Бетонният под на земята

Бетонният под на земята може да се различава от обикновен

, въпреки че специфичните различия зависят от:

  • нивото на подземните води;
  • планирано натоварване на пода;
  • използване на технологията "топъл под".
Бетонният под на земята

Бетонният под на земята

Ако подземните води текат на по-малко от 2 метра от повърхността, тогава задължително е наличието на хидроизолация, както и "възглавнички" от пясък и груб чакъл. Използването на "топъл под" означава 2 сантиметра топлинна разлика между бетона и стените, в противен случай изливането може да се повреди по време на работа.

Звукова и топлоизолация на подове на земята

Звукова и топлоизолация на подове на земята

Основни изисквания

Процедурата за пълнене трябва да се изпълнява в съответствие с редица изисквания:

  • почвата не трябва да бъде мобилна;
  • подземната вода трябва да бъде най-малко 5 метра;
  • земята трябва да е суха.

През зимата стаята трябва да се нагрее, в противен случай структурата може да се деформира поради замръзване на почвата и вследствие на това механичните товари ще се увеличат.

Подредете бетонния под на дамата стриктно според монтажа на покрива

Подредете бетонния под на дамата стриктно според монтажа на покрива

Обърнете внимание! Ако става въпрос за къща в процес на изграждане, устройството на пода трябва да се стартира само след като покривът е готов. Следващата работа ще бъде направена колкото е възможно по-високо.

Етажна схема на земята

Етажна схема на земята

Етап 1. Определяне на нивото "нула"

Първо, определете "нула" (нивото на пълнене на разтвора), което трябва да бъде равно на дъното на вратата, и го маркирайте около периметъра. За да направите това, маркирайте метъра от долната част на отвора (както е показано на диаграмата) и ги прехвърлете на стените на цялата стая (очевидно е по-добре да използвате лазерното ниво за това). По-нататък от тези марки, измерете обратно 1 метър надолу и начертайте втора линия - това ще бъде "нула", на която ще се излее пода. За да опростите процедурата, чукайте ноктите в ъглите и издърпайте кабела.

Схема за определяне на нивото на нулата: AB - равностоен стандарт, CD - най-високото ниво на пода за бъдещата замазка

Схема за определяне на нивото на нулата: AB - равностоен стандарт, CD - най-високото ниво на пода за бъдещата замазка

Схемата с нулево ниво

Схемата с нулево ниво

Етап 2. Подготовка на субстрата

След като определите нивото "нула", извадете строителните отпадъци и премахнете плодородния почвен слой. Подът в нашия случай ще бъде многослоен "пай" с дебелина около 35 см. Затова премахнете почвата, докато дълбочината от "нулевото ниво" може да бъде сравнена с дебелината на бъдещия "пай".

Горният слой на земята беше премахнат

Горният слой на земята беше премахнат

По-нататък отслабва повърхността. Препоръчително е да използвате табла за това, въпреки че в отсъствието му можете да вземете конвенционален гредометър, гвоздеи на дъската и на върха - две дръжки, а с този инструмент да уплътните почвата. В резултат на това трябва да получите равномерна и, най-важното, солидна основа. От ходенето на такава основа не трябва да остават следи.

Ръчно подгряване от трупи

Ръчно подгряване от трупи

Подрязване на почвата

Подрязване на почвата

Обърнете внимание! Ако се случи, че нивото на почвата е по-ниско от 35 см, просто извадете малко от плодородния слой, забийте го и го пяснете до желания знак. След това компактирайте самия пясък.

За да се увеличи хидроизолацията свойства на субстрата, излейте "местните" почвата първо с слой от глина, след това пясък, излейте вода и внимателно компактно.

Снимката показва пясък, покрит с пясък

Снимката показва пясък, покрит с пясък

Етап 3. Допълнително запълване

След като приключите с основния слой, започнете да запълвате чакъла. Напълнете материала със слой от 10 см, изсипете и подсушете. За да се улесни контрола на дебелината в основата, ударете ред колчета с необходимата дебелина и ги поставете на еднакво ниво. След като завършите удрянето, издърпайте ги.

След това напълнете 10-сантиметрова пясъчна възглавница, използвайки същите болтове. Изсипете пясъка с вода и сместа. Ние добавяме, че тук можете да използвате пясък, дори и с различни видове примеси.

Пясък покритие с подобен слой от натрошен камък (фракциите на последните трябва да бъде около 5 см). Запечатайте развалините, поръсете отгоре с тънък слой пясък, нивото и тапата. Ако забележите, че на повърхността има лепкави ръбове на развалините, отстранете ги или ги поставете по друг начин. Не забравяйте, че резултатът трябва да бъде плоска равнина без ъгли.

Обърнете внимание! Проверете всеки слой, покрит с ниво на монтаж.

