Подготовка на пода за облицовка

Подови плочки - това е чудесно декоративно покритие, което може да се превърне не само в кухнята и банята, но също така и на дневните. Той е силен, издръжлив, благодарение на разнообразието на външен вид е в състояние да се побира в нито интериор, освен това може да се инсталира под всякакъв вид подово отопление, с изключение на филм - трудно е да се залепят плочките за гладкото му повърхност. Когато полагането на покритието ще трябва да работи усилено, но резултатът ще изплати всички усилия.

Подготовка на пода за облицовка

Подготовка на пода за облицовка

Подовите плочки изискват на повърхността. Тя трябва да бъде чиста, твърда и стабилна, така че подготовката на покритие за инсталация ще зависи най-вече от вида на етаж, които, ако не навлизаме в подробности, има бетон или дърво.

Подготовка на бетонен под за облицовка

Подготовка на бетонен под за облицовка

Подготовка на бетонен под за облицовка

Сексът в новия апартамент

Най-вероятно ще бъде неравномерно и може би дори с пристрастие, но тази опция наистина си заслужава да се счита за идеална. Начало собственици имат възможност да направят целия етаж "от нулата", без да се премахва старата настилка и контролиране на всяка стъпка: почистване, запечатване на пукнатини, хидроизолация замазка. Качествено направеният под ще продължи много години и може да се постави декоративно покритие.

Видео - Подготовка на пода за облицовка

Етапи на изпълнение на работа

  1. Първо трябва да се оцени качеството на повърхността: определяне на величината на наклона и грапавостта, на който метод за привеждане в съответствие избор ще зависи от: а леко повишение (3 cm) може да бъде коригирано саморазливна замазка, по-сериозно се нуждаят от проливния циментова замазка, и със значителен наклон (повече от 10 см ) ще трябва да направи замазка върху разширената глина, така че да не претоварва припокриването.
  2. Сега, ако е необходимо, трябва да поправите основата: отстранете големите изпъкналости, разцепете, преминете и разтрийте с разтвор на цепнатини и пукнатини.

    Ремонт на бетонни подове

    Ремонт на бетонни подове

  3. Почистването е друг важен етап от ремонта. Повърхността на пода трябва да се вакуумира, за да се отстранят всички частици от пясък и прах, които могат да възпрепятстват залепването му към замазката. Също така е необходимо да се отървете от петрол и други петна.
  4. Следващата стъпка е хидроизолацията. Обикновено дневните са покрити с мастилни празнини между плочите на подовата настилка, кръстовището на стените и пода и пространството под тръбите. Не по-малко популярен е вариантът с дебел полиетиленов филм, който е покрит с стая. Кухнята, банята и тоалетната ще изискват по-задълбочен подход към хидроизолацията - покрива целия етаж със значително припокриване по стените.
    Хидроизолация на пода

    Хидроизолация на пода

    Хидроизолация на пода

    Хидроизолация на пода

  5. Подът, изравнен по този начин, се излива с подходяща вратовръзка за ситуацията и след като е напълно изсъхнал, можете да поставите плочката. За да изглежда красивото покритие, трябва да постигнете симетрия, особено ако е изложена по схемата и изобразява някакъв вид. Това се прави просто: от всяка страна на пода, обърнете внимание на средата и свържете противоположните точки с линии, които се наричат ​​директно над повърхността. Пресечната точка на линиите и ще бъде центърът на симетрията, от който те започват да очертават модела.
    Подова маркировка за полагане на керемиди

    Подова маркировка за полагане на керемиди

    Маркиране на плочки

    Маркиране на плочки

  6. Когато плочката не може да се постави изцяло, тя трябва да бъде нарязана. Най-лесният начин да се премахне прави парчета - елмаз на правилното място проведе на линията, а след това плочки, че е необходимо да се прекъсне внимателно на ръце. Ако се изисква сложна верига, например, при излизането от сайта или комуникации кръстовище тръбата на първата плочка с права кройка парче веднъж и след това съставя рязане линия, която също е обграден елмаз. След това един и същ инструмент, което трябва да се извърши в рамките на контура на редица паралелни тирета, и внимателно се измъкнат с клещи стриптийз плочки.

