Пружинен механичен сплитер за дърва за огрев, самостоятелно направено оборудване съгласно чертежите

Kolun е полезно средство в домакинството, което ви позволява да разделите голямо количество дървесина за зимно отопление и много други домакински нужди. Ако обемът на дървения материал е малък, можете да използвате ръчно устройство. Ако обаче трябва да се подготви голям брой дърва за рязане, най-добре е да се използва дървообработващо устройство от пружинен тип. Използването му ще позволи да се получат идентични трупи в доста големи количества, което ще спести време и енергия.

Как да изберем правилния дърводелец?

Независимият монтаж на устройството за разделяне на дървото ще отнеме много усилия, време и пари. Ето защо, за да изключите грешките, преди да започнете да създавате самостоятелно изработени дървообработващи машини, трябва да изучите предимствата и недостатъците на най-често срещаните видове инструменти за нарязване на дърва за огрев.

Един от най-популярните видове инструменти е пролетен кълвач. Сред основните му предимства е лекотата на сглобяване и практическото приложение. Такова механично устройство има достатъчно висока производителност, което прави възможно успешното му използване за събиране на среден и голям обем дървесина.

Сред основните предимства на експертите от разделянето на електрическото дърво разграничават високата мощност и лекотата на работа. Такива дърводелци често използват градинари, които трябва периодично да жънат голям брой трупи. Ако е необходимо, електрическото оборудване може да бъде преносимо чрез поставяне на батерии върху него.

Ръчен шлайф за дърва за огрев. Такова устройство за разделяне на дърво има най-простият дизайн, поради това, което е най-лесно да се направи от собствените ръце. В същото време такава брадва има минимален капацитет, поради което е подходящ само за събиране на малки обеми дървесина.

Сглобяване на пружинен механичен дървообработващ - подготовка и самосглобяване

Чертежи са необходими за производството на пролетно дърводелец. Те трябва да посочват размерите на основните части и местоположението на тяхната инсталация в конструкцията.

Преди производството на оборудване ще трябва да подготвите следните материали:

  • ъгли от втвърдена стомана;
  • 2 стоманени канала;
  • метална пружина с висока мощност - монтирайте пружината от колата;
  • плоча, играеща ролята на нож за рязане - може да бъде заменена с острие от обикновена брадва;
  • механизмът на шарнира;
  • средство за претегляне;
  • тръбата, чийто диаметър е малко под диаметъра на използваната пружина.

След като подготвите всичко, което трябва да работите, можете да започнете да правите устройството. Редът на монтаж на пружинния възел е както следва:

  1. 1. Един от каналите се използва като основа, вторият е заварен към него в перпендикулярна позиция;
  2. 2. След това е необходимо да се подготви платформа за монтиране на пружината - мястото за монтаж трябва да бъде почистено от прах и обезмаслено;
  3. 3. Тръбата и ъглите, които изпълняват функциите на разделителите, трябва да бъдат заварени към основата;
  4. 4. С помощта на мелницата на лъча се прави малък изрез, който ще бъде необходим за фиксиране на конструкцията към основата;
  5. 5. Гредата е заварена, след което тя трябва да бъде окачена с механизъм на пантата на опората;
  6. 6. В предварително подготвената седалка е необходимо да се монтира пружина и да се фиксира камъка върху повърхността на подвижната греда;
  7. 7. Върху горната част на камъка се залепва претеглящ агент.


След края на сглобяването, домашният кълвач ще трябва да бъде боядисан, както и да нанесе антикорозионен агент на автомобила върху повърхността на частите му. При работа с пролетен кълвач е необходимо непрекъснато да се гарантира, че вътре в шарнирната част няма стърготини и малки отпадъци, В противен случай, движещите се части на оборудването могат да се заседнат и за да се отстрани неизправността, машината трябва да бъде разглобена.

