Корк етаж предимства и недостатъци на материала

Корк под

Разглеждайки съществуващите възможности за довършване на пода, лесно се различават традиционните материали и много екзотичните текстури, които наскоро се появиха на пазара. Филистимецът дори не знае какво е например корковият под, от какво се прави, какви технически характеристики има.

Ето защо бих искал да говоря за всичко в детайли в тази статия. Откроявайте преференциалните качества, които ще позволят на мнозина да открият напълно различни възможности за декориране на апартамент, както и да уточнят характеристиките на технологията на складиране.

Екскурзия до историята

От какво се прави кокосови подови настилки? Не от стърготини и стърготини, както мнозина вярват, а от кората на уникален дъб от корк, който расте само в африкански и южноевропейски страни.

Тези дървета съществуват още преди 60 милиона години. Днес лидер в тяхното отглеждане е Португалия. Там се концентрира основното световно производство, което доставя този уникален естествен материал.

Той принадлежи към категорията на елита, а стойността на щепсела се определя от цикличното производство. Факт е, че можете да премахнете кората само с 25-годишно дърво. И го направете отново - не по-рано от 9 години.

Какво представлява подложката от корк?

Слоеве от корк

Коркова подова конструкция

Порестата дъбова кора се състои от няколко вътрешни микропора, импрегнирани със специален сок, наречен суперин. След отстраняване на кората, материалът се смила и се изпраща към специални пещи. Преработеният продукт се компресира и се превръща в смес от въздух и корк. Това е естествената основа за подложката от корк. Разбира се, тя не достига до потребителя в тази форма. Сместа е подсилена със силен слой, състоящ се от дървесен прах и смоли.

Крайният продукт е многослоен пай, в който определените слоеве се редуват. Предната повърхност може да бъде изработена от различни материали: самият корк, фурнир, винил или други композитни материали. Всяко такова покритие има своите плюсове и минуси, което трябва да споменем.

Предимства на корк

Модерният корк под е с отлични технически характеристики. той:

  1.  Durable.
  2.  Устойчив на деформация.
  3. Това е антистатично.
  4. Екологични.
  5. Той е безопасен за хората, тъй като има бактерицидни свойства.
Дизайн на корк на пода

Етаж с шаблон

Удобната коркова корица не се плъзга, не абсорбира влага и устойчиви миризми, освен това, такъв под е устойчив на появата на мухъл и гъбички. Днес е трудно да се намери по-гъвкав довършителен материал, който може да се използва на закрито. Учените, разбира се, се опитват да създадат изкуствен аналог, което би позволило да се намалят разходите за продуктите от корк. Но досега не можем да се доближим до решаването на този проблем.

Всеки корков под е устойчив на външни влияния от всякакъв вид. Той не се страхува от ожулвания, механични удари, излагане на битови химикали. Тя никога няма да остави следа от колелата на мебелите. И това превъзходно качество, като обезценяването, помага да се избегнат следи от тежък точков товар. Благодарение на тези свойства, корковото покритие лесно се издига в ред с довършителни материали като паркет. Чрез издръжливост те лесно могат да се конкурират.

Етаж от корк

Завършен етаж

Описаният материал има добри топлоизолационни характеристики. Той се затопля през зимата и се охлажда през лятото. Трябва да се отбележи, че използването на корк помага значително да се спести електроенергия. И това обстоятелство може лесно да се припише на основните показатели на природния материал.

В допълнение, корк е също акустичен материал, който може да намали прага на проникване на шум. Ето защо е препоръчително да го използвате в довършителни детски стаи, музикални студия, стаи, където е инсталирана система за домашно кино или акустично оборудване.



Само корк има свой собствен вътрешен огън. Така че е хубаво да докосвате босите крака на повърхността й. Много удобно и ходи на такъв етаж и седна на него, освен че е напълно безопасно за здравето.

Разнообразие от уникални текстури и рисунки помага да се реализират интересни дизайнерски идеи. Всеки, който мечтае за изключителни проекти със сигурност ще обърне внимание на този материал - естествен, екологичен и много естествен.

Инсталиране на коркови подове

Полагане на корк

Щепселът е добре комбиниран с други текстури. Подът от него лесно се вписва, само за да се грижи и да запази чистотата си. Това е наистина уникален материал, чието съществуване не може да бъде пренебрегнато при проектирането на проект за дизайн.

Недостатъци на покритието

За обективността си струва да се спомене за съществуващите недостатъци на екзотичната декорация. След деформация тя "оживява" от дълго време. Колкото по-малка е площта на натиска на тежкия предмет върху корк, толкова по-дълго се възстановява.

Ако се използва "чиста" щепсела, която не е претърпяла сложна индустриална обработка, тя допълнително ще трябва да бъде лакирана. Ето защо, закупуване на неглазиран под, внимавайте веднага за закупуване на специално лаково покритие.

Видове покрития от корк

Видове корк

Видове покрития

Както вече беше споменато, коркови подове се състоят от няколко слоя. Обхватът на тяхното приложение зависи от покритието. Така например коркови подове с винилова облицовка се използват в помещения с интензивен трафик и силни механични товари.

Виниловият слой увеличава здравината на материала и неговата издръжливост. Производителите дават 10-годишна гаранция, което е добър показател за подовата настилка.

Лакираният корк е идеален за жилищни помещения. А огромният избор от текстури и текстури помага да се създаде такава картина на пода, която идеално се вписва във всеки интериор. Корк е много добре комбиниран с други естествени или изкуствени материали, така че професионалните дизайнери са готови да го използват, правейки представителен и статут на апартаменти.

Лепило или заключване?

Корковите покрития са от два вида:

  1. лепило
  2. плаващ

Първите се предлагат под формата на специални плочи с различни размери, но с еднаква дебелина. Те се наричат ​​поради технологията на полагане. Плочките се полагат и залепват заедно със специално лепило, което по правило се препоръчва от самите производители.

Елементите на материала се полагат на пода

Полагане на материала на пода

Плаващите коркови панели са индивидуални ламели, основата на които е MDF. Такова покритие не се залепва заедно, а се събира в ключалката, като ламинат или инженерна плоскост. Самите панели са поставени не на пода, а на специален корк субстрат, и много бързо и просто. Всеки, който притежава основните умения за ремонт, може да вземе такъв етаж със собствените си ръце.

Лепливите подложки от корк имат едно ясно предимство пред плаващите - те могат да бъдат инсталирани в помещения с висока влажност. Те имат по-висока устойчивост на износване.

Самият принцип на инсталиране премахва несъответствието между табелите, което означава, че между тях няма микропропуски. Какво не може да се каже за плаващи подове. Залепеният корк е много по-евтин от плаващия. Но полагането му изисква закупуването на допълнителни материали, например лепило. Най-добре е да поверите инсталирането на такъв специалист по подови настилки и това е допълнителна цена.

След като сте преценили всички описани обстоятелства, ще можете да решите и да направите правилния избор - да дадете предпочитание на лепилото или ключалката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Как да изберем подходящия субстрат за ламинатКак да изберем подходящия субстрат за ламинат
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Какви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритиетоКакви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритието
За да завърши етажа в кухнята, което е по-добре?За да завърши етажа в кухнята, което е по-добре?
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Практично подово покритие за кухненски преглед на различните опцииПрактично подово покритие за кухненски преглед на различните опции
» » Корк етаж предимства и недостатъци на материала
© 2021 BggeHat.com