Как да изберем звукоизолиращи материали за тавана



Много спешно за повечето жители на градовете е проблемът с шумовото замърсяване. Освен това почти всички хора, живеещи в многоетажни къщи, се изправят пред него. В частните къщи звуците не са чути, но дори и там е трудно да се постигне идеално тишина вътре в стаята. Ето защо мнозина решават да монтират шумоизолация в дома си, за да се предпазят от външен шум.
Но възниква напълно логичен въпрос: "Ако наистина е толкова важно звукоизолиран таван в апартамента какви материали трябва да избера? ". Особено, за да можете да решите този проблем, ние сме събрали за вас информация за звукоизолиращи материали за тавана. В тази статия ще разгледаме видовете шумоизолационни и звукопоглъщащи материали, как да изберем най-подходящия за вас материал и как материалите за звукоизолиран таван в апартамента.

Видове материали за шумоизолация на тавана

Както вече споменахме, проблемът с прекомерния шум е много обезпокоителен за хората и неговото уреждане е много важно за здравето на всеки човек. Но заедно с популярността на звукоизолацията, конкуренцията в тази сфера също нараства. Всеки производител се опитва да създаде нещо уникално и необичайно, да не говорим за стотици изпълнители, които хвалят стоките си по всякакъв начин.
звукоизолация на тавана в апартамента материали
Ето защо, в огромно разнообразие от материали, обикновен купувач е много трудно да се движите. Изборът на материал зависи от вашите нужди. За да се улесни поне неговото търсене, всички шумоизолиращи материали за тавана са разделени на две категории: звукоизолационни материали и материали, абсорбиращи звук. Първо разгледайте първата категория.

Звукоизолационни материали за таван

Основната задача на шумоизолационните материали е да "натискат" звука в обратната посока. Те няма да позволят звукът да минава през плочите, въпреки че тези табели са много добър шум. Благодарение на пълното отражение на звука, можете да постигнете съвършена тишина в къщата.
Ефективността на всяка шумоизолация зависи до голяма степен от нейната дебелина. В зависимост от свойствата на материала, изискваната дебелина може да варира, но принципът на ефективност остава непроменен.
Можете да започнете звукоизолация по два начина:
  1. Несъмнено най-лесно е лепилото да се залепи и да се прикрепи към основната облицовка. Това означава, че най-добрият вариант е да работите заедно със съседите на горния етаж. В този случай е изключително желателно да участвате в разходите финансово и да направите, ако не цялата работа, тогава поне голяма част от нея сама. Разбира се, за да преговаряте със съседите, трябва да имате добри отношения с тях. И това не е всичко.
  2. Следователно, най-лесният вариант е да работите от вашия апартамент, когато не е нужно да се притеснявате или да не притеснявате никого. Именно този фактор направи работата от страна на апартамента по-позната и удобна за нас.
материали за шумоизолация на тавана
Но обратно към материала. Определете, че някой от тях е звукоизолиращ, можете, преди всичко, с неговата плътност. Звукоизолационният материал за тавана е с висока плътност.
Най-често срещаният материал за шумоизолация е гипсокартон. Основното му предимство е огромно пространство за творчество, което отваря дори невероятни възможности за начинаещ дизайнер, да не говорим за професионалисти. В допълнение, гипсокартона е екологично безопасен и няма да навреди на вашето семейство с токсични вещества.
Друг звукоизолиран материал, който също често се използва, е частиците. Разбира се, масата му е много по-голяма от тази на гипсовата плоскост, но и от свойствата на звукоизолационната дървесна плочка е пред гипсовите плочи.

