Корк настилки

Считано от днес, корк настилка за спалня, кухня, баня или коридора е по-голямо търсене сред потребителите, тъй като има цял списък от безспорните предимства, основните от които е неговата съвместимост с околната среда.

Всъщност, благодарение на уникалните си качества, подът на коркова кора може да осигури високо ниво на комфорт в стаята. Очевидно никой от изкуствените материали не може да се сравнява с него.

Предимства на корковата настилка

Поресто покритиеОсновните предимства на пода от корк се дължат на наистина уникалните качества на кората на коркова дървесина. Състои се от голям брой микроскопични пори, които се пълнят със смес от кислород и азот и са херметически затворени.

Благодарение на тази структура на материала корковото покритие има такива ценни свойства като еластичност, еластичност и лекота.

За основните предимства на коркова покривка също е възможно да се носят добри теплоизоляционные свойства. Материалът е много слабо предаден чрез топлина. Коефициентът на топлопроводимост на кората на коркова дървесина е 0,03. Това означава, че топлопроводимостта е малко по-добра от въздуха (коефициентът е в диапазона от 0.02 - 0.025).

Тъй като корковото покритие, в сравнение с другите подови настилки, абсорбира топлината много бавно, то се възприема като "топъл под".

Заслужава да се отбележи и шумоизолиращ корк под. Благодарение на порестата структура покритието абсорбира абсолютно шума. Коефициентът на звуковата му абсорбция е 0.85. Ето защо, като използвате подовата настилка от корк, ще се отървете от оплакванията за шума и шума в апартамента си.

Трайността на корковия под е на високо ниво. По време на работа под въздействието на натоварвания корковият под не губи оригиналната си форма. Можете да се уверите в това, като поставите маса или тежък гръден кош на капака на корк. След като ги преместите, вдлъбнатините от краката ще изчезнат за секунди.

За съжаление, покритието няма сила на "счупване". Поради това мебелите не трябва да се поставят на корк с метални крака. Той не толерира контакт с ноктите на домашни животни и женски токчета-фиби.

Лекарите - ортопедисти установяват факта, че подовата настилка от корк, благодарение на амортизиращите свойства, има благоприятен ефект върху ставите и гърба.

Корковите подови пружини, така че чрез поставянето на този тип под, можете да разтоварите двигателната система след тежък работен ден.

Друг аргумент в полза на коркови покрития е основният компонент за направата на най-често срещаните спортни настилки - коркови гранули.

Освен това коркът не се влияе от вредители на гризачи и насекоми от дървесни насекоми.

Обобщавайки информацията, можем спокойно да кажем, че корковият под е отлично подово покритие и отлична алтернатива на паркет или ламинат. Тя може лесно да се използва като основен материал за подови настилки в апартамент или частна къща.

Модерни коркови подове: характеристики и видове

Към днешна дата пазарът на строителни материали предлага следните видове коркови покрития:

  • Корк технически. Най-често се произвеждат под формата на рула. Използва се като основа за подреждане на основния под - ламинат или линолеум. По този начин е възможно да се компенсира неравността на основата и да се осигури допълнителна топлоизолация и звукоизолация на пода. Също така, техническата тапа се произвежда под формата на гранули, с които можете да оборудвате изолационния слой чрез напълване на подовата кухина.Адхезивно покритие от корк
  • Адхезивното покритие от корк обикновено се прави под формата на плочки с различни размери (30x30 cm, 60x30 cm, 45x45 cm). Плочките са импрегнирани със специална защита срещу влага, така че да могат да се използват в помещения с висока влажност (например в банята). Корковата настилка също ще бъде отлична възможност за кухнята.
  • Вариант на този тип покритие е самозалепващият се корков под. Тя може да бъде произведена както под формата на ролки на хартиен носител, така и под формата на плочки с различни размери и форми.
  • Плаващ корков под - т.нар. Корк паркет. Формулата за освобождаване е лист от корков под, който е залепен към основата MDF. Този тип подови покрития, изработени от корк, се сглобяват съгласно принципа на ламинат. Обикновено се произвежда под формата на панели с размери 90x18.5 cm.

Инсталиране на коркови подове

Технология за монтаж на коркови подовеИзграждането на коркова корица е доста проста задача дори и за тези, които никога не са се сблъсквали с такова подово покритие. Неговите уникални свойства ви позволяват да допуснете някои грешки при полагане.

Но все пак, за да получите висококачествена подова настилка, трябва да се вземат под внимание някои характеристики на инсталационната технология на корковия под.

Преди да поставят корковите панели, те трябва да дадат известно време за аклиматизация. За да направите това, те трябва да бъдат оставени в стаята, където ще бъде поставен корков под, за около два дни без отваряне на опаковката.

