Самонивелиращи се полимерни подове

При вземането на решение за подреждане на насипен полимерен под, собственикът трябва да осъзнае, че извършената работа трябва да бъде с високо качество и да служи възможно най-дълго. Ето защо, в бъдеще, то ще бъде само за съвременните начини за получаване на течни подове. Технологията, обсъдена по-долу, не е най-достъпната и лесна.

Самонивелиращи се полимерни подове

Самонивелиращи се полимерни подове

Какво е 3D Flooring?

Попълването на полимерни 3D подове в момента се препоръчва като завършващо покритие. Той не само ще придаде оригиналност и оригиналност на пода, но и ще го превърне в еднаква част от интериора.

Какво е 3D Flooring?

Какво е 3D Flooring?

Същността на 3D подове е, че благодарение на декоративния компонент, базиран на полиуретан с висока якост, такива подове позволяват създаването на квази-триизмерно изображение. Такива подове се изпълняват на два етапа: първо, полимерният пълнеж се прави по обичайния начин и след това, при готова подготовка, се извършва покритието. Тъй като се използват прозрачни полимери, полученото изображение ще има определена дълбочина.

3D подови настилки

Естетичното ниво на такива подове е много високо, което прави възможно създаването на истински архитектурни композиции, като се използват дори такива компоненти като цветни пясъчни или мраморни чипове.

Естетичното ниво на тези пола е много високо

Естетичното ниво на тези пола е много високо

Естествено, този тип подови настилки ще има свои собствени нюанси, които ще бъдат разгледани по-късно. Междувременно нека да разгледаме стъпките, необходими за създаване на основно полимерно покритие.

Подготвителни дейности

Стаята, предназначена за изливане, трябва да бъде внимателно почистена от мръсотия и отломки и да се извадят от нея всички ненужни предмети (например первази).

Стаята, предназначена за изливане, трябва да бъде внимателно почистена от замърсявания и отломки

Стаята, предназначена за изливане, трябва да бъде внимателно почистена от замърсявания и отломки

След това подгответе материалите и инструментите, необходими за работата. По-специално, препоръчително е да се използва прахосмукачка за отстраняване на отпадъци, но за отстраняване на остатъчна стара боя, следи от лепило и др. - шлифовъчна машина. Между другото, качеството и дълготрайността на поставения под директно зависи от цялостното почистване.

Много е важно от какъв материал се прави покритието. Например, ако оцветяване се осъществява дървена подкрепа за дюшеме първо трябва да се шлайфа повърхност с по-добро сцепление на полимера, за да разкрие всички открити пукнатини и след Обезмаслете специални структури. Най-често използваното обезмасляване с конвенционални органични разтворители - ацетон, бензин или бял спирт. Но за последващото полимеризиране е необходимо да се използват по-ефективни състави.

Ако няма проблем с изхвърлянето на остатъците от обезмасления разтвор, тогава можете да използвате алкален разтвор на СМ или просто добавете повърхностноактивни вещества към формулата. Продадени и специални обезмаслени подови настилки (например от търговската марка Mellerud) - в този случай можете да се предпазите от възможни гъбички.

След това трябва да прецените влажността на пода. То не трябва да бъде повече от 10, в противен случай няма да е възможно да се напълни такова покритие с висококачествен полимер. На последния етап е необходимо да се ремонтират пукнатини със специални строителни смеси.

Подготовката на бетонния под за изливане се извършва в определена последователност.

Оценка на относителната влажност на бетона

Не трябва да надвишава 4, в противен случай покритието трябва да се изсуши. Най-простият метод за оценка на пригодността на бетонен под за изливане на състоянието на съдържанието му на влага е върху него обикновена гума, която трябва да бъде плътно притисната отгоре. Ако бетонното покритие не променя цвета си след 24 часа, влажността му е в приемливи граници.

