Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции

Подложка за ламинат

Модерният паркетен борд заема специално място сред съществуващите подови настилки. Той има универсални технически характеристики и с него много бързо създава трайна и трайна декоративна подова настилка. За да се удължат сроковете на експлоатация, подложката под паркетна плоскост помага.

Тъй като могат да се използват различни материали. За да се каже кой е по-добър, може да се проучи само кратък преглед на съществуващите варианти.

За какво е подложката?

Не всеки знае какво, когато полагате паркет съвет трябва да използвате качествен субстрат. Факт е, че такова покритие може да се монтира само на идеално плосък под. Ето защо, предварително с помощта на замазки отстраняват всички, дори и най-незначителните разлики във височините.

Но дори и идеално изпълнената подова замазка не може да изглади незначителни неравности, чието изкривяване не е на сантиметри, а милиметри. Това са тези, които създават под прага на паркета празнота, която провокира образуването на backlashes. Lyufty причиняват появата на характерни писъци. Всяко движение на пода ще бъде чуто за съседите, а дори и собствениците ще се чувстват неудобно да се разхождат на скърцащите дъски.

В допълнение, реакцията води до намаляване на времето за работа. Мобилността на плочките за подова настилка предизвиква отслабването на заключващата става, което прави рамката на паркета бързо да се влоши и да излезе извън ред.

Изглаждане на всички тези негативни аспекти само помага на субстрата под дъската паркет. Ролковият материал се полага върху повърхността на замазката и действа като уплътнителен слой. Изгасва шума, който често се случва при ходене на паркет, но същевременно удължава неговата продължителност.

Не всеки субстрат може да се справи с посочените задачи. Необходимо е да изберете най-добрия вариант, като вземете предвид особеностите на стаята и извършената ремонт. И така, какъв вид субстрат е най-подходящ за паркет? Какви технически характеристики трябва да обърнете внимание при закупуване на амортизиращ слой? За всичко това по-късно в статията.

Основни видове субстрати

Направете преглед на съвременните субстрати за паркет, струва си да включите в списъка няколко сорта, които заслужават специално внимание. Това са:

  1. Корк.
  2. Полиетиленова пяна.
  3. Разширен полипропилен.
  4. Tupleks.
  5. Parkolag.

Кое е по-добре? Кой субстрат се характеризира с универсални технически характеристики? Можете да отговорите на въпроса, като сравнявате плюсовете и минусите на всеки вариант.

корк

Корк ролка

Корк под подложката за паркет

Корк ролки и керемиди материал се прави от трохи чрез натискане. За залепване се добавят лепилни синтетични елементи, така че щепселът не може да се нарече екологичен материал. С него е лесно да се направи добър шум и топлоизолация. Но при избора на тази проба е необходимо да се има предвид, че коркът има най-високото съотношение на компресия. Този недостатък може лесно да бъде отстранен чрез използване на субстрат с дебелина не повече от 2 mm. В този случай заключващата система на паркета ще бъде безопасна.

Под корк има корк - се страхува от влага, която е добре погълната от корк. Мокро, тя набъбва и започва да се разпада. Поради това е препоръчително да се закупи коркова основа с гумиран слой. Но това е най-скъпият вариант от всички налични за продажба.

Обърнете внимание! Придобиването на скъп субстрат е оправдано, само когато е необходимо да се извърши добро звукоизолация на пода или да се изолира дневната. Не използвайте корк и паркет за декориране на кухни, бани и други технически помещения.

Полиетиленова пяна

Пяна полиетилен 3 мм във вътрешността

Субстрат от експандиран полиетилен

Пяна от полиетилен - най-достъпната опция в цената. В продажба има подложка от полиетиленова пяна с различни ширини. За полагане на паркет е необходимо да изберете дебелина от 2 мм.

Този материал има пореста структура. Във всяка клетка има въздух, но порите са здраво запушени. Благодарение на това, полиетиленовата пяна не позволява влага и осигурява добра топло и звукоизолация. Синтетичният материал не изгнива и не реагира на повечето разтворители.



Изкуствената основа не е единственият недостатък на материала. Тя все още гори добре. С течение на времето порестата структура се утаява, така че субстратът губи свойствата си на омекотяване. Така че изберете полиетилен за полагане на паркет не си заслужава. Този вариант е най-подходящ за инсталиране на ламинат за дома.

