Звукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шум

Един от популярните сред жителите на градски апартаменти и частни къщи от материали за подови настилки е ламинат - покритие, сглобено от ламинирани плочи, не по-зле от външен вид на паркет, но на цена много по-достъпна. Технологията за полагане на ламинат използва субстрат, за да изглади незначителните неравности на основата на пода и да осигури здрава бариера между замазката и подовата настилка. Ако за жителите на частни къщи въпросът за шумоизолация на пода не е много остър, в апартамента този проблем е много спешно и изисква решение.

Защо е звукоизолиращ слой за ламинат - технологични изисквания, а не само

Ламинираните подови плочи са труден материал, така че нередностите, които се намират на базата на пода, където те се поместват, не са способни. Без значение колко идеален е замазката, по време на монтажната работа под покритието, могат да навлязат различни твърди частици. Ако не използвате буферен слой между основата на пода и плаката, събрана от плочите, фини зърна от пясък и други твърди отпадъци постепенно ще повредят ламината, когато се използва активно. Основната функция на основата е да предпазва материала на пода и да удължи неговия работен период.

Подложката се използва за защита на подовата настилка и удължаване на работния й период

Подложката се използва за защита на подовата настилка и удължаване на работния й период

Ламинираните пластини са многопластов материал, където различни функционални слоеве са залепени заедно, така че ламинатът не харесва влагата. В замазката на пода винаги има остатъчна влага, чието съдържание може да варира в зависимост от сезона и условията на микроклимата. За предпазване на "хидрофобното" подово покритие от мокро влияние, излъчвано от подлежащата замазка, под ламинат се поставя субстрат, който, наред с други неща, трябва да изпълнява ролята на хидро-бариера.

Функцията Субстрати под ламинат като звукоизолиращ материал е вторичен. Нуждаете се от шумоизолация или не - без предварително подова настилка на основата не може да направи. Току-що се случи, че материалите, използвани като буферен слой, също имат свойството да "абсорбират" звукови вибрации. Оказва се, ефектът от "две в едно" - използвайки субстрат, предвиден от технологията, безплатно в товара получава звукоизолация под ламинат, дори и да не е поръчана. Когато такава заповед е и изолация от шум, поне тя няма да е излишна, е необходимо да изберете подложка малко по-дебела (разрешена е до 10 мм).

Но има нюанс по отношение на отопляемите подове. Ако във вашия апартамент всичко е точно така, субстратът трябва да бъде с минимална дебелина, в противен случай това ще се превърне в пречка за топлината, излъчвана от дъното, а ефективността на топлата под ще се намали значително. - Ами звукоизолацията? въпросът се моли. Ако топлите подове не бяха монтирани от чичо съсед Васиа за бутилка домашно уиски, вече е създадена звукоизолирана (и топлоизолационна) бариера. Това се осигурява в технологията за инсталиране на система от топло подове, така че шумоизолационните свойства на субстрата в такава ситуация няма да играят голяма роля.

Трябва да се разбере, че в по-голямата част от случаите топлоизолацията и звукоизолацията са еднакви понятия. Всяка изолация "в комбинация" е звукоизолиращ материал и обратно.

Видове шумоизолиращи субстрати - изберете по цена и качество

След като избира субстрат за поставяне на ламинат в специализиран магазин, непосветеният потребител ще бъде лесно объркан от изобилието от предложения за това искане. Десетки производители са създали свой собствен, призован по специален начин и ги е хвърлил на пазара, придружен от реклами, като посочва, че техните стоки са най-добри. Нека да разберем какви основни типове материали, от които се интересуваме, чакат клиентите си на рафтовете на магазините за сгради.

Пяна от полиетилен. Най-достъпният и достъпен субстрат. Материалът е еластична, умерено еластична полиетиленова гъба, освободена с дебелина 2-6 мм под формата на ролки с широчина на метър. Дължината на ролите е 25 и 50 м, но при търговията на дребно потребителят ще бъде отрязан колкото е необходимо. Полиетиленовите подложки са поставени успоредно на задника, така че трябва да закупите количеството материал, съответстващо на реалната площ на пода. Пяната от полиетилен, благодарение на структурата му на пчелна пита, изгасва различни звуци в изправено състояние. Смята се, че ламината, потропена с този материал, губи част от шумоизолационните свойства, но все пак 25% от шума ще се забави.