Проверете якостта на бетона (ако е поставена наскоро)

Якостта на натиск трябва да бъде не по-малка от 20 МРа, а при пилинг да не е по-малка от 1,5 МРа. Можете също така да извършите този тест с импровизирани средства. Това изисква длето и чук. Настройка на длетото перпендикулярно на повърхността на бетона трябва да се прилага върху него със средна сила на няколко удари с чук - ако оценките от бетона ще бъдат едва забележими, но след като удари на бетона не се разпадна, неговото качество отговаря на изискванията;

Определяне на наличието на хидроизолационен слой

Ако не е, тогава работата по изграждането на насипен полимерен под ще трябва да бъде спряна, тъй като в течение на времето ще започне процесът на отлепване на покритието. Това е особено важно за самонивелиращи се подове, които са оборудвани в помещения с висока влажност, например в бани. Ако хидроизолацията е лоша, изпарението ще проникне в капилярите в бетона към вътрешната повърхност на полимерния под и ще причини разрушаването му.

Всички други подготвителни операции на бетонната основа не се различават от подобни на дървесината.

В случай, ако имате намерение да запълни полимер етаж на керамични плочки, а след това трябва да се провери за празнота вероятно (това може да се случи при сушене на лепило се нанася плочки стикери). Плочките, останали от повърхността, се отстраняват и формираните кухини се поставят. След това обезмаслете повърхността.

Подготвяне на повърхността преди изливане

Най-голямата опасност при изпълнението на подовите настилки са въздушните мехурчета, които могат да се образуват в дебелината на полимера по време на изливането. В допълнение, праймерът осигурява по-добро разпространение на полимера върху запълващата повърхност. Това е много важно, защото процесът на захващане е изключително бърз.



Дървената повърхност трябва да бъде грундирана в два или дори три слоя, което ще осигури пълно затваряне на порите. Тук е най-целесъобразно да се прилагат грундови смеси с повишен вискозитет, например от Litonet Pro, Knauf и др.

За бетонни повърхности е подходящ двукомпонентен епоксиден състав, който не съдържа минерални компоненти, които спомагат за образуването на мехурчета. Грундът се извършва на два етапа, като вторичният праймер се прави само след като първият слой се изсуши напълно.

Трябва да се припомни, че формулите на грундовете са много токсични, така че стаята трябва постоянно да се вентилира. В същото време не е необходимо да се допуска прекомерно намаляване на температурата, тъй като при + 15 ° С и под ефективността на адхезията на праймерната смес към субстрата се намалява. Подправената повърхност след пълно сушене трябва да "почива" за около още един ден.

Част от подготвителната работа е полагането на топлоотделяща се връзка по целия периметър на стаята. За да направите това, можете да използвате обичайните дървени летви от твърда дървесина. Наличието на такива шевове ще предпази от възможна деформация на готовото покритие в случай на значителни температурни промени.

Как да подготвим компоненти за пълнене

Нискокачественият пълнеж безпомощно ще разваля покритието, така че този етап трябва да бъде третиран с максимална строгост. За да смесите компонентите, се нуждаете от електрическа пробивна машина с ниска скорост с широко острие с форма на ножче. Още по-добре, ако има смесител за строителството. От скоростта на процеса на смесване, качеството на пълнежния слой зависи от голямо значение, тъй като готовият състав трябва да се консумира (т.е. излива се върху повърхността) възможно най-бързо.

По време на смесването на компонентите възниква екзотермична реакция, в резултат на което температурата на сместа се повишава. За да се гарантира, че полимеризацията на компонентите не се осъществи твърде бързо, контейнерът, в който се извършва смесването, се поставя в друга, напълнена със студена вода. В резултат температурата на крайната смес няма да се увеличи толкова бързо.

Влажността на същите съображения на закрито не трябва да надвишава 80. В по-голяма влажност kondensatoobrazovanie се случва на повърхността на смолата за пълнене, при което качеството на запълване ще бъде намален, а времето за настройка, а напротив, се увеличава.

По време на смесването на работната смес е необходимо бързо да се провери качеството на смесване. Нормална визуална проверка (например за наличие на бучки) не е достатъчна. Експертите препоръчват проверка на съдържащата полимер смес за готовност за изливане, както следва:

  • пластмасов пръстен с диаметър 50 мм и височина 30 мм (подходящ е например капакът на бутилката с освежител за въздух) се поставя върху идеално плоска и гладка повърхност. Може да е парче дебело стъкло;
  • в пръстена се изсипва смесена смес, след което пръстенът ще се издигне и сместа, разположена в средата, ще излее върху стъклената повърхност;
  • Ако сместа се разпространява равномерно, с диаметър на петна от 18-20 мм, тогава тя е готова за употреба. При по-малък диаметър на мястото, сместа е твърде плътна и последващото й изравняване ще бъде трудно, ако изобщо е възможно. При по-голям диаметър, сместа се оказва по-течна и към нея е необходимо да се добавят първоначални компоненти за изливане.

