Какво е корк ламинат своите плюсове и минуси

Моделите на ламината

Много потребители днес се интересуват от един подови настилки материал - корк ламинат. Той се появи на пазара не толкова отдавна, има малко информация за него, така че не всеки знае техническите му характеристики.

Какво е корк ламинат и защо се нарича така?

Коркови подове наскоро навлязоха в категорията на екзотичните подови настилки. Но този, който използва този завършен материал, вече е оценил всичките си предимства:

  • Такъв етаж винаги е мек и топъл.
  • Той е отличен топло и звукоизолиращ материал.
  • Той никога не натрупва прах.
  • Ако изпуснете стъклените изделия върху него, е гарантирано, че няма да се счупи.

Вярно е, че тази настилка има огромен недостатък - твърде висока цена. Ето защо за масовия потребител все още е недостъпно удоволствие.

За да се реши проблемът и да се намали цената на корковия под, производителите решиха да променят дизайна на материала, включително в него евтина, но доста солидна основа. Така че корковият ламинат е панел, който е базиран на устойчива на влага ПДЧ или MDF плоскости. Но предната страна е покрита с корк. Оказва се, че новият корк етаж - панел под формата на корк, които лесно се поберат почти същата технология като конвенционален ламинат.

Строителство на материали

Новият корков настилка е много подобен на обикновен ламинат. Това е многослойна конструкция, състояща се от различни строителни материали. На външен вид, тя прилича на ламинатни панели, т.е. ламели с определена дължина. И ако не знаете какъв е този корк материал, трудно е да се досетите веднага.

Какви са слоевете от корк ламинат? Нека да започнем от дъното:

  • Долният слой е натискан корк.
  • MDF или ПДЧ.
  • Друг слой корк от трохи.
  • Дървен фурнир. Често производителите използват фурнир корк.
  • Защитно покритие. Това може да бъде лак или полимер - по-често винил.

Дизайнът на панелите включва заключваща връзка. Това означава, че от единия край на панела е направен жлеб, а другият е скок. Това опростява процеса на подреждане на ламиниран паркет до минимум. Дори и начинаещ може да се справи с него - затова инсталацията е проста. Разбира се, знанието за някои нюанси е необходимо, но повече за това по-късно.

Предимства и недостатъци

CORKSTYLE Корк ламинат

Проектиране на корк ламинат

Вече споменахме плюсовете и минусите на корковия под. Отчасти отидоха на корк ламинат. Заслужава обаче да добавите нещо, което да подчертае напълно характеристиките на това покритие.

плюсове:

  • Лесна и бърза инсталация. Това може да стане със собствените си ръце и в същото време е добра идея да спестите пари.
  • Висока поддръжка. Неуспешен панел или няколко елемента могат лесно да бъдат демонтирани и заменени с нови. Експертите твърдят, че подобен корков под може да се транспортира 2-3 пъти в друга стая, без да се намалява качеството му.
  • Корковият ламинат се произвежда, като се отчита такъв индикатор като устойчивост на влага. В допълнение, това е екологична подова настилка с висока еластичност. Дори и отпечатъците на тежките мебели бързо се възстановяват.
  • При ходене се усеща еластичността на палубата и нейната мекота. Това има благотворен ефект върху гръбначния стълб и ставите на краката на човек.
  • Огромен избор по отношение на декоративния дизайн на предната страна на панелите. И в сравнение с целия корк подови ламинат понякога по-евтино.

минуси:

  • Ниска якост на опън, поради което не се препоръчва да вървите по корк ламинат в болтове.
  • На високи топлоизолационни свойства вече са казани, така че полагане под корк материал отоплителна система "топъл под" не си заслужава. Максимумът, който такъв борд може да пропусне, е 20 от разпределената топлинна енергия.
  • Ако сравним якостта на конвенционалния ламинат и корк, предимството няма да бъде в полза на последното. Следователно ниският период на неговата услуга - до 10 години.