    Рязане на плочки

    Рязане на плочки

Преди да започнете да полагате плочките върху лепилото, подът трябва да бъде грундиран - това ще подобри адхезията на лепилото към замазката. Между другото, можете да поставите керемида върху специално лепило, като го нанесете с назъбена мистрия, както и мастика или циментов разтвор. Естествено лепилото е за предпочитане, тъй като е създадено специално за тези цели. Използвайки доказани средства, можете да сте сигурни, че с течение на времето отделни плочки няма да излитат.

Стара, силна замазка, която се нуждае от малки ремонти

Обикновено се намира под старото декоративно покритие: линолеум, паркет или други. Също така добра опция за полагане на плочки.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Прогнозиране на височината на пода. За съществуващи замазка трябва да се добави дебелината на плочката и лепилото - повдигнати в разгара на пода не трябва да пречи на отварянето на вратата. Ако това е неизбежно, тогава ситуацията ще има три възможности: да се откаже на плочките в полза на по-фин декоративно покритие или за повишаване на праговете и промяна на вратата, или да събори една стара вратовръзка и се излива нов, но не и на факта, че тя има тънко, тъй като не е известно, какво беше предишното състояние на повърхността.
  2. Ако всичко е наред с нивото на пода, следващата стъпка е почистването. Премахването на прах и отломки е необходимо, тъй като тези частици пречат на поставянето на адхезивния състав с подовата повърхност.
  3. Сега можете да поправите замазката, ако има нужда от нея. Обикновено всички ремонти в такива случаи са за запечатване на слотовете, които могат да бъдат избърсвани със същото лепило за плочки, което ще се използва за полагане на покритието.
  4. Завършената ремонтирана замазка остава само грундирана и можете да започнете да полагате плочките. Между другото, регулирайки дебелината на адхезивния слой, можете дори да извадите малки неравности (до 1 см) на пода.

    Полагане на плочки на пода

    Полагане на плочки на пода

Стара сгъваема замазка

Това е най-неприятната опция - старата дъска, която вече се разпада, ще трябва да бъде премахната и напълно. Премахнете не само онези парчета, които сами попадат, но и тези, които все още не са започнали да се отклоняват. Това ще усложни работата и ще изисква допълнително време и инструменти.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Първата стъпка е да премахнете замазката. Правете това внимателно, за да не повредите припокриването. Най-вероятно това ще изисква удар, тъй като големи парчета обикновен чук не могат да бъдат съборени и трябва да бъдат отстранени. Първо, те по някакъв начин ще отстъпят така или иначе, а на второ място, те ще се намесват в новата замазка.

    Отстраняване на замазката

    Отстраняване на замазката

  2. След като се направи тази трудна част от работата, е необходимо да се провери почистената повърхност, да се ремонтира, ако е необходимо, и да се почисти.

    Ремонт на бетонни подове



    Ремонт на бетонни подове

  3. По-нататъшни стъпки са вече известни: хидроизолация, изливане на нова замазка и полагане на плочки след изсъхването.

    Наливане на нова замазка

    Наливане на нова замазка

Подготовка на дървен под за облицовка

Строго погледнато, дървеният под не е най-подходящата основа за плочки, така че тази покривка се вписва в него само по изключение. Ако под дървения под има бетонна основа, тогава е по-добре да се работи с нея, като се премахне черното палто. Въпреки това, за тези, които по някаква причина, като дървени подове в къщи, все още искат да се насладят на плочки повърхност, има и възможности да изпълни мечтата си.

Подготовка на дървен под за облицовка

Подготовка на дървен под за облицовка

Както знаете, повърхността под плочката трябва да бъде не само равна, но и силна и фиксирана, така че изкривените дъски за подова настилка да бъдат изключени. Освен това подовата настилка е доста тежка, така че трябва да сте сигурни, че съществуващото покритие ще издържи и няма да се изплъзне под тежестта.

