Звукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шум

Ясно е желанието на жителите на градските апартаменти да защитават жизненото си пространство от външни звуци. Особено проблематична конструкция от гледна точка на нежелан шум е подът, разположен върху стоманобетонна плоча. В статията ще ви разкажем как да се отървете от ненужните звуци, идващи от съседи отдолу, като използвате съвременни звукоизолиращи материали и технологии.

Материали-шумоизолация - е, от какво да изберем

Към категорията звукоизолационни материали за строителни цели са различни вещества, съгласно метода на производство, произход и структура, пригодени за използване едновременно с довършителните работи на помещенията. Шумоизолаторите се предлагат в разнообразие от дебелини, форма на освобождаване, метод на монтаж, препоръчан от производителя.

Голям избор от шумоизолиращи материали ще защити вашия апартамент от външни звуци

Голям избор от шумоизолиращи материали ще защити вашия апартамент от външни звуци

Най-популярните материали, които се използват сега за шумоизолация на подовете, са:

  • различни подложки, поставени непосредствено под подовата настилка;
  • Полимерни плочи, предназначени за монтаж под циментово-пясъчна замазка;
  • пълнители на разтвори, използвани за замазка;
  • подложки, предназначени да създават звукоизолирана бариера при монтаж на основата на пода върху изоставането.

Звукоизолационните подложки се използват, когато подовите материали са плаващи. Тази технология за полагане осигурява липсата на директен контакт на пода с пода и стените. Така че паркет и инженерния съвет, ламинат, някои видове линолеум. Преди да ги полагат, технологията предвижда подови настилки на непрекъснат слой кърпа за почистване, която едновременно служи като нагревател и звукоизолиращ материал. Най-простият и евтин тип субстрат е пяна от полиетиленов лист. Най-скъпият и висококачествен звукоизолиращ материал от тази група материали е естествен корков субстрат.

Вторият тип шумоизолация се използва при изравняване на пода с циментово-пясъчни смеси. Тези полимерни материали - полистирен и екструдиран полистирол (търговско наименование - penokleks), произведени под формата на плочи с определен размер. Когато се използва шумоизолация на пода, се предпочитат пеноблокове, които имат по-голяма якост. Когато се използва пяна за тази цел, се избират плочи с плътност най-малко 35 кг / м3 с достатъчна твърдост за използване като звукоизолация на пода в апартамент.

Сега леките бетони придобиват популярност, където като пълнител в работното решение се използват насипни материали, които имат способността да издържат на разпространението на звукови вибрации. Тези пълнители включват експандирана глина, гранулиран полистирол (пяна), дървесни стърготини. Замазката, изработена от лек бетон, е достатъчно здрава за полагане на подови материали и в същото време създава надежден звукоизолиращ слой.

Ако височината на таваните в апартамента ви позволява да установите закъснения и да ги шиете лист купчина, шперплат или OSB плочи, възможно е да използвате най-ефективния звукоизолиращ материал - насипна минерална вата. Minvata с ниска плътност, която се произвежда под формата на рогозки или рула, създава звукоизолиращ слой, в който се "заглушават" звуци с различни честоти и интензитети. Всички шумоизолиращи материали имат свойствата на нагревателите. Ако апартаментът се намира на първия етаж и под неотопляемата изба, изолацията на шума от пода ще осигури едновременно топлинно спестяващ ефект върху жилищното пространство.

Субстрати под подови покрития - отличен ефект при малка дебелина

За да се създаде плаващ етаж само за шумоизолация е трудно да се препоръча, а да се направи по-ефективен по отношение на шумоизолация субстрат при полагането на ламинат или паркет съвет е съвсем логично. Материалите, използвани като субстрат, се предлагат в различни дебелини, така че ако проблемът с шумоизолацията се припокрива, има смисъл да се избере по-дебел слой.

