Опънати тавани с шумоизолация - избор на материали



Къщите с панелен тип не показват най-добрите характеристики за звукоизолация. Това е особено забележимо, когато се прави безскрупулна работа и спестяване на материали. Всеки се опитва сам да елиминира последствията от подобно конструиране. Един от начините за решаване на такъв проблем са опънати тавани с шумоизолация.
Само таваните могат да намалят акустичната пропускливост на стаята. Това се улеснява както от характеристиките на събранието на самата структура, така и от законите на физиката. Шумовете се предават поради вибрации. Колебанията преминават през тавана, където превръщането в звукови вълни, които създават шум, възприемани от човека. При правилно монтиране таванът предотвратява подобно преобразуване, но по-често се изисква звукова изолация под окачения таван.
изолация под тавана
Шумоизолацията на опънати тавани се дължи на монтажа на синтетичен плат. Инсталацията се извършва по следния начин: между основния таван и мрежата се образува междинен слой въздух, в това свободно пространство се монтира изолация. Използваните материали създават пречка, която пречи на свободното движение на акустични вибрации. Поради това акустичният сигнал, проникващ отгоре, се намалява. В някои случаи това ви позволява да постигнете пълна тишина в стаята.

Допълнителна шумоизолация

Звукоизолацията под окачения таван също осигурява звукоизолация. Това свойство се осигурява благодарение на характеристиките на самата мрежа, която е направена от полимерни материали. Звуковите вълни се трансформират в почти незабележими светлинни вибрации поради високата еластичност на тавана. Намаляването на звуковата вълна се извършва на такова ниво, че човешкото ухо вече не възприема звука.
шумоизолация на опънат таван в апартамент
Двойна функция
В допълнение, трябва да се отбележи един забележителен факт, който придружава опъвам тавани - шумоизолация работи в двете посоки. Платът намалява разпространението на шумовите вибрации не само отгоре надолу, но и в обратната посока. Това позволява не само да се отпуснете от шумни съседи, но и да се чувствате комфортно в себе си, без да нарушавате мира на някого.
Таванът за протегляне ви позволява да забравите за този ефект, като почукате върху батерията. Въпреки че, за да кажем истината, дори подобна добра изолация не винаги се справя с акустичната чувствителност на новите сгради. За да направите това, нека да разгледаме материала, който трябва да се използва за премахване на шума.
изолация на тавана под окачен таван
Акустичният шум е разделен на два вида:
  • Въздух, които включват звуци, създадени от касетофон или дори обикновена реч. С силен източник лесно се предава дори през тавана и стените;
  • структурни, възникват в резултат на механични действия (падане на обект, пробиване, ходене). В този случай се получава звукова вълна в твърд материал. И с оглед на факта, че едно здраво тяло може да разпространява звукови вълни до 12 пъти по-бързо от въздуха, такива шумове стават много чути.
Частично намалете или напълно премахнете проникването на шума по два начина:
  • Частична шумоизолация. Тя се изпълнява заедно с монтажа на опънат таван. Поставени са шумоизолирани табла, разположени в пространството между основния таван и капака. Тази изолация трябва да бъде планирана преди монтирането на тавана.
  • Пълна шумоизолация. Извършва се във всички равнини на помещението. Това е ефективен начин, напълно облекчаващ собственика на апартамента от шума, но той ще трябва да бъде платен добре. В този случай работата се извършва по сложен начин. Освен това трябва да се помни това шумоизолационни материали за таван ще отнеме част от жизненото пространство. Следователно, тази изолация не се препоръчва да се извършва в помещения с ниски тавани и малка площ.
шумоизолация под окачения таван със собствените си ръце
Видове звукоизолирани материали
Съществуват няколко вида шумоизолация по отношение на степента на твърдост:
  • Твърдите материали се произвеждат чрез суспендирана или гранулирана минерална вата. Порести агрегати се добавят към техния състав: пемза, перлит, вермикулит. Коефициентът на поглъщане на шума от тези материали е 0,5 и масата е 300-400 кг / м3;
  • меки материали. Те се основават на филц или минерална вата. Коефициентът на поглъщане на звука е 0.7-0.95. Тегло - 80-100 кг / м3;
  • полу-твърди материали. Те са продукти от минерални или стъклени влакна под формата на плочи. Корпусната структура на вътрешната структура преобладава. Коефициентът на поглъщане на звука варира от 0,5 до 0,75.
Как да направите шумоизолация на тавана, подробности за видео:

