Всичко за външната коркова борда корк борда

Корк структура

Кой вече имаше възможността да се наслаждава на мекотата и топлината на корковия под, той никога няма да го разменя за традиционни материали като линолеум или ламинат. Разбира се, корковият под не може да се използва във всички стаи. Но това не е необходимо. В крайна сметка, кралят на подовата настилка е мястото на най-скъпите места, където хората обикновено предпочитат да ходят боси. Ето защо, спалнята е идеалното място за такова покритие, като коркова дъска.

Сортове от коркови подове

Избор на покритие

За съжаление, домашните майстори не дават предпочитания на този материал, а напразно. С отлични качества и свойства той ще бъде отлична алтернатива на всички други подови настилки. Корковият борд е твърде скъп за много потребители, оттук и ниската му популярност. Въпреки че инсталирането и поддръжката му - не е много трудно. С ръцете си всеки, който поне може да разбере нещо в подовите настилки, ще се справи с него и поне веднъж вече ги е подреждал.

По отношение на коркови подове

Много обитатели на корковия под предизвикват асоцииране със запушалката на бутилката. И въпреки че и двата продукта са изработени от едно и също дърво, те са все още два различни материала. Основата на материала е коркова кора. Това е дъб с всички последващи последствия. И въпреки че този под, има висока твърдост, по тегло той е един от най-леките материали. Към техническите характеристики може да се добави ниска топлопроводимост и добра звукоизолация. Между другото, най-вероятно корковият под има силно поглъщане на звука, дължащо се на влакнестата структура на дървото.

Моля, обърнете внимание! Ако решите да инсталирате корков под в къщата си, препоръчваме да изберете материали, донесени от Португалия. Тази страна произвежда повече от половината от световния корк.

От всички португалски компании бихме искали да споменем фирмата Corkart, чиито продукти са висококачествени подови настилки с висока износоустойчивост и еднородност на лентата. Последното качество определя такива свойства на пода като ниска абразия, устойчива устойчивост на механични натоварвания (драскотините на такъв под са много редки), устойчивост на действието на реактивните реактиви.

Състав на материала

Подобно на много модерни подови настилки, корк борда е многопластов материал. Той включва:

  • Долният слой е пресована дъска, изработена от корк. Стандартната му дебелина е 2 мм. Възможни са малки отклонения.
  • MDF съветът е една от основите на борда, който носи свързващите функции. Това означава, че в нейните краища са направени елементи на заключващата връзка.
  • Друг слой компресиран корк с дебелина от 2.2 до 2.9 мм.
  • Следващият слой - фурнир от същия корк дъб с дебелина от 0,1 до 0,8 мм.
  • Lac.

Съставът

Ако говорим за коркови капаци като цяло, тогава е необходимо този материал да се раздели на три основни категории:

Коркови плочи

Процесът на полагане

  1. Технически корк. Това, всъщност, останките от производството на подови настилки, които са смачкани и пресовани. Такива дъски се използват като основа за други материали за подови настилки, както и за звукоизолация или топлоизолация.
  2. Лепени ленти. Това също е подово покритие с не много високо качество. Произвеждат се в различни размери и форми. Закрепването към основата се извършва с помощта на специални лепилни композиции. Самите плочки се поставят в ставата, така че подът изглежда монолитен, без никакви празнини между елементите му.
  3. Корк дъска или паркет. Това е материалът, който ще бъде разгледан по-късно. Бордът има стандартни размери - дължина 90 см, широчина 18.5 см. Рядко на пазара има дъски с други размери, но това е най-вероятно отклонение от нормата. Незабавно обърнете внимание, че този материал за подови настилки се страхува от влага, така че не се препоръчва да го поставите в мокри помещения.

Предимства и недостатъци

Вече споменахме някои от тях, така че нека да добавим тези, които не бяха разгледани в тази статия. Добавете към предимствата на корк борда възможността да гасят звука от обектите, които удрят пода. Плюс това има добри свойства на амортизация. Това е почти естествен материал, безопасен за човешкото здраве. Между другото, една и съща пластичност на материала му позволява да се възстанови, дори и да има тежки мебели на пода. Под краката при ходене, такива хубави изворни извори.

Минусните щепсели са с ниска топлопроводимост (въпреки че това е плюс в същото време). Незабавно уточнете, че полагането на топлата коркова настилка не си струва поради безполезността на самата отоплителна верига. Топлинната енергия през корковия под все още няма да мине. Недостатъците все още могат да се обяснят с ниската якост на опън. Ето защо не се препоръчва ходене на такъв етаж върху колчетата и още повече да се инсталират без накладки тежки мебели.

Етаж в кухнята

Кухненски интериор

И още няколко важни недостатъка:

  • Високата цена. И ако сте закупили влагоустойчива дъска, тогава ще трябва да намерите специална лепилна смес.
  • Сравнете силата с други подови настилки не е необходимо - във всеки случай това е минус.
  • Животът е малък - 10 години. В края на периода на пода се появяват пропуски, което драматично намалява възможността за представяне на покритието.
  • корк повърхност е достатъчно груб, и ако не е боядисан слой, а след това с почистването на борда ще бъде в сериозна беда.

Поставяне на коркова дъска

Монтажът на този подов материал не е много сложен. И ако строго следвате инструкциите, няма да бъде трудно да го направите сами. Както всички строителни процеси, това се състои от няколко етапа.

Етап 1 - подготвително

На първо място, материалът за подова настилка от корк трябва да бъде внесен в стаята, където ще бъде подреден, разопакован и оставен в това състояние в продължение на поне два дни. Както всеки дървен материал, коркова дъска събира влажността и температурата на помещението, където е разположено. Ако това не стане, последиците могат да бъдат обезпокоителни - подуване на повърхностния слой, отклоняване на панелите в докинг зоните, неравномерност на самия корк.



