Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинат

Субстрат под ламинат

През последните години ламинираните подове придобиват популярност, благодарение на атрактивния им вид, ниска цена и лесна инсталация. Но че те са работили дълго време е необходимо да се реши такъв труден въпрос - какъв субстрат да избера за ламинат?

За какви са основите?

За да направите избора на субстрата правилно и правилно, трябва да разберете тънкостите на материалите, предлагани на строителния пазар. При избора на избор е необходимо да се вземе предвид състоянието на грубата подова основа.

Ако бетонът не надвишава допустимите отклонения за всички параметри, може да се използва субстрат с дебелина 2 мм. Въпреки това, когато повърхността е изпълнена с многобройни дупки и неравности с малка дълбочина, трябва да се закупят дебели платна с дебелина 3 мм.

Технологията на ламинатните покрития задължително изисква подложка, която осигурява звукоизолация на пода и защита на вътрешната му повърхност от проникването на влага от бетонната основа на подовете. Липсата на субстрат намалява живота на пода от ламината.

Видове подложки

Какъв субстрат трябва да избера за ламинат

Това се дължи главно на факта, че движението на хора на подовото покритие се създава определено налягане, както и всички неравности, които се основават на волята да се създаде постоянна триене, в резултат на тези места ще бъдат висок процент на износване на ламинат.

Освен това, върху неравномерна основа панелът за закрепване бързо пада в разрушаване, а подлежащият материал е в състояние да изравнява основата, да намали налягането и да намали триенето, като същевременно заглушава шума от стъпки.

На пазара на строителни материали се среща вид ламинат 32 и 33 клас, където субстратът вече е вграден в структурата на панела. Свързан от дъното, той също е допълнителен хидроизолационен слой. Естествено, инсталирането на такова покритие е много по-лесно, но този вид ламинат е много по-скъп от останалите аналози, поради сложната производствена технология.

Като се има предвид, че самият ламинат е изработен от пресована хартия на базата на различни лепилни състави, не се препоръчва да се нанася без специални подложки, особено в помещенията, където има опасност от висока влажност.

Преди да инсталирате ламината, уверете се, че бетонната основа е готова. Вечерта прясната замазка трябва да бъде покрита с пластмасова обвивка, а сутринта да проверява дали има вътрешна кондензация. Ако не е там, тогава бетонната основа е напълно суха и можете да стигнете до пода на пода.

Видове и видове субстрати



Модерните търговски платформи са изпълнени с голям асортимент от различни видове и видове основни материали и понякога е трудно да се направи избор на качествен субстрат за ламинат. За да не допуснете грешка при избора, трябва да знаете какъв е материалът. Субстратите са разделени на няколко типа според материала на производство:

  • полиетиленова пяна;
  • от естествен корк;
  • комбинирани на базата на корк и битум;
  • експандиран полистирол;
  • Комбинирани, на базата на полиетилен и експандиран полистирол;
  • иглолистни субстрати.

Пяна от полиетилен

Полиетиленови подложки от пяна

Субстрат под ламинат

Най-популярният вид субстрат, тъй като най-евтините. Характеризира се с висока устойчивост на влага, добри топлоизолационни свойства. Тя не се страхува от различни гъбички и бактерии. Насекомите и гризачите също не се интересуват от тях. Материалът е удобен и лесен за обработка.

Пяната от полиетилен е икономичен материал с малки отпадъци по време на рязане и полагане. Често основният слой е допълнен с метализиран филм. Има и разновидности на фолийни субстрати под ламиниращото покритие, където се използва алуминий, отразяващ инфрачервената топлина.

Субстрат от естествен корк

Корк се счита за добър изолационен материал и отлична основа за "плаващи" подове. Такъв субстрат е отличен топлоизолатор, не формова и не изгнива. Материалът се произвежда под формата на рула и листове. За целия период на експлоатация неговите размери и технически характеристики остават непроменени. Тъй като корковите филми са доста скъпи, не е подходящо да се поставят под евтини ламинирани подове, чийто експлоатационен живот е нисък. Говорейки за недостатъците на субстрата от корк, трябва да се отбележи, че той абсорбира вода добре, затова по време на употреба е възможно да се образува влажен кондензат върху задната страна на ламината.

Битум-корк

Битумен подложка от корк

Корк с каучук

В сърцето на такива филми е крафт хартия, която е импрегнирана с модифициран битум. Отгоре всичко е покрито с корк. Поръсенето е маса, състояща се от парчета с размери 2-3 mm. Такива субстрати са отлични абсорбери на шум. Те не съдържат коркови недостатъци, тъй като битумът надеждно предпазва от проникване на влага. Като цяло битум-коркови състави подпомагат нормалната обмяна на въздуха. В допълнение, те помагат да се изравни натиска от теглото на хората, не образуват кондензация. Такива субстрати са перфектно съчетани със скъпи разновидности на ламинат, като успешно запазват първоначалния си вид.

Разширен полистирол

В някои случаи ламинираните подови настилки се полагат върху носилка, изработена от екструдирана полистиролова пяна. С негова помощ неравностите на бетонните основи са напълно изравнени. Такива филми се отличават със своята устойчивост на натоварване и абсорбиране на вибрации от движението на хора на пода. Поради това екструдираната пяна от полистирол е добра, когато помещенията се използват интензивно. Клетките имат затворена структура, така че през тях не преминава влагата. Материалът има висока плътност и добра еластичност.

комбиниран

Как да изберем субстрат

Комбиниран субстрат

В структурата си те приличат на известния "сандвич", където два полиетиленови слоя с различни свойства са разделени от полистиролови зърна. Такива субстрати се реализират чрез ролки, чиято дебелина не надвишава 2-3 милиметра. Дизайнните особености допринасят за добрата вентилация. Комбинираните субстрати привличат гъвкавост и здравина, като същевременно поддържат оригиналната дебелина.

иглолистен

Това е най-новото развитие в областта на изолационните материали. Тя все още е рядка, така че има висока цена. Този екологично чист материал предава въздух, така че не се образува кондензат. Иглолистните плочки имат минимална дебелина от 4 до 5 мм.

заключение

Днес, ламиниран паркет е популярен и евтин подови покрития. Тя се отличава със своята здравина и издръжливост. За да се гарантира, че тези покрития могат да демонстрират напълно положителните си качества, трябва да се използват специални ламинатни субстрати, които максимално запазват подовото покритие и удължават живота на пода. Видовете такива субстрати се различават по свойствата и цената.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Иглолистен субстрат за ламинатИглолистен субстрат за ламинат
Субстратът под ламинат се избира от различни опции и се подреждаСубстратът под ламинат се избира от различни опции и се подрежда
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Кой субстрат за ламинат е по-добърКой субстрат за ламинат е по-добър
Как да поставите ламинат на подаКак да поставите ламинат на пода
Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опцииНай-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции
Звукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шумЗвукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шум
Иглолистен субстрат за ламинатни елементи от естествен материалИглолистен субстрат за ламинатни елементи от естествен материал
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Разберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видовеРазберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видове
» » Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
© 2021 BggeHat.com