Затопляне на пода в апартамента

За да извършите самостоятелно изолацията на пода в апартамента, трябва не само да изберете подходящия материал, но и да познавате технологията на инсталацията му. Работният процес се състои от няколко етапа: демонтиране на стария под, подготовка на повърхността, поставяне на изолацията и покритие. Възможно е да се изолира както бетон, така и дървена основа, ако трупите са в добро състояние. Има няколко начина за изолиране на подовете и всяка опция има свои собствени тънкости.

Затопляне на пода в апартамента

Затопляне на пода в апартамента

Видове изолация за пода

За изолация на пода трябва да се използват здрави и леки материали, които имат високи топлоизолационни характеристики, лесни за монтаж и дълготрайни. Такива материали включват: стъклена вата, минерална вата, плочи от експандиран полистирол и полистирен, дървени стърготини, експандирана глина.

Минерална вата

Минерална вата

Минерална вата перфектно запазва топлината в стаята, не пропуска звуци, не се страхува от огън, микроорганизми и гризачи. Недостатъкът на този материал е неговата хигроскопичност, така че при поставянето на специално внимание трябва да се обърне на хидроизолацията на изолацията. При мокра вълна или деформация на минерална вата се намаляват нейните свойства.

Монтаж на минерална вата

Монтаж на минерална вата

Инсталирайте само в защитни ръкавици, за да избегнете увреждане на кожата от микроскопичните части на изолацията.

Стиропор и стиропор Не пропускайте топлината, ефективно стегнете звуците, намалете теглото си. Тези материали са много удобни при монтаж, не са обект на огън и деформации, не се страхуват от вода и микроорганизми, имат дълъг експлоатационен живот.

пенополистирол

пенополистирол

Свободни нагреватели са най-евтините и най-екологични, но имат някои недостатъци. Дървените подложки са повредени от мишки и насекоми, когато мокрите започнат да гният. Claydite не се страхува от гризачи и плесени, но с голяма дебелина на изолационния слой има голямо натоварване върху припокриването.

Свободни нагреватели

Свободни нагреватели

Метод за топлоизолация на дървена основа

Затоплянето на дървената основа се състои в запълване на пространството между изоставането на топлоизолационния материал. В процеса на работа ще са необходими следните материали:

  • изолация;
  • полипропиленово фолио;
  • Скоч лента;
  • листове от шперплат или дъски.

Количеството на изолация се изчислява така, че материалът плътно запълва пространството между греди и изолация филм трябва да се приема с резерв, защото нейните ръбове трябва да вървят по стените около периметъра на помещението. Освен това, ако се използва минерална вата, филмът трябва да се постави върху дъното и горната част на нагревателя. За инсталацията е необходимо да се подготвят инструменти:

  • нокти;
  • чук;
  • ниво сграда;
  • рулетка;
  • ножици или остър нож;
  • строителни скоби;
  • отвертка.

Демонтиране на старото покритие

Започнете да работите с демонтирането на старото покритие. С помощта на закачалка, дъските се отстраняват, пространството между закъсненията се почиства от отломки и прах.

Демонтиране на старото покритие

Демонтиране на старото покритие

Необходимо е да проверите всички трупи за якост, в противен случай новото покритие може да се огъне.

хидроизолация

Ако баровете са в ред, можете да започнете да полагате хидроизолацията. Филмът трябва напълно да покрие основата и да отиде до стените с около 5 см. Ако цялото парче не е достатъчно, филмът се навива на 15 см, след което ставите се запечатват с лепяща лента. Не затягайте твърде много филма, в противен случай то ще се счупи по време на инсталирането на нагревателя. За удобство краищата на фолиото се фиксират върху стените със скоби.