Устойчив дървен под

Ако няма сериозни оплаквания на пода (борда, шперплат, ПДЧ и т.н.), тогава ще бъде необходимо само да се подготви повърхността му.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Всички стави трябва да бъдат напълнени с пяна.

    Всички стави трябва да бъдат напълнени с пяна

    Всички стави трябва да бъдат напълнени с пяна

  2. Покрийте пода с грунд. Специално покритие, предназначено за дървени повърхности, също се препоръчва. Той е подобен на хидроизолационната мазилка и предпазва основата от влага, а плочката е от компресия и разширение, която е много чувствителна към дървесината под влиянието на температурни и влажностни промени.

    Покрийте пода с грунд

    Покрийте пода с грунд

  3. Сега можете да поставите подсилващата мрежа подова настилка и да налеете специална саморазливна смес за дървени основи. Домашна смес ще направи същото: за една част от водата има две части от голям речен пясък без примеси и две части от течно стъкло. Замазката на основата на PVA лепило и дървени стърготини в този случай не е подходяща, тъй като не е достатъчно солидна.

    Подравняване на дървения под с саморазливна смес

    Подравняване на дървения под с саморазливна смес

  4. Когато подготвената повърхност изсъхне, можете да поставите керемидата.

    Как да лепирам плочките

    Как да лепирам плочките

Стар дървен под с криви подови дъски

Етапи на изпълнение на работа

  1. Първо трябва да премахнете всички плочки.

    Демонтажни плочи за пода

    Демонтажни плочи за пода

  2. Силна закъснение може да напусне, като ги обработва antiprenom и разстоянията между тях да запълни разширена глина или ги поставя в материал топлоизолиращи под формата на твърди плочи. Например, тя може да бъде пяна или екструдиран полистирол.
  3. При изоставеното изоставане първо се полага първият слой парна бариера и след това два слоя гипсови плоскости се закрепват върху горната част на тухли с помощта на винтове за самозатягане. Те не трябва да се намират близо до стените, за да се предпази от въздействието на температурните деформации, е необходим пропуск от 1,5-2 см. Тези пропуски, когато целият етаж е поставен, трябва да спрете.
  4. Когато всичко е готово, гипсовите плоскости се грундират и можете да започнете да полагате плочките.

    Стъклени влакна за пода с система за закрепване на фалц

    Стъклени влакна за пода с система за закрепване на фалц

Полагане на плочките върху завършената основа

В допълнение към случаите, които вече са описани с различни причини, има и такива, при които плочката трябва да бъде поставена върху друго покритие, например винил или линолеум. Теоретично това е възможно, въпреки че не е желателно. Под линолеум, например, може би появата на мухъл, ако първоначално е слабо залепени, така че е по-добре да премахнете всички стари покрития и да работите с чиста основа.

Ако по някаква причина това не е възможно, ще трябва да работите с гладка повърхност с шкурка и да нанесете драскотини, за да подобрите адхезията на лепилото.

Полагане на плочки

Полагане на плочки

Единственото покритие, върху което могат да се полагат плочки, е другата плочка, въпреки че е желателно да се премахне. Просто този процес е доста труден, затова е позволено да се обработва старото покритие с шмир, за да стане по-груб. Отпуснатите плочки трябва да се отстранят и полученият канал да се напълни с лепило за плочки.

Така че, подовите плочки са много красиви, макар и капризни. За щастие, винаги можете да намерите начин да украсите къщата си с нея, дори ако има дървени подове. Красотата ще изисква усилия, понякога дори много значими, но след това за дълго време ще моля на жителите.

Видео - Подготовка на пода за облицовка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на подови плочкиПолагане на подови плочки
Подготовка на пода за линолеумПодготовка на пода за линолеум
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Как правилно да поставите PVC плочки на пода и какво да търситеКак правилно да поставите PVC плочки на пода и какво да търсите
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
» » Подготовка на пода за облицовка
© 2021 BggeHat.com