Начини на готвене и ползите от пушеното сирене

Дори древните гърци са използвали топлинната обработка на готови сирена. Но за първи път в Дания се появи такъв гастрономичен продукт, като пушено сирене. Жителите му все още се гордеят с това изобретение и по всякакъв начин подчертават датския произход на пушено сирене. Процесът на пушене бързо набра популярност, тъй като откри не само нови аспекти на сиренето и рецепти за приготвянето му, но и насърчи по-дълъг срок на годност.

Как да си направим пушено сирене в заводите

Въпреки факта, че историята на сирене пушено повече от хиляда години, търговско производство на пушено сирене започва в края на 19-ти век. Има два основни начина да пушите сирене - студено и горещо. Студеното пушене се извършва при ниски температури (до 40 градуса) и продължава дълго - от няколко часа до няколко дни. Горещото пушене се извършва при висока температура (до 80 градуса) и се случва много бързо - няколко десетки минути. При тези високи температури сиренето бързо се топи, така че търговският метод за пушене на сирене е напълно автоматизиран. Освен това, бързото гореща пушене представя по-сериозно на изискванията за безопасност на храна, тъй като при тези температури в дима е опасни компоненти, което изисква допълнително филтриране означава по такъв smokehouses дим. Производителността на големите промишлени пушиби е до няколко стотин килограма продукт на час.

Нарязано пушено сирене

Как да готвя пушено сирене у дома

Горещото пушено сирене у дома е проблематично, така че трябва да използвате студена. Има няколко начина на пушене у дома. С помощта на всеки от тях можете да пушите всякакъв тип сирене - както купени, така и произведени. Класове могат да бъдат и всякакви: основното е, че сиренето трябва да е трудно. Можете да използвате холандско сирене, пармезан или фета. Помислете за някои от начините да направите пушено сирене:

  • Използване на стационарен пушеч. Сиренето първо се нарязва на парчета 10х10х5 см. Нежелателно е да се дебели, тъй като димът не се накисва напълно. След това сиренето се поставя в хладилника в отворена форма, например върху печене, където се съхранява в продължение на 24 часа. След това го изваждаме от хладилника и за един час сиренето е на стайна температура. Това ще помогне да се отървете от излишната влага. След това сиренето се поставя в помещението за опушване и необходимото време се поддържа там. Като правило, това е няколко часа. Като източник на дим са дървесни стърготини, ароматни клонки или специални гранули. По време на процеса парчетата трябва да се обърнат поне веднъж. След готвене, пушена в продължение на няколко дни, се поставя в хладилника, където достига състоянието.
  • Използване на грил или барбекю. Този метод изисква 1-2 килограма лед. Предварителната подготовка на продукта е същата като при предишния метод. Решетката се поставя на дъното на суровия материал, за да се получи дим, а грилът се запалва. На върха на решетката с парчета лед - те ще помогнат да се поддържа ниска температура при пушене. Необходимо е да се осигури възможност за смяна на лед с топенето му. Необходимо е да поставите лед върху решетката със сирене. В горната част на скарата е покрита с капак, в който трябва да има димни отвори. Тютюнопушенето трае от половин час до 6 часа. В същото време е необходимо редовно да се поддържат огъня, като се добавят въглища и се променя разтопеният лед.
  • Използвайте домашна пушеща камина. Ако не искате да купите опушвач, можете да го направите сами. Празен 200 литра варели може да се използва като пушене. На дъното се поставя ароматни дървесни стърготини или клонки, дебелината на слоя на не повече от 1-2 см. Сирена се намира в горната част на цевта решетка прикрепен на височина от около един метър от дъното. Като правило сиренето на скарата е на тиган или голям тиган. В горната част на цевта е покрита с мокър парцал, така че димът от клонките да има контакт със сиренето по-дълго. Под варела се запалва огън, а всъщност пушенето започва. По време на процеса сиренето се превръща няколко пъти. Критерият за готовност е оцветяването на кората в тъмно жълт или кафяв цвят.
  • Използване на стар хладилник. Като пушене можете да използвате стар хладилник. На дъното се поставя електрическа печка, на която се поставя тиган с чипс или клонки. Желателно е хладилникът да бъде снабден с вътрешен термометър, тъй като неговата топлоизолация позволява да се достигнат дори високи температури с минимална мощност на нагревателя. Сиренето се поставя в специален съд (тиган, тиган или тиган) върху решетките на хладилника. Ако е малък, желателно е да го поставите на долния рафт. Пушенето при температура от 40 градуса продължава няколко часа. Възможно е да се съкрати това време, ако температурата се увеличи до горещия режим на пушене, но това не трябва да се прави вкъщи - разлагайки се при такива температури, димният материал съдържа голям брой феноли, вредни за хората.
Препоръчваме: Как да удължим срока на годност на пушения колбас