Стъпка 4. Изолиране

За хидроизолация можете да използвате изолационна мембрана или конвенционален полиетиленов филм, дебелината на която е 200 микрона. Покрийте цялата площ на помещението с припокриване от няколко сантиметра, като изведете изхода по стените малко над нивото "нула". Покрийте всички стави с лепяща лента.

Хидроизолация на пода с филм

Хидроизолация на пода с филм

Има много материали за топлоизолация, можете да изберете каквото и да е. Така че, за конкретен под може да се появи:

  • разширена глина;
  • izolon;
  • полистиролова пяна;
  • водоустойчив шперплат;
  • минерална вата, базалтова вълна;
  • перлит;
  • експандиран полистирол (конвенционален и екструдиран).

Стъпка 5. Усилване

Подсилване на пода преди изливане на бетон

Подсилване на пода преди изливане на бетон

Това, че бъдещият етаж е достатъчно силен, трябва да бъде подсилен. Можете да използвате метална и пластмасова мрежа за това, и ако има планирани големи товари, след това свържете арматурни пръти с дебелина 0,8-1,6 cm чрез заваряване.

Не поставяйте клапана директно върху "пай" на основата. Използвайте малки клечки ("изпражнения") - поставете ги на редове, замествайки под всяка плоча, изрязани от азбест, за да се издигнете на височина най-малко 20 mm. В този случай армировката ще бъде вътре в бетона и ще се образува с него.

Укрепване на пода. Може да се види, че решетката е поставена върху опори

Укрепване на пода. Може да се види, че решетката е поставена върху опори

Обърнете внимание! Когато използвате пластмасова мрежа, я издърпайте върху клечките, залепени в земята за същата цел.

Етап 6. Кофраж и водачи



За да издържите на "нула" и да улесните процедурата по напълване, задайте водачите. Първо, разделете помещението на равни части с широчина, не по-голяма от 2 м, след което го разделете на водачите. За производството на последните можете да използвате и двете греди или дъски, и железни тръби. Уверете се, че височината на водачите е равна на нивото "нула". Фиксирайте ги с гъста циментова замазка.

Пример за инсталиране на водачи върху армиращата мрежа

Пример за инсталиране на водачи върху армиращата мрежа

След това пристъпете към монтажа на кофража между водачите, оформяйки специални "карти" (същите правоъгълници, чиито размери са избрани така, че всяка от тях да се излива в един ход). Използването на "карти" значително ще опрости работата, особено в голяма област, и ще помогне да се поддържа "нула". За да направите "карти", използвайте пресни дъски (не сухи) или шперплат, устойчив на влага.

Пример за използване на карти за изливане на бетон

Пример за използване на карти за изливане на бетон

Обърнете внимание! Подравнете водачите с кофража до нивото "нула", в противен случай подът може да се окаже неравен. Използвайте нивото на сградата за това. Също така, лекувайте тези елементи със специално масло (като например "Agat-C5"), за да можете лесно да ги отстраните от бетон.

Етап 7. Подготовка на сместа и пълнене

Напълнете разтвора с максимум два комплекта, въпреки че е препоръчително да го направите в едно. За тази цел можете да поръчате "фабричен" бетон (той ще бъде доставен незабавно в големи количества) или да готвите сами (по-малко). Ако прибегнете до втория вариант, ще ви трябва:

  • лопата;
  • бетонов миксер (може да се наеме);
  • "Четири стоти" или "пет стоти" цимент;
  • натрошен камък;
  • пясък;
  • един помощник.
Бетон клас Масов състав, C: П: Щ, kgЕкспозиция състав за 10 литра цимент П / Щ, l Количество бетон от 10 литра цимент, l
1001: 4.6: 7.041/6178
1501: 3.5: 5.732/5064
2001: 2.8: 4.825/4254
2501: 2,1: 3,919/3443
3001: 1.9: 3.717/3241
4001: 1.2: 2.711/2431
4501: 1.1: 2.510/2229
Бетонов клас Масов състав C: П: Щ, кгКомплект обем от 10 литра цимент П / Щ, л Количеството бетон от 10 литра цимент, l
1001: 5.8: 8.153/7190
1501: 4.5: 6.640/5873
2001: 3.5: 5.632/4962
2501: 2.6: 4.524/3950
3001: 2.4: 4.322/3747
4001: 1.6: 3.214/2836
4501: 1.4: 2.912/2532
Консумация на цимент за бетон

Консумация на цимент за бетон

Видео - Как да се смесва бетонна смес или как да се направи бетон

За да подготвите хоросана, изсипете цимент, пясък, натрошен камък и вода в съотношение 1: 2: 4: 0.5 в бетоновия миксер и разбъркайте всичко, докато се получи хомогенна маса. Изсипете готовото решение от противоположната врата. След като сте напълнили няколко "карти", изравнете разтвора с лопата и го разпределете около периметъра. За да уплътните бетона, използвайте вибратор - не само запечатва сместа, но и отстранява въздушни мехурчета от нея.

