Сортове от корк субстрат и оформлението му

Корк субстрат

Полагането на ламината се свързва с допълнителен материал, който се полага на пода, а самият ламинат е монтиран отгоре. Така че този слой се нарича субстрат. Има няколко назначения, но най-важното е да се скрият нередностите и разликите в самолета. В момента пазарът предлага доста широка гама от субстрати. Но между всички сортове има един модел, който е признат от всички производители на ламинат. Това е подложка от корк.

Защо такива привилегии на този модел?

  • Първо, той е изработен от естествен материал.
  • На второ място, това е трайни и плътен продукт, който може да издържи доста сериозни товари.
  • Трето, въпреки че този вид субстрат е естествен материал, той не произвежда мухъл, гъби или други микроорганизми. И гризачите не го ядат. И целият въпрос е, че производителите допълнително го обработват с антисептични решения.
  • Четвърто, в състава му няма да откриете никакви токсини или алергени.
  • Пето, дълъг живот, по-висок от многото модели на самия ламинат.
  • Шесто, лекота на обработка и стилизиране. С ръцете си да полагат този материал ще бъде много проста.
  • Седмо, с течение на времето корковият субстрат под ламинат не губи параметрите си на размери. Между другото, това вероятно е единственият вариант, който може да се похвали с такава характеристика. Макар да е възможно да се добавят и модели от категория "иглолистни субстрати".
  • Осмо, в процеса на експлоатация материалът не губи своите качества и свойства. Ако е с добро качество, тогава можем да говорим за 100% стабилност по отношение на дългосрочна и висококачествена работа. Често ламината вече започва да се напуква, а корк субстратът все още е в отлично състояние. В този случай разглобявайте подовата настилка, а задният слой се оставя да разпространи друг завършващ материал.
  • Девето, това е порест материал, така че можете спокойно да говорите за високите му изолационни качества, както топлоизолационни, така и звукоизолирани.
  • В десето, специфичното тегло на такъв субстрат не е много голямо. Така че от нейната страна натискът върху пода е почти незабележим.
  • В единадесетият материал е собственик на отлични антистатични качества.
  • Дванадесета, коркова основа е ниско запалим материал. В своята маса практически не подкрепя изгарянето.

Както можете да видите, този материал има голям списък от предимства. Вярно е, че имаше някои недостатъци. Първият е, че такъв субстрат се страхува от влага, затова се препоръчва да се постави под него бариерен материал. Например конвенционален полиетиленов филм. Вторият - от всички предлагани на пазара на субстрати, това е най-скъпо. Но тук потребителят е изправен пред дилема: ниска цена или дългосрочна експлоатация. На пазара има избор, затова никой не трябва да възниква в това отношение.

Какво представлява подложката от корк дъб

Така че основната суровина за субстрата е кората. Производственият процес е съвсем прост. В първия етап кората се почиства и раздробява. Получената троха се компресира с добавяне на суерин, това е лепкава субстанция, която се намира в кората. Така полученият агломерат е класическа форма на корк субстрат. Но производителите днес предлагат друга възможност - вместо на суровите синтетични лепила се добавят, поради което цената на материала е рязко намалена. Да се ​​каже, че техническите характеристики на субстрата могат да се променят поради замяната му, е невъзможно, но неговата екологичност е намалена, това е недвусмислено.

В крайния резултат на този технологичен процес могат да доведат до два вида продукти:

  1. Ролков материал с дебелина най-малко 2 mm.
  2. Керемиден материал с дебелина най-малко 4 мм.

Моля, обърнете внимание! Бих искал да ви предупредя, че не се препоръчва използването на подложка от корк върху отоплителната система "топъл под". Това на практика не позволява огромен поток топлинна енергия, така че ще се сблъскате с проблема с отсъствието на топлинна радиация. Това означава, че нагряването практически ще стане неактивно.

Въпреки това, в тази връзка, производителите винаги работят, така че на пазара можете да намерите субстрат с фолио горния слой. Добър вариант, но целта му незабавно променя местата на употреба. Такъв агломерат вероятно е термоизолационен материал с функции за съхраняване на топлинна енергия. Най-добре е да го поставите под топъл под. Има и субстрат на пазара с най-декоративен слой MDF. Но тя има и друга цел.