Приготвяне на сирене в помещение за опушване

Полезно ли е за пушеното сирене

Използването на сирене в готвенето е много широко - от обикновени закуски до бира и компоненти от салати до влизането в рецепти за сериозни месни и рибни ястия. Пушеното сирене е полезно само за качествена продукция. В този случай трябва да се запазят всички полезни микроелементи, които са част от млякото. Това са важни компоненти като фосфор и калций, те са необходими за нормален растеж на косата и скелета, както и за поддържане на здравословно състояние на ноктите и зъбите.



Високата хранителна стойност на пушеното сирене се постига благодарение на факта, че мазнините, които го образуват, при топлинна обработка, променят структурата си по-добре и са равномерно разпределени в целия продукт. Това добавя калории, като същевременно запазва доставката на почти всички витамини, протеини и аминокиселини. При пушене се задържат витамини А и D. Калоричното съдържание на добро пушено сирене е от 320 до 420 kcal / 100 g.

Пушено сирене на дъската

Ако съставът включва различни хранителни добавки, които имат префикс Е, или са пушени, използвайки т.нар. "Течен дим", полезните качества на такова сирене са в голямо съмнение. Много от тези добавки са вредни за черния дроб, а течният дим е канцероген.

Колко се съхранява пушено сирене

За разлика от конвенционалните, unsmoked сирене, съхранение е ограничен до 4-6 месеца (и този термин сирене може да се движи, ако това е неотворени пакети и специални условия за съхранение), пушено сирене трае по-дълго. Благодарение на частичната полимеризация на мазнините, както и на естествените антиоксиданти, попадащи в сиренето по време на пушенето, неговият срок на годност се увеличава. Например, обикновеното сирене от колбаси в хранителен филм може да продължи до 4 месеца. Ако сиренето не е разопаковано след пушенето му, тогава срокът на неговия "живот" може да достигне до една година. Например, един дом Adygei сирене има срок на годност от около 30 дни, но ако той пушеше, това не може да има в рамките на няколко години.

Надяваме се, че ви хареса статията ни за сиренето. Ако искате да добавите нова информация или рецепта - споделете я с нас в секцията за коментари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да готвя от пушено пиле топ-10 рецептиКакво да готвя от пушено пиле топ-10 рецепти
Сочни витаминени салати с пушено пиле и плодовеСочни витаминени салати с пушено пиле и плодове
Рецепти от салати с пушено пиле и ананасРецепти от салати с пушено пиле и ананас
Рецепти от супи с пушена наденицаРецепти от супи с пушена наденица
Вкусни рецепти за салати с боб и пушено пилеВкусни рецепти за салати с боб и пушено пиле
Домати, сирене и пушено пиле са отлична комбинация за салатаДомати, сирене и пушено пиле са отлична комбинация за салата
Салата рецепта с корейски моркови и пушено пилеСалата рецепта с корейски моркови и пушено пиле
Ароматна супа за готвене с пушени ребраАроматна супа за готвене с пушени ребра
Студено и горещо пушено пиле в пушенетоСтудено и горещо пушено пиле в пушенето
Сирене супи с пушени месни рецепти с пушени колбаси и пушено сиренеСирене супи с пушени месни рецепти с пушени колбаси и пушено сирене
» » Начини на готвене и ползите от пушеното сирене
© 2021 BggeHat.com