Корк подът в кухнята

Корковият капак има много предимства: екологосъобразност, издръжливост и естествена красота. Коркови подове не са токсични, не абсорбират миризмите, не образуват плесени и гъбички. Корковият капак има висок клас на противопожарна безопасност и устойчивост на образуване на вдлъбнатини и драскотини. Поради антистатичните свойства подовете на коркова дървесина не привличат прах и мръсотия за себе си.

Корк подът в кухнята

Корк подът в кухнята

Видове корк и тяхното изпълнение, за това какво да търсите при избора и полагането на технологията на корк етаж и правила за полагане на грижи за тях - отговорите на тези въпроси ще получите в тази статия.

Корк в кухнята изглежда безупречно

Корк в кухнята изглежда безупречно

Производствени характеристики

Тайната на уникалността на този материал е в получаването му. Добър коркова кора се получава само от два вида дъб, отглеждащи се на брега на Средиземно море и на северните крайници на африканския континент. Повишена влажност на въздуха с минимални валежи - тези климатични условия са необходими за растежа на коркови дървета.

Когато дървото достигне 25-годишната граница, кората се отстранява от него за първи път, което е неподходящо за производството на коркови покрития. Само след 9-12 години се разраства нов слой, който вече може да се използва в производството. След това събраната кора се подлага на топлинна обработка с предварително смилане. Следващата стъпка е пресоването под високо налягане, след което полученият материал (суперин) се обработва със слой от дърво-смолиста смес и изходът е основата за производството на корковия под.

Познавайки характеристиките на получаването на коркови материали, тяхната висока цена става разбираема.

Видове коркови покрития

Други довършителни материали изделия от корк различен вид на текстура и ограничена цветова палитра, състояща се от топлите нюанси на охра, жълто и кафяво, с пръски от богати цветове. При някои продукти повърхността се оцветява в различни цветове, като същевременно се запазва структурата на корковото покритие.

Някои нюанси на коркови покрития

Някои нюанси на коркови покрития

С помощта на най-новите технологии, производителите на продукти, пълни пазара на корк, симулиращи текстурата на различни естествени материали, като чакъл, пясък, мрамор, камък и дърво.

Корков под с фотопечат за деца

Корков под с фотопечат за деца

Корков под с фотопечат за деца

Корков под с фотопечат за деца

Име / производител Размер на типа лист Тип на подовата настилкаПрограма на цената
CORKSTYLE корков под, модел Rombo915 * 305 * 10,5 mm Подвижен под Този корков под е поставен с помощта на заключваща връзка (система за щракване), има фабрично окончателно лаково покритие и е напълно готов за работа. Всеки лист от такова покритие от корк е снабден с коркова подложка от 1,5 мм. Клас на износване: 31.1.939,00 трие.
CORKSTYLE PRINTCORK. Лепилен под с фотопечат. Колекция Дърво. Каменен дъб915 * 305 * 6 mm Лепяща настилка Клас на устойчивост на абразия: 33.
Повърхностна обработка: Лак за горещо покритие.
2,119,00 трие.
Корков под Aberhof Exclusive Burl Pure. Продукция: Португалия10,5 * 295 * 905Залата на замъка. Замъкът Корк МестаТип покритие
Носете технология за устойчивост. Най-горния слой Корк.

2.048 тр.
Wicanders Viscork Homecork Снежанка BLV3010. Продукция: Португалия905 * 295 * 10.5 mmКоркови подове с ключалка Покритие: лак Pro-10
Брой квадратни метра: 2,136
1.526 рубли.
Коркстил Приключенията Черни звезди (Отпечатай Корк). Държава: Швейцария915 * 305 * 6 mm Коркова настилкаПокритие: предлакировка
Брой квадратни метра: 3.36.
2.350 тр.
Corkstyle Wood Wenge (Печат на корк). Държава: Швейцария915 * 305 * 11 mm Лепяща настилка Покритие: Горещо покритие клас 33
Размер на m² в блок: 1,68
2,860 рубли.
EasyCork Ibercork UCUV Леон Роджо стандарт. Производители: Ibercork (Португалия)910 * 300 * 10,5 mm Плаващ паркет от корк. Тип връзкаТози паркет отговаря на строги стандарти за качество и подлежи на редовен мониторинг на всички етапи от производството. Тя е проста, икономична в опаковането и се отличава с голямо разнообразие от дизайни и нюанси. Размерите на панела са 910x300x10.5 мм, горният слой е покрит с матов лак. С полагането на корк "плаващ" паркет IBERCORK, можете да комбинирате различни дизайни2.650 тр.