Разширен полипропилен

Според техническите си характеристики пяната от полипропилен е подобна на полиетиленова основа от пяна. Но има няколко разлики между тях:

  • Първо, полифлорът е токсичен.
  • На второ място, разширеният полипропилен не е издръжлив. След няколко години подложката, направена от нея, се превръща в прах. Ето защо, въпреки факта, че такъв субстрат е доста евтин, не си струва да го закупите за полагане на паркет.

Parkolag

Субстрат под ламинат Parkolag

Битумно-коркова основа

Парколаг - материал, който има битумна основа. Всъщност това е универсален субстрат, който притежава всички необходими качества.

С помощта на паркинг е възможно да се подобри топло- и звукоизолацията, а битум-мастика - надеждна преграда за проникване на влага. Разходите за парколите също са на разположение.

От недостатъците трябва да се отбележи токсичността на битума. Тъй като температурата се повишава, мастикът започва да отделя летливи вещества, вредни за човешкото здраве, поради което е възможно да се използва такъв субстрат само извън дома.

Обърнете внимание! Много страни вече са забранили използването на материали върху битумната база за вътрешно довършване на жилищни, обществени, административни и индустриални помещения.

Tupleks

Дуплексът е трислоен материал, където всеки слой изпълнява определена функция:

  • Долният слой е порест филм, който предотвратява проникването на влага.
  • Средният слой е мъниста с малка част. Те са отговорни за амортизацията и запазването на формата на субстрата. Между топките постоянно се вентилира въздухът, което означава, че субстрата ще "диша". Наличието на вентилация е основното предимство на дуплекса.
  • Най-горният слой е полиетиленов филм. Тя е отговорна за парната бариера.

Дуплексът е най-подходящ за полагане върху бетонна основа. Цимент-пясъчна замазка дори след пълно изсъхване все още ще изпусне влагата. Поради наличието на топки и въздушни междинни слоеве, влагата ще се изпари и парите ще излязат през кондензационните пролуки между стената и подовата настилка.

На цена дуплексът е много достъпен, така че това е най-добрият субстрат за паркет.

Други критерии за подбор

Изберете субстрата

Субстрат Tuplex под ламинат

Средният човек на улицата не разбира технически показатели. Струва му се, че колкото по-дебел е субстратът, толкова по-малък е натоварването върху паркетните плочки. Много от тях са сигурни, че всеки ролков материал може перфектно да подравни основата, а в листовете субстратът е по-добър, отколкото в ролките. Това наистина ли е така?

Отговаряйки на въпроса кой субстрат е в състояние да изравни основата, експертите обръщат внимание на следното обстоятелство. Можете да поставите паркет само там, където разликата във височината е не повече от два милиметра на квадратен метър. Някои материали - корк и пенополистирол - компресират силно при натискане.

Колкото по-дебел е субстратът в този случай, толкова по-силно е съотношението на сгъстяване. И това означава, че съществува риск от формиране на минимални разлики във височините, опасни за паркет. Заключващите фуги ще се износят по-бързо и паркетът ще бъде неактивен преди време. След 3 месеца през пукнатините ще започнете да търсите през полиетилен, така че ще трябва да повторно полагате паркета.

Заключението е едно! Изборът на подложка за паркет трябва да закупите материал с дебелина не повече от 2 мм. И е по-добре да се даде предимство на твърдите материали с най-ниско съотношение на компресия.

Никой от наличните понастоящем субстрати не може самостоятелно да изравнява повърхността на пода. И всичко, защото то е точен до милиметър, повтаря цялата грапавост на грубата основа. Ето защо е толкова важно да се извърши висококачествена ремонтна работа, която елиминира такъв недостатък.

Както показва практиката, листовата субстрат няма предимства пред аналозите на ролките. И това трябва да се има предвид при определяне на предпочитанията.

Обобщение по темата

В отговор на въпроса, какъв субстрат е най-подходящ за полагане на паркет борда, е необходимо да се вземат под внимание много различни фактори. Експертите препоръчват да се обърне внимание на недостатъците на всеки материал, сравнявайки обхвата на приложението му със съществуващите условия на работа. Говорейки за описаното подово покритие, може спокойно да се каже, че най-добрият субстрат за паркет е тюл и корк. Останалите опции не са подходящи за условията на работа на маркираното подово покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите паркет бордаКак да поставите паркет борда
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Подложката под дъската за паркет избира оптималното!Подложката под дъската за паркет избира оптималното!
Какъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистикатаКакъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистиката
Възможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложкаВъзможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложка
Полагане на паркетПолагане на паркет
Разберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видовеРазберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видове
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
Корк субстратКорк субстрат
Разширена глинена замазкаРазширена глинена замазка
» » Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции
© 2021 BggeHat.com