Звукоизолация на пода в дървена къща

Древните дървени къщи са редки, но модата за здравословен начин на живот и екология доведе до факта, че този тип жилища стана популярен. Къщи и вили често са изградени от дърво, а собствениците им трябва да вземат под внимание много важни въпроси по време на строителството или ремонта, една от които е звукоизолация.

Звукоизолация на пода в дървена къща

Звукоизолация на пода в дървена къща

Както знаете, едно дърво е отличен резонатор. Твърдите покрития, като бетон, по-добре забавят звука и дърво с по-ниска плътност, го правят перфектно, така че всеки дървен шумолене се разкрива. Хората говорят, ходят, гледат телевизия, посрещат гости и всичко, което се случва в една стая, ще бъде идеално чуто в съседната стая. В допълнение, различни дизайни на дървена къща, когато са в контакт, също могат да направят звуци.

Звукоизолация на пода в дървена къща

Звукоизолация на пода в дървена къща

От всичко това следва, че звукоизолацията в дървена къща е важно условие за комфортен престой. И се нуждае както от стени, така и от пода, а някой дори успява да го оборудва с таван. От стените се изисква да не преминава акустичен шум, т.е. звуци от разговори, телевизия, музика и др. Но на пода също е подложен на натоварвания, придружени от шума шум - жителите ходят наоколо, местете мебели, капка нещо, следователно, звукоизолация трябва да се обърне специално внимание.

За да звучи изолация на пода в дървена къща, можете да отидете по два начина. Първата се изпълнява по време на строителната фаза и се състои в поставяне на изолацията между гредите на плочите, а вторият осигурява устройство за защита от шум на готовия под.

Звукоизолация на подове

Звукоизолация на подове

Звукоизолация на подове

Ако ще се занимавате с изграждането на къща "от нулата", тогава при извършване на припокриване между етажите е много желателно да направите звукоизолация. Припокриване е решетъчна структура на греди и греди, разположени в тях, които отговарят на кристал слой, а след това - на изолация, също играе ролята на абсорбера на шума и пароизолация фолио.

Залепете субстрата на шумоизолиращ материал с припокриващи се стени и вече го поставете - директно върху пода, който не влиза в контакт със стените: в ставите е поставена шумова лента. Перфорираните дъски трябва да бъдат монтирани или на стената, или на пода, така че да не се образува моста на звуковото предаване.

В случай, че къщата е готова, опитайте се да извършвате такава работа независимо, без участието на специалисти, е нежелателно, защото трябва да разглобите пода. Ще бъде по-лесно да направите шумоизолация на готовата база. В този случай плаващите подове се доказаха.

Устройството за плаващи подове

Идеята, която стои в основата на дизайна, е следната. Дървената къща всъщност е изработена от материали, които пренасят звукови вибрации. Всички негови елементи са свързани в една конструкция, върху която се предава звукът. Резонаторният ефект се получава, така че шумът може дори да се усилва.

Следователно, първият етаж трябва първо да охлади тези колебания и второ, солидните му елементи, способни на резониране, не трябва да влизат в контакт с изграждането на къщата. С други думи, готовият под е разпространен в някаква купа от звукоизолиращи материали, предотвратявайки допира със стените и припокриване. Такава работа може да бъде направена от собствените си ръце.

Технология с плаващи подове

  1. Да се ​​отървете от пукнатини и дупки, през които може да премине шум. Това се прави, доколкото е възможно, тъй като дървените подове не винаги го осигуряват. В случай, че плаващия под ще лежи върху здрава основа, всички шевове и слотове се препоръчват да бъдат намазани с акустичен уплътнител. Ако базата е напълно "изтекла", можете да пропуснете тази стъпка.
  2. Избор на материали за шумоизолация. Обикновено дървените къщи използват пенополистирол, полистирол, подложки от стъклена вата, филц, базалтова памучна вата. Може да се нанася и насипни материали: перлит, експандирана глина, пясък. Трябва да се отбележи, че изборът на такива средства на строителния пазар е много широк и понякога е трудно да се ориентира в него. Прието е да се комбинират пол устройства влакнести или гранулирани материали, които напълно угаси звук с твърд, например влакна или ПДЧ гипс, предотвратяване на проникването на шум.

    перлит

    перлит

  3. Ако има някакви инженерни комуникации под пода, те ще трябва да бъдат увити около тях с лента и фиксирани с лепяща лента.
  4. Монтаж на паропреградна стена с разрешение на стените. Той ще предпази шумоизолационния материал от дим, излизащ от дъното. Стъклена вата и подобни продукти трябва да бъдат покрити с филм и на върха на слоя, така че техните микрочастици да не се вливат във въздуха. Ако се използва пяна, не е необходима защита от влага.

    Пароизолация от полиетиленово фолио

    Пароизолация от полиетиленово фолио

  5. Подовият материал на пода. Когато се използва изолация от ролката, тя трябва да се постави със застъпване по стените. Ако се изберат насипни материали - памучна вата, филц или плочи, а след това по стените е необходимо предварително да поставите ивица от звукоизолация, чиято широчина не е по-малка от планираната дебелина на пода. Това ще бъде същата "чаша", която ще предпази твърдите конструктивни елементи от контакт с тавана и стените.
  6. Полагане на трупи върху шумоизолиращия слой. Системата на дървените трупи има решетъчна структура, благодарение на която се постига твърдост на конструкцията и завършният под не се разхлабва и се огъва. Твърдостта е много важна, тъй като една от характеристиките на плаващия под е, че трупите не се прикрепят към гредите на основата. Това предотвратява създаването на мост за предаване на звук. По време на монтажа на цялата летва, ушите могат да бъдат фиксирани с малки нокти за удобство, но след това ноктите трябва да бъдат отстранени.