Вариант на предишния материал е пяна полиетиленов лист, покрит с алуминиево фолио от едната или от двете страни. Такъв субстрат има отлични свойства против влагоустойчивост, продължава по-дълго време и като звукоизолирана бариера е по-устойчив. Цената на такъв материал е по-висока, но ако средствата позволяват, по-добре е да изберете полиетиленов лист с фолио.

Дуплексът е безвреден полимерен материал със стабилна структура

Дуплексът е безвреден полимерен материал със стабилна структура

Duplex е трислоен композитен материал, характеризиращ се със структурна стабилност, благодарение на специално подредения междинен слой. Такава основа е издръжлива, еластична, с дебелина от 2-8 мм и има добри звукоизолационни свойства. Въпреки полимерната природа, материалът е безвреден, обслужва дълго време и не губи своите качества по време на работа. Недостатъкът е твърде скъп, тъй като за полимера.

Плочите от екструдиран полистирол са твърди (перфектно издържат на оперативните товари), устойчиви на влага. Като шумоизолация под ламинат (обхватът на този материал е достатъчно широк) се произвеждат плочи с дебелина 0,5 мм. Полистиролът е познат на мнозина като нагревател, но неговите звукоизолиращи свойства също са на надморска височина. Недостатъкът на такъв субстрат при по-продължителното полагане и невъзможността за изглаждане на неравностите на основата на пода поради неговата твърдост.

Подложката от корк ще бъде харесвана от тези, които предпочитат естествените материали в декорацията и не се съмняват в пълнотата на портфейла си - субстрата не е евтин. Но това е единственият недостатък, по-нататък - някои предимства. Материалът се характеризира с висока якост, издръжливост, сравнима със същата характеристика на ламината, уникална възможност за възстановяване на оригиналната форма след механично удара. Съгласно способността за разпръскване на звукови вибрации коркът също така няма да бъде равен на други материали от тази цел. Предлага се в ролки с дебелина до 10 мм.

за звукоизолиращ под в апартамента под ламинат вече има достатъчен избор на субстрати, направени от различни материали и имащи добри звукоизолационни свойства. Но си струва да се помни: напълно да се защитят помещенията на помещенията от външен и вътрешният шум, само субстратът не може, без значение колко високо качество е.

Надеждна шумоизолация на пода в апартамента - проста технология

За да направите домашния уют акустично удобен, трябва да се погрижите за шумоизолацията на всички външни строителни повърхности, като започнете с висококачествена шумоизолация етаж в апартамента. Това се прави най-малко по два начина, но при условие, че крайната повърхност сутерен за ламиниран паркет все още не е готов. Ако подовете вече са били изравнени със замазка и отговарят на изискванията за поставяне на ламинирани плочи, не би било препоръчително да се демонтира.

Под OSB плочките, необходимото количество звукоизолиращ материал

Под OSB плочките, необходимото количество звукоизолиращ материал

Първият метод се състои в изравняване на основата на пода OSB плочи или шперплат върху изоставените на плочите пластове. В интервалите между лагерите, можете да поставите достатъчно слой от отличен звукоизолиращ материал - минерална вата. Така че ние имаме подходяща основа за полагане на ламинат и да направи шумоизолация, която не е осигурена отблизо от най-скъпите субстрати.

Вторият вариант - устройството за сухи гипсови плоскости. Същността на технологията е следната:

  • се изработва плоска възглавница, изработена от фино гранулирана глина (материалът има звукоизолиращи свойства);
  • гипсовите влакна се полагат върху повърхността на експандираната глина (осигуряват допълнителна изолация от шума), оборудвани с докинг брави;
  • Заключващите фуги са допълнително залепени и издърпани заедно с винтове.

В резултат на това получаваме идеална повърхност за ламиниран паркет и отличен звукоизолиращ ефект, който ще бъде укрепен от субстрата, който все още трябва да инсталирате - не можете да го направите без него.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Звукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шумЗвукова изолация на пода в апартамента начини за защита на градски жилища от шум
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
» » Звукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шум
© 2021 BggeHat.com