Уникалност и простота на коркови подове

Етажен корк

Напоследък в магазините за търговия на дребно има все повече нови строителни материали, които се отличават с много положителни качества. Един от тях е подов корк, който има високи топлоизолационни и звукопоглъщащи свойства. Той съчетава естествена хармония и комфорт, уникални характеристики и представителност, хигиена и еластичност. Монтирането и поддръжката на подложката от корк е съвсем проста. Структурата на материала го прави водоустойчив и неуязвим за мухъл. Такова покритие съответства на всички стандарти и отговаря на нуждите на клиентите.

Какво представляват корковите подове?

Корковата настилка се счита за най-тихата и най-топлата от всички съществуващи. Той не се деформира при ходене и под краката на мебелите, действа като амортисьор, връщайки оригиналната си форма. Този ефект благоприятно засяга човек, особено двигателната система, намалявайки натиска върху гръбнака.

Етажният корк се предлага под формата на:

  • Адхезивни плочи
  • Плуващи сандвич панели

Всеки от сортовете има свои собствени характеристики, размери, компоненти и характеристики, а също така се различава в инсталацията.

Адхезивни коркови покрития

Корк агломерат се използва като основа за плочките. На върха се поставя слой от декоративен фурнир от скъпи дървесни видове или от корк с боядисана или естествена текстура. Понякога се прилага чрез копринен печат. За да се увеличат силните характеристики, лепилото на пода е допълнително защитено с няколко слоя лак или с устойчив на износване прозрачен винилов филм. Тя позволява използването на лепилни плочки в помещения, които са подложени на повишени експлоатационни товари с висока пропускливост. От долната страна се полага лепилен слой върху плочките.

Плочките имат дебелина 4 или 6 мм и стандартни размери:

  • квадрат - 300 × 300 мм
  • правоъгълен - 600 × 300 mm или 450 × 150 mm

Етажният корк с лак е подходящ за жилищни помещения с ниски експлоатационни натоварвания. Тя може да бъде спалня и библиотека, детски и дори бани. Това покритие не се страхува от петна, които лесно се отстраняват с влажна кърпа или гъба, както и тежки предмети - покритието незабавно възстановява оригиналната си форма. Трудно е да се премахне замърсяването, което позволява да се смила малко фино шкурка, но след това непременно покрийте повредената зона с лак или специален восък. При правилна експлоатация и поддръжка подовото покритие от корк-дърво с лаково покритие ще продължи най-малко 5 години.

Модел на пода

Прибори и панели от коркови покрития

Плочите със защитно винилово покритие също имат квадрат (300 × 300 mm) или правоъгълна форма (900 × 150 mm). Дебелината им е малко по-малка - 3.2 мм. При производството на устойчив и устойчив на износване винил се използват медицински технологии. На амортизиращия слой от гранулиран корк от едната страна се полага лепилна основа, а от друга - фурнир от корк или ценни сортове дървесина. Отвън има прозрачен винил. Подложката за пода, изработена от плочи и плочки, може да се подрежда в различни посоки и комбинации от светли и тъмни цветове, създавайки оригинални и уникални комбинации и осигуряваща пълна свобода на творческата мисъл.

Подът на корк с винил има достатъчно висок коефициент на триене, така че при ходене по него краката и обувките не се подхлъзват, което е важно за възрастните и децата. В допълнение, това покритие не се електрифицира, но е много лесно да се почисти - просто го избършете с влажен парцал или вземете прах и остатъци с прахосмукачка.

Важно! Адхезивните коркови панели или плочки се полагат върху плоска, почистена повърхност, която трябва да е почти идеална.

Плаващи покрития от корк

Проектирането на плаващи подове има допълнителен твърд слой от ПДЧ или MDF ПДЧ, които се различават едно от друго в плътност. На тях се полагат двустранни или четири милиметрови слоя компактен корк агломерат, а от предната страна са декоративни фурнири и няколко слоя лак или прозрачен винил, устойчив на износване. Лагеруването на твърди плочи с дебелина 4-6 mm допринася за здравината и надеждността на покритието.

