Как да се нарязва дърва ръчно и механично

Дългият процес на събиране на дърва за зимата неизбежно включва разделянето на дърва за дърва в дървени трупи. На пръв поглед не е много трудно, тя предполага, но в действителност, за такава работа изисква забележителна физическа подготовка, вниманието, точност и съответствие с конкретни мерки за сигурност, тъй като опасността е не само инструмент за разделяне, но самата гора. С други думи, котлетът за дърва има свои собствени нюанси и тънкости, за които бихме искали да говорим.

Събиране на брезови дърва за огрев
Събиране на дърва от бреза

Общи моменти

За да се гарантира нормално съхранение на дърва за огрев в дърворезба, те трябва да бъдат подготвени по качествен начин. Запазена дървесина под формата на трупи, получени от нарязани блокове. Ако сте закупили дървесината под формата на дълги трупи, което е много благоприятно за възможностите за съхранение на дървесина, те трябва да бъдат почистени от клони и клонки, рязане на блока от дърво, и те трябва да посегнат на повече или по-малко еднакви трупи.

Оптималната дължина на трупите е с размери 40-50 сантиметра. Ако работата е с плътно и твърдо дърво, по-добре е да ги направите малко по-малко, за меките породи дървета това не е толкова важно.

В същото време е необходимо да се видят дървени трупи на дървени трупи със същата дължина, така че те не само да се поберат в плевня, фурна, но и да се сгънат в чиста купчина. В добре сглобена дървена купчина дървото изсъхва по-добре, тъй като е добре вентилирано.

По време на рязането е най-лесно да подготвите дървена пръчка, клон и върху нея, за да проверите размера на следващия блок, или да маркирате резачка за производство на дърва за огрев всички регистрационни файлове с рулетка незабавно, и след това продължете с рязане. За удобство на рязане трупи трябва да бъдат подготвени кози, щандове на оригиналната форма, защото на земята, рязане на гората е неуспешен.

Двукомпонентен трион за рязане на трупи
По-рано, за рязане на трупи на кози, се използват двужилни триони

След като се приготвят трупите с приблизително същия размер, можете да пристъпите към тях. Класическото кълцане на дърва за огрев включва използването на брадва или ключалка, но има и алтернативен, механичен вариант, когато дървото се раздробява със специална машина, дърворезба. Струва си да се отбележи, че работата с брадва е много трудоемка, така че използването на специална машина не само ускорява, но също така улеснява работата.

Ако живеете в къща, която се отоплява изключително с дърво, ако имате сауна, тогава определено трябва да помислите за закупуване на дървесен сплитер за опростяване и улесняване на процеса на събиране на дърва за огрев. Това устройство ще улесни ежегодните дейности за зимно събиране за следващата година. Между другото, системата е толкова проста, че може да бъде направена сама.

Ако няма дървен сплитер, ще бъде необходимо дървото да се нарязва на трупи с помощта на брадва. Ако няма опит и умения по този въпрос, това ще бъде много опасно за вас, затова решихме да дадем някои препоръки за тази работа.

Използвайки брадвата

Преди всичко трябва да подготвите работно място и инструмент. Като пиедестал за дървени трупи обикновено се използва така наречената палуба, жътва с по-голям размер, на височина около половин метър. Такъв щанд ще стои стабилно на земята и вече е лесно да се монтира подходящ блок с подобен или по-малък диаметър.

Записване на дневници
Работи по регистрирането

По избор на щанда има някои препоръки от експерти:

  • Изберете парче дървесни трупи от голямо дърво с плътно дърво, например дъб. Плътната дървесина няма да позволи незабавното й разделяне, когато удари брадва, което неизбежно ще се случи.
  • Желателно е на палубата да има голям брой възли. Вдлъбнатините правят дървото в дървото още по-гъста.
  • Дългите и силни възли не могат да бъдат изрязани, за тях ще бъде удобно да пазят палубата, когато се преместват от място на място.

