Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата



Един от основните проблеми при живеенето в апартаменти на многоетажни къщи е лошата звукоизолация, която усложнява удобното съществуване на много хора. За да се отървете от постоянния шум, произтичащи от пренареждане на мебели, силна музика от съседните апартаменти, експертите препоръчват, че инсталирането на шумоизолация на тавана на самостоятелно или наемат екип от строители.

Редът на шумоизолацията на тавана

Както при всяка друга ремонтна дейност, създаването на изолационна конструкция изисква предварителна подготовка на необходимите инструменти, стълба, специални материали и обработка на основата - тавана.
Първоначално се обръща внимание на самата повърхност.
Таванът се почиства старателно от старата замазка, боя, шпакловка. Тази процедура се извършва, за да се открият пукнатини и пукнатини, които се крият под повърхността. В присъствието на такъв нов слой от шпакловка трябва да се прилага.
таван изолация в къщата
На следващия етап се правят измервания, на които се правят оценки за придобиване на необходимото количество шумоизолационни материали за таван.
След като всичко е готово, шумоизолация на тавана се извършва с ръце, което започва с монтирането на рамката. Към инсталираната основа и фиксиращите плочи звукоизолиращ материал. Особено внимание трябва да се обърне на местата, където са свързани помежду си - всички части трябва да са възможно най-близки помежду си, след това дизайна ефективно ще се справи с поставените задачи. След завършване на работата, височината на тавана, като правило, ще се намали с около 7-10 см.

Избор на звукоизолиращи материали

Чрез готови измервания можете лесно да изберете материали, чието качество зависи от степента на усвояване на входящите звуци отвън. Правилният подход ще осигури намаляване на нивото на шума до 3-4 пъти.
Особено внимание се отделя при закупуване на материали:
  • запалимост (опаковката показва категорията на опасност от пожар);
  • коефициент на звукоизолация;
  • дебелина на покритието (определя размера на цялата изолационна система);
  • наличност на санитарен и хигиенния сертификат.

Обикновено изолацията на тавана е направена от следните материали:

Минерална вата
Той се класифицира като незапалими и екологосъобразни материали. Дебелината на плочата може да бъде до 50 мм. Благодарение на отличните си свойства и ниския фактор на свиване, материалът е отличен за монтаж в жилищен район.
изолация на тавана
Полиуретанова пяна и полиетиленова пяна
Те се отличават с добра звукоизолация, надеждна защита срещу шума от удара, здраво захващане благодарение на вградените канали.
Запечатване на самозалепваща се лента
При производството му се използват само екологични компоненти, които гарантират ниска топлопроводимост и стабилност при температури и атмосферни колебания.
В допълнение, шумоизолация на тавана в къщата също е направена от естествени материали. Те включват торф, ленени влакна, кокосови влакна и корк, които се различават от традиционните материали с високи разходи. За да се постигне добър резултат, е важно да се постигне оптимално съотношение на цена, качество, дебелина и коефициент на поглъщане на звука.

Монтаж на окачени тавани с шумоизолиращ ефект

Основните функции на окачения таван са не само превръщането на стаята, но и елиминирането на звуковото ехо, което допринася за намаляване на шума.
шумоизолация на тавана в частна къща
За тази цел таванът е снабден с алуминиева каса, представена на снимката, за да се напълни и имате нужда от шумоизолиращ материал. От дъното, строителството започва с гипсокартон или друг подобен материал. Те ще придадат външен облик на тавана и ще създадат допълнителна бариера срещу външния шум.
Такъв таван с шумоизолация забавя входящите звуци и ги гаси в интервалното пространство.

Елиминиране на ударен шум с шумоизолиращ слой

Задачите на шумоизолацията на тавана включват амортизацията не само на акустичните (звукови) вълни, но и на шума от удари. Причината за последното е всякакъв механичен удар, включително ходене, пренареждане на мебели, ремонт.
най-добрата шумоизолация на тавана
За да се отървете от тези проблеми, трябва да решите как да направите шумоизолация на тавана: отгоре или отдолу.
  1. Горната шумоизолация предполага инсталирането на пода в апартамента, от който идва шумът, което на практика е невъзможно, защото самите съседи не страдат от собствения си шум.
  2. Долната шумоизолация е подсилването на таванната конструкция, например под формата на система за опъване или окачване (по-подробно:Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата").