вид

Корк под подложката за ламинат и паркет

Корк под подложката за ламинат и паркет

Значи сега знаем, че корковият субстрат е естествен материал от натрошената трошлива кора от коркова дъбова кора. Както всеки естествен материал, той се страхува от влага и особено от голямо количество вода. Между другото, като самия ламинат. Оттук правим много важно заключение - и двата материала не трябва да се използват в мокри помещения. Въпреки че производителите вече предлагат устойчиви на влага ламинатни модели, които могат да се поставят в бани, в душове и дори в басейни.

Но дори и за сухи помещения има ограничения в приложението. Например:

  • По-добре е да не поставяте корк субстрат върху основите, които наскоро бяха напълнени с бетонна замазка. Между другото, дори и след няколко месеца, такъв етаж все още ще има доста висока влажност.
  • Не се препоръчва инсталирането на материала в помещения над баните, тоалетните, душове и други мокри помещения.
  • И последното ограничение е, ако има подземен подземен паркинг.

Но дори и тук експертите са открили изход. Всичко се оказа доста просто. За да направите това, е необходимо да защитите субстрата от негативните ефекти на влагата. Ето защо, под него е необходимо да се постави парна изолация материал, той може да бъде всички видове мембрани, които са на пазара огромно количество, или обикновен полиетилен филм. Добавяме, че оптималната опция, ако дебелината на този филм е не по-малка от 0,2 мм.

Подложка под ламинат

Подложка под ламинат

Нека да се върнем към темата на раздела - на сортовете на корк субстрат. Както виждате, различните условия на работа създават условия за появата на модифицирани версии с различни технически характеристики. Сега всеки потребител може да избере определена марка подложка от корк в собствените си условия, което го прави по-лесно и по-удобно.

  1. Това е класическа опция, без да се използва технологията за производство на синтетични материали. За такъв щепсел за ламинат е необходимо: плоскост без дефекти на пода и парна бариера, ако има три условия, описани по-горе.
  2. Битумен корков модел. Всъщност, това е смес от битум и коркови трохи, която се прилага върху крафтова хартия. Нека просто кажем, че това е отличен хидроизолационен материал, който натрупва сглобката, като залепва лентите на субстрата с лепяща лента. Между другото, с оглед на това, че в състава се използва битуминозен пълнеж, този модел не се използва в жилищни помещения. Моля, имайте предвид, че материалът е поставен със скрап хартия нагоре. Ясен представител на този вариант е марката "Parkolag".
  3. Гумено-корк тип. Това е еластичен материал, изработен от смес от коркова тъкан и синтетичен каучук. Тя, подобно на предишния модел, се поставя обратно и се закрепва с конструктивна лента. Бих искал да привлека вниманието ви към факта, че гумата е един от компонентите на субстрата, дава възможност да се използва този тип на подложката в мокри помещения, както и в отоплителна система "топло етаж" на. Между другото, на способността да се простират на каучук компонент позволява използването на този субстрат в процеса на полагане на ламината на грубия дървен под. Ние добавяме, че този модел е отличен бариера срещу проникването на звукови вълни и вибрации.

Моля, обърнете внимание! Основната цел на всякакъв вид субстрат и корк, включително - това е изравняването на повърхността, която трябва да бъде подрязана. Но не забравяйте, че максималната разлика в този случай не трябва да надвишава 2 мм на метър във всяка посока.

Полагане на корк субстрат

Монтаж и полагане на подложните листове

Монтаж и полагане на подложните листове

Така че, корк субстрат не е евтин. И следователно, има смисъл да се използва за полагане на скъпи ламинати, при които дебелината на панелите ще бъде не по-малка от 8 мм. С този материал може да се инсталира субстрат с дебелина 2 мм, ако избраният ламинат е собственик на по-голяма дебелина, тогава се изисква 3 мм корк субстрат.

