Как да удължим срока на годност на пушен колбас

За да се яде у дома вкусна и ароматна пушена наденица, тя обикновено не се съхранява в магазина за цялата кутии. А количеството, което купуват, не трае дълго - този деликатес е обичан от всички, затова е първият "листа е". Във връзка с това въпросът за удължаване на срока на годност на пушената наденица се отнася по-скоро до веригите на дребно, отколкото към обикновените купувачи.

Тази тема е важна и важна за майсторите в дома, които произвеждат пушено месо в значителни количества - за семейството си или за продажба. Те трябва да знаят как да спасят продукта от разваляне и дали е възможно замразяването на пушен колбас в фризери и сандъци.

Характеристики на съхранение на пушен колбас

Сред всички видове колбаси, които произвеждат месопреработвателни предприятия, съгласно условията съхранение на пушени колбаси - най-много "продължително". Това се дължи на няколко причини:

  1. Пушенето запазва месния продукт от развитието на патогенна микрофлора.
  2. В състава си много натурални консерванти - сол за маса.
  3. В пушена наденица ниското съдържание на влага - т.е. среда за възпроизводство на микроби - е неблагоприятна.
  4. Допълнителна защита е обвивката (естествена или изкуствена), която създава пречка за механични повреди и неблагоприятни въздействия върху околната среда.

Външен вид на пушен колбас

В допълнение към тези фактори, съхранението на пушени колбаси зависи от външните условия: температура и влажност. Инструкциите за получаване, съхраняване и пазарни продукти podrabotke радват на едро, дефинирани режим на колбаси 2 съхранение в хладилник: температура от -3 до -6 ° С и -7 до -9 ° С Тук, между другото, и отговорът на въпроса дали е възможно да се замразят пушени колбаси. Температурата във фризера на домашния хладилник се вписва перфектно в тези параметри.

Ако е необходимо, същата инструкция позволява съхраняването на колбаси при температура на въздуха от 0 до +4 ° C в продължение на 4 седмици от деня на производство. Допустимата влажност на въздуха в местата за съхранение на пушени продукти е в диапазона от 80 до 90. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-висок е индексът на влага.

Спазването на всички тези условия значително влияе върху срока на годност и спомага за поддържането на стабилно качество на пушените продукти.

Срок на годност на пушената наденица

Не всички пушени колбаси са едни и същи. Те се различават по състав и количествено съдържание на месо и подправки според рецептата, както и по метода на приготвяне. На рафтовете на магазините можете да намерите голямо разнообразие от колбаси от различни производители. Въпреки изобилието на имената, те могат да бъдат групирани по този принцип:

  • пушени;
  • пушени;
  • варено-пушени.

За производството на всеки един от тези видове пушени колбаси в Съветския съюз имаше отделни GOST, които досега използваха добросъвестните производители.

Индикатори за съхранение на колбаси

Според тази таблица може да се проследи редовността: колкото по-голяма влажност се съдържа в колбаса, толкова по-кратък е периодът на съхранение. Като цяло, в сравнение с обичайните варени колбаси, има по-малко вода в пушени сортове и има повече сол. Заедно с настоящите продукти за пушене, комбинацията от всички тези фактори увеличава "слабостта" на колбаса. Пушените колбаси се съхраняват или в окачена форма, или във фабрични кутии.

Препоръчваме: Дървен материал за пушене


Чрез ГОСТ салам 100 трябва да съдържа 100 сурово говеждо месо премия (говеждо и свинско месо), в полуизпушената и варени пушен колбас част може да бъде други, които не са най-високи, сортове. Тук няма добавки: соя, растителни протеини, бекон и др. Качествените пушени колбаси са "облечени" само в естествена ядивна черупка.

Складово помещение за пушени колбаси

Много месопреработвателни предприятия следват пътя на опростяване на състава, замяна на суровините до 20-25 и намаляване на разходите за крайни продукти. Това е позволено, но не от GOST, а от спецификациите, които предприятията развиват самостоятелно. Като плик се използва изкуствен филм или компресирана хартия. Ето защо, често пушената наденица няма този истински вкус, който се използва и който се очаква от него. Тя се запазва още по-зле.

По време на съхранението солта понякога кристализира върху повърхността на колбаса. Това не е недостатък: черупката "диша", позволява влага и някои минерали, което води до характерно бяло покритие. Той не влошава вкуса на пушени колбаси и не скъсява срока на годност на колбаса.

Бяло покритие върху наденица

Съвети за всички: експерти от колбаси препоръчват да се съхранява наденица в осолен разтвор, преди да се съхранява за 5 минути, след това избършете го суха с чиста кърпа.

Лошо е, когато се появява бяла мухъл върху повърхността на хляб от колбаси. Той сигнализира за началото на развалянето на продукта. Ако матрицата е малка, можете да я махнете с кърпа, солена вода (1: 5) или с 3 оцет, без да повредите черупката. След това наденицата трябва добре да се изсуши и веднага да се използва за храна. За по-нататъшно съхранение този колбас вече не е подходящ.

Друга полезна препоръка: не купувайте пушен колбас с по-голям срок на годност, отколкото изисква от GOST. Това може да означава, че производителят е добавил твърде много изкуствени консерванти към пълнежа на колбаса, което помага да се удължи живота на колбаса дори при неправилно съхранение.

Пушена наденица в хладилника

Нека имате съмнения и колбаси, твърде ароматизирани с пикантни подправки - черен пипер, чесън, ароматни билки. Търсенето на тези вещества, най-вероятно, трик на производителя: така че той се опитва да скрие развален или нестандартен наденица. Защо да плащате много пари (и пушен колбас не е евтин) за продукт с лошо качество? Да плати отново, но за лекарства?

Периодът на съхранение на пушените продукти зависи от тяхната цялост. Ненарязаното парче колбаси се пази най-дълго, частта е по-малка, обслужващият рязане има най-кратък срок на годност. Ако е необходимо, наденицата може да бъде замразена и преди да сервира, размразяване в хладилника на долния рафт предварително, без да отваряте опаковката. Повторното замразяване е неприемливо, така че трябва незабавно да ядете всичко, което е размразено.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Втори курсове и закуски от пушен колбасВтори курсове и закуски от пушен колбас
Поддържане на пушени колбасиПоддържане на пушени колбаси
Рецепти от супи с пушена наденицаРецепти от супи с пушена наденица
Топ 5 необичайни салати от пушен колбасТоп 5 необичайни салати от пушен колбас
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Приготвяме салата с пушени колбаси и корейски морковиПриготвяме салата с пушени колбаси и корейски моркови
Вкусни салати с пушен салам и бобВкусни салати с пушен салам и боб
Салата от пушен салам и прясно зелеСалата от пушен салам и прясно зеле
За съхранение и замразяване на пушено пилеЗа съхранение и замразяване на пушено пиле
Рецепта за готварска сол с пушен саламРецепта за готварска сол с пушен салам
» » Как да удължим срока на годност на пушен колбас
© 2021 BggeHat.com