Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?

Вата за изолация

Проблемът на студените подове е познат на всички собственици на частни къщи. И няма значение кои материали се основават. Дори дървеният под без изолация е неудобно. Но какво ще стане, ако собственикът не мисли как правилно да изолира пода в дървена къща и тази процедура беше пропусната по време на строителната фаза?

Отговорът е прост - да се затопли. И има много начини за топлоизолация на вече построените помещения.

Нагреватели, които могат да се използват

За изолацията на дървени подове може да се използват няколко вида изолация:

  • Естествена - експандирана глина, дървени стърготини, изолация от базалт насипни материали.
  • Синтетични - полистирол / пяна, полиуретанова пяна, пеноизол, екологична, минерална вата, изолон.

Всеки от изброените материали има своите плюсове и минуси и е необходимо всеки местен майстор да знае за тях.

Естествени материали

Обичате ли топлата под и сте привърженик на всички природни и екологични? След това обръщайте внимание на изолацията на експандираната глина, дървесина и базалт.

Професионалистите на тези материали са доста значими:

  • демократична цена, особено за дървени стърготини;
  • Простотата на опаковката - ние независимо запълваме, водоустойчива и всичко;
  • способността да се оценят всички пукнатини.

Съществуват обаче и недостатъци:

  • За дървени стърготини това е предимно висока абсорбция на влага и като следствие - образуването на плесен с по-нататъшно разпадане. В допълнение, сухи дървени стърготини горими. Материалът, специално обработен със забавители на огъня и водоотблъскващи средства, е по-скъп от обикновените дървени стърготини. Нарича се гранули от дървени стърготини.
  • Клейди не гори, но абсорбира добре влагата. Следователно, когато се използва, използването на пара и хидроизолационни мембрани е задължително. Просто казано, дъното и горната част на възглавницата от експандирана глина трябва да бъдат изолирани от влага.
  • Основната изолация на базалт е направена от отпадъци от минерална (базална) вълна. По свой начин това е отличен материал. Той не гори и може да се използва като изолация от пожар. Минус - изолаторът се страхува от влага и го абсорбира перфектно. И след изсъхване губи част от топлоизолационните свойства, но се отнася до висококачествени топлоизолатори.

Последният материал е съвършено комбиниран с експандирана глина и дървени стърготини, подобрявайки техните свойства. Разбира се, това не е най-евтиният представител на насипни нагреватели, но си заслужава да се обърне внимание, тъй като е възможно да се инсталира независимо.

синтетичен

Тази група включва голям брой материали, които могат да изолират качествено всеки пол.

Стиропор / Penoplex

Как да изолирате пода в частна къща

Пенопласт за изолация

Това е евтин материал, който се произвежда под формата на плочи. Лесно е да се инсталира и има ниско тегло, така че можете сами да направите топлоизолация.

Пяната за пяна се счита за горима, въпреки че има също и слабо запалими пяна / пяна със специални забавители на горенето. В допълнение, горната пяна ще бъде затворена с довършителни материали - завършващ под. Ето защо е напълно възможно да се препоръча за самозатваряне на дървения под.

Полиуретанова пяна (PPU)

Това ноу-хау в топлоизолацията на помещенията, изградени от различни материали - дърво, бетон, цимент блок, тухла. Има отлична адхезия към всякакви субстрати, не изгнива, не се яде от гризачи и не абсорбира вода. Но в същото време се страхува от пряка слънчева светлина, така че е необходимо да се защити този нагревател отгоре - в нашия случай той ще бъде чист под.

PPU се отнася до пръсканата топлоизолация, така че не можете да работите самостоятелно. Инсталацията за пръскане е скъпа и няма да се изплати, ако планирате да извършите изолация само веднъж.

Правилното решение е да се обадите на капитаните. Но можете да подготвите пода за себе си, за да приложите PPU.

Penoizol

Пеноизол за пода

Изливане на пяна с пяна

Материал, който предизвиква много противоречия сред строителите и потребителите. Въпреки това, тя е в търсенето, защото е относително евтина.

Пеноизолът е течност, която се излива в кухината и се гранулира. За да изолират дървения под за тях, в тях текат няколко дупки, вмъкват една тръба в една от тях и запълват пяната изолат, докато тя се появява от всички дупки в пода.

Това е много добър вариант - да се запълни пространството между дървените трупи с пяна-изолирани трохи. В допълнение, тя не се пропуква с времето, като желиран материал, и напълно изолира пода. Затоплянето с течна пяна се извършва от специализиран екип, а тютюн с изолация от пяна може да се използва за изолация на пода и независимо.

Ековата

Счита се за най-естествената от всички синтетични топлоизолационни материали. На 80-та година тя се състои от рециклирана хартия - отпадъчна хартия. Останалите компоненти са борна киселина и боракс (лепило в случай на мокро пръскане).



Има само три схеми за кандидатстване:

  • суха ръка;
  • суха механизирана;
  • мокро пръскане.

Индикаторите за запазване на топлината са високи, така че този материал може да се препоръча за подгряване на дървения под.