Как да запълни пода

Епоксидни смеси за довършителни подови настилки

Епоксидни смеси за довършителни подови настилки

По-добре е процесът да започне от стената, която е колкото е възможно по-далеч от входната врата. Пълненето се извършва възможно най-равномерно от ленти, успоредни на стената на помещението. Особено проблемните зони - между съседните ивици - трябва незабавно да се изгладят, като се използва широка шпатула за тази цел.

Пълнене на подложката за пълнене

Пълнене на подложката за пълнене

Важно е да се наблюдава минимална разлика в дебелината на съседните ленти. Това ще помогне на иглата ролка, търкаляне на повърхността на насипни етаж, постигане на еднаква дебелина. В същото време качеството на пълнене се подобрява чрез премахване на възможните въздушни мехурчета.

Времето на окончателното изливане се определя от обема на приготвената смес, но в повечето случаи не трябва да надвишава един час. За правилното качество на пълнене интервалът между купчините съседни полимерни ленти също е важен - не трябва да бъде повече от 10 минути. След завършване на изливането повърхността трябва да бъде покрита с полиетиленов филм. Това ще предотврати навлизането на прах и мръсотия в повърхността, която не е напълно втвърдена и също така ще спомогне за по-равномерно втвърдяване на полимера.

Нанасяне на декоративно 3D покритие

Попълване на 3D етажи със собствените си ръце

Попълване на 3D етажи със собствените си ръце

Декоративният слой може да се формира по два начина - или картина с желаното изображение, или директно изпълнена върху капака с чертеж. За втория вариант ще ви трябва акрилни бои, които не се разпадат под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Първият начин е по-евтин, защото сега можете да намерите достатъчен брой авторски чертежи, които могат да бъдат получени чрез отпечатване върху плотер, като основата се използва банерният материал. За да се увеличи трайността, тъканта трябва да бъде покрита с термозащитен винилов филм.

Изображението трябва да е малко по-голямо от необходимото, защото винаги е по-лесно да изрежете парче картина, отколкото да го поставите на пода - това е грозно и неудобно.

За да свържете 3D изображение към основния слой, той трябва да се грундира със същия състав, както при пълненето, но да се разрежда с всеки органичен разтворител до половината от концентрацията. Полимеризацията на грундиращото покритие ще се осъществи в рамките на 20-24 часа.

Отпечатаното изображение се залепва към грунда и се навива с помощта на суха ролка. Преместването на повърхността на покритието в този момент може да бъде само в обувки със скоби на подметката, в противен случай покритието ще се повреди! Дебелината на прозрачното полимерно покритие трябва да бъде в рамките на 3-4 мм (колкото по-голяма е дебелината, толкова по-ярка е ефектът от 3D покритието).

Подготовката и използването на прозрачен полимер за покриване на тъканта на банера е същият като при основното запълване. Пълната полимеризация ще настъпи за 20-30 минути, след което, за да се осигури по-голяма трайност, повърхността е покрита със слой от прозрачен лак.

Крайната готовност на полимерния насипен 3D етаж се определя от пълното изсъхване на лак.

Как да направите насипни етажи 3d

Как да направите насипни етажи 3d

3D подове

Видео - Самонивелиращи се полимерни подове

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!
Как да полимерни саморазливни 3d-етажи със собствените си ръцеКак да полимерни саморазливни 3d-етажи със собствените си ръце
Смесване на подаСмесване на пода
Проектирани самонивелиращи се подове 3dПроектирани самонивелиращи се подове 3d
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Колко е пода сухКолко е пода сух
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Технологията за създаване на течни 3d етажиТехнологията за създаване на течни 3d етажи
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Предимства на полимерни настилкиПредимства на полимерни настилки
» » Самонивелиращи се полимерни подове
© 2021 BggeHat.com