Монтиране на шумоизолация в окачения таван

монтаж звукоустойчиви опънати тавани и подготвителната работа се извършва преди инсталирането на тавана картини.
Правила за инсталиране на звукоизолация
За да се инсталира звукоизолация е с високо качество, е необходимо да отговарят на определени изисквания:
  • монтажа на плочите не може да бъде направено веднага. Материалът трябва да се съхранява в помещение, където ще бъде инсталиран най-малко 24 часа;
  • Лепилото или грундът се нанася само върху суха повърхност;
  • Забранено е съхраняването на плочи в помещения с висока влажност;
  • Нарязани плочи могат да бъдат само специални инструменти: пишеща машина, циркулярен трион, електрически мозайката.
монтаж на изолация на тавана
Инсталиране стъпка по стъпка
За монтиране на тавани с шумоизолация, е необходимо да има материал като самата тъкан, звукови изолационни плочи, винтове, бормашина, лепило и стълба. Така че има огромно количество изолационни материали, след което тяхната инсталация може да варира, но във всеки случай инсталацията се извършва преди разтягане на тавана.
Първо, скелетът на тавана на протяжката е инсталиран в съответствие с инструкциите (да се чете:Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата"). След това, изолационни плочи са фиксирани. За тази цел, те са закрепени с винтове към рамката. Ако печката се използва 1.2 * 0.8 m, е необходимо да се определи винта 21, плочата-1.2 * 0.25 използва около 15 винтове.
Плочките са подредени много близо. Свързванията на отделни слоеве не трябва да съвпадат един с друг. Вторият ред плочи се полага върху PVA лепилото, приложено по точковия метод. Сглобките на плочите се обработват с шпакловъчен материал. За шумоизолация могат да се използват и специални бои, които се полагат директно върху повърхността на основния таван. Но тъй като тези материали са новаторски, тяхната цена може да ви разстрои (вижте също:Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата").

Шумозащита на опънат таван - избор на материал

Шумоизолация на опънат таван в апартамент с голям обем се извършва с помощта на акустичен окачен таван. Този дизайн е доказал своята ефективност, абсорбиращ изцяло външния шум. Дори структурните колебания не могат да проникнат акустични тавани.
Звукоизолацията на тавана с минерално-базалтови панели също доказа своята ефективност. Този материал е лесен за инсталиране. За разлика от стъклените стъкла, материалът не причинява кожни обриви.
изолация на окачен таван
Все по-често се използват полистирол и полипропилен. Тези материали са подходящи за стаи с ограничено пространство между тавана и платното. Листовете са просто залепени към основата. За да се постигне по-голяма ефективност на звукоизолацията, материалът е покрит с мазилка.
За да може структурата да абсорбира добре звука, е необходимо да се използват влакнести или порести материали. Това означава, че звукоизолиращото устройство трябва да бъде изчистено. Например, експандираният полистирен не се продухва, защото има клетъчна структура. Следователно, такъв материал показва относително ниска ефективност.
Сега става все по-популярно да се използват течни материали. Те не само поглъщат звука добре, но служат като нагревател. Такива материали предпазват от проникване на влага и кондензация. Тази шумоизолация се използва в помещения с висока влажност. По време на инсталацията на шумоизолация на опънати тавани, често се използват няколко слоя материал. Това може значително да увеличи коефициента на звукоизолация.
При извършването на този вид работа трябва да се припомни, че е необходимо да се спазват тези нюанси:
  • целият дизайн трябва да бъде запечатан;
  • Когато избирате материал, трябва ясно да разберете какви ефекти на шума трябва да бъдат премахнати. Това, което вече споменахме по-горе;
  • всички инженерни мрежи трябва да бъдат предварително инсталирани и изолирани. Нискокачественото запечатване на такива канали може да доведе до проникване на шум. За изолация се използват материали за фурниране на въздуховоди.
Простри тавани с шумоизолиращо устройство
В резултат на всичко казано по-горе, може да се разбере, че звукоизолацията може да бъде подобрена чрез използването на специален дизайн на окачени тавани. Звукоизолационните материали могат лесно да бъдат закупени от всеки строителен магазин.
Но има ситуации, при които шумоизолацията на тавана под окачения таван не може да се справи с проникващите звуци. В този случай ще трябва да прибегнем до помощта на специалисти в областта на архитектурната акустика. Те могат да ви помогнат да изберете оптималния материал за звукоизолиран таван в апартамента като се вземат предвид всички дизайнерски особености на къщата. Ако все още планирате да инсталирате таван с шумоизолация, препоръчваме ви внимателно да проучите материалите по тази тема и да се консултирате с майсторите.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Таван рамка за опъвам таваниТаван рамка за опъвам тавани
Видове опънати тавани - уникален интериорВидове опънати тавани - уникален интериор
Покритие за окачени тавани и типовеПокритие за окачени тавани и типове
Какви са предимствата на опънатите таваниКакви са предимствата на опънатите тавани
Излагане на мита за вреда на здравето на опънати таваниИзлагане на мита за вреда на здравето на опънати тавани
Наречен таван подреден?Наречен таван подреден?
Монтаж на опънати таваниМонтаж на опънати тавани
Начините за фиксиране на опънати таваниНачините за фиксиране на опънати тавани
Как да изберем опъвам таванКак да изберем опъвам таван
Видове и видове опънати таваниВидове и видове опънати тавани
» » Опънати тавани с шумоизолация - избор на материали
© 2021 BggeHat.com