимства на пещта с отворена пещ:



  • възможността за разтопяване на стоманения скрап в стомана (предшественици, подобно на конверторите на Бесемер, не са способни на такова нещо);

  • контрол на качеството на метала;

  • възможност да се направят необходимите добавки, да се получи стомана с различни марки и свойства на изхода;

  • висока гъвкавост на производството;

  • голяма лоялност към суровините;

  • възможността за прилагане на технологии в много производствени везни;


Пещта Мартен



  • относително прост контрол, контрол на процесите;

  • ниски разходи за преразпределение на производството;

  • високо качество на топене.


Всички гореспоменати предимства доведоха до масовото разпространение на такъв метод на топене през XIX век. В продължение на почти сто години използването на открити пещи за пещи е осигурило до 80 производството на стомана по целия свят.

Сега технологията се променя и модифицира. Например, има две бани с пещи, които позволяват да се премахнат регенераторите. При такива проекти използвайте чист кислород, а не въздух. В резултат на това - увеличаване на количеството топлина, по-добро представяне (около 2-4 пъти), намален разход на гориво (около 10-15 пъти).

Но съвременният свят създава трудни условия, които не могат да бъдат изпълнени от отворена технология, тъй като постепенно става остаряла. Недостатъци на пещта с отворена пещ:



  1. намалена икономичност в сравнение с технологията за конвертор на кислород;

  2. увеличено изгаряне на метали.

  3. качеството се е влошило;

  4. големи разходи за ремонт;

  5. дълъг процес на топене, особено сравним с електрически топене;

  6. висока консумация на огнеупорни материали;

  7. незадоволително количество отпадъци, замърсяващи околната среда;

  8. граничещи с нарушаването на съвременните стандарти за условия на труд;

  9. ниска производителност на труда;


През шейсетте години на миналия век се появи нов топене на кислород-конвертор и електрическо топене, което е по-изгодно за метода на отвореното огнище. Резултатът е прекратяването на строителството на открити пещи в света. От 1970 г. не е построена сграда. Останалата продукция постепенно се приближава към граничните условия на нейната експлоатация, така че световното топене на стомана постоянно намалява (до 2).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фурната в двора със собствени ръцеФурната в двора със собствени ръце
Пещи за фугиранеПещи за фугиране
Пещ за вана на варваритеПещ за вана на варварите
Печка за саунаПечка за сауна
Пещта на Тунгуска за баняПещта на Тунгуска за баня
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Пещи с водно отоплениеПещи с водно отопление
Пещи за сауниПещи за сауни
Печки за баняПечки за баня
Чугунени пещи за баняЧугунени пещи за баня
» » Пещта Мартен
© 2021 BggeHat.com