Полагане на корк ламинат

Въпреки че материалът е направен от корк, той все още е ламинат. Следователно, технологията на нейното полагане е почти идентична с инсталирането на конвенционален ламинат.

За начало подът на корковия ламинат е плаваща конструкция. Ето защо е необходимо да се вземат предвид всички нюанси на този процес.

Подготовка на

Подготовка за полагане на ламинат

Ремонт на дървен под



На първо място, довършителният материал трябва да бъде добавен към стаята, където ще бъде поставена, разопакована и оставена в тази форма за няколко дни за приспособяване. Както всеки дървен продукт, корк ламинатът бързо натрупва температурата и влажността на мястото, където се намира.

Докато материалът лъже, отидете при подготовката на стаята или по-скоро на пода. За да направите това, ще трябва да разглобите старата подова настилка, да премахнете основата и да проверите долната част на пода за дефекти. Моля, обърнете внимание, че корковият капак, както и конвенционалният ламинат, могат да се полагат само върху плоска и солидна основа.

Ето защо, ако се открият дефекти на пода, е необходимо да се отървете от тях:

  • Ако подът е бетон, тогава най-простият метод е да се излива циментово-пясъчна замазка.
  • Ако подът е дървен, трябва да ремонтирате основата и след това да го покриете с шперплат.

Следващият етап от подготвителния процес е свързан с входната врата. Обикновено при завършване на новопостроена къща, вратите се инсталират в последния момент. Те се подреждат под окончателните размери - особено за височината на елемента. Тук всичко зависи не само от размера на отвора, но и от височината на пода с финала. Ако ремонта се извършва в старата къща, където вече са монтирани вратите, те ще трябва да ги свалят, да поставят подовата настилка и след това да нагласят вратите до необходимите размери. Обикновено те се подават отдолу, ако са дървени.

Ако вратите са изработени от MDF, PVC или метал, тогава ще трябва точно да изчислите височината на подовата настилка, която ще бъде поставена. Не можа да се задържи в рамките на необходимия диапазон от размери? Няма изход - ще трябва да поръчаме нови врати.

По-нататък по целия периметър на помещението, по стените на нивото на полагане, разделителните клинове са фиксирани и фиксирани с самонарезни винтове. Те могат да бъдат дървени или пластмасови. Всеки знае, че плаваща подова конструкция не влиза в контакт със стените на стаята. Това е нейното основно изискване. В края на краищата, по време на експлоатацията на дървени конструкции, техните размери могат да се променят под влиянието на различни температури и влажност. Следователно компенсаторната разлика е задължителен елемент на корк ламината. Между другото, този грозен слот в крайна сметка затваря плинт, така че да не се вижда.

Монтиране на основата

Корк субстрат

Полагане на основата

За какви цели се използва субстрата? Основно за изравняване на основата на пода. Малки разлики могат да останат дори след изливане на замазка или монтаж на шперплат, а подложният материал крие такива дефекти с размер до 2 mm. Днес производителите предлагат два вида субстрати - техническа тапа и синтетични филми. Първият материал е скъп, а вторият е евтин.

Има един важен въпрос по този въпрос. Много зависи от коя стая ще инсталирате корк ламинат. Ако това е:

  • На първия етаж, под който се намира мокър изба
  • подови настилки върху земята
  • На втория етаж, под който има мокро помещение,

след това вариант един е синтетичен филм. Най-често за тези цели, използвайте конвенционален полиетиленов филм с дебелина най-малко 0,2 мм.

Разположено е така, че напълно покрива площта на помещението с леко припокриване по стените - 10 см ще бъдат достатъчни. Ако филмът не покрива напълно цялата повърхност на подовата повърхност, тя се залепва един спрямо друг. Съчетано с лента за свързване. Всъщност, полиетиленовото фолио служи не само като субстрат, но и като хидро- и парна бариера. Понякога капитанът на върха на филма поставя слой от техническа щепсела и вече е корк ламинат.

