Бетонни подове със собствени ръце

Бетонният под се излива основно на промишлени съоръжения, в частното жилищно строителство може да се намери в работилници, гаражи и други бизнес помещения. В допълнение, на пода се изсипва бетон разтвор в мазето на частни вили. И не може да се сравни нито един етаж с бетон по отношение на здравина, издръжливост или достъпност.

Бетонни подове със собствени ръце

Бетонни подове със собствени ръце

Към бележката! Въпреки факта, че всеки може да попълни пълнежа с добри инструкции, асистентът все още ще се нуждае от него (за бърза подготовка на решението). Разходите в този случай се свързват само с покупката на строителни материали и възнаграждението на спомагателния.

За да запълните бетонния под със собствените си ръце, направете следното.

Етап 1. Подготвителна работа

Отстраняване на замазката

Отстраняване на замазката

Всички подготвителни дейности са свързани най-вече с основанията. Ако става въпрос за наливане на пода в апартамент, първо премахнете старото покритие и извадете предишната бетонна дъска (до самия под). В повечето апартаменти бетоновият под е с дебелина 50 мм, така че използвайте перфоратор, за да го махнете. След като извадите старото покритие, почистете внимателно повърхността на мръсотията и продължете към втория етап.

Към бележката! Ако върху дъската не се открият повреди или пукнатини, можете да ги оставите и да подредите под бъдещото покритие.

Ако става въпрос за частни къщи, всичко е малко по-сложно, тъй като в тях се прави главно на земята, което води до допълнителни разходи за труд и разходи. Но преди да започнете да подготвяте основата, трябва да маркирате нивото на пода (в апартаментите, тази процедура се извършва веднага след премахването).

Демонтаж

Демонтаж

Как оценявате пода?

Самото начало, че довършителни Подът трябва да съвпадне с прага на вратата, освен това, ще трябва да се вземат предвид не само дебелината на всички слоеве на "тортата", но също така и да завърши. За да направите това, завийте ноктите в ъглите на стаята и издърпайте кабела. След това нарисувайте стена около оградата на цялата стая.

Разположение на линията на нивото на пода

Разположение на линията на нивото на пода

Освен това, въз основа на прожектираната дебелина на всеки слой, маркирайте "нулата" на пода (т.е. нивото, от което ще се излива бетона). При работа е желателно да се проверяват периодично всички марки с монтажно или лазерно ниво.

След като маркирате нивото, започнете да подготвяте земята в частна къща.

Стъпка 1. Отстранете горния слой на почвата с 20-25 см над цялата площ, която ще бъде излята с бетон.

Отстранете горния слой на почвата с 20-25 см над цялата площ, която ще бъде излята с бетон

Отстранете горния слой на почвата с 20-25 см над цялата площ, която ще бъде излята с бетон

Стъпка 2. Подравнете долната част на хоризонта и внимателно затънете. За трамбоване, че е желателно да се използва специален Вибрационната плоча, но в краен случай, можете да използвате дневника на метър, което е прикован на дъската (някои майстори дори монтирайте тази домашна дръжки на инструменти за по-лесно за поддръжка).

Стъпка 3. Напълнете формираната плоскост с 5-сантиметров слой чакъл, изсипете обилно с вода и отново предизвиквате.

Стъпка 4. Поставете "възглавница" от пясък с дебелина 10 см, изсипете я и я натъпкайте.

Стъпка 5. Пясък изсипва 10 cm слой от чакъл фракции с размери 4-5 см, и се изсипва пълнежът друг пясък слой да се получи равна повърхност. Имайте предвид, че дебелината на самия бетон трябва да бъде най-малко 20 mm.

Към бележката! Ако възнамерявате да поставите комуникациите, които ще бъдат скрити под пода, поставете ги паралелно на първия слой пясък, като го затворите със специални кутии.

Стъпка 2. Изолиране

Хидроизолация на пода върху земята

Хидроизолация на пода върху земята

Бетонният под (особено ако се излива на земята) се нуждае от висококачествена изолация. Ако не се грижим за нея, къщата винаги ще бъде по-високо ниво на влага, което ще се отрази не само на устойчивостта на строителни материали и мебели, но също така и върху климата като цяло. Можете да хидроизолирате пода с обикновен полиетиленов филм, чиято дебелина е 200 микрона, или друг вид изолация с ролка. Филмът трябва да бъде поставен на няколко слоя, докато за останалите материали е достатъчно. При припокриване при оставяне на минимум 20 см, всички стави допълнително се укрепват с лепилна лента. Що се отнася до допускането на хидроизолационен материал по стените, то трябва да достигне "нула", а самият материал също се закрепва с лепилна лента.

Хидроизолация на пода

Хидроизолация на пода

В допълнение, ще е необходимо и топлоизолация на пода. Тук изборът на този или на този материал зависи изцяло от финансовите възможности и личните предпочитания. Има много опции:

  • полистиролова пяна;
  • минерална вата;
  • базалтова вълна;
  • полиуретанова пяна;
  • насипни материали (перлит, експандирана глина);
  • плочи от ПДЧ;
  • izolon;
  • устойчив на влага шперплат и така нататък.
Полагане на топлоизолация

Полагане на топлоизолация

Етап 3. Укрепване



За армиране използвайте пътна мрежа (размерите й са 10х10х5 см), въпреки че са подходящи и други мрежести материали с по-малки клетки. Има дори пластмасови мрежи с много големи клетки, предназначени специално за подсилване на бетонни подове.

