Шумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуци

Градските апартаменти, разбира се, са много удобни и функционални, но те имат недостатъци, един от които е постоянен шум. Тя може да дойде от градски улици, пълни с автомобили или от съседни апартаменти и във всеки случай отрицателно се отразява на комфорта на живот, така че собствениците по всички възможни начини са склонни да се отърват от шума. Днес ще говорим за популярни и модерни звукоизолирани материали и правилата за тяхното инсталиране.

Звукоизолация на апартамента - от къде да започнете и как да се избегнат грешки?

Звукоизолацията на стените в апартамента е доста сложен и отнема много време, но вие можете сами да направите всичко необходимо, ако първо разберете характеристиките на шумоизолационните материали на пазара и правилата за тяхното инсталиране. На първо място е необходимо да се разгледат стените на помещенията, в които се изисква звукоизолация. Всички открити дефекти под формата на пукнатини и някои дупки трябва да бъдат елиминирани, като се покрият с шпакловка.

Препоръчително е също така да обърнете внимание на гнездата в стаите. Те могат също да действат като източник на шум и за да осигурят удобни условия в помещението, точките на консумация на електричество трябва да бъдат изолирани. Освен това, преди да инсталирате звукоизолацията на стените, е необходимо да се изследват нагревателните решетки в местата, където са свързани помежду си със стените, пода и тавана. За да изолирате всички фуги, можете да използвате специален уплътнител, устойчив на температурни промени. При тази подготовка на помещението за допълнителна шумоизолация може да се счита за завършена.

Шумоизолация на стените в апартамент - ние защитаваме жилището от външни звуци

Звукоизолацията е сложен процес на ремонт, а за да се успокои апартаментът след завършване на строителните работи, е необходимо да се избегнат често срещаните грешки, които включват:

  1. 1. Използване на неподходящи материали - пяна, корк и експандиран полистирол. Тези материали имат сравнително ниски характеристики на звукоизолация. Същото важи и за килими, специални бои, тапети и целулозни мазилки. Разбира се, те ще бъдат по-ефективни от конвенционалните облицовки, но те няма да могат напълно да осигурят тишината в стаята.
  2. 2. Неправилна инсталация. В някои случаи шумът в апартамента се осъществява чрез подове, съседни стени и други конструкции. Простото инсталиране на звукоизолация върху тези елементи няма да позволи да се намали нивото на шума, тъй като самите конструкции са източници на звуци.
  3. 3. Липса на шумоизолация на инженерните системи. Шум в апартамента често се появява от елементите на водоснабдителната система, канализацията и други комуникации, така че те трябва да бъдат изолирани.
  4. 4. Неправилна или липсваща изолация на прозорците. И качеството на звука на апартамента е по-силно повлияно от дебелината на рамката и нейното уплътняване, отколкото от материала на прозореца с двоен стъклопакет.

Докато извършвате ремонтни работи, могат да се направят и други грешки, но изброените по-горе са най-често срещаните и те са достатъчно лесни за избягване. За да постигнете възможно най-висока шумоизолация, първо можете да наемете акустичен инженер, който ще оцени вашия апартамент и ще подготви набор от препоръки.

Какви са най-добрите материали за изолация на апартаменти?

Днес пазарът представя много съвременни материали, с които можете да направите звукоизолация на стените. Най-често срещаните от тях са гипсокартон. Листата от гипсокартон са с дебелина малка, така че могат да бъдат използвани за изолиране на стаи с минимална загуба на полезна площ. Най-често GKL се монтира върху дървена щайга, запълвайки свободното пространство вътре в гумената или фибростъкло от пяна. Този дизайн е в състояние да абсорбира звуци добре, но само ако е правилно инсталиран.

Съвременните шумоизолационни панели също са доста популярни днес. Тези материали са многослоен целулозен скелет, в който има минерален пълнител. На пазара са панели от различни местни и чуждестранни производители, те се различават по тегло, шумопоглъщащи свойства, цени и други характеристики. Средната цена на квадратен метър панел е от 500 до 700 рубли.

