Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?

Паркет с корк покритие върху корк субстрат

Собствениците на апартаменти в панелни къщи, несъзнателно, много често стават заложници на външен шум. Това неудобство се предизвиква от съседи не само от горния, но и от долния етаж. Решете проблема с помощта на специални материали и информация, която разказва как да направите шумоизолация в апартамента.

Нека да говорим за правилата за нейното изпълнение със собствените си ръце и да изберем качествени изолатори.

Първата задача е да се намери източник на шум

Първо, не се движете навътре в магазина, но разберете източника на шума. В някои случаи ще ви е достатъчно да поставите материали за шумоизолация само на пода или на тавана. Случва се, че по време на строителството е уловена една плоча от тавана с кухини и поради това шума от съседите се чува във вашия апартамент.

Друго нещо, ако решите да си купите домашно кино. След това, за да не неудобства съседите, е необходимо да се подходи към проблема по-подробно. Ще е необходимо напълно да звукоизолирате плочите, подовете и стените, които свързват вашия апартамент със съседния.

Подготовка за работа и избор на материали за провеждане на шумоизолация, трябва да разберете едно нещо. Дори ако изберете най-скъпите фактури, те все още няма да ви спестят от работещ удар или ударна бормашина. Това означава, че това е нивото на шума, от което не можете да се отървете.

Да започнем от стените

Първо, проверете повърхността за пукнатини и нескрити светила. Странно, но тези дефекти значително намаляват шумоизолацията в апартаментите. Също така премахнете всички гнезда и проверете дали няма пропуски към съседите. Това е общ брак в строителните работи. На товар, носещ такива несъвършенства на влияние не правят, следователно по-голямата част от предприятията преминават такива плочи в строителството.

Намирането на поне една малка пукнатина го запечатва непременно. Това може да се извърши локално или да се нанесе цялостна мазилка на цялата стена. Ако това не помогне, тогава ще трябва да прибегнем до по-радикални мерки. Това ще изисква специализирани шумоизолационни материали, които трябва да бъдат поставени в предварително подготвена рамка.

Тази работа е трудоемка, но е реалистично да го направите сами. Просто следвайте тези препоръки:

  • Не е възможно монтирането на рамката върху твърдите фиксиращи елементи към стената - те ще предават вибрациите по проект.
  • Използвайте специални гумени уплътнения, за да отстраните източника на шум.
  • Можете да закупите шумоизолиращ материал под формата на разделител тип лента VIBROSTEK-M.
  • При шиене на рамката със гипсокартон не се препоръчва да я натискате здраво с винтове. Оставете празнина от 4 мм и запълнете празнината с уплътнител.

Кой материал да избера?

Как да направите шумоизолация

Звукоизолационни плочи

С принципа на подреждане на шумоизолация в апартамента всичко е ясно, и сега ние ще се справят с избора на материал. Най-евтината опция е да запълните рамката с минерална вата. Той перфектно блокира шума, не изгаря и не предизвиква алергии.

Също така не много скъпо е по-модерният материал, използван за шумоизолация - изонон. Това е същата стъклена вата, но по-модерна.

Този изолатор има един плюс - той се произвежда под формата на елементи с различни размери, така че не е нужно да го отрежете, като изберете желаната опция за конструираната рамка.

Освен това можете да препоръчате следните производители на материали:

  • URSA.
  • Rockwool.
  • Изовер.
  • Shumanet.

Монтиране на звукоизолация

За да се гарантира, че шумоизолацията, направена от вас, "работи" максимално, трябва да спазвате няколко правила за полагане на материала:

  • Блокирайте всички пукнатини в рамката с изолатора, така че да не остане най-малката празнота.
  • Ако рамката е сглобена от метални профили, е възможно изолацията на вътрешните кухини.
  • Рамката е гипсокартонена в един или два слоя с отместване на горните листове.

Много по-голям ефект ще има върху използването на гипсокартонени плоскости.

Звукоизолация със сандвич панели

Това е най-популярният материал днес за провеждане на топло и шумоизолация в апартаментите. Той не стои твърде много и е удобен в работата си.

Процес на монтаж

Сандвич панели са много популярни

Сандвич панел



Първо, по целия периметър на стената, поставете лента от фибростъкло, чиито стави са покрити със специален уплътнител.

Звукоизолационните плоскости се фиксират с пластмасови дюбели. На върха на капака на нагревателя с метален профил. Можете да го закрепите през материала и след това цялата конструкция трябва да бъде завършена с гипсокартон или друг материал.

Звукоизолация на тавана

Този етап на работа е особено важен по пътя към спокойния живот в един апартамент. По правило повече от 70 шума идва от съседите отгоре. Както при стените, ние проверяваме цялата повърхност за пукнатини и ги поправяме.

Много е удобно да се направи шумоизолация на тавана под окачена плат, която впоследствие ще скрие всички неравности на плочата. Но ако в плановете ви такива работи не са предоставени, тогава ние ще тръгнем обратното.