Много внимание се отделя на силата и равномерността на пода. Ако след отстраняването на старото покритие основата не отговаря на определени изисквания, тогава най-добрият вариант е да се излее подовата смола или изравняващо решение. Трябва задължително подготвени база трябва да се изсуши добре, така че с финалния бърза в този случай не си заслужава.

Чертожна дъска

Естествен фурнир

Ако има дървени подове в къщата ви, тогава може да има повече проблеми с изравняването им. Разбира се, идеалният вариант е да се променят плочките и в същото време да се закъснее с нови. И ако вашият бюджет го позволява, тогава дори не мисля за това. Ако парите не са толкова много, колкото бихте искали, тогава просто трябва да се отървете от дефекти в дъската на борда.

По-конкретно:

  • Извършете дефект с отстраняването на неуспешните дъски за пода.
  • Провеждане на състезания.
  • Затворете празнините и пукнатините по всички налични начини.
  • Извършете повърхностно колоездене и шлайфане.
  • Покрийте със защитен лак, мастило или ленено масло.
  • Разбира се, това е оптимално, ако покриете тази дъска с шперплат.

И последният процес на този етап е почистването и измиването на готовия субстрат. Никакво мръсотия, никакъв прах не трябва да бъде.

Стъпка # 2 - полагане на материала

Обикновено корковият плот без подложка не се подрежда. Като втори материал може да се използват технически плочи от корк (вече споменахме за тях). Въпреки че това е незадължително условие, защото днес пазарът предлага и синтетични опции. Можете също така да ги използвате тук без никакви проблеми.

Дървото на пода

Оформление на чакащите помещения

Така се полага основата. Имайте предвид, че този слой трябва да елиминира малки промени в равнината, така че го изберете по дебелината, която ще съответства на тази разлика. Обикновено субстратът за паркета от корк се полага, като се използват лепилни съединения. Това може да бъде специална лепилна или самозалепваща се лента.

Сега можете да отидете директно на инсталационния процес.

Моля, обърнете внимание! Както в случая на ламинат, корковият под е положен с разстояние от 1 см от стените, което ще позволи на естествения материал да "диша", като променя параметрите си при различни работни условия. Това се отнася до температурата и влажността в помещението. Ето защо, на нивото на полагане на панелите около периметъра на помещението, се монтират разделителни клинове на всеки 1.0-1.2 метра.

Самото полагане започва от всеки далечен ъгъл на стаята, плочите се инсталират с преместване в полупансиона. Това е, на базата трябва да бъде тухлена зидария от коркови дъски.

Докингът на плочите се извършва по същия начин, както при ламинатните панели. На първо място се поставя първият ред от дъски. Вторият ред започва с половината от борда. Те се съединяват под малък ъгъл. Първо, двете дъски се съединяват в два съседни реда, а дъските са в един и същ ред. Това е, на първо място, след това заедно. Надлъжното закрепване се придружава от потупване в края на дъската с чук за плътно прилепване на двата елемента. Специалистите препоръчват да се използва допълнителна лента за чука, за да не се свалят краищата на панела. Вместо бар можете да използвате част от самата дъска.

Както можете да видите, няма нищо сложно. И ако решите да извършите инсталационния процес със собствените си ръце, тогава дори не се съмнявайте - лесно ще се справите с него. Разбира се, за това е необходим малък опит, но може да бъде закупен по време на процеса на полагане. Така че не се притеснявайте за качеството на подовата настилка.

Как да се грижим за подложката от корк

Голям корк

Необичаен дизайн

Не е необходимо да говорите за някакви специални грижи. Нуждаете се от прахосмукачка и влажна кърпа. Можете да използвате и домашни детергенти, с изключение на формулировки с абразивни частици и разтворители. Понастоящем на пазара могат да бъдат закупени няколко специални подготовки, с които корковият под е лесен за почистване. В края на краищата, и тя непременно ще остане мръсни или мазни петна. Пример за такъв инструмент е емулсията "Samobeusk".

Какво друго можеш да посъветваш на онези, които вече са сложили корк на пода в собствената си къща?

  • Идеална възможност за подложки под краката на мебелите - парчета от филц, сгънати на няколко слоя.
  • Гумената облицовка не се препоръчва. След тях върху запушалката има петна, които впоследствие не се отстраняват. Ако започнете пренареждане на мебели, тези места веднага ще ви хванат.
  • При грижата за корковия под не могат да се използват нито рязане, нито проникващи предмети, нито метални четки.
  • Поставя се върху корковите дъски килими с гумирана или латексова основа също е забранено.
  • Ако защитният лак е изчезнал в даден момент, той може да бъде възстановен на ръка. За това мястото без лак се почиства с шкурка, а върху него се нанася полиуретанов лак.

Заключение по темата

Два вида коркови подове

Видове и приложения

Корковият борд е по-скоро елит от подови настилки. Каквото и да кажете, това е причудливо. Да, плюс всичко е доста скъпо. Може би затова в Русия коркът никога не е свикнал. Във всеки случай по-голямата част от потребителите предпочитат по-издръжливи и евтини материали за подови настилки - ламинат или линолеум. Дори обикновеният паркет е по-популярен от корк, въпреки че на по-висока цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Етажи в кухнятаЕтажи в кухнята
Корк настилкиКорк настилки
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
Корк етаж плюсове и минусиКорк етаж плюсове и минуси
Корк субстратКорк субстрат
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Предимства и недостатъци на подове от коркПредимства и недостатъци на подове от корк
» » Всичко за външната коркова борда корк борда
© 2021 BggeHat.com