Има три вида коркови материали.

1. Лепило

Многослойно покритие, състоящо се от основа (натиснат корк) и горния декоративен слой от фурнир. покритие на повърхността на формацията се третира с специално масло, восък или лак импрегниране, за подобряване на хидроизолационни свойства на продукта.

CORKSTYLE Cork Flooring

CORKSTYLE Cork Flooring

Това е плочка в няколко стандартни размера. Дебелината на лепилото варира от 4 до 6 мм. Монтиран на пода със специално лепило и покрит със слой защитен лак за запечатване на ставите на плочите.

Важно! Корковите лепилни пластини са по-добре да се купят със специален разрез в края на ръба на продукта (фаска). Те са по-удобни за полагане и са добре приспособени един към друг, което влияе върху външния вид на готовия под и характеристиките на изпълнение.

Видео - Тестване на подложката с вода

2. Подвижен под (коркови настилки)

Коркова настилка. Разположение на слоевете

Коркова настилка. Разположение на слоевете

Състои се от фибростъкло, върху което е прикрепен слой от пресован корк. Като завършващо покритие се използва естествен корк фурнир. Дебелината на довършителния слой е 2-3 mm. Параметрите на летвите се различават значително от един производител до друг. Монтажът на конструкцията се извършва според типа ламинат, използвайки стандартната връзка UniClick.

Коркова настилка

Коркова настилка

Основното предимство на плаващия под е бързото и лесно инсталиране, с възможност за създаване на демонтажни работи с пълно запазване на физическите свойства на материала. Лаковото покритие се нанася върху детайлите дори в производствения процес, което ускорява процеса на полагане и освобождава художника от допълнителна работа по нанасянето на защитния слой.

Въпреки горепосочените предимства, такъв етаж има един съществен недостатък, гладко протичащ от неговите предимства, а именно - заключващата връзка на конструкцията. Както при конвенционалните ламинати, бравите са изработени от MDF или HDF-плоскости, които не се различават от свойствата на водоотблъскващи свойства. Когато се използва като етаж кухня вероятно му деформация в случай на пробив на вода тръба или след поникване на локва на повърхността.

Коркът може да бъде толкова различен

Коркът може да бъде толкова различен

Някои производители се опитват да решат този проблем, като произвеждат плаващи подове с брави, импрегнирани със специални репеленти срещу влага, но до голяма степен такива стъпки на практика не оказват влияние върху характеристиките за изпълнение на материала. Дори малко количество влага, попадащо върху такова покритие, изисква ранно отстраняване.

3. Технически щепсел

Технически щепсел

Технически щепсел



Областта на приложение на такъв материал е изолация и шумоизолация под основното подово покритие. Произвежда се в гранули, ролки и плочи.

Предимства на корковия под

За да определим най-накрая рационалността при избора на коркова покривка за кухнята, нека разгледаме нейните предимства и недостатъци.

Нека да отбележим някои причини, поради които е необходимо да поставите корк на кухнята:

  • перфектно се справят с функцията на топлоизолатора и амортизатора. Такива подове са приятни тактилни и удобни за ходене бос.
  • те са екологични и нетоксични;
  • не са засегнати от мухъл или гъби;
  • качественото покритие не се подхлъзва;
  • коркови подове не горят с отделянето на токсични вещества, но само тлеят в случай на пожар;
  • и накрая, коркът е достатъчно мек материал с добри отслабващи качества, които ще ви спестят крехките кухненски предмети от неизбежна смърт в процеса на сблъсък с пода.

Недостатъци на материала

Ще бъде нечестно да се посочат само предимства, защото, както всеки друг довършителен материал, коркови продукти също имат някои недостатъци:

  • високата цена на материала и инсталацията. Ако високата цена на материала първоначално е оправдана, трябва да се изяснят скъпо струваните разходи за монтаж. Фактът, че корковото покритие изисква задълбочен подход към процеса на създаване на груба замазка: тя трябва да бъде идеално гладка и гладка. Плюс това, купуването на специално лепило и качествено покритие ще добави значителна сума към общия разход;
  • защитният слой, покриващ корк, в крайна сметка става по-тънък, особено в местата на интензивно движение на членовете на домакинството. За да се коригира ситуацията, е възможно да се приложи нов слой лак, с предварително отстраняване на остатъците от старото покритие;
  • корк паркет не могат да харесат на влагоустойчиви характеристики, но има изход и от тази ситуация - залепени продукти.

