Как да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалисти

Как да попълните пода в гаража

Всеки, който е решил да придобие собствено паркомясто, непременно ще се нуждае от комфортна стая, където можете да съхранявате колата и да я обслужвате, извършвате малки ремонти. Най-труден процес в изграждането му ще бъде изграждането на качествена основа. Ето защо нека да разгледаме по-подробно как да запълним пода в гаража.

Основни изисквания за място за паркиране

Бетонният под в гаража

Ние правим подовата замазка в гаража

Подът в гаража трябва да бъде:

  1. Огнеупорни.
  2. Устойчив на механични натоварвания и излагане на химикали.
  3. Durable.
  4. Да се ​​насърчава намаляването на излишната влага.

Към тези изисквания е необходимо да се добавят вкусовите предпочитания на собственика на гаража.

За проектирането на подовата настилка често се използват плочки, дървени или течни формулировки. Но най-простият и традиционен вариант все още е обичайният конкретен етаж. Дори при условия на интензивна експлоатация бетонната основа, изпълнена при спазване на всички технологични етапи, има много дълъг експлоатационен живот. Следователно, след като направите такава покривка в гаража, можете безопасно да използвате жака, да помпате машината, да извършвате други големи и малки ремонти.

Характеристики на бетонното покритие

Преди да разгледате как да запълнете пода с бетон в гаража, нека да изброим характеристиките на бетонната основа. Неговото инсталиране не е възможно във всички случаи. Тя не може да бъде избрана, ако има силен наклон на обекта и ако подземните води са много близо до повърхността.

Обърнете внимание! Бетонната основа е много студена. През зимния сезон това води до много проблеми, особено когато гаражът не се затопля правилно.

Най-горният слой бетон е лесно изтрит. Постепенно се превръща в прах, който винаги ще бъде във въздуха и ще предизвика алергични усложнения. В такава основа маслото се абсорбира добре и се изяжда мръсотия. Миризмите се отделят много зле от стаята.

Но такива недостатъци могат да бъдат избегнати, ако технологията за полагане на бетонната основа бъде ясно наблюдавана.

Подробни указания

Най-добрата основа на пода в гаража може да бъде положена върху подсилена стоманобетонна плоча, произведена във фабриката. В този случай можете да направите пода много бързо. Но това ще изисква разходите за транспортиране на готовата плоча, кран и няколко ръце. Всичко това значително увеличава разходите за работа.

Желаещи да спестят пари, много предпочитат да извършват самостоятелно бетонна замазка. Това е времеем процес, но ще сведе до минимум разходите. Най-често при изграждането на гараж се издига фундамент само под стените. Ето защо на пода има открита земя.

Изливане на бетон на земята

Не поставяйте бетонни подове в гаража, ако се намират в долината. Същевременно има възможност за наводняване на стаята, ако подземните води текат твърде близо до повърхността. Противопоказана е тази процедура и със силен наклон на обекта. В такива случаи е необходимо да се издигне капак на опората с припокриване.

Когато всички условия са изпълнени и нищо не пречи, можете да продължите с постепенното изливане на пода. Бетонната основа е многопластова структура, състояща се от следните слоеве:

  1. Слой чакъл.
  2. Плосък от пясък.
  3. Грубят под е стоманобетонът.
  4. Слой от хидроизолация.
  5. Затопляне.
  6. Довършителни замазка.

Етапи на инсталиране

Етап # 1 - подготовка на базата

Изливане на пода в гаража с бетон

Изливане на пода в гаража с бетон

В началото на работата е необходимо да се изкопае дупка, да се отстрани пръстта и да се направи пясък-чакъл възглавница. За това дъното на ямата е внимателно подложено и смазвано със слой от течна глина. След това хлътнали чакъл на височина от 30 до 80 сантиметра, което зависи от качеството на почвата. Проверете дали насипването може да бъде чрез клеми, които задвижват в ъглите на ямата.

Чакълът се изравнява, отстраняват се прекалено големи парчета и остри камъни, всичко е внимателно уплътнено и се изсипва отгоре пясък от 10 сантиметра.

Етап номер 2 - хидроизолация

Като най-евтиният и достъпен материал можете да използвате конвенционален полиетиленов филм. Той покрива целия етаж. В местата на ставите филмът се навива и залепва с хидроизолационна залепваща лента (ще се помести PVC лента).

Полиетиленът е разположен така, че всички стени на ямата да са затворени. Просто казано, трябва да създадете полиетиленова баня, която няма да проникне във водата. Вместо филма могат да се използват и други меки хидроизолационни материали.

Етап номер 4 - създаване на груб под



Основата на основата подсилва структурата. Изпълнете го със стоманобетон. За целта се нуждаете от метална решетка с клетки 100 × 100 mm и диаметър на пръта 5-7 mm. Той е инсталиран на дъното на ямата, но предварително се изгражда дървен кофраж с височина не повече от 10 метра.