Важно е правилно да се направи качествена двустранна хидроизолация. Тогава ecowool ще запази своите първоначални свойства за дълго време.

Минерална вата (базалт, камък)

Затопляне на пода в дървена къща

Затопляне с минерална вата

Обикновена нагревател за повечето, които много доброволно използват за самоизолация в частна къща, не само подове, но и стени и покриви.

Той тежи малко, но подреждането на рогозките или ролките е по-добре да се харчат заедно. Изисквано качество на хидроизолацията. Ватата не е запалима и обикновено се обработва с хидрофобни съединения, за да се намали коефициентът на абсорбция на водата.

izolon

Той е пенообразен, затворен клетъчен полиетилен. Тънък топлоизолационен материал се използва като допълнение към някоя от изброените не само като топлоизолационен материал, но и като отлична хидроизолация, тъй като не позволява преминаването на вода.

Isolon се продава на ролки и е обичайно и фолио. Използването на фолизиран изолон в пластовата топлоизолирана торта подобрява нейното качество и фолиото играе ролята на екран, който отразява цялата топлина в помещението. Материалът е идеален за самостоятелно използване с други видове изолация.

Когато инсталирате изолацията, не забравяйте да оставите технологична разлика между повърхността на фолиото и довършителния под. Ако те бъдат поставени близо, скринингът на топлинна енергия няма да работи.

Начини за самоизолация

Разгледайте схемите на изолация от материали, които лесно се монтират самостоятелно. Това са:

  1. Пенопласт / пенопласт.
  2. Минерална вата.
  3. Разширена глина, ecowool, базалтово изолация.
  4. Isolon като спомагателна изолация и в същото време хидроизолация.

Затопляне на пяна пластмаса

Полагане на пластмасова пяна

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Ако дървена частна къща стои на кокили, както и между пода и земята вятърът виеше, е необходимо да се изложи на сходство фалшив фундамент, положени основите геотекстил и формира подземно пространство за запълване на разширени глина. След това трябва да изолирате пяната. Ако има изцяло сутерен и мазе, топлата дюшеме пяна / Penoplex - няма проблем.

Първо премахваме финала. Пространството между закъсненията се почиства от отломки и прах, а след това се изсушава. Все още можете да преработвате изоставането и грубите подове с импрегнации, които предпазват дървото от разваляне и внимателно да го изсушите.

След това се припокриваме с хидроизолационната мембрана - гъст полиетиленов филм, а ставите се залепват с лепяща лента. Мембраната трябва да стигне до стените поне 10 сантиметра! Можете допълнително да го прикрепите със скоби, закъснения и стени.

Размерът на пенопластите трябва да е такъв, че по време на монтажа те да не висят наоколо между лагерите, но плътно към тях. Затоплянето приключи. Ние покриваме всичко или с ПДЧ или OSB-плочи и лежи на довършителния етаж. Стиропор / пяна се препоръчва за използване в системи за подово отопление.

Затопляне на минерална вата

Изолация от минерална вата в частна къща също не е толкова трудна. Схемата на работа е подобна - демонтиране на покритието, почистване на грубия под и дървен материал, импрегниране и пълно изсушаване. За минералната вата е необходима двустранна хидроизолация, подобно на въздуха. В края на краищата, материалът, абсорбиращ влага, губи значителна част от своите топлоизолационни свойства.

На грубия етаж използваме обикновен дебел полиетилен с дебелина 20 микрона и поставяме плочите между закъсненията. По същия начин като с пяна, те трябва гъсто да влизат в пространството между закъсненията. Отгоре фиксираме фолиото нагоре. Съединения лепило метализирана лента. Това ще осигури допълнителна топлоизолация и висококачествена хидроизолация. Монтираме допълнителна щайга, така че крайното подово покритие да е на 3 см от фолиото.

Минералната вата е подходяща за използване в "топъл под" системи. Isolon не е необходимо едновременно.

Ако в частна къща под първия етаж има мазе, тогава цялата работа може да се направи от дъното, тоест, затопляне на тавана на подземния етаж.

Затопляне с насипни материали

Разширена глина, като изолация

Запълване с глина

Нагревателите в насипно състояние трябва да бъдат защитени от проникване на влага от двете страни. Това се отнася за експандирана глина, екологични отпадъци и базалтов насипен материал.

Като по-ниска хидроизолация за експандирана глина може да се използва мастика. За изолация от екологична и базална основа са подходящи пенополиетиленови филми. По-горе можете да поставите фолио-изолирано като хидроизолация и допълнителна комбинирана изолация.

заключение

За да направите пода в топло помещение, има много начини. Кой да избере, вие решавате. Най-правилното решение е да се направи висококачествена топлоизолация на етапа на строителството. Но дори и да забравите за това, можете да поправите положението по всяко време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на дървена къща навънЗатопляне на дървена къща навън
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?
Затопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготиниЗатопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготини
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
» » Знаете ли как да изолирате правилно пода в дървена къща?
© 2021 BggeHat.com