Една успешна палуба ще ви позволи да пробиете цялата гора в чисти, малки полешки. Малките дървени трупи изсъхват по-добре, изгарят добре и се намират удобно във фурната, а когато изгорят, не оставят големи въглища. Ето защо се разделя на малки части.

Работа с удобна подложка за длето
Удобен блок за нарязване

Монтиран на щанд малък блок от дърво се разцепва от удара на специална брадва. Обикновена брадва ще трябва да премахнете и възлите от трупите. Смята се, че най-добрите в работата работят фалшиви обувки, въпреки че не са много по-ниски от характеристиките на опциите за гласове. Добрите разделители трябва да бъдат закалени. Проверете дали е достатъчно просто, трябва да кликнете върху него и да слушате звука. Zvonky казва, че инструментът е добър, а глухият потвърждава липсата на качество.



Важен елемент от брадвата е дръжката. За начинаещи е най-добре да изберете инструмент с дървена дръжка, тъй като пластмасата включва правилното и уверено управление на инструмента. При неправилен удар можете лесно да го разделите.

Дължината на брадвата и нейното тегло, както и формата на дръжката, се избират поотделно. Критерият е много прост, трябва да бъде удобно да държите инструмента в ръцете си, увереността, че сцеплението ще позволи дълго време да се работи качествено, защото трябва да накълцам голям брой трупи с различни размери.

Cleaver с дървена и пластмасова дръжка
Варианти на разделители с дръжка от дърво и пластмаса

Оптимално за копието е лог с диаметър 12-15 сантиметра, тъй като той ще произведе 4 отделни трупа. Големите и здрави дървени трупи са счупени като клечка, като дърво или желязо се използват за разделяне на дърво. Опитни дървеници могат да косят дърва с една проста брадва, без да прибягват до различни трикове.

За начинаещи те могат да дадат следните препоръки:

  • За да опитате с удара, трябва да се отдалечите от лога с разстоянието на правите ръце. Оттук ще бъде по-лесно да влезете в необходимото място на дървения материал, без да разчупите ръкохватката на брадви и да не се наранявате. Краката трябва да се поставят върху ширината на раменете и да се отпуснат на коленете, така че да могат да се извиват, увеличавайки силата на удара на брадвата. След това ключалката се повдига пред вас и я спускате рязко към лога с остър ход.
  • Обърнете внимание на крайните пукнатини на гладките трупи без клонки, те трябва да се използват за опростяване на работата, като се вкарват в тях с брадва. Ако парчето лого има клонка, опитайте се да пробиете покрай тях. Ако не можете да пренебрегнете възлите, изберете най-дебелите и колитите по тях.
  • Ако брадвата се забие след удара, можете да почукате на обувките му с чук, или да вземете ключалката с дървения материал, да го обърнете и да го ударите с капака около палубата. В този случай, вторият вариант изисква някаква физическа подготовка, защото дори да се върти една брадва не е толкова просто, но тук трябва да я повдигнете с парче дървесни трупи.
  • Големите дървета са неудобно разделени на половина, така че си заслужава да се отрежат ръбовете им трупи с правилния размер. След като сте стиснали достатъчно дървения материал, нарязайте го на две.
  • Чипването на дърва за огрев е доста трудна задача, така че ако обемът на гората е голям, разпределете работата за няколко дни. Не продължавайте да упражнявате брадва, когато ръцете ви вече са пълни с олово и наистина не могат да контролират движенията си. Между другото, систематичната физическа работа за известно време ще ви позволи да затегне вашата форма и цялостен тон на тялото.
  • Дървесината е перфектно увита в мразовит ден.
Удобно раздробяване на голям дървен материал
Оригиналният начин за разделяне на голям дневник

Докато нарязвате дървото, със сигурност ще получите необходимия опит, като нарязвате дървения материал в дъските и по-малките части. След като сте разделили цялата гора, тя трябва да бъде поставена за сушене в подготвената дърворежеща машина.

