Как е шумоизолация на пода в апартамента?

Звукоизолация на пода в апартамента

Нищо не е толкова досадно, че човек е хаос на звуци. Онези, които живеят в близост до железопътни линии, пътища и големи промишлени предприятия, а не със слухове, знаят как да излязат от тези обекти звуци. Проблемът може да бъде решен с помощта на звукоизолирани материали, по-специално, поради звукоизолация на пода в апартамента. Но колко е необходимо? В края на краищата вашите стъпки не достигат до вас, така че нека съседът отдолу мисли за изолация.

Звукоизолацията наистина ли е необходима?

Подредба на пода

Звукоизолация на плаващ под

Не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Съдия за себе си. Колко пъти сте получили съседи от приземния етаж, когато проведоха празнични събития в апартамента си? Музиката, гласовете, виковете на децата и животните, мигването на ястия и т. Н. Разбира се, това не са стъпки, а не скитане на детски обувки, а не колоездене. Но вие ще се съгласите, че такъв шум също е неприятно. Да не говорим за спалнята.

Изискванията на модерността не са свързани само с топлоизолационните процеси. Звукоизолацията е част от ежедневието ни като един от основните компоненти на ремонта. Ето защо, независимо дали го искате или не, и вие все пак трябва да решите проблема. И най-важното тук е изборът на звукопоглъщащ материал.

Моля, обърнете внимание! Нивото на шума се определя от децибели (dB), а санитарните стандарти определят обхвата, при който човек може да се чувства комфортно. Това е 30 dB през нощта и 40 dB следобед. В същото време се смята, че хората се чувстват най-спокойни с показателя от 25 dB.

Най-интересното е, че под критичния индекс от 25 dB идва така нареченото тишина на звънене, в което човек се чувства неудобно. До 60 dB е все още поносима, но дори и в стая с близки ще бъде непоносима. Ако за известно време нивото на шума е 90 dB, тогава може да настъпи сериозно нервно разрушаване. А при индекс над 100 dB просто ще загубите слуха си, което ще доведе до увреждане.

Има една точка, която разделя концепцията за звукоизолация в две категории: звукоизолация и звукопоглъщане. В първия случай става дума за отразяването на материала. След това е по-гъст и по-дебел, толкова по-висок е индексът, толкова по-удобен е в къщата. Експертите приписват този критерий на обграждащите конструкции, а на шумоизолационните материали, които нямат нищо общо. И ако говорим за шумоизолация, тогава имаме предвид стени, таван, под, прегради и т.н. Това означава, че този индикатор зависи от плътността и дебелината на тези елементи на сградата. Между другото, неговата оптимална стойност варира от 52 до 60 децибела.

Звукоизолационните материали включват тухли, бетон, гипсокартон и т.н. Това е всичко, което може да отразява звуковите вълни.

Усвояване на звука

Проблемът с абсорбцията на звука е съвсем различен. Няма отражение на вълните - само абсорбиране и охлаждане вътре в материала. Звукопоглъщащите материали за пода имат пореста, клетъчна, гранулирана и влакнеста структура, способна да абсорбира шумовите вълни. Специалистите определят индекса на поглъщане на звука с коефициент, който е в диапазона 0-1. Тук нулата съответства на сто процента отражение на звуците и от един до сто процента абсорбция. Материали с коефициент поне 0,4 са класифицирани като звукопоглъщащи.

Разграничаване на следните видове шумоизолация по отношение на степента на твърдост:

  • Твърди материали. Те включват плочи, изработени от минерална вата чрез гранулиране или суспензия, панели и ролкови материали от порести агрегати - пемза, вермикулит, перлит и др. Такива продукти имат коефициент на поглъщане на звука от поне 0,5. Но те имат сравнително висока плътност - 300-400 кг / м3.
  • Меки материали. Те са направени на базата на минерална вата, фибростъкло, филц, вълна и така нататък. Тя може да бъде както плоча, така и ролка с коефициент на поглъщане на шума от 0.7-0.95. Плътността му е до 70 кг / м3.
  • Полу-твърди материали. Те включват фибростъкло и плочи от минерална вата, притиснати под налягане, както и полимерни порести панели, например плочи от полиуретанова пяна, експандиран полистирол и други подобни. Коефициентът на поглъщане на звука е от 0.5 до 0.75, а плътността е от 80 до 1230 kg / m3.


Моля, обърнете внимание! Оптималната възможност за частни къщи са меките материали за шумоизолация на пода, а за градските апартаменти - твърди или полутвърди.

Уплътняваме близо до стените

Възможно ли е да направите звукоизолация самостоятелно?

Ако говорим за естеството на самия шум, тогава има няколко източника, които попадат в групи:

  • Викове, музика, звуци от работещи електрически уреди, шум от преминаващи автомобили и гласове - това са въздушни шумове.
  • В случай, че има пряко въздействие върху елементите на сградата, например, пробиване на стената, нарязани изпъкнали арматура мелница, чук пирони, разместени мебели, стъклария падне на пода или друг обект, както и ходене - шум перкусии.
  • Ако сградите на къщата са здраво свързани помежду си без шумоизолиращи подложки, всяко въздействие върху конструкцията или оградата се предава в цялата сграда. Този шум се нарича мастилено-струен принтер.

С шумове от удари, плътни материали с затворена структура от медена пита са добри. С въздух - влакнести и порьозни с висок коефициент на звукопоглъщане. Но с струен или структурен шум, най-добре е да се борите със специални уплътнения, които гасят вълните между сградните елементи.