    Разстояние между подовите лагери в зависимост от дебелината на плочката

    Разстояние между подовите лагери в зависимост от дебелината на плочката

  7. Поставяне върху трупите на слой от корк, шумозаглушител, пенополиетилен или подобен материал.

    Поставяне върху труповете на слой от корк, пенополиетилен или подобен материал, абсорбиращ звука

    Поставяне върху труповете на слой от корк, пенополиетилен или подобен материал, абсорбиращ звука

  8. Полагане на дъски, шперплат или други груби повърхности на трупи. Понякога - в два свързани слоя, например върху дъските, можете да прикрепите листове OSB или GVL, които имат характеристики за изолиране на шума. Грубият под трябва да бъде притиснат към стената чрез звукоизолиращо уплътнение.

    Стелажи, шперплат или други груби повърхности

    Стелажи, шперплат или други груби повърхности

  9. За завършващо покритие, например, е необходим ламинат, е необходим субстрат, който също може да има звукоизолиращи свойства.

    Коркова подложка под ламинат

    Коркова подложка под ламинат

  10. Закрепване на перваза на дъската. Първо е необходимо да се отреже, стърчаща от процеп между стена и звукоизолация етаж ивица, а след това да го скрие под перваз, който е прикрепен към една от базите: или на пода или към стената.

    Осигуряване на цокъла

    Осигуряване на цокъла

Правилно изпълненият плаващ под е лек, не претоварва пода, предпазва от шум, има допълнителни топлоизолационни свойства. Еднообразното натоварване във всяка точка, липсата на механични връзки и местата, където напрежението е възможно, както и използването на силни незапалими материали правят такъв подът траен и безопасен.

Звукоизолация на пода с декоративни покрития

Много декоративни покрития имат звукоизолиращи свойства. Това, разбира се, не означава, че те са в състояние да се борят само с шума, но като допълнение към основните видове изолация няма да попречи.

Сред еластични декоративни покрития, които могат да намалят шума шок, произхождащ от ходене, бягане, падащи предмети на пода, килими са с дебелина линолеум, полиуретанова пяна, ламиниран със слой от шумоизолация, корк покритие.

Обхватът на цените на тези покрития е широк, но всички те са лесни за инсталиране и не изискват сложни манипулации с готовата основа.

Звукоизолация на пода с декоративни покрития

Звукоизолация на пода с декоративни покрития

Някои препоръки за производството на плаващ под

  1. Абсолютната шумоизолация е невъзможна, така че не е полезно да поставите тази цел пред вас. Достатъчно е, ако съществуващият етаж осигурява удобно ниво на мълчание.

    Достатъчно е, ако съществуващият етаж осигурява удобно ниво на мълчание

    Достатъчно е, ако съществуващият етаж осигурява удобно ниво на мълчание

  2. Когато избирате материали, трябва да поискате от продавача да покаже хигиенния сертификат. Факт е, че такива неща трябва да бъдат подходящи за използване в жилищни помещения и да не вредят на здравето на хората. Съществуват обаче подобни средства за индустриални нужди и такива високи изисквания не им се налагат.

    Звукоизолационни мембрани Texaund. Хигиенно свидетелство

    Звукоизолационни мембрани Texaund. Хигиенно свидетелство

  3. Добре доказани като топло и звукоизолирани иглолистни дъски от дърво и несъдържащи синтетични примеси. Те са доста скъпи, но в крайна сметка къщата е място, където човек планира да живее постоянно от дълго време, така че не запишете на вашето здраве.

    Иглолистни плочи

    Иглолистни плочи

  4. Най-добре е да използвате няколко вида материали, които предотвратяват проникването и разпространението на шум. Както знаете, насипни и влакнести материали се считат за абсорбиращи звука и твърдо - звукоизолирани. Например, добра защита срещу шума се осигурява от базалтова вълна върху слой пергамина, върху който са положени гипсокартон или дебел шперплат.

Звукоизолацията на дървена къща се различава от подобни работи в тухлени и бетонни сгради. Тези разлики се дължат на особеностите на структурата на подовете и особено на свойствата на материала, от който е построена къщата. Звукопровеждащите характеристики на дървото не позволяват да пропуснете този етап на строителство и ремонт.

За щастие съществуват много ефективни начини да се намали проникването на звукови вибрации между етажите в дървени къщи и всеки, който предпочита такива структури, може да се наслади на тих и комфортен живот в дома си.

Звукоизолация на пода в дървена къща

Звукоизолация на пода в дървена къща

Видео - Звукоизолация на пода в дървена къща

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите ефективна звукоизолация на апартамент?Как да направите ефективна звукоизолация на апартамент?
Звукоизолация на подовите материали и работна поръчкаЗвукоизолация на подовите материали и работна поръчка
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
Как да вмъкнете прозорец в дървена рамкаКак да вмъкнете прозорец в дървена рамка
Тухлена къщаТухлена къща
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Звукоизолация на помещенияЗвукоизолация на помещения
Карфиле на дървена къщаКарфиле на дървена къща
» » Звукоизолация на пода в дървена къща
© 2021 BggeHat.com