Приложение на дървен сплитер

Доколкото е необходимо, трябва да се занимаваме с подготовката на дърва за огрев не само за селяните, но и за градските обитатели, които предпочитат да прекарват времето си в дача. Много зает хора смятат, че е по-лесно да купуват готови дърва за огрев и да ги съхраняват в хранилището си, отколкото да съберат, да режат и да ритат. Въпреки това, подобна работа изисква много време, усилия, опит и разрешителни, ако искаме сами да изсичаме гората. Дори порядък от порядъка на по-високата цена на готовото дърво за огрев, за разлика от дървените трупи, не може да се изравни всички трудности при осигуряването на работа.

Въпреки това, някои хора, които следят технологичния прогрес, знаят, че има устройства, които позволяват да се нарязва дървесина на равномерни и красиви трупи с по-малко сила. Това е механично устройство, наречено дърводелски сплитер, което може да спести голяма част от бюджета, предназначен за дърва за огрев.

Използване на механична дървообработваща машина
Механичен сплитер за дърво в действие

Устройството на механичен сплитер за дърво е съвсем проста:

  • Основната му част е метален конус с резбовани резби. Такъв елемент може лесно да бъде смлян от всеки търнър в предприятието, защото няма сериозни ограничения във формата и резбата.
  • Конусът е свързан с малък мотор, който осигурява завъртането му. За двигателя ще бъде достатъчно мощност от 2-3 кВт и е желателно той да работи на бензин, а не на електричество, за да не свърже инсталацията на определено място. Основната задача на двигателя е да завърти конуса със скорост 300-500 об / мин.
  • За да бъде структурата стабилна, тя се извършва под формата на маса, върху която се хвърлят трупите за самото разделяне. В процеса на работа, трупите се изтласкват върху конуса, който лесно се завинтва в дървото и ги разделя на парчета.
Практическо приложение на механична дървообработваща машина
Използвайте за разделяне на механична дървообработваща машина

В резултат се получава сравнително проста инсталация, която многократно улеснява раздробяването на трупите в трупи. Работата по разделянето на дървесината с дърводелец не е толкова трудоемка и се извършва по-бързо от конвенционалното разцепване с помощта на брадва. Освен това, при такова разцепване на дървото, безопасността на работника ще бъде наблюдавана в по-голяма степен, отколкото при продължително люлеене с брадва.

Друга версия на дървесния сплитер е направена от хидравлична преса, където специален жак създава необходимия товар, а метален елемент под формата на плоча разделя дървото.

Какъв вид разцепване на дърва за огрев е оптимално за вас, разбира се, вие решавате, но се надяваме, че от нашия материал сте събрали достатъчно информация за ръчния и механичен вариант на извършване на работата по дърводобив.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
По-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнениеПо-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнение
Как да направите свои ръце drovnitsu за дърва за огрев на улицата и у домаКак да направите свои ръце drovnitsu за дърва за огрев на улицата и у дома
Как правилно да се съхранява дърва за огрев, готови решенияКак правилно да се съхранява дърва за огрев, готови решения
Какъв вид дърва се използва най-добре за запалване на каминаКакъв вид дърва се използва най-добре за запалване на камина
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Какъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали саунаКакъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали сауна
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Пружинен механичен сплитер за дърва за огрев, самостоятелно направено оборудване съгласно чертежитеПружинен механичен сплитер за дърва за огрев, самостоятелно направено оборудване съгласно чертежите
Как да си купя дърва за зимата, как да сече и да изсъхне дървото със собствените си ръцеКак да си купя дърва за зимата, как да сече и да изсъхне дървото със собствените си ръце
Birch дърва, основните свойства на популярното дървоBirch дърва, основните свойства на популярното дърво
» » Как да се нарязва дърва ръчно и механично
© 2021 BggeHat.com