Звукоизолация на звуци от въздуха

Този вид неприятни ефекти може да бъде премахнат, ако подовете са покрити с шумоизолиращо устройство със звуков отражател от 50 децибела. Но ако вземете аналогов аналогов сигнал, неговият коефициент трябва да бъде по-близо до единството.

Например, можете да комбинирате два такива материала в един комплекс. Най-напред се поставя върху стоманобетонната плоча на пода, изравнявайки дебелия слой от замазка от бетоновия разтвор, а върху него се поставя шумоизолиращо устройство от експандиран полистирол. И цялата тази торта отново да се покрие с разклонител. Вярно е, че този дизайн може да доведе до намаляване на височината на таваните.

Моля, обърнете внимание! В този случай основната роля играе елементът, поглъщащ звука на пай. В същото време дебелината му трябва да бъде не по-малка от 50 милиметра.

Изолация на ударни звуци

Звукоизолация на пода на един апартамент

Звукоизолация на жилищни помещения

В този случай е по-добре да използвате материали, които не поглъщат вълната, но отблъскват. Провежда се следното физическо явление. Удряйки плътна повърхност, звуковата вълна губи своята енергия поради деформация на еластичните връзки на частиците на материала. И колкото по-малък е динамичният модул на еластичност на материала, толкова по-добре се държи с шума от удара.

Какво предлага днес пазарът на строителни материали?

  1. Пресован лист от корк. Това може да бъде както листов материал, така и рулон. Той има висококачествени характеристики и екологична чистота.
  2. Полиетиленова пяна. Който поне веднъж се е сблъсквал с инсталацията на ламинат, със сигурност, запознат със субстрата на този материал. Изненадващите свойства на полиетилена са известни от дълго време, но най-важното е, че той може да изпълнява ролята както на звуковата, така и на бариерата на пара. В допълнение, той е устойчив на всички известни строителни материали и разтворители. Специалистите отбелязват, че такъв звукоизолиращ слой може ефективно да работи до 40 години. Въпреки това, по време на експлоатационния живот той губи обема си с 70-80, като по този начин намалява качеството на изолацията.
  3. Подложка от корк от гума. Това е тип ролка или керемида, която е направена от смес от корк и синтетичен каучук. Тя може да се постави почти под всякакви подови настилки. Подложката има добра степен на защита от пожар, но има проблеми с влагата, затова е необходимо да я защитите с полиетиленово фолио.
  4. Битумно-коркова основа. Добър звуков изолатор, който използва крафтова хартия, обработен с битум и поръсен с корк. Материалът трябва да се затваря на пода.
  5. Композити. Това е многопластова конструкция, изработена от полимерни материали, където полистиролови перли се поставят между полиетиленови фолиа. Има един трик тук. Горният филм е гарантирана защита на подовия материал от негативните ефекти на влагата. И долната е перфориран слой, който преминава във влагата и го изкарва през компенсационните междини, които са оставени специално между подовата настилка и стените. Оказва се вид вентилация, която увеличава живота на всички използвани материали.

Изолация на структурния шум

Звукоизолиращ субстрат

Етажна звукоизолираща система за ламиниран паркет

За да се защити конструкцията от структурния шум, обикновено се използват различни видове уплътнения, които се монтират на кръстовището на два елемента. Пазарът има доста широка гама от уплътнения, изработени от различни материали:

  1. Фибростъкло. Тя има пореста-влакнеста структура, така че за някои структури това е най-добрият вариант. Фибростъклоът е най-подходящ за шумоизолиращи подове, построени на дървени трупи или на греди. Тя се полага точно под тези елементи, като по този начин се отделя материалът от припокриването. Обърнете внимание на факта, че трябва да се разпространи по такъв начин, че да се простира на 10 см извън контакта на равнината на трупите или гредите. Краищата на тези елементи, които са в контакт със стените, също трябва да бъдат изолирани
  2. Виброакустичен уплътнител. Използва се за уплътняване на фуги на плаващи подове, например при полагане на паркет или ламинат. Това е отлично звукоизолиращо устройство, което след нанасянето бързо се втвърдява и става гъста маса. Между другото, това е екологичен материал, който също не е мирис.
  3. Еластомерни материали. Това са самозалепващи се уплътнения, които могат да се полагат по периметъра на помещението, когато се монтират плаващи подове.
  4. Уплътнения от твърди влакна. За съжаление, този материал се използва не много често в строителството, въпреки че има отлични технически характеристики. В допълнение, в сравнение с други аналози, той е един от най-евтините.

Заключение по темата

Както можете да видите, звукоизолиращите подове не са толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. За да се разбере разнообразието от налични материали на пазара, е необходима надеждна информация. Но, за съжаление, не всички производители я предоставят изцяло. Затова решихме най-често срещаните опции. Но дори и между тях можете да вземете достойно копие, което съответства на оптималното съотношение цена и качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Звукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шумЗвукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шум
Шумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуциШумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуци
Звукова изолация на тавана в апартамента - устройствотоЗвукова изолация на тавана в апартамента - устройството
Звукоизолация на пода в дървена къщаЗвукоизолация на пода в дървена къща
Опънати тавани с шумоизолация - избор на материалиОпънати тавани с шумоизолация - избор на материали
Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!
Надеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологииНадеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологии
Как да изберем звукоизолиращи материали за таванаКак да изберем звукоизолиращи материали за тавана
Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщатаШумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата
Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?
» » Как е шумоизолация на пода в апартамента?
© 2021 BggeHat.com