Инсталиране на коркови подове

За днес във всеки строителен магазин или на пазара е възможно да видите най-широк асортимент от различни подови настилки за всички случаи. При избора на корица, много хора често се сблъскват с такъв сорт като подложката от корк. Много хора се интересуват от технологията за полагане на подложката от корк.

Корк под: обща концепция

Преди да купите този вид подови настилки, много хора са изправени пред труден проблем, тъй като пазарът представлява много видове коркови панели. В този случай всичко зависи от вашите лични предпочитания и от дизайна на помещението, в което ще се монтира подът на коркова дървесина. От представената линия от сортове коркова дървесина, за да намерите подходящия вариант, няма да бъде трудно.

Ценовата категория, в която е разположено покритието, зависи пряко от неговия вид, дебелина и страна на произход. Корковите подове, направени в Португалия, са най-добрите. Тази страна заема водещо място на пазара на производители на този вид материали. Качеството на корковото покритие зависи изцяло от неговия вид.

В момента има следните видове коркови панели:

  • Агломератът е троха от корк, който се пресова под високо налягане и покрива основата
  • Смесена форма - смес от фурнир и трохи
  • Изглед от едната страна - от предната страна, покритието е покрито с едно парче от коркова нарязана кора.

Третият вид покритие се счита за най-качествения.

В зависимост от технологията на полагане на коркови подове могат да бъдат разделени в следните категории:

  • Плоският корков под е MDF панел с размери 18,5х90 см, чиято предна страна е покрита с корков материал. Такъв панел се инсталира, като се използва "плаващ" метод, т.е. без фиксиране към основата.
  • Панели "под лепило" - плочки с квадратна или правоъгълна форма с различни размери, които са монтирани на основата на грубия под с лепене
  • Техническото корково покритие се прави под формата на ролки, "картини" (големи плочи), плочи. Този тип покритие се използва като шумоизолиращ и топлоизолационен материал, а неговата свободна версия се запълва с кухини в стените.

Корковите панели имат отлични шумоизолационни свойства, могат да имат различни текстури, да са приятен на допир, да са еластични и достатъчно здрави. Не забравяйте, че коркът е екологичен материал.

Единственият недостатък на корк покритието е неговата висока цена, която е свързана със спецификата и отдалечеността на производството му. Но все пак, като използвате подовата настилка от корк, няма да съжалявате.

Поставяне на коркови подове със собствени ръце

Корк подСлед придобиването на този вид материал е необходимо да му се даде време за аклиматизация. За да направите това, отворете опаковката в помещение с нормална стайна температура и умерена влажност, което ще позволи на коркова дървесина да придобие необходимите параметри за монтаж.

Варианти на монтаж на коркова корица:

  • Лепилен метод
  •  "Плаващ" начин

Помислете за първия метод. Корковата основа може да бъде залепена към бетонна настилка, повърхности от шперплат, монтирани на дървени трупи или на дървен под. Всички видове субстрати трябва да бъдат подготвени правилно.

Корковите панели могат да бъдат от този размер:

  • 30x30 cm
  • 60x30 cm
  • 45x45 см

Тяхната дебелина не се различава една от друга, така че процесът на залепване няма да бъде особено труден. Трябва да се отбележи, че монтажът на коркови панели е необходим единствено на идеално плоска основа, така че разликите в нивото на повърхността трябва да бъдат отстранени преди полагането на покритието.

Ако инсталирате корк настилка върху бетонния под, всички неравности могат да бъдат елиминирани, спадове в правилната място хавана или "течен етаж". На дървения под капките се елиминират от органолита. Когато поставяте корковия под на шперплата върху дървените трупи, уверете се, че разстоянието между напречните лагери е нормално. В противен случай листовете шперплат между дървените трупи могат да се огънат.



Също така, уверете се, че изоставането е на същото ниво - по протежение и между тях. След като повърхността е подготвена, поставете няколко коркови панела на пода, за да определите разположението на редове панели. За да запазите част от материала, препоръчваме всеки последователен ред панели да бъде подреден с леко отместване в половината от панела.