Схема на плаващите подове

Плаващите подове от корк се предлагат под формата на дъски

Корковият плот измерва 900x295x10.5 мм. Производителите гарантират безпроблемна работа на корк с лаково покритие за 5 години, а материалите с винилова защита - в продължение на 10 години. Но само с правилното полагане на подовата конструкция и грижата за нея. Поставете плаващите подове върху идеално плоска, почистена основа, свързвайки панелите със специални заключващи ключалки. От едната страна на дъските има хребети, а от другата страна канали. Те могат да бъдат метални над главите или издълбани в тялото на корк борда себе си. Етажният корк за плаващия под е с лепило за докинг.

Лакът дава блясък на панелите и плочките, предпазва ги от замърсяване и влага, прониквайки в порите на материала. Виниловото фолио осигурява допълнителна устойчивост на абразия. Материалът има много цветове и нюанси, както и много положителни характеристики.

Производителите непрекъснато разширяват гамата, като произвеждат нови колекции, които се различават:

  • опции за монтаж
  • структура
  • оцветяване
  • текстура
  • размери
  • защитно покритие

Всяка от колекциите има оригинално име и отличителни черти. Равен на дебелината и елементите на дизайна могат да бъдат изложени, комбинирайки нюансите и променяйки посоката им, като по този начин създават изискани композиции. Етажният корк се продава в широк диапазон, което ще позволи да се реализират интересни и уникални идеи в живота.

Основните предимства на подови настилки от корк

Асортимент на коркови настилки

Моделът може да бъде много разнообразен

Родната дъб се смята за Северна Африка и Югозападна Европа. Португалия представлява една трета от всички световни райони, на които расте това дърво. Трябва да се отбележи, че след отстраняване на кора, дъбът не умира, но продължава да изгражда следващия слой. Приготвената кора е изложена в природни условия от половин година до година, като е изложена на атмосферни влияния. Свойствата на щепсела се подобряват. Материалът се използва не само като външен корк в строителството, но и във винарството, обувките и други отрасли.



Структурата на материала прилича на медена пита с множество многослойни клетки, които се пълнят със смес от кислород и азот. Стените им се състоят от:

  • два слоя влакна
  • влакнест слой, отговорен за здравина и твърдост
  • два плътни "мастни" слоя, които са непроницаеми за водата

Благодарение на тази структура материалът има достатъчна еластичност и има изолационни свойства, които леко надвишават характеристиките на традиционните аналози.

Поставката за пода има някои положителни свойства:

  • силата и стабилността - на износване, пробиване, удари и други механични влияния
  • естетика
  • амортизация - няма постоянна деформация от токчета или тежки мебели
  • еластичност в комбинация с еластичност
  • екологосъобразност и естественост
  • непромокаемост
  • трайност с правилна грижа
  • устойчивост на приплъзване
  • звукоизолация - високо отслабване на звука
  • топлоизолация - по-ниски разходи за отопление
  • антистатични и хипоалергенни
  • защита от вибрации
  • лесна инсталация и поддръжка
  • възможност за монтаж на система "топъл под"

Важно! Недостатъците включват недопустимостта на използването на плаващи коркови конструкции в помещения с висока влажност. Има голяма възможност за проникване на вода през фуги под капака, която не е здраво закрепена към основата.

Препоръки за работа с корково покритие

Спалня за дърво

Стая от естествени материали

Преди полагането е необходимо основата да се постави в желаната форма. Тя трябва да бъде строго хоризонтална, силна, гладка и чиста. Под плаващите коркови капаци са подходящи за почти всички повърхности, които отговарят на параметрите на якост и хоризонталност. Тя може да бъде дървен под, линолеум, плочки и други твърди покрития. Ако основата е килим или някакъв мек материал, трябва да се отстрани. Дървените плочки за подова настилка не трябва да кървят, да се пекат и да имат големи пукнатини. И най-добрата основа за подова настилка е бетонната замазка.

На подготвената повърхност като хидроизолация е поставен филм, защитен срещу влага, който се припокрива с входни стени и прегради. Свързванията на хидроизолационния материал се закрепват заедно с лепяща лента.

Корковите панели или плочки трябва да лежат в помещението, в което ще бъдат монтирани, в продължение на поне два дни, така че те да се "използват" в условията на температура и влажност. Експертите препоръчват по време на работа да се поддържа оптималната температура в рамките на 18 градуса по Целзий.

