Технология на изграждане на плитки лентови фундаментни основи със собствени ръце

Има много различни видове основи за къща, баня, гараж. Някои от тях са по-популярни в масовите, докато други се използват за специфични ситуации (например върху чернозем, пясъчна или глинеста почва).

Но едва ли някой ще спори с факта, че това е подсилената лента и плоча основа за къщата, баня или гараж има най-висока популярност в нашия регион.

Завършена фино заземена основа

Завършена фино заземена основа

По-специално, подсилената плоча или ивица са неразглобени създаване на малки депозити в почвата, устройството е много по-лесно да се направи, и следователно тези видове могат да бъдат направени напълно със собствените си ръце. Става дума за плитката основа за частна къща, сега говорим.

Функции на устройството

Ако избирате основата за безгредова къща или вана на глинена почва или чернозем, тогава най-добре е да използвате фино назъбена лента основа.

Видове фундаментни ленти от блокове от газобетон или плоча FBS са удобни за тяхното проектиране и метод за пренасяне на силите. Те директно взимат товари и ги прехвърлят на почвите, които лежат под тях. За разлика от това основи за баня с твърда плоча, бетон за производството на блокове FBS на газобетон трябва да бъде много по-малко, както и време.

Нека да дадем пример, когато плитка основа е монтирана директно под носещите елементи на къща или баня. Ако къщата има мазе, товарите се прехвърлят между стените на блоковете, плочите и след това основата.

Ако къщата няма плоча от подови настилки и подовете на къщата или ваните се изсипват с обикновена замазка върху камъчетата, структурните товари се предават директно през стените на къщата или ваните. Във всеки случай фундаментът на колоната с плитки зърна на сградата се смята за универсален. Дори SNiP препоръчва изграждането на стандартни къщи от нискоетажни сгради или вани върху лентовите основи на блокове FBS от газобетон.

уговорена среща

Да вземем пример, когато плитко основополагащо основание на блокове от газобетон на глинена почва или чернозем обикновено се различава в това, че има много по-малки размери.

Ако стандартната монолитен фундамент glubokozaglublenny лента за дома или вана е с дълбочина 1 метър (а общата му височина може да достигне до 2 метра или дори повече), а след това е малко вероятно да бъде над един метър melkozaglublenny проба.

Пример за изчисляване и лента база PBS melkozaglublennogo на газобетон блокове показва, че този ход дълбоко плоча в глинеста почва е 60-70 см, а останалата част на стените му ще носи база функция. Такова решение може да влоши проблема с монтирането на вилата или къщата. В края на краищата, цялата плоча няма да покрие пространството на блокове с височина от 1-1,5 метра. Но е много лесно да го решим.

Необходимо е само да се завърши липсващата част от стените от тухлата към плочата и след това да се извърши затоплянето на плитко-зърнестата основа на лентата от блокове от газобетон (FBS). В този случай, използването на комбинирани огради ще ви помогне да избегнете колко проблеми, свързани с прекомерната твърдост на основата на къщата.

Схематичен чертеж на плитка основа

Схематичен чертеж на плитка основа

Колко случая, когато повечето от тях не са дори взети под внимание, но къщи от блокове върху горния слой на почвата често са изправени пред проблема с тласкането или свиването на определени конструкции от плочата.

В този случай подсилена твърда монолитна дълбока основа на блокове FBS може да изиграе жестока шега с вас. В края на краищата устройството му няма да му позволи да гаси товара, а по-скоро ще доведе до появата на пукнатини.

Те слагат фино оребрени основи на колана глина, пясък, мека и твърда почва. В това отношение почти няма ограничения.

Но веднага отбележете, че ако планирате да работите върху пясъчна почва или земя със слаба структура, изчисляването на основата на плиткото място не препоръчва ненужно претоварване на основата с помощта на твърде тежка плоча.

И като цяло, плитки основи, направени от газобетон, са идеални, когато трябва да построите сравнително светла къща с една твърда плоча.

За големи вили обаче е необходимо да изберете по-надеждни и скъпи варианти от блокове FBS. Въпреки това, колко да изберете точно изчисление ще ви помогне, е по-добре да се свържете с него.

Нека се обърнем към основните плюсове и минуси на такива конструкции от газобетон. Те също имат значение и доста сериозни.

Основните предимства:

  • ефективност;
  • практичност;
  • възможност за гасене на товари от нестабилни почви;
  • просто сетълмент;
  • Строителството се извършва по по-проста технология.

Основни недостатъци:

  • не е подходящ за подреждане на големи тежки сгради;
  • в някои случаи се свива, поради нестабилното замразяване на почвата.

Технология на строителството и неговите нюанси

След като разгледахме всички характеристики на тези основания, нека се обърнем към процесите на нейната директна ерекция.

Както разбирате, технологията за изграждане на фондация от този тип е доста проста. Melkozaglublenny ивица фондация със собствените си ръце от газобетон е много по-лесно да се изгради от стандарта на блоковете FBD.

И няма значение, на пясъчна или глинеста почва трябва да работите. Във всеки случай, такива основания не са оборудвани с възглавница, те имат много по-малък обем и са по-лесни за подсилване.

Тяхното изчисление също е много по-бързо. Това се потвърждава от текущия SNIP върху лентовите основи. Въпреки това технологията на тяхната ерекция все още има няколко нюанса, които непременно трябва да бъдат разгледани.

Оценка и изчисление, разработване на окоп и подготовка за запълване

Началото на изграждането на базите винаги се осъществява по същия принцип. Първо, оценявайте почвите, с които ще работите. Те имат решаващо влияние върху много фактори.