Филмът трябва напълно да покрие основата и да отиде до стените с около 5 см

Филмът трябва напълно да покрие основата и да отиде до стените с около 5 см

Топлоизолация

Следващата стъпка е полагане на топлоизолационния материал. Стиропорният материал се нарязва с нож на парчета с желаната ширина и гъсто положен между гредите. Ако се използва минерална вата, ширината на парчетата трябва да бъде 2-3 cm по-дълга от разстоянието между закъсненията, тогава изолацията ще запълни пространството възможно най-плътно. На фолиото се излива глина или чип и се изравнява с правило, така че дебелината на слоя да не надвишава 20 см. След това повърхността се проверява на нивото и изпъкналите части се отстраняват.

Следващата стъпка е полагане на топлоизолационния материал

Следващата стъпка е полагане на топлоизолационния материал

Монтаж на втория слой хидроизолация и груб под

Последният етап е поставянето на втория слой хидроизолация и грубия под. Филмът също е припокрит по същия начин, шевовете са залепени със скоч. За грубния под можете да използвате дебел шперплат, дъски, ПДЧ. Предварително, материалът се обработва с прахова смес с дълбоко проникване и се изсушава. Монтирайте основата с винтове или гвоздеи към трупите, като се опитате да не повредите нагревателя.

Последният етап - полагане на втория слой от хидроизолация и груб под

Последният етап - полагане на втория слой от хидроизолация и груб под

Топлоизолация на бетонна основа

За да изолирате бетонния под по няколко начина: замазка върху нагревателя, по време на изоставането, полагане на подови покрития с ниска топлопроводимост, пръскане на полиуретанова пяна. За изолация под замазката е необходимо да се подготвят:

  • изолация;
  • парно бариерен филм;
  • Скоч лента;
  • метална решетка с клетки 50x50 mm;
  • циментов разтвор.

Първата стъпка е демонтирането на пода и премахването на старата замазка.

Първата стъпка е демонтирането на пода и премахването на старата замазка

Първата стъпка е демонтирането на пода и премахването на старата замазка



По-нататък повърхността трябва да бъде добре изравнена, почистена от отломки и прах.

Дълбоките вдлъбнатини се пълнят с разтвор и се оставят да изсъхнат напълно.

Подготвената повърхност е покрита с парно бариерен филм, оставяйки на стените допуски от 3-5 см. Съществуващите фуги трябва да бъдат залепени с лепяща лента.

След това поставете нагревателя, така че да няма празнини и пукнатини, а след това да покриете отново слоя хидроизолация. Ако се използва полистирол или полистирен, не е необходимо наличието на втори слой филм.

Сега трябва да поставите металната мрежа и да я оправите около периметъра на помещението, така че при изливането на разтвора да не се движи. Тази мрежа е необходима за укрепване на замазката.

Следващата стъпка е месене на разтвора и наливане на основата

Следващата стъпка е месене на разтвора и наливане на основата

Следващата стъпка е месене на разтвора и наливане на основата. Съотношението на компонентите на разтвора зависи от степента tsementa- най-често използваните замазка бележи 500, 400 и 300, е необходимо да се смесват пясъка с цимент в съотношение от 3 до получаване на разтвор на 200 клас, който е най-подходящ за тази цел: 1, 2: 1 или 1: 1. Колкото по-висока е марката цимент, толкова повече пясък се изисква. Завършената смес трябва да бъде хомогенна кремообразна консистенция. Изсипете база, необходима за едно и също време, за да ravnomerno.Po дебелина замазка цялата повърхност sohla не трябва да бъде по-малко от 5 см, или след повърхността на сушене не се издържа на натоварването и да започне да се разпада.

След 2 седмици замазката може да бъде грундирана и нанесена върху всяка подова настилка.

Извършване на топлоизолация на дървените трупи

Този метод наподобява затоплянето на дървената основа и се различава само по това, че в този случай е необходимо самостоятелно да се произвеждат и инсталират изоставания от гредите на бетонния под. За работа ще ви трябва:

  • разделителна лента от 50х100 мм;
  • завършена битумна смес;
  • изолация;
  • шперплат или листа от ПДЧ;
  • самобръчкови винтове;
  • отвертка;
  • широка четка;
  • рулетка и ниво.

