Как правилно да запълни тавана с полезни препоръки



Един от най-важните етапи от ремонта на къща или апартамент е изравняването на таванната повърхност за по-нататъшен дизайн. За тези цели се използват два типа смеси - начална и довършителна шпакловка на тавана. За да се постигне гладка повърхност, без гърбици и пукнатини, е много важно да се знае как правилно да се покрие таванът, защото процесът, независимо от неговата простота, има редица характеристики и нюанси.

Предварителна подготовка на тавана

Таванът може да има свои собствени характеристики. Ако извършвате ремонт в апартамента, то трябва да бъде обикновен бетон припокриване, покрити с гипс или гипсокартон листове. В този случай повърхността е лесно залепена и измазана. Но ако ремонтът се извършва в жилищен апартамент, всичко е малко по-сложно, защото преди всичко трябва да се отървете от следите от старото покритие, като изчистите повърхността и я изравнете максимално.
Как да шпакловка тавани? За предварителна подготовка за шпакловка таванът трябва да бъде покрит с грунд (да се чете:Как да се покрие тавана в апартамент: популярни опцииТова е специална течност, която значително увеличава адхезията на шпатла, т.е. не позволява на повърхността да абсорбира влагата и следователно шпакловането не изсъхва, когато се нанася и се отстрани правилно.
как правилно да запълни тавана
Така че процедурата за подготовка изглежда така:
  • е избран грунд, който отговаря на определен тип таван;
  • тя се излива в удобен контейнер и се полага върху тавана. За тези цели можете да използвате малка кофа или специална тава за боядисване. Нанесете грунд с ролка или широка четка. За удобство на работата е по-добре да използвате ролка с дълга дръжка. В този случай можете да работите директно от пода, без да се качвате на стълбата.
След това преминете към процедурата на шпатлевания. В зависимост от вида на основната повърхност може да има свои собствени разлики. Първо, нека да видим как правилно да запълним тавана с бетон.

Необходими инструменти и материали

Както беше споменато по-горе, грундирането изисква специален контейнер, валяк или четка.
За следната шпакла се използват следните инструменти:
  • две шпатула. Една голяма, 47 или 60 см дълга, втората малка, 10-12 см. За трудно достъпни места можете да използвате тесни шпатули;
  • две кофи с обем от 15-20 литра. В едно ще миксирате прахообразния пълнител, а във втория ще има вода за миене на миксера;
  • сондаж или перфоратор с миксер.
как да се полира тавана след puttying
Технологията на шпакловане на тавана е много трудоемка, тъй като повърхността се обработва няколко пъти. Всичко зависи от неговата равномерност. Таванът се третира най-малко два пъти - начална шпага и завършващата замазка. Ако след това забележите нередности, ще трябва да приложите още един или два слоя от сместа.