Пяната от полиетилен е най-достъпна

Пяната от полиетилен е най-достъпна

Най-достъпният и популярен сред потребителите е подложката от полиетилен от пяна. Субстанцията на този материал има клетъчна структура и има еластичност, т.е. способността да се вземе първоначалната форма и обем след компресия. Полиетиленовата основа се произвежда в ролки с дебелина от 2 до 10 мм. Когато се полагат върху подовата основа, бельото се поставя една до друга и се закрепва заедно с обикновена прозрачна лента. Между стената и основата оставяме празнина от 1-1,5 см.

Някои производители произвеждат композитен материал на основата на разпенен полиетилен, оборудван с кърпа с един, по-рядко - от двете страни полирано алуминиево фолио. Такъв звук изолатор е търговското наименование "penofol", а не се използва само като средство, което не преминава на шум, но също и като допълнителен бойлер в устройството на топли подове, тераси вътрешна изолация, тавани, бани. Наличието на фолиото само слабо увеличава звук-изолационен ефект на полиетиленова пяна, но предпазва материала от падане в своите клетки влага намалява звукоизолационни свойства на порестата лента.



В допълнение към пяната полиетилен, сега има избор от други полимерни звукоизолационни материали, еднокомпонентни и композитни, които се използват като субстрат. Едно от новостите, които пазарът бързо завладява, е тънкият гъвкав полистирол. Този полимер е устойчив на разпространението на звуци, макар и много по-твърд от полиетиленовата пяна и не е склонен да се запушва в процеса на работа. В допълнение, полистиролът е хидрофобен, така че влагата няма ефект върху неговите свойства.

Ако средствата позволяват и няма доверие в полимерните материали, възможно е да се използва като субстрат за полагане ламинат или паркет използвайте естествен корк.

Подходящият за околната среда корков субстрат абсорбира перфектно звуците

Подходящият за околната среда корков субстрат абсорбира перфектно звуците

Корковият материал, който се произвежда с дебелина до 20 мм, има уникална способност да абсорбира звуци, да има добра еластичност и да е екологично чист, като има само естествено вещество в структурата. Логично допълнение към такъв субстрат ще бъде подовият материал, направен на базата на коркова дървесина. Това покритие се предлага под формата на плочи с брави (като ламинат) и само по себе си има способността да блокира задържането на звуци. Съчетано с коркова основа осигурява висококачествена звукоизолация, поставена на пода.

Изолация на шума в замазката - различни технологии

По-ефективна звукоизолация на пода ще бъде осигурена от дебел слой шумоизолиращ материал. Ако дебелината на субстрата, за да се определят директно под пода с материал е ограничен, при формиране на база цимент, пясък водонепропускливо може да положи по-задълбочено акустичен слой. Технологичната последователност на работа с устройството на звукоизолиран екран и последващото изравняване на пода е както следва.

  1. 1. Разглобяваме стари подови елементи (стари дъски, дървени подови настилки заедно със закъснения) на подови плочи. Повърхността се почиства от отломки и прах.
  2. 2. Поставяме хидроизолационен лист (изграждащ полиетиленов филм) или ролкови материали за тази цел (покривен материал, хидроизолация).
  3. 3. На периметъра на стените се монтира амортисьорна лента, след което монтираме пяната върху пода, така че да се образува непрекъснато покритие. Звукоизолиращият полимер трябва да бъде поставен непроменен, така че да не се образуват дълги надлъжни шевове.
  4. 4. На повърхността на поставените полистиренови плочи създаваме маяци, които обозначават хоризонталната равнина на предполагаемата основа на пода.
  5. 5. Подготвяме хоросана за замазката и я запълваме между маяците, като изравняваме правилото по установените хоризонтални водачи.

Тази технология за шумоизолация е добра, тъй като след изсъхване на подовата замазка, можете да започнете да полагате подови настилки, а не само тези, които се предполага да бъдат монтирани по плаващ начин. Възможен килим за подови настилки, линолеум, парче паркет или подови плочки. В този случай, независимо от избраното покритие, звукоизолиращите свойства на пода ще бъдат на височина.