Гредата трябва да бъде избрана от масивно дърво, гладка, суха, без видими дефекти. Препоръчва се да се третира с антисептичен грунд - това ще удължи живота на дървото. Вместо битумната смес може да се вземе полиетиленово фолио и лепилна лента, за да се изолират ставите.

Започнете с почистването на основата на старата замазка и боклука, след което внимателно изравнете повърхността. Сега, с помощта на четка, разпределете хидроизолационната смес върху бетона. Стените също се намазват с мастика до височина 3-5 см по периметъра на помещението.

След извършване на купчина хидроизолационни дъски: първата дървен материал се поставя на ръба на стената, паралелно до първите на разстояние 70-90 см, и така да се противоположни steny.Chem тънки греди, по-малка трябва да бъде разстоянието между тях.

След хидроизолацията поставете дъските

След хидроизолацията поставете дъските

Използвайте нивото, за да проверите позицията на гредите спрямо хоризонталата, така че завършеният под няма наклон. За надеждно фиксиране на забавяне е необходимо да се използват анкери, но ако релси плътно граничат стената може да се направи без krepezhey.Mezhdu изостава посочено термично изолиращ материал, и върху дъска шперплат или дебелина частици от 10 mm.

Между закъсненията се полага топлоизолационен материал

Между закъсненията се полага топлоизолационен материал

За да се избегне деформация на покритието, се препоръчва да се оттегли от стените 15 mm. Черното палто е по-добре да бъде поставено на 2 слоя, така че ставите на долните листове да са напълно затворени с кърпа от горните. И двата слоя са прикрепени към закъсненията чрез винтове. След това можете да поставите линолеум, да поставите ламинат или паркет.

Затопляне на бетонова основа или шперплат

Този метод не изисква инсталиране на трупи и е подходящ за апартаменти, разположени над партерния етаж. Старата замазка се отстранява, основата се почиства от прах и се изравнява. Повърхността е покрита с полиетилен, ставите трябва да бъдат изолирани с лепилна лента. Отстъпвайки се от стените 1,5 см, подът е гъсто положен с плочи от дървесни частици или листове от шперплат.

Над втория слой, припокривайки всички шевове между листовете на цялата плат. Плочите се фиксират с дюбели, а след това ставите и слотовете се обработват със смес от маслена боя и кит.

След сушене на конците, покрити със смес от същия останалата poverhnost.Samym прост начин е да се използва топлинна изолация на подовото покритие на базата на филц или юта, и поддържа на полистирол. Това са различни видове килими и сгъстен линолеум, които имат много нисък коефициент на топлопроводимост и декоративен външен вид. Поставете това покритие директно върху бетонната основа след почистване и подравняване на повърхността.

Друг вариант - изолация изолация. На подготвени бетонна повърхност izolona валцувани ролката, се нарязва с малка разлика, така че стената на изолация ръбове запечатан от 3-5 см и се фиксира с лента styki.Posle е възможно да се започне полагане паркет или ламинат.

Изолационната изолация е друга опция

Изолационната изолация е друга опция

Вместо изоолон, често се използва покритие от техническа тапа.

Вместо изолон, често се използва покритие от техническа тапа

Вместо изолон, често се използва покритие от техническа тапа

Най-ефективният и най-бърз метод за подова изолация в апартамента е пулверизирането с полиуретанова пяна. След подобно третиране повърхността става монолитна, много гладка и здрава, не се нуждае от допълнителна защита и хидроизолация. Но за самоизпълнение този метод не е подходящ, защото изисква специално оборудване и знания. Ако финансовите възможности позволяват, можете да поръчате изолация на пода на специалисти.

Видео - Как и какво да изолирате пода в апартамента

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Как да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материалиКак да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материали
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Как да изберем най-добрата изолация за подаКак да изберем най-добрата изолация за пода
Външна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръцеВъншна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръце
» » Затопляне на пода в апартамента
© 2021 BggeHat.com