Звукопоглъщащи материали за таван

Както можете да заключите от заглавието, тези материали са отговорни за усвояването на звука. По този начин звукът не се отразява обратно в стаята, а е "изгубен" вътре в материала. Този ефект се постига чрез пореста или клетъчна структура.
Ефективността на материала може да се определи от коефициента на поглъщане на звука. Той също така ви позволява да класифицирате материала. Материалът се отнася до абсорбиране на звука, ако заявеният коефициент на поглъщане е по-голям от 0,4 (40). То може да бъде изразено като число между нула и една и в проценти. Например, за материал с пълен коефициент на поглъщане на звука е равно на 1 или 100. Обратно, общия коефициент на отражение на шума се намалява до 0, или 0. трансфер фактор от редица възможно интерес, умножаване на броя от 100 и добавяне на процента знак. За да извършите обратна операция, разделете лихвата на 100 и премахнете знака.
Съгласно степента на твърдост звукопоглъщащите материали са разделени на три категории:
  1. Меки звукопоглъщащи материали.
  2. Полутвърди материали, абсорбиращи звука.
  3. Твърди звукопоглъщащи материали.
Звукопоглъщащи материали за таван
Отделно са избрани сандвич панели, които не принадлежат към никоя от категориите.
Като съставки за производството на меки материали се използва минерална вата, фибростъкло, обикновен памук, филц, юта и др. Звукопоглъщане свойства на материалите в тази категория са много добри, тъй като коефициентът на абсорбция не е по-малко от 0,7 (70). Средната плътност е в рамките на 70 кг / м3. Тази цифра е сравнително малка за шумоизолационните материали.
Полутвърдите материали в по-голямата си част са направени от същите компоненти, както в предишната категория. Единствената разлика е степента на неотложност. Вследствие на това свойствата се променят. Коефициентът на поглъщане на звука е малко по-нисък - от 0,5 до 0,75 (от 50 до 75). Средното тегло се повишава до 105 кг / м3.
Твърдите материали се състоят от гранулирана или суспендирана минерална вата, което още повече влошава характеристиките за поглъщане на шума, но увеличава степента на отразяване на звуците. Коефициентът на поглъщане на звука не надвишава 0.55 (55), а в повечето случаи е много по-нисък.
Сандвич панели съчетават и двата вида звукоизолиращи материали. Навън има твърди слоеве, които отразяват звуците, а вътрешното пространство е изпълнено с абсорбиращи елементи. Понякога се добавят няколко слоя, което увеличава надеждността на звуковата изолация. Разбира се, общата производителност зависи от плътността на всеки компонент, но като цяло той е доста висок и осигурява надеждна защита. Минималните изисквания за сандвич панели са дебелината на материала вътре в панела от най-малко 50 mm и празното пространство не трябва да заема повече от половината.
Звукоизолация на стените и тавана, подробности за видео:

Как да изберем материала за шумоизолация

Необходимо е да се помисли за това на етапа на проектиране. След като сте решили да бъде домакин на такава операция, звукоизолацията на таванните материали може би играе основна роля. Важно е да знаете кой от тях най-добре се справя със звуците във вашия апартамент.
акустичен изолационен материал за таван
Има няколко типа звуци, в зависимост от вида на тяхното разпространение:
  1. Въздушен шум. Този тип звук се появява по време на работа на радиото, телевизора, разговорите на хората и комуникацията на животните. За да се отървете от него, можете да използвате влакнести или порести материали.
  2. Шум от шума. Много често го усещаме по време на ремонта. И няма значение, съседите го преминават или решихме да оборудваме къщата си. Като алтернатива, дете или момиче, което пече на върха, може да бъде много обезпокоително и на всеки пет минути той се спуска по стълбите по петите си. Спасението от тези ужасни звуци ще осигури материал със затворена клетъчна структура.
  3. Структурен шум. Той включва всички горепосочени източници на раздразнение, но се предава не по въздуха, а чрез структури, особено метални.

Начини за инсталиране на шумоизолация

Има няколко опции за редактиране, нека обърнем внимание на няколко от най-често срещаните. Гипсокартонните тавани, монтирани с рамка, позволяват поставянето на минерална или стъклена вата в пространството близо до основния таван. И тогава коефициентът на абсорбиране на звука ще достигне 95. Акустичен опънати тавани с шумоизолация Има отделен тип таван, в който предварително се осигурява шумоизолация между плата и основния таван. Добър вариант, който ви позволява да спестите време и усилия. Прочетете също: "Звукоизолация на тавана със собствените си ръце".
звукоизолиращи материали за таван
Всяка година проблемът със звукоизолацията се увеличава рязко и по-остро. Ето защо всеки от нас от наша страна трябва да предприеме мерки, за да защити тяхното домакинство от подобни проблеми.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщатаШумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата
Звукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв погледЗвукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв поглед
Звукова изолация на тавана в апартамента - устройствотоЗвукова изолация на тавана в апартамента - устройството
Опънати тавани с шумоизолация - избор на материалиОпънати тавани с шумоизолация - избор на материали
Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?
Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщатаШумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата
Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?
Звукоизолиращи материали за тавана - характеристикаЗвукоизолиращи материали за тавана - характеристика
Акустични таванни опции за шумоизолацияАкустични таванни опции за шумоизолация
Метални тавани за таван за изборМетални тавани за таван за избор
» » Как да изберем звукоизолиращи материали за тавана
© 2021 BggeHat.com