Изграждане на дълбок вибратор за бетон

Изграждане на дълбок вибратор за бетон

Когато сте попълнили картите с вибратора, преминете към изравняване. За да направите това, имате нужда от 3-метрово правило - поставете инструмента върху водачите и го издърпайте към вас. Така че премахвате излишния разтвор. В подравнените "карти" премахнете кофража и запълнете кухините с бетон. Когато целият под е напълнен, покрийте го с пластмасова обвивка и оставете за две до три седмици, за да изсъхне напълно, не забравяйте периодично да намокрите повърхността с вода.

Пример за работа с вибратор с дълбок въздух

Пример за работа с вибратор с дълбок въздух

В края на това време можете да нанесете самонасочваща смес към готовия под, който може да изглади малките дефекти и да направи повърхността идеално гладка. Изчакайте още три дни, за да изсъхне тази смес.

Подреждане на пода с метрото

Подреждане на пода с метрото

Подреждане на пода с метрото

Този етаж се характеризира с присъствието на въздушния слой между земята и дъската, е целесъобразно в тези области, където нивото на влажността на почвата е висока, т.е.. Е. Ако подпочвените води са по-близо от 2 метра от повърхността. Също така, тази технология може да се използва в случаите, когато земята се намира в северната част на страната, както и системата за отопление ще работи с прекъсвания.

Обърнете внимание! Много е важно нивото на почвата да е най-малко 10-15 см под бетонния под. Ако разликата е голяма, загубата на топлина ще се увеличи, а ако е по-малко, вентилацията ще бъде по-малко ефективна.

Нека да разгледаме, отколкото технология на подреждане на етаж в този случай се различава от описаните по-горе.

Етап 1. Подготовка

Първо подгответе почвата.

Стъпка 1. Отстранете вегетативния слой и го напълнете с обикновена почва. Изсипете грунда с вода и я разбъркайте, така че височината на слоя да е приблизително 15 см.

Стъпка 2. Налейте чакъл на върха, повторете.

Стъпка 3. Покрийте основата с натрошена каменна варова смес (макар че тя може да бъде заменена с счупена тухла или например строителни отпадъци).

Обърнете внимание! Между развалините и свободната земя, допълнително се полага хидроизолационната бариера, която ще се състои от филм, рубероид (на 2 слоя) и слой глина.

Етап 2. Подкрепя

Подреждане на колони за подземните

Подреждане на колони за подземните

Освен това, на същото разстояние един от друг (около 70-100 см), инсталирайте тухлени стълбове под дървените трупи. Използвайте червена тухла за това, но в никакъв случай не е силикатна. След като установите колоните, покрийте всеки от тях с покривен материал за целите на хидроизолацията, а върху него прикрепете 3-сантиметрови дебели пръти, предварително третирани с антисептични средства.

Етап 3. Книги

За производството на изоставане, използвайте половинки от трупи, също покрити с антисептични средства. Свръзките между закъсненията трябва да се разполагат над стълбовете, но крайните закъснения трябва да се поставят на 2-3 см от повърхността на стените. Проверете нивото на изоставане, ако е необходимо, поставете под тях дървени блокове. Запомнете: максималната допустима хоризонтална неравност в този случай е само 3 мм.

Обърнете внимание! Вместо тухли за тухли могат да се използват метални тръби.

Стъпка 4. Следващи стъпки

За дървените трупи ноктите на плочката. Опитайте се да задържите дъските изключително здраво. Ако искате, можете да използвате по-надеждна схема:

  • 1 слой - необрязани дъски;
  • 2 слой - хидроизолация;
  • 3 слоя - подови дъски.

Последващите етапи на изливане не се различават от описаните по-горе.

Обърнете внимание! Подземният етаж изисква висококачествена вентилация, така че ъглите на прозорците за вентилация с размери 100x100 мм. Затворете прозорците с метални решетки. В базата, оборудвайте специални продукти (най-малко две на стая).

Видео - Монтиране на пода на земята

Този кодекс на правилата важи за проектирането на подове за промишлени, складови, жилищни, обществени, административни, спортни и жилищни сгради. Изтегляне безплатно

SNiP 2.03.13-88

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Груба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкцииГруба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкции
Устройството за бетонен под на земятаУстройството за бетонен под на земята
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Бетонни подове със собствени ръцеБетонни подове със собствени ръце
Бетонният под в гаражаБетонният под в гаража
Как да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалистиКак да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалисти
Как да направите бетонен етаж в частна къщаКак да направите бетонен етаж в частна къща
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
Фондация на глинаФондация на глина
» » Бетонният под на земята
© 2021 BggeHat.com