Релефно заваряване

Релефно заваряване - вид точково заваряване, в което части се съединяват в отделни зони с предварително приготвени или естествени изпъкналости (релефи) в резултат на прилагане на сила на натиск и захранване с ток.

Същността на процеса

На повърхността на една или и двете заварени преформи се изрязват предварително издатини (релефи) с кръгла, пръстеновидна, продълговатина или друга форма. Тогава частите се захващат между електродите, обикновено под формата на плоча, при което се прилага силата Fsv и заваряващият ток се включва.

Схемата за релефно заваряване

Фигура. Схемата за релефно заваряване

Металът на перваза започва да се нагрява интензивно и постепенно се деформира. На определен етап се образува зона на топене в точката на контакт на заготовките, както при точково заваряване. Тъй като заваряващият ток тече, обемът на зоната на топене се увеличава и металът на изпъкналата, деформиращ се, излиза от външната повърхност на обработвания детайл. След изключване на тока, стопилката се охлажда и кристализира, за да образува сърцевина, заобиколена от уплътняваща лента от пластмасов деформиран метал, през която съединението се образува без топене.



Образуване на фуги в релефно заваряване

Фигура. Образуване на фуги в релефно заваряване

Основната разлика от място за заваряване с изпъкналост е, че контактът между заготовките и заваръчния шев се определя от формата и размера на издатина и не образуват повърхност работен електрод, като по конвенционален точкова заварка. По този начин, когато се приготвя предварително издатини на инсулт проекция заваряване машина може да доведе до няколко десетки места на заваряване.

Електродите имат дълъг експлоатационен живот поради голямата контактна повърхност и концентрацията на тока и налягането в релефите на заварените части.

Недостатъкът на тази технология е увеличената електрическа мощност, необходима за заваръчните преси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на металиЗаваряване на метали
Ръчно дъгова заваркаРъчно дъгова заварка
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Газова заваркаГазова заварка
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване на бутаЗаваряване на бута
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
За сортовете на съвременните заваръчни материалиЗа сортовете на съвременните заваръчни материали
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
» » Релефно заваряване
© 2021 BggeHat.com