След като полагате шумоизолиращия материал, хоросанът се излива за замазката

След като полагате шумоизолиращия материал, хоросанът се излива за замазката

Друга технология за шумоизолация на тавани, приемайки пълненето на замазката, се основава на включването на шумоизолиращи компоненти в работното решение. Най-популярният материал за групата леки бетони е полистиреновият бетон. В допълнение към цимента, традиционно използван в строителни разтвори, като стимулиращ и воден, полистиреновият бетон съдържа гранули от обикновена пяна. Друг задължителен компонент на сместа е пластификатор - вещество, което насърчава омокрянето и равномерното смесване на леките полимерни частици с другите съставки на разтвора.

Полистиренови пелети, които са част от лек бетон, осигуряват най-добър звукоизолиращ ефект. Малко губи в това отношение, но все пак осигурява достатъчна степен на шумоизолация, разширена глина - вторият най-често използван пълнител за приготвяне на лек бетон. Независимо от пълнежа, който се използва в разтвора за замазка, монтирането на пода не е особено трудно. Хидроизолация на плочи се прави, хоризонтални водачи са настроени и върху тях се случва подравняване на пода. Предвид големия размер на пълнежа (особено глина), не винаги е възможно веднага да се направи повърхност, която отговаря на съвременните изисквания. В този случай замазката най-накрая се изравнява със саморазливни смеси.

Минерална вата между закъсненията - така че съседите не могат да бъдат чути отдолу

Най-добрият звукоизолиращ материал за подови настилки и други строителни конструкции е минералната вата и нейните сортове (стъклена вата, базалт и каменна вата). Но минералната вода има недостатък - тя активно абсорбира влагата, губи звукоизолиращи свойства, когато е мокра, поради това изисква цялостна хидроизолация. Възможно е надеждно да се предпази минералната вата от влага с технологията за създаване на подовата база на изоставащите. Сега въз основа на инсталирани дървени греди създават не само класически дървен под. Ако закрепите към лагерите на шперплат или OSB, създава се повърхност, подходяща за полагане на модерни подови настилки.

Минералната вата се предлага в различни опции за плътност. Най-голямото специфично тегло (220-260 кг / м3) има твърди плочи, използвани за фасадна изолация. Средната плътност на минерална вата се произвежда под формата на рогозки, свободната (-малко специфично тегло) се продава под формата на ролки. Минералната вата със средна и ниска плътност е приложима за звукоизолация на подовата повърхност. Недостатък на минерална вата с минимално специфично тегло и спорна структура с това, че в крайна сметка спичане, загуба на обем и звукоизолация свойства, но такъв материал е първоначално е най-добрата възможност за предотвратяване на разпространението на звуковите вълни.

Технологията на шумоизолация с минерална вата при оформяне на основата на пода на изоставането не е особено трудна. Звукоизолационните подложки са гъсто положени в пространствата между инсталираните дървени блокове с формирането на минимален брой празнини. Преди инсталирането на изоставането е направена хидроизолация на подовите плочи, след като е поставена минералната вата, повърхността се затваря от парна бариера, която се закрепва със стаплер към дървените подови релси. След това се поставят дъска за пода или плочи, върху които е завършен подът.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщатаШумоизолация на тавана в апартамента - уютна атмосфера в къщата
Звукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв погледЗвукоизолацията под окачения таван е трудна на пръв поглед
Шумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуциШумоизолацията на стените в апартамент предпазва жилището от външни звуци
Как е шумоизолация на пода в апартамента?Как е шумоизолация на пода в апартамента?
Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!Шумоизолацията на канализационната тръба забравя за външни звуци!
Надеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологииНадеждната шумоизолация на пода в апартамента са трите най-разпространени технологии
Звукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шумЗвукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шум
Как да изберем звукоизолиращи материали за таванаКак да изберем звукоизолиращи материали за тавана
Шумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщатаШумоизолация на тавана със собствените си ръце - тишина и тишина в къщата
Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?Как да звучи правилно стени в апартамент със собствените си ръце?
» » Звукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шум
© 2021 BggeHat.com