Създаване на шумоизолация в комбинация с опънат таван

Експерти твърдят, че най-добрата шумоизолация на тавана е осигурена при монтажа на структурата на опън (прочетете също: "Простри тавани в дървена къща") Важно е да запомните, че просто е невъзможно да се дадат 100 гаранции за изчезване на външни звуци. звукоустойчиви опънати тавани трябва да складирате с винтове, свредла, лепило, стълба, звукоизолиращи плочи.
шумоизолация на стени и тавани
Преди да организирате опъвам таван с шумоизолация (плат или филм) към стария таван на винтовете са монтирани плочи и само след отстъпване на 10 см от тях рамката е закрепена към покриващия слой на тавана.

Характеристики на шумоизолация в дървени къщи

Такива сгради са различни по това, че за разлика от бетонни и тухлени къщи, имат ниска сила, така че шумоизолацията на тавана в дървена къща изисква много грижи. При работа с двуетажни сгради се препоръчва звукоизолация на подове. Това може да бъде система "плаващ под". Прочетете също: "Тогава да направиш таван в дървената къща".
Важно е шумоизолационният материал да бъде поставен в пространството между пода и тавана. Като изолатор може да има стъклена вата, стъклена вата, както и пластини от експандиран полистирол. За фиксиране на материала се използват дървени трупи, фиксирани между втория и първия етаж.
таванно шумоизолиращо устройство
Дървеният таван много по-добре води до външни шумове и звуци, отколкото обикновения блок таван, който се припокрива в частна къща. За да се премахне този недостатък, се извършва шумоизолация на тавана в частна къща, изработена от дървесни влакна, строителна филц и други суровини. Преди да нанесете някакъв материал, повърхността трябва да се подложи на третиране - премахва остатъците от бои и лакове, мухъл и гъби. Тогава изолационният слой е закрепен към винтовете или лепилото.
Според строителите, добра изолация на шума на тавана може да бъде от модерни екологични материали, като например ecowools или корк. На тях са поставени листове от фибростъкло или ПДЧ, които ще помогнат за изравняването на повърхността.
Звукоизолация от собствените си ръце, подробно за видеото:

Характеристики на звукоизолация в панелните къщи

Във всеки дом, независимо от качеството на конструкцията му, има ниско ниво на звукопоглъщане, но най-проблематичните жилища в този случай са панелните къщи. В такива апартаменти шумът може да се чува навсякъде: на върха, отдолу, отстрани (прочетете:Как да направите звукоизолирани тавани в апартамента").
Най-доброто се счита за шумоизолация на стени и тавани, но изисква големи инвестиции. Ще е необходимо повече време за извършване на такива ремонти, освен това ще трябва да бъде пожертвано и площта на помещенията - ще бъде значително намалена.
таван изолация в дървени къща устройство
В малките апартаменти е по-добре да използвате модерни звукоизолирани материали. Например, от акустични опънати тавани от специална перфорирана тъкан с уникална конструкция, шумоизолация за тавана ще бъде направена практически без да се засяга размерът на стаята.
Високо ефективен тапет за абсорбиране на звук. Външната страна на този материал прилича на обикновения тапет, а отвътре има купчина, която допринася за усвояването на звуците. Прочетете също: "Таван на тъкани с ръцете си: правим го правилно".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщатаШумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата
Как да се изравни таванът за боядисване полезни съветиКак да се изравни таванът за боядисване полезни съвети
Опънати тавани с шумоизолация - избор на материалиОпънати тавани с шумоизолация - избор на материали
Замазване на тавана със собствените си ръцеЗамазване на тавана със собствените си ръце
Боядисване на тавана с валяк - предимстваБоядисване на тавана с валяк - предимства
Как правилно да запълни тавана с полезни препоръкиКак правилно да запълни тавана с полезни препоръки
Звукоизолиращи материали за тавана - характеристикаЗвукоизолиращи материали за тавана - характеристика
Акустични таванни опции за шумоизолацияАкустични таванни опции за шумоизолация
Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
Ремонт на тавана от гипсокартонРемонт на тавана от гипсокартон
» » Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата
© 2021 BggeHat.com