Поставете панелите в посока, перпендикулярна на отворите на прозорците по линията на светлинния поток. Това ще направи ставите по-малко забележими. Ако като основи се използва дървен под, тогава корковите дъски трябва да се монтират на дъските.

В зоните, които са в непосредствена близост до стените, праговете на вратите, тръбите, е необходимо да оставите празнини до 10 мм като компенсационни фуги. На последния етап те са покрити с первази, които са закрепени към стената.

В случай на инсталиране на плаващ корк сандвич панели на "топъл под" е необходимо да се извършат няколко задължителни стъпки:

  1. Проверете еднородността на загряване на подложката. Наличието на студени или горещи зони може да доведе до деформация на щепсела.
  2. Отоплението при монтажа на панелите трябва да бъде изключено. Това се препоръчва 2 дни преди началото на работа.
  3. В края на монтажа на покритието отоплителната система не трябва да остава повече от 12 часа през деня в продължение на 5-7 дни.
  4. При по-нататъшната експлоатация на "топлата" повърхностна работна температура трябва да бъде 28 градуса, но не повече.

Как да се грижим за подложката от корк

Грижи за коркови подове

Такива подове са много лесни за грижа, тъй като те са непретенциозни

Корковите подови настилки са изработени от естествени материали, поради което изискват компетентна грижа и спазване на необходимите правила по време на работа. Преди всичко не позволявайте прекомерно замърсяване. Защитете от пясък или други неприятни абразиви, надраскване на пода, помогнете на килим, традиционно разположен на входа на апартамента. На него остава цялата мръсотия, внесена в къщата от улицата. Но материалът, от който е направен, е необходимо да бъдем внимателни. Латексът или каучуковата основа могат да оставят трудно за отстраняване петна върху корковото покритие.

Желателно е да се отстранят примесите със специални средства, предназначени за покриване на корк. Те ще помогнат за запазването на блясъка, текстурата и характеристиките на корк. Но не е необходимо да се използват само тези съединения. Можете да вземете обикновени решения за почистване. Основното е, че те не съдържат хлор, разтворители или абразиви.

Прекомерната влага може да се отрази неблагоприятно на пода - тръба е малко вероятно да се поддържа дългосрочен ефект на вода на ставите, въпреки че най-горния слой лентите защитени от неговите ефекти. Следователно, всяка течност, която се появява на повърхността, трябва да бъде незабавно отстранена. По същата причина почистването се извършва от влажна, а не от мокър парцал.

Подово отопление

Този етаж има своите плюсове и минуси

Коркът се страхува от директните слънчеви лъчи и може да промени цвета си под тяхното влияние. Избягвайте тези неприятности ще ви помогнат за затягане на завеси, щори или щори.

За да се защити корк настилка от драскотини, които могат да оставят краката на стола, те се препоръчват да се придържаме филц или дебела мека кърпа, но не и каучук - тя ще оставят следи, които биха били трудно да се премахне.

Влагата на въздуха се препоръчва да се поддържа в рамките на 40-60, за да се избегне изсъхването на панелите и появата на празнини между тях. Затова по време на отоплителния период трябва да използвате въздушни овлажнители. Това ще бъде полезно не само за подови настилки, но и за домакинствата и домашните растения.

Важно! Ремонт на коркови подове с лаково покритие може да бъде направено сами. За тази цел износеният слой се отстранява с шкурка ръчно или чрез шлифовъчна машина. След това повърхността е покрита с полиуретанов лак. За да смените мастичната винилова защита, използвайте специални разтворители.

заключение

Коркови подове стават все по-популярни сред потребителите с течение на времето. Те са разположени в домове и офиси, супермаркети и офис сгради. Floor cork има изключителни свойства, благодарение на които може да се използва почти навсякъде - в спални, игрални помещения, кухни и дори в бани. Въпреки че в последния случай е възможно да се поставят само залепени панели. Производителите на плаващи подове не позволяват монтажа им в мокри помещения, където е възможно да се получи вода върху покритието и да се проникне през фугата за коркови дъски.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Кой субстрат за ламинат е по-добърКой субстрат за ламинат е по-добър
Корк настилкиКорк настилки
Подложката под дъската за паркет избира оптималното!Подложката под дъската за паркет избира оптималното!
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
» » Уникалност и простота на коркови подове
© 2021 BggeHat.com