За изолация могат да се използват и полиуретанови плочи, които поради високото си намаляване на шума се използват не само в жилищни помещения, но и в студиа за запис. Стандартният размер на тази плоча е 60x120 см, дебелината е 1,5 см. Много експерти препоръчват използването на този материал за апартаменти и други помещения, но плочите са доста скъпи - от 700 рубли на 1 парче.

Шумоизолация на стените в апартамент - ние защитаваме жилището от външни звуци

Съвременните материали включват плочите от фирмата Maxforte, както и панелите на Schumanet. Те са лесни за инсталиране, отлично защитени от шум, са екологосъобразни и имат сравнително ниска цена. Недостатъците на изолирането на Schumanet могат да се обяснят само с факта, че такива плочи имат доста голяма дебелина, така че те не се препоръчват за използване в малки помещения.

За да изолирате стените, пода и тавана, можете да използвате материала на Texdown. Това е нов изолационен материал, който е минерална мембрана, чийто основен компонент е арагонит. Текстън може да осигури перфектно мълчание във всеки апартамент или отделна стая, независимо от местоположението и района, но се отличава с доста висока цена, така че не всеки ще бъде подходящ.

Според специалистите различни изолационни материали могат да се използват за осигуряване на най-доброто качество на изолация на помещението за различни части от него (под, стени и таван).

Как да се предотврати разпространението на шума през гнездата?

В новите сгради се инсталират електрически контакти според проекта, а за икономичност те се монтират в една дупка в преградата от различни страни. Това е лошо за звукоизолацията на апартамента, защото шумът през дупката свободно прониква от една стая в друга. За да звукоизолирате напълно стената, трябва да затворите тази пропускливост на разпространение на шума.



За щастие, изолирането на гнездата е достатъчно просто, единственият проблем е наличието на ток в изхода. Ако звукоизолация се извършва на основната стена, която разделя на вашия апартамент с един съсед, трябва предварително да преговаря със своите съседи, да работят по време, те също са де тласък гнездото си.

След като изключите захранването, гнездото и съединителната кутия трябва да бъдат демонтирани, така че да виждате долната част на инсталационната кутия на съседния контакт. След това е необходимо да се постави слой от изолационен материал в отвора, в който могат да се използват качествена минерална вата, азбестова тъкан или базалтов картон. От материала се отрязва тънка тапа и се поставя в дупката. Отворите в дупката трябва да са достатъчни, за да инсталирате отново монтажната кутия и изхода.

Коркът е запечатан с пълнител за гипс и фиксиран с циментова замазка. След това остава само инсталирането на контакта и отново можете да включите електричеството. За да запечатате щепсела, не можете да използвате монтажна пяна. Той не допринася за звукоизолация и изгаря добре, така че близката позиция на пяната към електрическите проводници може да доведе до извънредни ситуации.

Монтиране на звукоизолация - изолираме апартамента независимо

Препоръчва се звукоизолацията на апартамента по време на козметичната фаза на ремонт, така че по-късно да не се налага да променяте нищо. За да извършите такава работа, ще ви трябва суха стена, подбран звукоизолиращ материал, профил за щайгата, винтове и хардуер. Първо трябва да изчислите площта на стените, които са планирани да бъдат изолирани. Изчислението ще ви помогне да закупите необходимото количество от всички материали и консумативи.

Най-добре е да се изгради каса от метални профили, въпреки че монтирането на дървена рамка също е допустимо. При използване на изолация на ролките е възможно да се монтират само вертикални стелажи на щайгата, те ще бъдат повече от достатъчно, за да гладко и сигурно фиксират сухото строителство. Експертите препоръчват вмъкване на материал, устойчив на вибрации на основата на гума или корк под рамката. Вибрационната изолация ще направи конструкцията по-трайна и ще подобри качеството на звукоизолацията.

