Как да изберем подложка от корк

Рано или късно, на всеки собственик на жилище ще бъде зададен въпросът за смяна на подовата настилка. И в повечето случаи, поради огромното разнообразие от възможности за избор, някои не знаят какво е най-добре да придобият. Всеки производител, популяризиращ своите продукти, бои предимствата на стоките, но в действителност всичко е съвсем различно. Корковият капак също е получил различни отговори, и ако все още не сте чували за него, препоръчваме ви да прочетете тази статия до края.

Корковите покрития принадлежат към класа на естествените материали и такива днес са на мода. Също така е важен въпросът за екологосъобразността и безопасността, но за това малко по-късно.

Структура и производствена технология

При производството на външни коркови покрития се използва кората от дъб, която е фокусът на вниманието на производителите не е случайно. Най-горните слоеве от дървесина от тази порода са способни дълги години да поддържат уникалната структура, без да бъдат изложени на унищожение. Микроскопичните пори са запушени с природен газ, което придава на материала естетически гладък външен вид и топлинно екраниращи качества.

Производството на външна коркова покривка е комбинация от многостепенни технологии, при които дървесината преминава през специализирана обработка.

В началния етап кората се раздробява. След това се нагрява до определено състояние, след което се разпределя във форми.

Изходът е високотехнологичен и екологичен материал. В производствения процес се оформя в различни панели. За издръжливост и естетика повърхността на корковия под е покрита със защитен лак или винил.

Структурата на материала прилича на медена пита. Около 40 милиона клетки представляват приблизително един кубичен метър корков материал. Междуклетъчните прегради са целулоза, която предпазва запушалката от влага. Също така, по време на производството се добавят лигнин, восък, суберин и други компоненти, които правят подовия корк устойчив на изгаряне и други вещества.

Предимства, които трябва да се имат предвид при избора

Корк подът и стените

Интериорът на коридора

Красотата на интериора и хармонията в дизайна са основните критерии, към които се стремят всички хора. За да задоволят тези нужди, много от тях се нуждаят от модерен стил, цвят и декоративен компонент на всяко обзавеждане. Сложните природни шарки и широк избор от приятни цветове позволяват коркови подове, изпълняват различни проекти и се вписват във всяко едно от дизайнерските решения.

Тъй като много хора искат да живеят в най-удобната среда, разбира се, на първо място, те се интересуват от характеристиките на подовите настилки. Средствата включват следното:

  • висока степен на звукоизолация;
  • топлоизолация;
  • устойчивост на влага;
  • екологична съвместимост;
  • лекота на грижите.

Този материал е наистина уникален, благодарение на уникалната структура, получена от компактните чипове. Например, като поставите корковия под в кухнята, не можете да се притеснявате за безопасността на покритието. Дори ако тежък обект падне върху него, вдлъбнатината, поради спецификата на материала, ще изчезне с времето и повърхността ще поеме първоначалната си форма.

Благодарение на това свойство се подчертава друго предимство на корковия под - това е ортопедичен ефект върху човешката опорно-двигателна система. Относително еластичното и леко еластично покритие осигурява мек контакт на краката с повърхността, като по този начин отслабва натоварването на гръбнака.

Корк настилки, това не е твърде трудно за буболечки, насекоми, тя се понася добре влажно почистване и химическо чистене, но без използването на абразивни съединения.

Глутинови подложки от корк или плаващ паркет - какво да изберем?

Корк килим

Материал в ролка

Ако най-после сте решили избора на материал, тогава следващият въпрос е начинът на инсталиране. Обикновено за монтаж в жилищни помещения се използват две опции: поставяне на лепилото или монтаж на плаващ под.



В първия случай се избират специални съединения, които се прилагат върху подготвената повърхност. Корковите плочки, използващи тази стилистична технология, могат да се инсталират дори в стаи от голямо значение, в кухнята или в банята. Производителите в същото време гарантират най-малко 10 години експлоатация на това покритие.

Малко по-малко могат да лежат керемиди, инсталирането на които се прави на "плаваща основа". В този случай закрепването се извършва от типа на брави на ламинат, жлеб в жлеба, без допълнително закрепване с лепилни съединения.

