Обзавеждане на печката със собствените си ръце

Почти всяка къща може да намерите печка или камина, въпреки нивото на технологичния прогрес, благодарение на което днес има много други начини за отопление на стаята. Но това вероятно е почит към миналото и предците и затова най-често тези дизайни изпълняват по-декоративна роля, отколкото практическа. Много е популярен, евтин и ядосан наскоро да постави фурната сами. Днес печката е много популярна със собствените си ръце.

Облицоването на печката е необходимо както за декоративна декорация, така и за функционални цели. Благодарение на облицовката, топлообменът на пещта се увеличава, практически няма изтичане на горивни продукти. Разбира се, трябва да се каже, че завършването на руската печка с плочки е доста обезпокоително и трудно, защото не всички циментови разтвори и довършителни материали са подходящи за това. Но ако сте решили да го направите, първото нещо, което трябва да помислите, е какъв материал да изберете. (Виж също: Стъклокеражи със собствени ръце)


Какви са качествата на облицовъчния материал?


Завършването на тухлена печка с плочки изисква няколко качества от облицовъчния материал, а именно:



  • сила;

  • пожароустойчивост;

  • скованост;

  • топлинна мощност;

  • екологосъобразност.


Декоративна пещ

Съвременният пазар на строителни материали е толкова разнообразен при избора на облицовъчни плочки, които можете да намерите на довършителни материали и на вкус, лични предпочитания и финансови възможности. Специалистите в тази област смятат, че производството на керамични плочки е най-атрактивната опция днес, тъй като е с високо качество, отговаря на всички изисквания в този случай и е просто в състояние хармонично да допълва всеки интериор.

Подготовката за завършване на фурната с плочки е необходимо да спрете избора си не на обикновени плочки, а само на онези видове, които са изработени от огнеупорна глина или на каолинова глина. Също така е желателно плочката да има остъклена повърхност, но в същото време гофрирана основа. Най-подходящият вариант е теракота керамика или клинкер плочки. Първият се получава чрез изпичане, а вторият се получава чрез екструзия. Теракотките се характеризират с висока якост и имат високо порьозна основа. Обзавеждане на печката с клинкер плочки ще ви осигури висока якост и устойчивост на температурни промени поради голямата дебелина. Такава плочка е направена от няколко типа глина и с добавяне на различни бои и шамот.

Съществуват и няколко вида плочки, които се препоръчват да се използват. Това е било майолика, която е направена на същия принцип като теракота, само с добавка на глазура топка или порцеланови каменинови изделия, която има непореста структура и монолитна повърхност. (Виж също: Поправка на пещта)



Друга точка, за която не можете да забравите, преди да завършите печката, е изборът на лепилна основа. Най-добре е да поставите довършителни материали от този тип върху мазилка или глинесто-циментова смес. За да се увеличи здравината и трайността, струва си да добавите пластификатори. Също така, не забравяйте да използвате допълнителни крепежни елементи, така че керемидата да не падне при прегряване.

Плочки за довършителни работи

Правилният избор на материали за довършителни работи - това е само наполовина в самообзавеждането на вашата фурна. Самият процес на полагане на плочки също изисква изключително внимание и стриктно спазване на всички принципи и етапи на тази технология.


Декоративни пещи с плочки.


Така че етапите на завършване на фурната с плочки от сами са, както следва:



  • Подготовка на повърхността. В резултат на този етап трябва да се получи идеално чиста и равна повърхност. Затова е много важно да почистите повърхността на всички видове мръсотия, независимо дали е прах или мръсотия, или излишък от разтвор и лепило. Ако преди боядисването на тази печка е необходимо да извадите напълно остатъците от боята с метална четка или да издърпате телената мрежа около периметъра на фурната.
  • (Виж също: Как да се пекат печка)
  • Много внимателно трябва да третирате шевовете. Те трябва да се изчистят и да се задълбочат навътре с 1 см. За целта използвайте шлифовъчно колело от българска или специална метална четка. В самия край на почистването почистете повърхността с влажна гъба.

  • Монтаж на метална мрежа. Този етап е необходим, за да се увеличи надеждността на монтирането на керамични плочки. В този случай, като правило се използва мрежова решетка. Диаметърът му трябва да е 0,5-1 mm, а броят на клетките - 50 * 50. Такава специална мрежа е плътно опъната по цялата повърхност на вашата пещ и е фиксирана с помощта на винтове или метални анкери, които се завинтват в отвори, предварително приготвени за това от печеливша тренировка. Също така, експертите често използват парчета тел, които са специално поставени в разтвора на разстояние от 15 см един от друг. Тази мрежа ще бъде приложена към този проводник в бъдеще.