Снимката показва как е положена армировъчната мрежа

Снимката показва как е положена армировъчната мрежа

Към бележката! Не поставяйте окото директно върху изолационния материал, в противен случай няма да има ефект от него. Повдигнете го с около една трета от цялата дебелина на замазката и я поставете на малки стойки (те са известни като "високи столове"). Всяка от "столовете" е поставена върху правоъгълник, направен от лист азбест. Ако мрежата е направена от мек материал, след това я издърпайте върху щифтовете, които са засечени в основата.

И ако имате намерение да изложи на пода на тежко натоварване, укрепване на укрепването му кош, изработен от метални пръти дебели колкото 0,8-1,6 см. За мотовилки използвате заваряване.

Подсилване на мрежата

Подсилване на мрежата

Етап 4. Ръководства и "карти"

Ако изливането се извършва на голяма площ, тогава в процеса се използват правоъгълници с определени размери, известни на опитни строители като "карти". За тази цел стаята е разделена на равни правоъгълници, за производството на кофраж, за който можете да използвате ламиниран шперплат или мокро дърво. Размерите на "картите" зависят от производителността и са избрани така, че да се изливат с разтвор наведнъж.

След това преминете към полагане на водачите. Те са предназначени да разделят стаята на "карти" и тяхната височина ще бъде равна на "нула" (линията, от която ще се излива разтворът). Водачите могат да служат като дъски и метални тръби. Поставете водачите на предварително подготвени повърхности, фиксирайте с гъст разтвор.

ръководства

ръководства

ръководства

ръководства

След това, поставени между кофражите водачи и вече накрая изграждане на "карти". Изведете всички елементи в "нула", за да получите гладка повърхност в края.

Към бележката! За да извадите водачите и "картите" след изливането, ги мажете със специално масло. Това ще направи възможно отделянето им от бетон с максимална лекота.

Етап 5. Подготовка на разтвора и пълнене

Как да се смесва бетон

Как да се смесва бетон

Предвид факта, че изливането на бетон трябва да се извършва без големи прекъсвания, се препоръчва да се наеме бетонов смесител. Много по-изгодно е да се подготви хоросан, отколкото да се купи готов бетон, обаче, да се изчисли всичко правилно - цената на консумативите и електричеството, които ще бъдат изразходвани, както и наемането на оборудване.

Качеството на бъдещата замазка директно зависи от компонентите, които ще се използват за смесване. Циментът, например, трябва да бъде минимум "четиристотин", въпреки че е по-добре да се купи "петстотин". В пясъка не трябва да има мръсотия, нито глина, нито други примеси. За да приготвите разтвора, използвайте вода, чакъл, цимент и пясък в съотношение 0,4: 4: 1: 2.

Таблица. Изчисляване на необходимото количество вода за съответния тип пълнител на кубичен метър и процента пясък в пълнежа

Максималният размер на зърната от трошен камък, mm Обемът на пясъка в сместа Консумация на вода на кубичен метър бетон в литри
10-1256230
1552220
2049200
2546195
4041185
5039177
7035167

След това внимателно изсипете готовия бетон в първата "карта" и нивелирайте с лопата, като направите последното ъглово движение, за да премахнете въздуха и да направите сместа по-плътна. Макар че е по-добре да се използва за този дълбок вибратор, който трябва да бъде потопен в бетон в разсрочено състояние. Веднага щом падне трошен камък и се образува "циментово мляко" на повърхността на сместа, започнете да вибрирате на друго място.

Изливане на бетон

Изливане на бетон

След това преминете към изравняване на бетона. Използвайте правилото от 3 метра (това е специален инструмент). Преместете правилото, като го поставите върху водачите. По-внимателно подравняване на повърхността позволява половината рубла - да ги направи кръгови движения на бетон с лека амплитуда.

Към бележката! През следващите три дни периодично намокрете замазката с вода. След всяко намокряне, покрийте повърхността с пластмасов филм - така че бетона ще изсъхне равномерно. Обърнете внимание, че през тези три дни в стаята нямаше чернови и самата замазка не получи пряка слънчева светлина.

Етап 6. Шлайфане

смилане

смилане

"Мляко", което, ако се втвърди върху бетон под формата на гладък филм, може да предотврати добро сцепление на материала с подовото покритие. Ето защо, не по-късно от един ден след завършване на запълването, е желателно да се смила, което ще премахне този филм. За това се използват шлифовъчни машини, но у дома може да се направи с ръчна мелница, като преди това са оборудвани с корундни решетки.

смилане

смилане

Когато бетонът е напълно втвърден, можете да започнете да полагате покритието. Както можете да видите, можете да направите конкретен етаж със собствените си ръце, най-важното е качествените материали и добра инструкция.

Видео - Изливане на бетонен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонният под в гаражаБетонният под в гаража
Как да направите бетонен етаж в частна къщаКак да направите бетонен етаж в частна къща
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Подаване на подаПодаване на пода
Характеристики и видове типови подовеХарактеристики и видове типови подове
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
» » Бетонни подове със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com