Освен това има няколко предимства и недостатъци, които трябва да се имат предвид при избора:

  • Срок на експлоатация и качество на полагане на подовия корк, определен от вида материал, използван при производството, и степента на професионална подготовка на подовата повърхност за оформяне.
  • В помещения с голямо население е по-добре да се използва коркова облицовка с дебелина най-малко 3-6 мм. По принцип тези образци имат по-голяма устойчивост на товари. Оптимален избор за къщата - дебелината на материала е 6 мм.
  • За да избегнете случайно надраскване на подовата повърхност, е по-добре да изолирате острите крака на мебелите или да ги направите за тях.
  • Ако в къщата има животни, които от време на време искат да надраскат лапите си върху нещо трудно, допълнително използвайте корк лак. Разбира се, тя не защитава напълно повърхността, но по някакъв начин предпазва от големи щети.

Недостатъците на използването на корк под

Идеални материали не съществуват, така че нека да разгледаме недостатъците на това покритие.

цена от

Corkstyle покритие

Натурална коркова колекция

Подробности за цената можете да намерите, като отидете в магазина. Цените на производителите предлагат различни, но трябва да се каже, че коркови керемиди ще бъдат по-скъпи от линолеум или ламинат от средната класа. Освен това, ще трябва да закупите специализирано лепило съединение, и трябва да се отбележи, че тя също не е евтин, и, разбира се, да похарчите за материали за подготовка на фондацията. Поставете продукти от корк само на равна повърхност.

Още веднъж за механични повреди

Както беше споменато по-горе, коркът не се страхува от механични повреди, но е уязвим за други действия. Разбира се, можете да капка нещо тежко и вдлъбнатината ще се възстанови с течение на времето. Но ако, например, детето е raschalitsya, и ще бъде нещо остър за надраскване на повърхността, а след това характеристиките на устойчивост на механичен стрес са безсилни.

Декоративен корк в ролки

В допълнение към опциите за плочки, такива покрития се произвеждат на ролки. Те могат да бъдат с различна дебелина и много често се използват като субстрати за паркет или ламинат. Изработен е ролков щепсел от естествена дъбова кора. Той е безопасен за околната среда, не се страхува от патогенни организми, мухъл плесени, е устойчив на влага и съответно не изгнива под неговото влияние.

Също така, такъв материал може да действа като декоративна повърхност, а по-скоро е изключение от правилата. В тази версия ролката се използва за украса на стените. Също така се произвежда от пресовани дървесни стърготини.

Материалът за корк на стената изглежда по свой начин ефективно, ако се доближи правилно до конструкцията. Но дизайнерите са специфични за него и наистина не работят с него. Но ако все пак сте избрали това, можете да разчитате на допълнителна шумоизолация.

Повърхностна защита

Кухненски интериор

Подова настилка в кухнята

Ако не сте уплашени от цената на материала, тогава ще се интересувате от начини да го защитите. Обикновено тук се използва корков лак, който се прилага, докато се произвежда. При избора на плаващ под, ще бъде достатъчно да се покрие фабриката. Ако купувате глутинов материал, по-добре е да го обработите отново. Фабричният лак за корк, в този случай ще се счита за грунд.

Характерните особености на конструкцията на материала от коркови подове правят почти невъзможно малкото износване и тук е възможно да се въздържат от допълнителна защита. Но отново трябва да се повтори, ако покритието се използва в помещение с интензивно натоварване, по-добре е да го обработваме по-нататък. Най-добрият и най-надежден лак за корк, това е водна основа. Той не мирише абсолютно и е безопасен за алергични хора и деца.

Мога ли да използвам корк в кухнята

Ако решите да поставите корк подът в кухнята, той също ще бъде добър вариант по свой начин. На увеличеното съпротивление на корк към влага вече е казано, но къде този материал има такива качества? Това свойство се дава от милиони газови мехурчета, които се съдържат в състава. Поради това коркови керемиди не се страхуват от влага, газът просто не му позволява да проникне дълбоко в структурата на покритието.

Двуцветен щепсел

Цветово подобрение

По-добре е да не експериментирате с поставянето на коркови подове в коридора и коридора. Това не важи за излагане на големи натоварвания, а за вероятност от замърсяване, което може да разваля външния вид. Фини прахови частици, тук има абразив и може да надраска повърхността. В този случай дори и корковият лак не помага.

заключение

Най-доброто покритие от корк е направено от португалски компании, много занаятчии и дизайнери го признават. В тази страна расте голям брой коркови дъбове и са построени първите заводи за преработка и производство на този материал. Коркови подове са изборът на тези, които не пестят комфортно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Какви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритиетоКакви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритието
Корк настилкиКорк настилки
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
Корк таван за и противКорк таван за и против
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
» » Как да изберем подложка от корк
© 2021 BggeHat.com