Тухлена печка



  • Приготвяне на адхезивен разтвор. За керамичните плочки има много специални лепилни разтвори и мастила. Но трябва да се има предвид, че дори най-качествените лепилни смеси могат да бъдат развалени, като се смесват неправилно. Най-добре е да се бъркате без да използвате специални инструменти, а просто с голи ръце. Разтворът се приготвя не по-рано от 10-15 минути преди началото на работа. Готовият разтвор трябва да се нанася с назъбена мистрия. Покрийте цялата повърхност на окото, докато се опитвате да я изравните напълно.
  • (Виж също: Карта на сайта 2)
  • Полагане на керамични плочки. Технология на керамични плочки към повърхността след пещта - нагрята повърхност нанася лепило разтвор (дебелината му не трябва да надхвърля 6 mm и дебелина на запоената трябва да бъде 2-5 mm) и след това плочки се поставя отгоре надолу. След това керемидата се натиска малко с ръка или гумен чук. За да получите евентуално гладка шев е по-добре да се използва специално за полагане керемиди кръстове. Необходимо е да проверите местоположението на всяка плочка с ниво.

  • Всеки нов ред от плочки трябва да бъде персонализиран. За тази цел плочката се нарязва с режещ инструмент или специална машина за рязане на този материал. Препоръчва се повърхността да се маркира с хоризонтален кабел, който да се издърпва с товар в края. Това ще ви помогне да бъдете напълно сигурни за точното хоризонтално положение на поставените плочки.

  • В дъното на фурната се постави първият ред от плочки. С помощта на шпатула, оборудван с правоъгълни зъби, се поставя циментова суспензия върху задната страна на плочката. Първо постави цяла плочка, след това нарязаните части. Все пак е необходимо да се запълнят шевовете не напълно, но приблизително наполовина. Това ще даде на облицовката по-декоративен вид.
  • (Виж също: Как да направите плочки за печка със собствените си ръце)

Пещ, подготвена за довършителни работи



  • След като разтворът започне да се нагласява, повърхността трябва да се измие със сапунен състав, за да се отстранят остатъците от лепилото и шевовете да се разширят, като се използва дървена пластина или гумена шпатула.

  • Един ден по-късно ставите трябва да се напълнят с мистрия, като се използва шпатула. Съвместимостта на разтвора трябва да прилича на глина. Смажете ставите, като нанесете разтвор с гумена шпатула за по-добро напълване. Всички остатъци от фуги трябва да бъдат отстранени със специално съединение и след това цялата повърхност да бъде избърсана с кърпа или влажна гъба.


На този етап завършването на печката с керамични плочки е завършено със собствена ръка, но си струва да изчакате 2-3 седмици преди да затоплите печката си.


Красива фурна. Икономична опция.


Обзавеждането на фурната с керемиди също е много труден процес. Разбира се, такава плочка има по-атрактивна цена от керамичните плочки, но също така е в състояние да даде печката доста приличен външен вид. По-добре е да не използвате такава голяма плочка за довършване на фурната, тъй като е много вероятно тя да може да се спука поради разширяването на зидарията или чести температурни промени. Оптималният размер е 10 * 10, въпреки че е дълъг и отнема време. Ако все още давате предимство на плочките, трябва да разберете, че това е рискован бизнес. Този тип плочки не са изцяло предназначени за довършване на пещта. Ето защо, ако искате печката да запази красив външен вид, трябва да имате предвид всички нюанси и принципи на полагане на такава плочка. Много стриктно и щателно се отнасят, преди всичко, до избора на решение, с което залепените плочки ще бъдат залепени. Най-добре е в този случай да се даде предимство на готовото сухо лепило за плочки. Ако направите всичко правилно, ефектът не е по-лош от използването на керамични плочки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за собствени ръце на дачаПещ за собствени ръце на дача
Как да украсите печката със собствените си ръцеКак да украсите печката със собствените си ръце
Тухлена фурна със собствени ръцеТухлена фурна със собствени ръце
Как да поставим печкатаКак да поставим печката
Пещ със собствени ръцеПещ със собствени ръце
Промиване на фурната със собствените си ръцеПромиване на фурната със собствените си ръце
Зидария на руската пещЗидария на руската пещ
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
Как да се пекат печкаКак да се пекат печка
Ремонт на руската фурна със собствените си ръцеРемонт на руската фурна със собствените си ръце
» » Обзавеждане на печката със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com