Монтаж на коркови панели

Коркови панели

Поставихме корковия под

Монтирането на ламината от корк и конвенционалните ламинирани панели се извършва по същата технология. Ето последователността на действията:

  • Започнете инсталацията от далечния ъгъл на входната врата. Приляга на първата дъска в първия ред. Първата дъска във втория ред е нарязана на половина. В края на краищата, ламиниран паркет е структура, монтирана на принципа на тухлена зидария.
  • Полутонът се довежда до първата поставена дъска, втулката се вкарва в жлеба, след което половината от дъската се снижава до нивото на пода. Със сигурност ще чуете кликване, което казва, че връзката е настъпила. След това трябва да инсталирате специален бар близо до дъската и да го ударите с чук няколко пъти. Така се извършва довършването, т.е. За да регулирате елементите е необходимо и в краищата на панелите, т.е. да ударите дъската от задната страна.
  • Най-често майсторите използват този метод за полагане, когато първият ред е изцяло изложен, след това вторият се свързва и т.н. Има опция, когато редовете не са напълно изложени и са запълнени, когато се придвижвате към вратата. Това е така наречената стълбищна технология.

Обърнете внимание! Някои начинаещи се сблъскват с проблема с инсталирането на последната дъска. Работата с него е неудобна, защото стената пречи. В набор от инструменти за полагане на производителите на ламинат поставя специален инструмент, наречен скоба. Улеснява инсталирането на последния елемент.

  • Последната дъска се срязва на необходимия размер по дължината и се поставя до предпоследния. След това поставете скобата от края, или по-скоро извития й край. На втория огънат край чуковете чукат. По този начин, последната дъска се довежда до тясна връзка с предпоследния.
  • И последният етап в процеса на полагане на корк ламинат е инсталирането на цокли. За такъв под, подходящ е корков лист, който приляга на стени със състав на лепило. Можете да инсталирате дървени или ламинирани плинтове, които са фиксирани с винтове. И не забравяйте за перваза на вратите. Той ще скрие границата между два довършителни материали, поставени в различни помещения.

Моля, обърнете внимание, че настилката трябва да бъде монтирана така, че да има разстояние от 1-2 мм между долната равнина и пода.

Монтаж на ламинат

Полагане близо до тръби

Някои майстори-новаци срещат трудности при поставянето на корк ламинат в близост до тръбите. Тук няма нищо сложно. Необходимо е да се измери разстоянието от ръба на борда, поставен на пода до центъра на тръбата, след което да се прехвърли към подготвения панел. Тук се нуждаете от тренировка с малко под формата на корона. Диаметърът на инструмента трябва да е малко по-голям от диаметъра на тръбата. На изчисленото място се прави отвор за тръбата. Странични разфасовки са направени, за да влязат в тръбата в панела. Когато плочата е монтирана, пролуката между нея и тръбата е запечатана със специален ход. Той ще запълни празнината и ще даде на пода много красив външен вид.

Заключение по темата

Така корковият ламинат завладява пазара. Не всички потребители все още са осъзнали какви са предимствата на този материал за настилки и какви предимства има над конвенционалните ламинати. Разбира се, това отнема време и положителни отзиви не само от производителите, но и от потребителите, които вече се радват на всички изкушения на работа ламинатни туби. Такова подово покритие е едно от най-добрите за днес. В крайна сметка тя съдържа основните изисквания на модерността - екологосъобразност, сила, красота, топлина и шумоизолация по едно и също време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк настилкиКорк настилки
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
Подови настилки за детска стаяПодови настилки за детска стая
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
Корк етаж плюсове и минусиКорк етаж плюсове и минуси
Какво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете вниманиеКакво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете внимание
Корк субстратКорк субстрат
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Предимства и недостатъци на подове от коркПредимства и недостатъци на подове от корк
» » Какво е корк ламинат своите плюсове и минуси
© 2021 BggeHat.com