Така че, ако трябва да направите основата на блокове FBS от газобетон на пясъчна слаба повърхност, тогава ще е необходимо да извършите допълнително изчисление на товарите. Най-вероятно ширината на стената в нея ще бъде по-голяма от тази на стандартните модели, тъй като пясъкът има свойството да се утаи.



Също така в пясъчните терени подземните води се появяват по-често и се разпространяват по-бързо, което води до необходимостта от допълнителни ролкова хидроизолация както стените на основата, така и долната част на пода на къщата (или на самия под, ако таванът не е монтиран).

Разположение на плана на фондацията

Разположение на плана на фондацията

Оценката на почвата се извършва с помощта на геоложки анализ. След това се изчислява приблизително размерите на основата и се пристъпва към изкопни работи. Изкопа е открит 30-50 см по-широк, да могат безпрепятствено да подреждат дървесината от дървения материал и да образуват всички конструкции.

Ако почвата е прекалено слаб, стените на изкопа могат да подсилят продукти от същата дървесина или съвети, но това се случва много рядко. В края на краищата мазето дълбочина плитка дълбочина е само 0.5-0.8 метра.

В дъното на окопите заспива подготовка от чакъл и пясък. Те често се комбинират, за да постигнат по-голяма стабилност на почвата.

След това има подготвителна подготовка и, ако е необходимо, подреждане на геотекстил. Препоръчва се SNiP да изпълнява Устройство за геотекстилни слоеве в този случай, ако почвите са много нестабилни, те могат да проникне във вода или да се развиват различни видове плевели.

Изчисляването на дизайна на всяка фондация е изключително важен момент. Изчисляването се извършва, като се прилагат SNiP, GOST и всички налични директории.

Това е, ако възнамерявате сами да вършите цялата работа. Обаче не най-лошият вариант е решението да се обърнете към специалисти, които ще извършат изчислението бързо и с гаранция за положителен резултат.

В плитко погребани основи се отчитат основните измерения. Ако основата е монолитна, тя също се приема за изчисление укрепване на основата.

Фундаменталната структура, типът на почвата, нивото на подземните води и други подобни фактори ще окажат пряко влияние върху изчисляването на всички негови измерения и какво ще доведе до резултата.

Оформяне на кофража

Директно изграждането на монолитна основа започва с кофражно оборудване. Кофражът е създаден от дървен лъч и дъски с различни размери. В нашия случай е възможно да се използва сравнително мека греда, тъй като натискът от плитки структури не е толкова сериозен.

Качеството на дървото и самата дървесина обаче трябва да са на височина, в противен случай кофражът може да се срути дори на етапа на изливане на бетон. И това вече обещава огромни проблеми.

Най-общо дъното на кофража не се формира. Технологичната основа на фондацията ви позволява да използвате вместо подготовката на чакъл, която заспахме на етапа на разработване на окоп.

Рамка за подсилване в кофража на плитка основа

Рамка за подсилване в кофража на плитка основа

Единствено стените на дървото формират лъча. Също така, с по-дълъг лъч с по-голямо напречно сечение, закрепване за кофраж, така че да не се срутва налягането на бетонната маса.

Ако говорим за конкретните размери на дървения материал за кофража, тогава ще са ви необходими няколко модела с различни размери. По-конкретно, ние се нуждаем от модел на лъча с размери 40 * 40 мм за кофражни елементи, плоскости с различни размери и модел с 20х30 мм лъч за тяхното закрепване.

Самият кофраж е събран от подсилени щитове с различни размери, които се отварят отвън с дървени опори. Направете го съвсем истински със собствените си ръце.

Устройство за усилване

Както споменахме по-горе, възможно е също така да направите подсилването на основата със собствените си ръце без никакви специални проблеми, но трябва да се изчисли предварително определена подсилваща клетка.

Ако говорим за общи препоръки, тогава плитки подсилени основи, подсилени вертикално ориентирана рамка на няколко нива.

На по-ниското ниво има мощна арматура А3 и А4. Диаметърът му може да бъде 15-20 мм. Не трябва да има много такива пръчки. По правило 4 броя са достатъчни.

По-горе са скобите. Те са прикрепени към второто ниво на по-слаба армировка с дебелина до 14 мм. Може да има няколко такива нива.

Всички елементи са свързани с тел и са заварени на места с критична адхезия. Тогава металът или усилване от фибростъкло пада директно в кофража.

Поставете го върху специални държачи от пластмаса. Те са необходими, за да се гарантира, че рамката се държи на определено ниво и не пада от дъното на конструкцията.

Фино-зърнеста лента основа със собствените си ръце (видео)

Изливане на сместа

Хромът в основата се излива на последното място и само след като цялата предишна работа вече е завършена. Попълнете го с различни методи. Най-продуктивна е бетонната помпа. С негова помощ е възможно да се запълни цялата кухина на средната в нейните размери на основата на лентата само за няколко часа.

Препоръчваме да поръчвате бетон в специални фабрики, така че да се доставя до вас в мобилни бетонови смесители или миксери, както се наричат ​​в народа.

Подобна препоръка налага създаването на фондация за кратко време. И независимо, за да генерира достатъчно количество бетонна маса и дори без голямо оборудване, е почти невъзможно.

С миксери и бетонни помпи, работата се ускорява десетки пъти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банятаИзборът и технологията за изграждане на фундамент за банята
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Как да създадем фондация за плочки?Как да създадем фондация за плочки?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Как да направите фондация под къща от разширени глинени блоковеКак да направите фондация под къща от разширени глинени блокове
» » Технология на изграждане на плитки лентови фундаментни основи със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com