При поставянето на подложката от корк оптималната температура на въздуха трябва да е от 18 до 25 ° C, а нивото на относителната влажност трябва да е 35-65.



Ако подредени корк (по-специално, корк настилка) директно върху дървена основите трябва да се отбележи, че в този случай панел корк трябва да бъде поставен под ъгъл от 90 градуса, за да дъските на пода.

За да се гарантира, че връзките между отделните панели не са толкова забележими, те трябва да бъдат разположени по посока на светлинните лъчи, които падат от най-осветения прозорец в стаята.

Компенсират хоризонталните деформации на корковото покритие, които настъпват при спадане на температурата, като се използват пролуки по стени с размери от 5 до 10 mm. След поставянето на пода, пропуските се затварят с плинт. Моля, обърнете внимание, че в тази ситуация основата трябва да бъде фиксирана не към стената, а към основата на пода.

Когато инсталирате корк в помещение с площ над 100 м2, трябва да се погрижите за разширяването. Най-добре е да го оборудвате на кръстопътя на две асиметрични секции на подовата настилка.

Монтиране на залепена подова настилка от корк

Подреждането на лепилото от корк се извършва на няколко етапа. Тя трябва да бъде монтирана върху предварително наложена дървесина или шперплат, закрепена към бетонната основа с дюбели.

Подложката трябва да е гладка и суха. Когато го проверявате с двуметров прът за равномерност, разликата във височината не трябва да надвишава 3 мм.

На повърхността на основата от дървесни влакна или шперплат, преди да инсталирате корковото покритие, е необходимо да поставите грунд.

Освен това, площта на помещението е разположена за полагане на лепилото от корк. За да направите това, през центъра на стаята, изчертаваме основната централна линия. После по протежение на линията поставихме първия ред от плочки. Ориентирайки се към оста на стаята, броим броя на редовете, които ще трябва да бъдат положени.

Монтирането на лепилото за подови покрития от корк може да се извърши с помощта на контактно лепило (например Decol Vern и др.). Лепилото се нанася върху плочката и върху основата. Оставете лепилото да изсъхне за около 30-45 минути (лепилото, приложено към плочката, изсъхва около половин час, на основата - около 40-45 минути).

След като съставът на лепилото стане напълно прозрачен, продължете с поставянето на плочките върху основата. Плътно притискане на плочката към повърхността на основата, ние се присъединяваме към нея с вече поставените плочки. След известно време почистете ставите между съседните плочки и повърхността на плочките с гумен чук.

В последния етап на работа премахнете излишното лепило от повърхността на корковия под със специален разтворител - бял спирт. В случай на нужда, поставяме защитен слой за лакиране.

Ламиниран паркет вКонструкцията на корк паркет е възможно с прилагането на принципа на полагане на ламинат "в замъка".

За тази цел, на първия панел на корк плаващ етаж е поставен така, че стената между ляво и го е направил пропуск от около 1 см по-нататък се установи първия ред панели :. Всеки следващ кратък краен участък вмъква в предишната.

След като отрежете фрагмент от желания размер, инсталираме последния панел с допустимо отклонение от 1 см между стената на стаята и нейния край.

Моля, обърнете внимание, че при рязане на панели с ръчен трион, разрезът трябва да бъде направен от предната страна. При рязане с електрическа мозайка, поставете панела с лицето надолу.

Ако дължината на останалата част е по-голяма от 30 см, тогава тя може да се използва за стартиране на нова серия плочки. Ако дължината на фрагмента е по-малка от 30 см, е необходимо да се използва новия панел, като се нарязва на две части от една и съща дължина. При натрупване обърнете внимание на факта, че панелите от съседни редове трябва да бъдат разположени с припокриване от около 30 см, но не по-малко.

В края на полагането на втория ред плочки, го свържете с първия, като го спускате в хоризонтална позиция и го носите под ъгъл.

При полагане на следващите редове следват, така че панелите между стените и има разлика от поне 1 см, както и панели припокриване е не по-малко от 30 см. Като се има предвид клирънс отсече фрагменти от последния ред, за да се постигне желания размер.

Крайният етап от работата е затварянето от плинта на всички образувани пукнатини между стената и корковия под. Не забравяйте, че основата е фиксирана към стената.

Ако следвате горепосочените препоръки, поставянето на подложка от корк няма да бъде трудно за вас. Уникалните качества на корковия под позволяват да се отговори недвусмислено на въпроса: "Видове "подови настилки">Какъв тип подови настилки да изберем?". Използвайки покритие от корк, вие получавате не само красив и практичен, но и здравословен под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Уникалност и простота на коркови подовеУникалност и простота на коркови подове
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Етажи в кухнятаЕтажи в кухнята
Marmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материалаMarmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материала
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
» » Корк настилки
© 2021 BggeHat.com