Модерен коркови настилки за и против покритие

Корк под

Защо корк, който сега се използва активно в строителството, се счита за екологично чист? Тъй като за производството му се използва само коркова кора и няма синтетични добавки. Оттук и стопроцентовата му естественост и интересът на много потребители към подови покрития от корк. Корк етаж, плюсовете и минусите на които не са известни на всички - удоволствието не е евтино. Но това все още е в търсенето. Какво кара потребителите да плащат за това покритие?

Преди да влезем в това, няколко думи за суровината.

Как се правят продуктите от корк?

Корковото дърво расте в средиземноморските страни. От всички производители Португалия е лидер, който буквално хвърля корк от различни страни по света. Като суровина се използва само кората от дъб и когато се отстрани, дървото не умира. Това ви позволява многократно да го използвате за подобни цели. Първата реколта на реколтата може да се извърши на възраст от двайсет години на дървото и многократно отстраняване на кората е възможно едва 9 години след първата. В същото време качеството му се подобрява с всеки път.

Кората на коркова дървесина се изсушава само по естествен начин - без изблици, които могат да намалят качеството на суровините. След това този естествен материал отива в завода, където се извършват няколко технологични стъпки. Тя се раздробява и след това се подлага на уплътняване под високо налягане с допълнително обработване с пара. Същевременно в производствената технология не се използват допълнителни свързващи елементи. В крайна сметка коркът има свой собствен лепилен компонент - суперин или естествено естествено лепило. Между другото, тя съдържа най-малко 45 кора.

Производството на коркови материали се извършва по технология, позната като агломерация. Оттук и техническото наименование на двата вида крайни продукти - черно-бял корк агломерат. Те се различават един от друг само във факта, че бялото е направено от кората на дървесните клони и черно - от кората на багажника. Уникалността на материала от корк се крие в неговата структура от медена пита. Има 40 милиона клетки, пълни с газова смес в 1 см3 от щекера. Клетките имат равностранна форма с 14 фасети и са разделени от междуклетъчно пространство. Тази структура определя високите топлоизолационни свойства на корк, плюс целия материал не се страхува от водата и не пропуска газовете.

В допълнение към високите технически характеристики, коркът има редица предимства.

Предимства на корк

  • Корк е естествен хипоалергенен материал, който не излъчва никакви вредни вещества за човешкото тяло, нито в покой, нито при нагряване или горене.
  • Лесно възстановява оригиналната си форма при компресиране, усукване, огъване и други механични влияния. Това е много устойчив материал, така че на пода той перфектно ще служи за много години, без да се предава и шев, а хубав извор под краката ви.
  • Корк е естествен антисептик, така че никога няма да намерите колонии от микроорганизми върху него, което е много важно за подови покрития. Между другото, това не е храна за насекоми и не се яде от гризачи.
  • Слънчевите лъчи не могат да навредят на тапата, освен това, че не ги пусна. На такава повърхност не се натрупва статично електричество, тя е неутрална към алкални и други разяждащи вещества, и не променя неговите технически и функционалните характеристики при ниски температури. Въпреки това, корк е запалим материал, така че бе обработен със специален вещество, след това по-нататък G1 категории - негорим покритие.

Инсталираните коркови подове създават топлоизолационен слой върху основата, поради което в този случай не се използват други нагреватели. Те също така осигуряват добра звукоизолация. И ако стаята е наводнена, корковата обвивка няма да се развали и няма да загуби качествата си. Просто трябва да се изсуши и да се използва по-нататък.

Корк е универсален материал, издръжлив и лесен за употреба. Неговото използване се извършва естествено без сложни технологични процеси. Изключителните качества на корковия под е фактът, че този материал може да се използва като защита срещу радиоактивно излъчване.

Понастоящем корковият материал се произвежда в ролки и плочи. Интересуваме се от втория вариант, защото може да се използва като подово покритие. Макар че за тази цел се използва и аналогов валяк, но само като субстрат или топлоизолация. Плюсовете и минусите на корковия под под формата на керемиди са същите като при варианта за преобръщане. Но плочите са много по-силни, така че те се използват като подови настилки.

Коркови повърхности

Етаж в къщата

Всичко за корковите подове

Идеални материали не съществуват, така че корковият под има своите недостатъци:

  • Висока цена. За съжаление този вид завършване на сексуалната основа не е достъпна за по-голямата част от потребителите. Цената му надвишава цената на паркета и дори по-евтините довършителни материали. Добавете тук плащането за инсталиране на покритие и сумата ще бъде небето висока.
  • Експертите не препоръчват използването на корков под в мокри помещения. Самият материал може да не се надува, но основата, на която то пасва, бързо ще претърпи промени под въздействието на влажността.

Според техническите показатели коркът е силен материал, но е слаб при счупване. Тук ще добавим възможността за появата на следи от женски токчета, нокти на домашни животни и метални мебелни крака. Така че трябва да помислите как да се справите с всичко това.

Повърхността на корк покритието е с висока грапавост, така че покритието се обработва със специални съединения. Но тук има две важни нюанси:

  1. Ако върху пода е приложен по-защитен състав, тогава степента на приплъзване значително се увеличава.
  2. Ако е по-малко от необходимото, абразията на домашните обувки се увеличава.
  3. Така че е необходимо да се търси златната среда. И затова препоръчваме да прочетете инструкциите за употребата на специални защитни съединения.