След това в кухината на ламелите се монтират амортизатори. Ако сте купили ролков материал, трябва да изрежете акустичната изолация с равномерни правоъгълници според размера на кухините в кашона. Звуковите атенюатори се закрепват към стената с лепило или винтове, след което можете да започнете да монтирате гипсови плочи. Гипсокартон е просто завинтване на клетката с винтове, а ставите между листа са запечатани със специална мрежа и shpaklyuyutsya. След това можете да продължите с фина декоративна повърхност. Гипсовата плоскост е подходяща за тапети, бои и други довършителни материали.

Когато избирате изолация, не забравяйте да обърнете внимание на характеристиките му на звукопоглъщане. Колкото е по-висок този параметър, толкова по-скъпа или по-дебела ще бъде изолацията. Не трябва да се използват твърде дебели материали, тъй като това значително ще намали площта на самия апартамент или неговите отделни помещения.

Вместо ролкови материали за шумоизолация и намаляване на шума, могат да се използват модерни панели. Процедурата по инсталиране е почти същата - първа инсталация е инсталирана, но ще трябва да има вертикални и хоризонтални елементи. В кухината на ламелите се монтират закупени плочи, които се завинтват директно към изолираната повърхност. За по-добра изолация и дълготрайност на използваните материали, първо се закрепва запечатващата лента на стената и на нея се поставя само шумоизолатор. След това рамката е закрепена с гипсокартон, а стените са облицовани с тапети. Много е важно звукоизолацията да не докосва листовете за сухото строителство. Разликата между материала и облицовката трябва да бъде около 2 см.

Подмяна на прозорци за намаляване на шума на улицата

Много често шумът идва не от съседите, а от улицата, така че качеството на звука на помещението е пряко повлияно от качеството на прозорците и двойните стъкла. За съжаление, ако прозорците не държат звуците от улицата, тогава единственият начин да се определи ситуацията е да се заменят. Най-добрите звукоизолационни характеристики са прозорците, изработени от бор, дъб и метал-пластмаса. Дървените рамки, с правилна обработка, се характеризират с добро представяне и привлекателност, но те не са много евтини. Металната пластмаса е по-достъпна и се характеризира с повишена устойчивост към влиянията на околната среда.

Прозорците на прозорците трябва да бъдат с две или три камери, а разстоянието между отделните прозорци е възможно най-голямо. Колкото по-дебел е газовият междинен слой, толкова по-добре стъкленото устройство ще предпази апартамента от външни звуци. Препоръчва се да изберете прозорци, в които пространството между очилата се запълва не с въздух, а с ксенон или аргон.

За да отрази звуците е максимално, дебелината на вътрешната и външната чаши трябва да бъде различна. От външната страна на прозореца трябва да има триплекс или стъкло с дебелина 6 мм. Такива материали могат да поемат по-голямата част от шума от улицата. Вътрешното стъкло трябва да бъде около 4 мм.

Качеството на изолацията на апартаментите се влияе не само от характеристиките на прозореца, но и от грамотността на инсталацията. Ако има голяма празнина отстрани на рамката, апартаментът ще бъде шумен и нищо не може да се направи. Затова поръчвайте инсталационната работа само от специалисти с необходимите знания и опит.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщатаШумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата
Звукова изолация на тавана в апартамента - устройствотоЗвукова изолация на тавана в апартамента - устройството
Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!
Надеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологииНадеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологии
Как да изберем звукоизолиращи материали за таванаКак да изберем звукоизолиращи материали за тавана
Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?
Звукоизолация на подовите материали и работна поръчкаЗвукоизолация на подовите материали и работна поръчка
Звукоизолация на пода в апартамента под замазката работи с различни материалиЗвукоизолация на пода в апартамента под замазката работи с различни материали
Звукоизолиращи материали за тавана - характеристикаЗвукоизолиращи материали за тавана - характеристика
Акустични таванни опции за шумоизолацияАкустични таванни опции за шумоизолация
» » Шумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуци
© 2021 BggeHat.com