Между другото, по-горе 3 mm субстрат няма смисъл да купуват, дори и на пода в дома си е поставен ламиниран скъп за търговски цели. Работата е там, че една подложка с дебелина ламинат по време на ходене върху него се връща обратно, а това в крайна сметка ще доведе до появата на пукнатини в дъските ламинат, след което последва пробив. Преди всичко ключалките ще започнат да се счупят и ще се формират пропуски.

Сега на въпроса, как правилно да се побере корк субстрат? Има две възможности:

  • Надлъжно, в посока на полагане на ламинат. Много експерти смятат, че този метод не е най-добрият. Въпреки че, ако го погледнете в чисто технически термини, предимствата на този метод са много. Така например, няма нужда да се покрива цялата подова площ със субстрат. Това може да се извърши последователно, като по този начин се затваря основата на пода и субстрата, а ламинатът. Добавяме, че този метод определя минималния брой линии на изрязване. Да, и удобството за извършване на инсталационната работа тук трябва да се добави.
  • Напречното подово покритие е удобно по това, че свързванията на свързването на ленти или плочи на субстрата със сигурност не съвпадат с свързващите линии на ламинатните плоскости. Това означава, че натоварването на блокиращото съединение е няколко пъти по-малко. От чисто техническа гледна точка, този вариант е по-ефективен.

Схема за окабеляване стъпка по стъпка

Поетапно полагане на ламинат

Поетапно полагане на ламинат

Така, субстратът от кората на дъба се произвежда от ролки или плочи. Ако сте купили ролка, можете или да я срежете първо на желаната дължина или да я поставите на пода и да я срежете от стената до стената. Плочките са подредени с изместване, като тухли. По този начин се постига равномерно разпределение на натоварването по цялата площ на пода.

Моля, обърнете внимание! Независимо коя опция избирате, е необходимо да се вземе предвид при полагане на задължителното условие - да се остави празнина от един сантиметър между основата и стените. Ако това не се вземе предвид, тогава, когато влажността се увеличи, подложката от корк, заедно с пода, набъбва.

Ние ще приемем, че влажността на пода не съответства на условията на полагане без парна бариера. Между другото, този показател не трябва да бъде по-висок от 5. Следователно процесът на редактиране от него започва.

  • Полиетиленовото фолио е разположено на пода с малка надстройка по стените в рамките на 10 см. Това означава, че трябва да се образува вид корниз в стаята ви. Ако ширината на филма не е достатъчна, за да покрие напълно пространството в помещението, се извършва препокриване на обиколката, последвано от свързване на съединението с конструктивна лента.
  • След това под пода се валцува субстрат, който се нарязва, като се отчита технологичната пропаст между материала и стената.
  • Отстрани на отвора, коркова основа е фиксирана с лепилна лента.
  • Сега тя може да бъде поставена върху ламинат.
  • След като материалът за довършителни работи напълно затваря субстрата, върху пода се полага втора лента. И така, до края на стаята, т.е. към противоположната стена.
Готов ламинат

Готов ламинат

Спомнете си, че всички видове коркови субстрати са поставени назад, без да се припокриват. Необходимо е елементите му да бъдат закрепени със скоч лента. Технологията на полагане на керемида е практически една и съща. Инсталирайте първия ред, ламинат върху него, след това втория и т.н.

Както можете да видите, няма нищо сложно в този процес на редактиране. Ако знаете основните етапи на работа, тогава да се справите с тях няма да бъде много трудно. И корк субстрата ще служи чрез вяра и истина гарантиран срок. Единственото нещо, за което искам да привлека вниманието ви, е качеството на продукта. То трябва да бъде високо, защото на пазара има субстрати от различни производители. Така че, преди да купите, си заслужава да прочетете сертификата за качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилкиИзбирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилки
Как да изберем подходящия субстрат за ламинатКак да изберем подходящия субстрат за ламинат
Кой субстрат за ламинат е по-добърКой субстрат за ламинат е по-добър
Иглолистен субстрат за ламинатни елементи от естествен материалИглолистен субстрат за ламинатни елементи от естествен материал
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Разберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видовеРазберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видове
Субстрат под ламинатСубстрат под ламинат
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
Какво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете вниманиеКакво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете внимание
Корк субстратКорк субстрат
» » Сортове от корк субстрат и оформлението му
© 2021 BggeHat.com