Както можете да видите, някои от плюсовете и минусите на корк етаж е доста значителен, а някои не толкова, избирайки го паркет, първо трябва да се определи исканията си на пода като цяло. И за основа на избор ще трябва да вземат своето мнение.

Корк под

Модели на пода

Корк етаж в апартамент

Тази подова настилка принадлежи към категорията на плаващите подове, тъй като няма пълна адхезия към пода. В края на краищата корковият под е панел, състоящ се от няколко слоя. И последният декоративен слой - това е корк. Такива панели са сглобени върху системата за бразда. Единствената добавка под формата на скрепителни елементи е водоустойчиво лепило-мастика. Обаче други плочи се продават на пазара. Те нямат прикачен жлеб, но са закрепени към основата с лепило. Тяхното предимство е, че те могат да бъдат сглобени по различни схеми, създаващи определен модел на пода.

И двата варианта имат както прилики, така и разлики. И двата са многопластов строителен материал, на чиято предна страна е монтиран панел от коркови чипове. Дебелината му е само 0,2 милиметра, а дебелината на панела е 4-6 милиметра.

Разликите между тези две опции са по-значими.

Разлики между двата типа материали

Глутинов корков под е поставен върху цялата площ на основата и е фиксиран със специален лепилен състав. Оттук и името. След това се покрива със защитен лак на няколко слоя. Този тип покритие има по-висока устойчивост на влага. Но ако водата наводни вашето подово покритие и вие реагирате бързо и го събирате, все още ще има следи от повърхността. Проверени.

Лепилото не може да се полага без лепило, което задължително трябва да има водна основа. На пазара можете да намерите друго лепило с остър мирис, което се освобождава дори в Германия. Но в Европейския съюз е забранено да се продава, така че да се направят изводи.

Вариантът на заключване на корк от външен корк се състои от три слоя:

  1. Първият е корк агломерат със сила до 480 кг / м3. Тя все още е боядисана в лак във фабриката.
  2. Средният слой е HDF плоча с плътност 380-880 кг / м3. И колкото по-висока е плътността, толкова по-добър е продуктът. Между другото, всеки производител има свои собствени критерии за качеството на коркова плоча.
  3. Долна - това също е корк агломерат, само с намалена сила до 280 кг / м3.
Заключване на коркови листове

Препоръчително покритие от корк

Заключващите панели могат да се подреждат само на една линия, така че голямото разнообразие в дизайна на техния под не работи, което не може да се каже за лепилото. Задната част на замъка задължително трябва да споделя прагове във вътрешното пространство. Адхезивният аналог на това не изисква и може да се движи от една стая в друга без да прекъсва равнината на пода.

Няколко думи за лаковото покритие, което предпазва сексуалната повърхност от абразия. Има различни видове лакове на пазара. От тях Natural Shore, LOBA WS 2K Supra Cork, PU-лак, Hotcoating и WRT са особено популярни. Те не са много различни един от друг, така че ние препоръчваме някой от тях. Имайте предвид само, че лепилото версия на корк етаж е лакиран обикновено в 3 слоя. Но само след като лепилото изсъхне добре.

Моля, обърнете внимание, че времето за изсъхване на един слой лак е не по-малко от 5 часа, така че подът е готов след лакиране само след 2 дни. Опитни майстори препоръчват, че предпоследният слой от нанесения лак трябва да е шлифован.

За 1 квадратен метър коркови подове заемат до 120 грама лак. Леко зареждане на основата, например, можете да ходите по него 24 часа след края на лакиране. Но е по-добре да се възползвате напълно от него в рамките на 8 дни.

Това, което определя цената на корк етаж

Какво, освен техническите характеристики, придават на потребителите внимание при избора на подови настилки? Разбира се, външния вид. Декоративен фурнир от корк, който е лицето на пода, може да има различна суровина база и дебелина. От тези два показателя зависи цената на покритието. Колкото по-дебел е фурнир, толкова по-скъп е материалът, това е недвусмислено. Но как суровината влияе върху себестойността?

Стая с корк

Видове покрития от корк

Модерните производители започнаха да използват напълно уникални технологии за създаване на фурнирни продукти от корк дървото. Те предлагат фурнир от стабилизираща, пресована и естествена кора. Колкото по-сложна е производствената технология, толкова повече ръчен труд се инвестира в нея. Точно това определя цената.

Въпреки че съществуват други критерии, които определят стойността на продуктите. Това налягане по време на пресоването, температурата на парата, начините за залепване на фасети и т.н. Критериите са много.

Заключение по темата

Имайки предвид плюсовете и минусите на корковата настилка, можем да заключим, че това е страхотен завършващ материал за пода. Но е жалко, че е скъпо. В днешния свят, където страдащите от алергии все повече се дължат на проблеми, свързани с околната среда, необходимостта от естествени материали непрекъснато се увеличава, така че подовите подове да имат голямо бъдеще. Производителите трябва само да ревизират производствените технологии и да създадат по-автоматизирани линии във веригата на процесите. Само по този начин можете да намалите цената.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Уникалност и простота на коркови подовеУникалност и простота на коркови подове
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Как да изберем подходящия субстрат за ламинатКак да изберем подходящия субстрат за ламинат
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Корк настилкиКорк настилки
Каква трябва да бъде подовата настилка за избраните от вас помещенияКаква трябва да бъде подовата настилка за избраните от вас помещения
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
» » Модерен коркови настилки за и против покритие
© 2021 BggeHat.com