Кофражът зависи от областта на периметъра и гаража. Ако помещението е голямо, препоръчително е да създадете еднакви квадратни отделения. Това ще ви помогне да проверите височината на основата и равномерно разпределете решението. Мрежата е поставена вътре в тях. Ако стаята е малка, тогава кофражът е построен само по периметъра, а решетката в този случай заема цялото вътрешно пространство.

Готовият разтвор се излива в квадратчета, подравнявайки маяците с помощта на правилото. След като материалът се хване, отстранете ламелите и отворите, получени от тази операция, се запълват със същото решение. Качеството на замазката ще зависи от качеството на разтвора, така че трябва да се подготви при строго спазване на пропорциите.

Проект на база

Подът в гаража със собствените си ръце

Рецептата е проста - 3 части от речен пясък са взети от 1 част цимент от маркировка не по-малко от 400M и 3 части от малък раздробен трошен камък. Четвъртата съставка е водата. Количеството се контролира от окото. Разтворът се омесва по такъв начин, че да не е течен или силно плътен. При смесването се постига консистенция на "силна" заквасена сметана.

Обърнете внимание! При изливането на кофража сместа се пробива няколко пъти с лопата. По този начин, експертите препоръчват да се отървете от възможни кухини.

Грубият под трябва да се изсуши правилно. Непосредствено след изливането се покрива напълно с филм. Всеки ден бетонът се намокря и отново се затваря в филм. Така че той трябва да престои 4 седмици, напълно сухи. И едва тогава можете да продължите към следващия етап.

Етап номер 5 - изолация на замазката

Това не е необходимо, но ако гаражната стая се прилегне към къщата и постоянно се загрява в студено време, затоплянето е просто необходимо. За тези цели най-често се използват листове от експандиран полистирол.

Преди монтажа им, подът е облицован с пенообразно фолио от пяна нагоре. На нея се поставят топлоизолационни подложки и се закрепват заедно със специални фиксиращи дюбели.

Етап номер 6 - финална замазка

На нагревателя отново има метална армировъчна мрежа. За нея на ниво са фиксирани маяци. Като тях можете да използвате обикновен алуминиев профил или ъгли за зидане на стени.

Обърнете внимание! Експертите препоръчват леко отклонение към портата. На нея, при измиването на колата, водата ще изтече от гаража, без да се натрупва в стаята.

Технологията на крайната замазка е идентична с инсталирането на черен под. Височината му е 30-50 см. Като се вземат предвид всички слоеве, дебелината на бетонната основа ще бъде 130-150 см.

Полезни съвети

Бетонът по време на работа дава силен прах. Използването на бои за обработка на бетонни повърхности ще помогне да се избегне това, както и да се защити основата от мръсни петна и да се укрепи. Единственият недостатък на боите е прекалено тънък слой, така че бетонните подове трябва да бъдат боядисани отново 2-3 пъти годишно.

Вместо бои можете да използвате специални втвърдители. Те се втриват в крайната замазка дори преди да изсъхне напълно. В този случай, якостта на натиск на подовете ще се увеличи многократно.

Финална замазка

Как правилно да напълните полимерни подове

Има специални покривни системи, които могат да се добавят по време на приготвянето на разтвора като сухи съставки. Те включват пластификатори, пигменти и агрегати, които осигуряват повишена устойчивост на износване и подобряване на естетичните свойства на бетона.

Тези смеси се разреждат с вода и 2/3 от състава се полагат 40 минути след първоначалната настройка - само го разтривайте на свежа повърхност с тънък слой и внимателно я нагласете. След първата фугиране, останалата част от състава се нанася върху повърхността и земята със специална машина, приличаща на хеликоптер с ножове. Без него е невъзможно да се уплътни покритието.

След прилагане на смеси подът трябва да изсъхне добре, затова е по-добре да не го използвате няколко дни.

Обърнете внимание! Използването на топинг-системи позволява не само да се увеличат експлоатационните свойства на бетонния под, направен от собствените му ръце, но и да се подобри неговата естетическа привлекателност.

Обобщение по темата

Както можете да видите, няма нищо трудно при изливането на гаража. Тази технология е проста, но отнема много време. Можете да го направите сами, но няколко допълнителни ръце ще бъдат полезни. Необходимо е да се организира процес на непрекъснато изливане, за да се създаде солидна стабилна основа.

Бетонът показва повишена устойчивост на киселини и нефтопродукти, високи температури, влага, механични повреди и удари. Той има дълъг живот и е лесно да се погрижи. На върха на такава основа можете да поставите всякакви декоративни покрития.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода в препоръките от гаража от професионалистКак да направите пода в препоръките от гаража от професионалист
Как да напълните етажа в гаража с бетонКак да напълните етажа в гаража с бетон
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Ние правим дървения под в гаража със собствените си ръцеНие правим дървения под в гаража със собствените си ръце
Бетонният под в гаража и подовете с покривна системаБетонният под в гаража и подовете с покривна система
Кой етаж е най-добре да постави в гаража и на балконаКой етаж е най-добре да постави в гаража и на балкона
Изолирайте тавана в гаража - просто е необходимоИзолирайте тавана в гаража - просто е необходимо
Модерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилкаМодерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилка
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
» » Как да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалисти
© 2021 BggeHat.com