Изборът на подложката за кухнята

Изборът на подложката за кухнята

Изборът на подложката за кухнята

След като сте проучили характеристиките на всички продукти от коркова дървесина, можете да стигнете до извода, че най-добрият вариант за кухнята е лепило. Струва си да обърнете внимание на разликите в лепилото за корк, дължащо се на различията в преработката и производството. Една от най-евтините опции е агломератът на корк. Най-скъпият е покритието с фурнир. Средната ценова категория се определя за комбинираните материали, създадени от фурнир и агломерат.

Съвет! Небоядитираното покритие от корк има ниска устойчивост на ултравиолетово лъчение и част от повърхността, подложена на интензивно UV излагане, в крайна сметка ще стане много по-лека от останалата част от покритието. Ако слънцето е чест посетител в стаята ви, съветваме ви да изберете корк материали с приложно тонизиране.

Технология за подреждане: стъпка по стъпка

Съвет! Ако сте щастлив собственик на просторна кухня, то корковия капак е по-добре да се залепи от стената, в противен случай - започнете да се полагате от центъра на стаята. Визуално разширяване на плочките, поставени на диагонал.

1. Подготовка на основата за полагане

Получаване. правилник

Получаване. правилник

На тази стъпка трябва да се обърне достатъчно внимание, тъй като гладкото поведение на коркова основа ще зависи от по-нататъшното поведение на корк покритието. Всички нередности и пукнатини трябва да бъдат коригирани. За правилното подравняване на хоризонталната повърхност използвайте самонивелиращи се съединения. Технологичните разстояния по периметъра на стената могат да бъдат запълнени с коркова тъкан за по-добро запечатване и шумоизолация на повърхността.

Самонивелиращ се под

Самонивелиращ се под

Корк трохи

Корк трохи

2. Оформление

Преди да поставите корк върху добре изсъхнала замазка, трябва да я маркирате на груба основа. Скоростта на сушене на лепилото е достатъчно висока, така че тази стъпка ще бъде излишна.

Естествено лепило за корк

Естествено лепило за корк

3. Монтирайте сухо

Необходимо е да направите тези, които планират да залепват коркови плочки с различни нюанси и шарки. Предварителният проект на материала ще ви помогне да изберете оптималния модел на бъдещото покритие.

4. Монтаж на плочки

Плочите са подредени в задника, плътно притискани около краищата. Полагане може да бъде направено с или без офсет. За да се подобри адхезията (адхезията) на материалите, повърхността на плочата се валцува с гумена ролка или се залепва с гумен чук.

Полагане на корк

Полагане на корк

Полагане на корк

Полагане на корк

Полагане на корк

Полагане на корк

Важно! За залепване на коркови пластини се използват специални видове лепила, но ако характеристиките на вашето покритие показват определена марка лепило - заслужава да се слушат препоръките на производителя. Знакът на използваното лепило зависи и от мястото на неговото приложение: само върху повърхността на основата или върху плочката. Тези нюанси са посочени в инструкцията.

5. Крайна обработка

Корковият под трябва да се изсуши след монтажа. Времето на тази процедура се регулира от производителя на лепилото. След това нанесете защитно покритие - лак или масло (виж препоръките за материала).

Характеристики на грижата за коркови подове

Характеристики на грижата за коркови подове

Характеристики на грижата за коркови подове

Ежедневна грижа за корк настилка не е много по-различно от обичайните процедури. Те, както и други покрития, са подложени на мокро почистване с помощта на неагресивни битова химия. Ако петната остават на пода, да се отървете от тях можете да приложите импровизиран метод: внимателно почистване на повърхността с фина шкурка и ре-лак или масло. Производителите препоръчват в такива случаи да се използват специални почистващи препарати.

За да ви сервира дълго време корк, запазвайки оригиналния си външен вид, е необходимо да прилагате специални средства всяка година, като по този начин подновявате защитния слой.

Видео - Корк подът в кухнята

Видео - Как да поставите корк под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сортове от корк субстрат и оформлението муСортове от корк субстрат и оформлението му
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Етажи в кухнятаЕтажи в кухнята
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Корк настилкиКорк настилки
Какъв секс да прави в кухнятаКакъв секс да прави в кухнята
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
» » Корк подът в кухнята
© 2021 BggeHat.com