Етапи на замазване на тавана със собствените си ръце

Така че, за да се приложи груб слой, се използва стартовата замазка. Има голяма дисперсия, така че изглежда грубо. Тази структура помага на сместа да изравнява повърхността и да коригира колкото е възможно повече всички дефекти (по-подробно:Как да се изравни таван с шпакловка: практически съвети").
Изборът на шпакловка за тавана не е сложен. Материалът може вече да е готов или да бъде под формата на суха смес. Първият вариант е подходящ в случаите, когато не се страхувате да плащате по-скъпо за спестяване на енергия и време (замазката няма да се омесва). Такава смес не губи своята полезност в продължение на няколко седмици или месеци. Но сухият замазка ще трябва да се омесва сам. Освен това те трябва да се използват в рамките на няколко часа, в противен случай материалът ще изсъхне и ще стане неподходящ за употреба. По-добре е самият шпакловък на тавана. В първия случай, ще спестите време, а във втория - пари.
Таван на покрива на тавана
Не е трудно да се подготви замазката. Първоначално водата се излива в контейнера, след което към нея се добавя суха смес. Пропорциите са взети от инструкциите за шпакловка. Сега трябва да смесите всичко в една кофа и да я оставите на мира за 20 минути. След това сместа се разбърква отново. В резултат на това трябва да получите много консистенция като гъста сметана. По време на смесването се позволява да се добави суха смес или вода, така че да можете да регулирате консистенцията на шпа
Както можете да видите, за подготовката на сместа с помощта на проста технология шпакловка таван е, както следва:
  • сместа се набира от кофата с малка шпатула;
  • Плъзгащ се кит, поставен върху голяма шпатула;
  • поставяйки инструмента на повърхността, той е опънат към себе си, докато цялата шпакловка е на тавана;
  • подобна процедура се повтаря за цялата повърхност на тавана, докато е важно да се опитаме да поддържаме еднаква дебелина на слоя замазка (не повече от 0,4 мм);
  • След шпатула остават тесни ивици, така че те трябва незабавно да бъдат избърсвани.
Ако го направите мазилка на тавана със собствените си ръце за първи път, тогава първите няколко метра от тавана ще са за вас обучение и резултатът може да изглежда не твърде високо качество. Но с една малка ръка, лесно можете да подредите цялата повърхност без никакви затруднения. Но не забравяйте, че всеки следващ слой трябва да изсъхне, преди да приложите следващия. Колко дълго изсъхва мазилката на тавана? Зависи от дебелината на слоя.
технология за таванни шпакловки
Трябва да се помни, че работата започва строго от ъгъла на стаята или от стената. За да стигнете до тавана, трябва да използвате стълб или отлична алтернатива на него - изграждане на кокили. Но без практика, те няма да могат лесно да се справят, така че можете да се ограничите до твърда маса, която е много удобна да се изправите.
добре, как да подготвим таван за боядисване? За да направите това, използвайте следващия слой замазка. Технологията за нанасяне на довършителната смес е подобна на стартовата. Но се прилага само след като предишният слой се изсуши напълно.
След като нанесете завършващата замазка, повърхността се проверява за гладкост. Можете да направите това с преносима лампа. Чрез насочване на светлината към повърхността на тавана можете лесно да разпознаете пукнатини и ръбове. Подобни проблемни области са shpaklyuyut или полирани до общото ниво на тавана. Защо пясък на тавана след замазка? За тази цел използвайте абразивна или шлифовъчна машина. Как да се полира тавана след замазка? Работният инструмент прави кръгови движения. По този начин е възможно да се получи перфектно гладка равнина. След приключването на тази процедура таванът ще бъде готов за боядисване.
Как да шпакловка на тавана, подробни инструкции за видео:

Замазка върху таван от гипсокартон

Малко различно е, че мазилката на тавана е направена. Процедурата е малко по-проста, тъй като GCR вече е само по себе си. Но същевременно трябва да се имат предвид няколко важни фактора.
Технологията за замазване на тавана от гипсокартон е както следва:
  • повърхност грундирана, особено внимателно обработена по шевовете;
  • Дупките на винтовете получават shpaklyuyut. Първо, трябва да проверите дали шапката не излиза от листа. Тези винтове, които изпъкват, завиват в лист и след това се замаскират;
  • сега отидете на подготовката на шевовете. От дългата страна на листа тази операция не се изпълнява. Започващото пълнене напълва шева, над него лепило мрежата боя, така че да се удави малко в шева. След това решетката е покрита с друг слой шпакловка;
  • след изсушаване на масата, повърхността на фугите се шлайфа;
  • сега shpaklyuyut цялата повърхност на тавана.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартон тавани със собствените си ръцеГипсокартон тавани със собствените си ръце
Замазване на тавана със собствените си ръцеЗамазване на тавана със собствените си ръце
Таван пълнител - технологииТаван пълнител - технологии
Подравняване на таваните със съветите на майсторитеПодравняване на таваните със съветите на майсторите
Как да шпакловка на тавана под картината на основата на умениеКак да шпакловка на тавана под картината на основата на умение
Груб таван със собствена инструкция за ръцеГруб таван със собствена инструкция за ръце
Таван на тавана преди боядисване чрез примериТаван на тавана преди боядисване чрез примери
Как да се изравни таван с шпакловка Практически съветиКак да се изравни таван с шпакловка Практически съвети
Как да подготвим повърхността на тавана за боядисванеКак да подготвим повърхността на тавана за боядисване
Как да направите ремонти в апартамент евтиноКак да направите ремонти в апартамент евтино
» » Как правилно да запълни тавана с полезни препоръки
© 2021 BggeHat.com