Изготвянето на ръчно изработена печка на дърва е предизвикателство

Ръчният инструмент за разделяне на дърва е подходящ в случаите, когато е необходимо да се приготви малко количество дървесина. Дървен материал за използване на такова устройство трябва да има дебелина не повече от 20 см. За производството на брадва трябва да се приготвят следните материали:

  • дебел стоманен лист с размери 15х60 см и дебелина 1 см - ще бъде необходим за производството на режещи остриета;
  • стоманена плоча, размери 20х30 см и дебелина най-малко 5 мм - от нея трябва да направите основа за ключалката;
  • стоманена пръчка с квадратно или кръгло напречно сечение, дължина 3 m и диаметър 2 cm.

Схемата и последователността на действията при производството на ръчни инструменти са възможно най-прости и ясни. Редът на сглобяването на инструмента е както следва:

  1. 1. Първо, трябва да изрежете дебел стоманен лист на 3 парчета, първият от които трябва да бъде 15x30 см, а следващите 2 - 15x15 см;
  2. 2. Получените части трябва да бъдат заточени, но само от едната страна. След това те се заваряват към металната основа под формата на кръст;
  3. 3. Както се използва прът трябва да се нарязва на две части - един от тях трябва да има дължина 1 м, а вторият - 2 m първата част е необходимо да бъдат заварени към страната на основата, а вторият - в посока перпендикулярна на нея .;
  4. 4. Второто парче пръчка трябва да бъде огънато в кръг и заварено към първото при надморска височина от около 30 см.

Завършеният инструмент може да се използва за разделяне на дърва за огрев. Когато използвате ключаря, режещата му част трябва да бъде редовно заточена. За да направите това, ще трябва да използвате мелница с малки абразивни колела.

Характеристики на създаване на електрическа ключалка

Друг вариант, който не изисква големи финансови разходи и специално обучение, е монтажът на електрическия дърводелски работник. По време на работа този механизъм разделя дървото под въздействието на електродвигател, който предава въртящ момент чрез задвижването на ремъка към режещия елемент на уреда.

Основното условие за инсталирането и използването на електрическия дърводелец е изборът на подходящо място. За да направите това, трябва да вземете някаква височина и под самия модул трябва да поставите гъста гумена подложка, която да загаси електрическите вибрации, създадени от електрическия мотор, и да предпази двигателя от намокряне.

Важен фактор е изборът на двигателя за производство на оборудване. Тя трябва не само да има достатъчно енергия, но и да има определен резерв от нея, в противен случай единицата няма да се справи с разделянето на големи дървени трупи от твърда дървесина. На практика, за домашна употреба, има дърводелски производител с електродвигател с мощност от 3-3,5 kW.

В допълнение към плюсовете, това устройство има определени недостатъци. Той може да се използва само на място, в близост до което има източник на електрическа енергия. Дървеният кабел трябва да има ресурс, който да издържа на високи натоварвания. В тази връзка, за работа, трябва да бъдат избрани медни проводници с голямо напречно сечение. Работата с електрическа ключалка е възможна само при сухо време, тъй като влагата на двигателната част неизбежно ще доведе до късо съединение.

За да се удължи живота на направеното електрическо оборудване, е необходимо редовно да се наточва режещият елемент. В противен случай, когато работите с ненаточено острие, на задвижването ще се създаде допълнително натоварване, което ще доведе до прегряване и счупване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да се съхранява дърва за огрев, готови решенияКак правилно да се съхранява дърва за огрев, готови решения
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Какъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали саунаКакъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали сауна
Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Как да си купя дърва за зимата, как да сече и да изсъхне дървото със собствените си ръцеКак да си купя дърва за зимата, как да сече и да изсъхне дървото със собствените си ръце
Birch дърва, основните свойства на популярното дървоBirch дърва, основните свойства на популярното дърво
Как да се стопи печката със сурови дърва за огрев, ефективни техникиКак да се стопи печката със сурови дърва за огрев, ефективни техники
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
» » Пружинен механичен сплитер за дърва за огрев, самостоятелно направено оборудване съгласно чертежите
© 2021 BggeHat.com