Както при изолирането на стени, тук е необходимо да направите рамка. Препоръките са еднакви - не можете да я прикрепите към профила или лъча колкото е възможно по-трудно. И като вибрационни амортизатори за самочувствие, трябва да използвате гумени уплътнения и уплътнителна лента по дължината на целия профил.

Структура на рамката

Звукоизолиран таван

Рамкиране на рамката

С шумоизолация на тавана, скелетът се изработва по плаващ метод:

  • На първо място, по цялата площ на помещението, по маркираната преди това хоризонтална линия, котвите се закрепват с ъгли 10-15 см широки.
  • После по цялата им дължина се полага уплътнение от порест каучук.
  • След това с една стъпка от най-малко 50 см винтове или винтове винт дървена греда 100x100 мм.
  • В крайна сметка към него е прикрепена рамка със звуков изолатор.

Като се има предвид, че под влияние на влагата по време на работа, дървото може да се променя по размер и да наруши целостта на рамката, трябва да бъде закрепена така, че да може да се регулира по-късно.

Трябва да направите това, както следва:

  • За всяко отделно закрепване към шината трябва да вземете две регулируеми окачвания и един низ от него.
  • Последното е огънато във формата на буквата P, обвива се с бар отгоре и се поставя в регулируемото окачване. Този метод ви позволява да монтирате стойката, която по-късно може да бъде регулирана с плаващ таван.
  • Тогава шумоизолиращият материал се поставя възможно най-плътно в рамката и се зашива с гипсокартон.

Ако се съмнявате, че такива решетки могат да осигурят надеждна конструкция и да не се огъват, да се счупят, тогава можете да използвате по-дебел материал, например от 120 до 120 мм.

Такава конструкция като цяло ще намали височината на всеки таван с 17-20 см. Разбира се, не е много удобно, но няма друг вариант. Ако искате да живеете в мълчание, тогава трябва да пожертвате нещо.

Скелетът е разбрал малко. И как изпълнявате собствената си шумоизолация на тавана под напрежение или висящо покритие? Тук всичко е много по-лесно. Нагревателят е фиксиран към дюбелите и горната част на покрива е монтирана по обичайния начин. Тъй като ключалките на последните не са директно свързани към основния таван, шумовете през използваните профили няма да преминат в стаята.

Какво да правим със секса?

Складиране на стъклена вата

Шумоизолация на пода в апартамента

Така стигнахме до най-отговорната част. Тази работа трябва да бъде подхождана в боен дух, защото трябва да отделите много енергия. Материалите за шумоизолация на пода са напълно различни и самият процес се различава значително от първите две. Но в началото всички същите операции - идентифициране и запечатване на пукнатини.

Работите се извършват в различни варианти в зависимост от подовото покритие. Например, звукоизолация под ламинат се полага по два начина - точно преди монтажа на плочите или под подовата замазка. В този случай рулонните материали са изолаторът.

Шумоизолация на пода под подова настилка се извършва малко по-различно. Първоначално повърхността се почиства от прах и мръсотия, всички неравности и пукнатини са вградени, а уплътнението, което е устойчиво на вибрации, е залепено по периметъра. Той е прикрепен към течни нокти, докато инсталацията трябва да е малко по-висока от бъдещата замазка.

После, по протежение на периметъра, маяците са изложени, като са отбелязали предварително хоризонталната линия и се полага шумоизолиращият материал. Отгоре е покрита с полиетиленов филм, който ще служи за хидроизолация.

Следващата стъпка е да се пода на сух пясък с цимент в съотношение 3 към 1. След като сух, но непълно, посочено засилване на окото, и отново се излива бетон слой е около 2 cm. Това ще бъде покритието, което след това се смила, а подовият материал е покрит с него.

Ако говорим за материала за наливане, няма конкретни препоръки по този въпрос. Могат да се използват всякакви изравняващи съединения. Основното нещо е правилното опаковане на изолационния материал на ролката.

заключение

Това са всички препоръки. Ние разгледахме само една стотна от възможните начини за извършване на шумоизолация в апартамента със собствените си ръце. Трябва просто да прецените правилно ситуацията, да изберете правилната опция за вас, да закупите материала и да започнете работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Звукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв погледЗвукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв поглед
Шумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуциШумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуци
Звукова изолация на тавана в апартамента - устройствотоЗвукова изолация на тавана в апартамента - устройството
Опънати тавани с шумоизолация - избор на материалиОпънати тавани с шумоизолация - избор на материали
Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!
Надеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологииНадеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологии
Как да изберем звукоизолиращи материали за таванаКак да изберем звукоизолиращи материали за тавана
Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщатаШумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата
Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?
Звукоизолиращи материали за тавана - характеристикаЗвукоизолиращи материали за тавана - характеристика
» » Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?
© 2021 BggeHat.com