Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии

Инсталиране на коркови подове

Корк материал отдавна е известен на света. В края на деветнадесети век е разработен метод за пресоване на коркова кора, което позволява да се получи материал, подходящ за подови настилки. Тя е добре установена, така че стана много популярна. Уникалните технически характеристики, простото полагане на корковия под, голям брой предимства, които откриха нови възможности за дизайнерите, допринесоха за растежа на интереса към необичаен материал.

Коркът има пореста структура, уникална структура от пчелна пита с водно-отблъскващи свойства. Клетките на тапата се пълнят със смес от газове. Това е азот и кислород, които образуват еластичността на материала, което ви позволява да възстановите старата форма след деформация на единична секция. Като част от корк има специални танини, които предотвратяват развитието на гниене и мухъл. Прътът не е изяден от гризача, той не гори, материалът има естествен естествен произход, затова е идеален за завършване на жилищното пространство.

Разходете се по подовия корк колкото е възможно по-удобно. Поради амортизиращите свойства се облекчава натоварването на гръбначния стълб и колянните стави. На такава повърхност е невъзможно да се плъзне и падне. Компетентното полагане на материала на пода изгасва възникващите звуци. При ходене няма да се чуват стъпки и когато се движат мебели, шумът, който се получава, докато правите това.

Коркът има ниска топлопроводимост, така че при избора на това покритие няма да е необходимо допълнително да изолирате пода.

Структура на ламелите

За да разберете как да поставите коркови подове, е необходимо да изучите отделни модули. Панелът на описаното подово покритие е изработен от пресован (агломериран) корк, към чиято горна повърхност е залепен фурнир, изработен от скъпи дървесни видове.

Външната му повърхност е покрита със защитен слой лак или винил. Ако стаята, в която са поставени коркови подове, може да се похвали с висок трафик, струва си да изберете винилови проби. За къщата се използва подово покритие, обработено с лак.

Разновидности на материалите

Описаните покрития са от два вида:

  • Лепилни подове.
  • База без лепило.

Вторият сорт се различава от първия, тъй като всяка ламела има брави, направени под формата на хребети и жлебове. Те ви позволяват бързо да свържете елементите на хотела с покритието, без да използвате скъпо лепило. Такива подове се наричат ​​също "плаващи" подове.

Всеки сорт разполага със собствена технология за подова настилка от корк. Нека да разгледаме подробно всяко от тях.

Метод на залепване

Монтаж на коркови елементи

Адхезия на коркови плочки

Глутиновите подове не са трудни за сглобяване. Експертите препоръчват избора на една и съща марка материал и лепило. Може да се наложи да работите с следните инструменти:

  1. Лопатка.
  2. Валяк.
  3. Рулетка.
  4. Кътър.
  5. Молив, владетел, хартиени салфетки.
  6. Инструменти за шлайфане.
  7. Каучуков чук.

Има голям брой майсторски класове, които илюстрират подробно как да поставите корковия под - видеоклипът, публикуван на нашия уеб сайт, ще ви помогне да видите всичко сами. Но за да опишем стъпка по стъпка инструкциите няма да бъдат излишни. Той ще очертае основните нюанси, които непременно трябва да обърнат внимание на всички, които мечтаят да реализират самата инсталация.

Така че, лепливи опции могат да бъдат подредени само върху бетон, върху плочки, на всяка база, която не се страхува от влага. Основата на пода трябва да е напълно плоска и чиста. Нищо не би трябвало да намали адхезията. Съдържанието на влага в субстрата не трябва да надвишава 2. Ако съществува опасност от увеличаване на влагата, добре е да се предприемат предварителни мерки за защита от влага.

Подготовка на субстрата

Докинг табелите трябва да бъдат точни

Основата трябва да е равна, без пукнатини и пролуки

В повечето случаи коркът се полага върху добре изсушена циментова замазка. Преди започване на работата на майстора се препоръчва предварително да се третира с акрилен грунд. Той също така е обработен база, изложени с плочки. Ако материалът е поставен на топли подове, алгоритъмът за подготовка на основата е както следва:

  1. Включваме отоплението три седмици преди момента, в който се планира да започне събирането на корковия под - може да се постави, ако работната повърхност не се нагрява над 26 градуса.
  2. Два дни преди инсталацията отоплителната система трябва да се изключи.
  3. Включете го ще бъде разрешен само на третия ден след инсталирането, като постепенно увеличавате температурата на загряване.

монтиране

Преди да започнете работа, плочките се вкарват в стаята и се оставят за един ден, за да се адаптира материалът и да стане температурата на помещението. Тъй като коркът е естествен материал, в природата няма подобни плочки, подобни на тях. Поради това, точно преди инсталирането си, си струва да смесите ламели от различни опаковки и едва тогава да започнете да ги слагате.