Свързване на коркСега пристъпете директно към залепването. Свързването и поставянето на корк трябва да започне от центъра на стаята. Въпреки това, чрез извършване на маркировки и специални изчисления съществува вероятност редиците от панели спрямо центъра да трябва да бъдат леко изместени. Всичко зависи от стаята, в която е направена инсталацията.

След като се определи началната точка, нарисувайте две линии върху нея. Те трябва да са перпендикулярни един на друг, но успоредни на стените. По този начин ще получите първоначален пикет.

След това със специална назъбена мистрия, нанесете върху повърхността равномерен слой лепило, леко го изсушете и натиснете здраво панела срещу основата.

Като използвате нивото, следвайте оформлението на панела: прикрепете го към натрупания панел и ако има лек спад, натиснете изпъкналия ръб. В такъв случай лепилото под налягане излиза и панелът придобива равна повърхност.

Ако вече сте достигнали до стената, не забравяйте между панела и стената, оставяйки малка разлика, всъщност, като всеки друг вид дърво, корк разширява линейно с времето. В бъдеще пропуските се крият под подложката, която е инсталирана в последния етап от работата.

Свързванията с други видове подови настилки или вътрешни проходи са оформени със специални клапи.

Този тип инсталация с голямо желание и правилно изпълнено оформление на помещението не изисква много усилия и време. Не забравяйте да вземете необходимите мерки за сигурност, защото лепилото е доста токсичен материал. Следователно, след завършване на работата, проветрете добре стаята.

По правило лепилото замръзва от 24 до 48 часа, през този период механичните ефекти върху нанесеното покритие са силно нежелателни, тъй като те могат да деформират повърхността му.

Какъв е "плаващият" начин на полагане? Технологията на монтиране на коркови панели в този случай осигурява поставянето на допълнителен субстрат, устойчив на влага, т.е. Повърхността ще трябва да бъде изравнена и покрита със специален филм.

За да се постигне това, полиетиленът се търкаля около основата с лек достъп до стените, чийто размер трябва да бъде малко по-голям от дебелината на корковия под. В края на подреждането, излишъкът от залепването просто се отрязва. Ако полиетиленът се състои от няколко парчета, те трябва да се припокриват с припокриване от 20-25 см. Съединенията се залепват с лепилна лента. Понякога, в допълнение към полиетиленовото фолио, върху покритието се разстила изолационен субстрат, за да се избегне шум и неравности.

Инсталиране на коркови панели

Инсталиране на коркови панелиКорковият под е монтиран с помощта на система "шпиндел-канал", която позволява панелите да бъдат свързани един към друг. Като вмъкваме панелите, събираме първия ред. След това компилираме втория ред с малко отместване по отношение на първия подреден ред. Най-оптималната опция е офсетов "половин панел", този начин на монтаж ще осигури равномерност на реброто в зависимост един от друг.

Първият от сглобените редове трябва да бъде поставен с междина от 5-7 мм към стената. За тази цел е необходимо да се установи същата дебелина на клино между стената и редицата. След това първият ред се застопорява на място с вградения втори ред. Байпас тръби стърчащи от пода, е възможно с помощта на дупки, които трябва да се направи предварително в панелите с разликата (така че те не са в контакт с тръбата). След като свържете редовете един към друг, те трябва да бъдат залепени. По този начин целият корков под е събран от отделните редове. Когато полагате последния ред, не забравяйте да наблюдавате разликата между стената и числото.

Закрепването на крилата и первазите трябва да се извърши по такъв начин, че да се залепват към повърхността на панела и да не се захващат. В противен случай при механично въздействие и поради линейното разширение на корковия материал има шанс, че на някои места цокълът ще бъде повдигнат или изстискан.

С отговорно отношение към изпълнението на инсталацията на корк етаж не е трудно, и в крайна сметка, оставят много положителни впечатления. Не се колебайте да прибягвате до препоръките на по-опитни майстори - това ще спести много време и нерви.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Как да изберем подходящия субстрат за ламинатКак да изберем подходящия субстрат за ламинат
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Корк настилкиКорк настилки
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
» » Инсталиране на коркови подове
© 2021 BggeHat.com