Корк материал в ролка

Такъв материал може да бъде оформен според типа линолеум

След като всички тези дейности ще бъдат изпълнени, можете да започнете да сглобите подовата настилка. Алгоритъмът на действията е, както следва:

  1. Намира се в центъра на стаята. Крик под ъгъл от 45 градуса очертава оформлението и стаята е разделена на четири равни зони.
  2. Започвайки от центъра, на първо място се оформя корковото подово покритие - полагането (в разпространението) се извършва на цялата повърхност. След това подовата повърхност се обработва с грунд, след което се изсушава, върху основата се поставя специално лепило. Той се прилага и със шпатула от долната страна на всяка ламела.
  3. След като плочката е поставена на мястото си, тя е залепена с гумен чук. Излишъкът от лепило веднага се отстранява с хартиени салфетки. За постигане на по-добра адхезия на плочките към основата се използва натискаща ролка (масата й трябва да бъде 50 кг). На всеки тридесет минути те трябва да преминат през повърхността - както по време, така и след поставянето.
  4. След като инсталацията приключи след 36 часа, повърхността се препоръчва да бъде покрита със слой лак. Преди да я приложите, е необходимо да почиствате основата и да я избършете с влажна кърпа.
  5. След две седмици не бива да поставяте мебели в стаята или да покривате подовете с килими.

Сглобяване на щепсела за заключване

Съединителни пластини

Панели, снабдени с система за зъбни канали

След това, историята е за това как да поставите корк под, който има заключваща система. Технологията е подобна на монтажа на ламинат:

  1. Първо, върху подовата повърхност се полага полиетиленово фолио. Материалът на ролката се навива с припокриване от 15-20 см, ставите се закрепват с конструктивна лента.
  2. След това субстратът е поставен върху полиетилен, но не се припокрива, а задника. Шевовете също са залепени с лепяща лента. Подложката ще ви помогне да премахнете шума от ударите.
  3. Определете посоката на полагане на плочки, измерване на разстоянието на помещението, перпендикулярно на него. Полученият резултат е разделен на ширината на една ламелна подова настилка - се получава броят на редовете. Трябва да започнете работа от десния ъгъл на стаята. Между стената и първата линия остава празнина от два сантиметра.
  4. Ламелите са свързани една с друга много лесно и бързо благодарение на наличието на заключваща връзка. Сглобяването на втория слой започва в края на първия. Ако завърши с първата ламела, трябва да изрежете парче от първия ламел на втория ред. Ламелите са подредени с изместване - толкова, колкото и тухлите. Докосването на втория слой с първия се извършва по този начин. При ъгъл от 45 градуса втори летва се вмъква в жлеба на първия ред, и след това намалява до хоризонтално положение, тя се движи наляво и се съединява с късата страна на предходния ламела.
  5. Между тръбите и покритието остава празно пространство, в местата, където се срещат пода и вратата, се поставя профилът на "праговете".

Обърнете внимание! Последният ред трябва да има ширина най-малко 5 см. Ако е по-малък, изрежете необходимата ширина от първия ред ламели. Разрезът е направен по дължината на всеки елемент.

Това приключва работата. Сега знаете как да поставите корковия под. Остава да се каже кой тип подреждане се предпочита.

Глутинова или заключваща система?

За да се определи коя система е най-добра, е необходимо да се проучат подробно плюсовете и минусите на всеки от тях.

Най-лесният начин, разбира се, е да се съберат подложките от ключалки. Дори един начинаещ и неопитен майстор е в състояние да се справи с редактирането. Но за събиране на плаващи подове е възможно само в сухо помещение. И всичко, защото основата се използва NDF плоча, която с голямо количество вода започва да набъбне. Допълнително повредена ламела може да бъде сменена, ако е необходимо. Но за това е необходимо да извадите всички мебели от стаята и да разглобите пода от ръба на стаята до повредената плоча.

Коркова повърхност в интериора

Подът е подходящ за различни интериорни стилове

Процедурата ще отнеме много време - това е доста трудоемка. Ако се грижите добре за пода, необходимостта от възстановяване възниква изключително рядко. Ето защо, експертите препоръчват избора на коркови подове в системата на замъка за декориране на детски и дневни стаи, спални и учебни заведения. Животът на покритието е 10-15 години.

Адхезивният корк, за разлика от плаващия под, може да се подрежда във всяка стая. Той често е декориран с бани, балкони, кухни, закрити басейни. Такъв под може да се мие спокойно с палубна вода, но само ако горната част е обработена с лак на два слоя.

Има някои недостатъци на този материал. Днес залепването на корк на пода е много популярно, но най-добре е да се повери този процес на специалист. Цената на монтажа е три пъти по-скъпа от инсталирането на плаващ под. И ако съдбата, че самият корк не е евтин, общата цена не е достъпна за всички. Когато наемате майстори, трябва да изберете компании, които имат добра репутация на пазара на услуги. Това е единственият начин да получите подови покрития, които ще бъдат застраховани с двегодишни гаранции.

Обобщение по темата

Корк е универсален естествен материал с много предимства. Има два начина за полагане на описаното подово покритие, а изборът на инсталация зависи от функционалността на конкретното помещение. Грижата за материала е съвсем проста, но има редица полезни препоръки, които трябва да бъдат приети от всички, които избират този екологичен материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Какви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритиетоКакви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритието
Marmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материалаMarmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материала
Корк настилкиКорк настилки
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
» » Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
© 2021 BggeHat.com