Как да изберем подходящия субстрат за ламинат

Субстрат под ламинат

Изкуственият ламинат за подови настилки се появи на пазара като алтернатива на скъпия, но много популярен паркет. Имитиращ структурата на дървото, той идеално се вмества в интериора, подчертавайки красотата и топлината на естествения материал. Говорете за високите технически и експлоатационни характеристики на ламината няма смисъл, той вече е бил тестван от много години на интензивна употреба, така че всички потребители знаят какъв вид подови настилки. Но всички експерти единодушно гарантират, че 90 от всички високи индикатори - това е добре проведена инсталация, където се разпределя правилно избрания субстрат за ламинат. Ще говорим за това в тази статия.

Мнозина могат да поставят под въпрос верността на поставения въпрос. Кей, отколкото субстрата, може силно да повлияе на работата на подовата настилка. Технологията на подреждане доказва обратното - този елемент на събраната настилка играе една от най-важните роли. Ето защо, на неговия избор се обръща специално внимание.

Например, всички знаем, че можете да предявите претенции към производителя, ако качеството на ламината е намалено след кратък период от време. Но производителят може да отхвърли искането ви, дори няма да го разгледа, ако се установи, че сте използвали грешен субстрат в процеса на полагане на довършителните работи. Единственото, с което може да се съгласи представителят на производителя, е ако сте използвали ламиниран субстрат, направен от португалска тапа или екструдирана полистиролова пяна. И двата варианта са класифицирани като "първокласни" и не се оплакват от тях от всички производители.

Съществуват четири основни критерия за избор на субстрат за ламинат:

  1. Видът на основата или по-скоро материалът, от който е построен подът. Съществуват основно два вида: дърво или бетон.
  2. Температура и влажност на закрито. Това са важни показатели.
  3. Разлики в основната равнина.
  4. Тип на използвания ламинат.

В този случай материалът и дебелината на ламинирания субстрат се вземат предвид само след определянето на всички горепосочени критерии.

Цел на субстрата

Не всички потребители напълно разбират целта на субстрата. Но има три основни цели:

  • Крайното изравняване на пода.
  • Усвояване на влагата.
  • Шумоизолация.

Всичко останало е вторично. Но ние сме били специално поставени на първото място, свързано с подравняването на основата на пода. Това е важен момент. В зависимост от разликата в равнината, която трябва да бъде отрязана в стаята ви, ще бъде избрана самата подложка. Разбира се, в този случай разговорът е за незначителни кривини и малки нередности. Представете си, че ламинатът е поставен върху бетонен под, който има дори и най-малките разлики. Това ще бъде буквално няколко месеца, а настилката ще започне да изскърца и за една година ще се покрие с паяжина от пукнатини и ще започне да се счупи. Проверен факт. Дори най-добрите модели на материала не издържат на такива товари.

Втората позиция е абсорбцията на влага. Защо е необходимо? Ако разгледаме самия ламинат, всъщност това е многопластов материал, състоящ се от субстрат - компресирана дървена плоча, две покрития от хартия. И най-горният слой е полимерен материал, който образува ламинирана повърхност. Оказва се, че цялата структура на ламината е слоеве, които се страхуват от влага. Така че тяхната защита е просто необходимост.

И последната позиция е звукоизолация. Представете си, поставени на пода на ламинирания под, който трябва да вървите. Това е много тънко подово покритие, положено плаващо. Натоварванията, насочени към ламината, незабавно се прехвърлят в основата. Представете си какво ще бъде този шум. Е, ако свикнеш с това. И какво да кажем за съседите от дъното, когато цялото време от тавана е невероятен звук.

Субстратни материали

В момента пазарът предлага доста широк диапазон. Съществуват и субстрати, изработени от естествени материали и синтетични. Оттук и качеството и цената на продуктите.

корк

Корк субстрат

Корк субстрат

Първоначално това е най-екологичният и естествен материал, от който се произвежда субстратът. Много от тях могат да имат съмнения относно високото качество на този продукт, но естествен материал, който може да бъде подложен на отрицателни ефекти от влагата и спада на температурата. И тук не. Корковият субстрат не реагира на промяна в влажността или на промени в температурата в помещението. Той не изгнива, не съдържа колонии от различни вредни микроорганизми. Това е солидна и надеждна основа за ламинат с високи технически характеристики.

Моля, обърнете внимание! Съвременният пазар е изпълнен с различни модели коркови субстрати, а продукти с не много високо качество често се срещат. Основният им недостатък са ниските свързващи връзки между гранулите. В процеса на работа такъв субстрат бързо започва да се разпада. Освен това тези трохи са извън материала, така че след няколко месеца се появяват удари на ходене.

Трябва да се отбележи, че в категорията на коркови субстрати основната част от асортимента представлява доста широк кръг от групи.

  • Битумно-коркова основа.
  • Каучук корк.
  • От пресовани трохи.
  • Във формата на коркова кърпа. Всъщност това е листов субстрат под ламинат.

Всички видове се характеризират с добра пропускливост на въздуха, което показва, че кондензатът не се образува върху самия материал. Но те също имат недостатъци - това е най-скъпият материал в тази категория, плюс ниската устойчивост на влага. Макар че последният недостатък не трябва да се приписва нито на гумената версия, нито на битумната.



И още няколко точки, на които трябва да обърнете внимание.

  1. Коркът има достатъчно висока якост, твърдост и висок коефициент на триене. Ето защо можете да поставите този корк материал на много плоска повърхност. Малка изпъкналост ще се превърне в бариера, за която субстратът просто ще се хване. И тя трябва да се движи заедно с ламинат, ако влажността и температурата в стаята се променят.
  2. Има още една отрицателна точка. Ако поставите тежки мебели върху ламината, панелите не могат да се придвижват съответно. И това непременно ще доведе до пробив в ламинат борда.
  3. Що се отнася до качеството, по-добре е да изберете твърд материал, чийто най-горна част е тънък, но твърд лист. Всички останали модели са пресовани трохи, в които се добавят лепилни съединения. Ето защо не се препоръчва да ги поставяте в мокри помещения.

Моля, обърнете внимание! Има едно задължително условие, когато става въпрос за това как да се постави субстрат под ламинат. Първо, на базата се полага бариера срещу парата, която може да бъде конвенционален полиетиленов филм и само след това самият основен материал. Не забравяйте, че коркът се страхува от влага.

Разширен полипропилен

Подложката се използва за полагане на ламинат

Подложката се използва за полагане на ламинат

В сравнение с корк, този тип субстрат е много по-евтин, така че има толкова висока популярност. Но не отстъпвайте характеристиките на разпенен полипропилен. Това е надежден и достатъчно трайни материали, в процеса на производство на които въздушни мехурчета се добавят към тялото си в големи количества. От това, индексът на шума и топлоизолацията се увеличава няколко пъти. В допълнение, полимерът абсолютно не се страхува от влага, така че да не пасва на бариерата срещу пара.

Но има такъв тип субстрат и няколко недостатъка:

  • Силно натоварване този материал не си заслужава, има голяма вероятност клетките с мехурчета да се спукат. И това ще доведе до намаляване на дебелината на субстрата и съответно на разликите в равнината.
  • За съжаление, полимерът губи своята еластичност във времето, така че ще са необходими разлики в ширината.
  • Невъзможно е да се говори за високи критерии за изолация на шума. Корк в това отношение е по-надежден.

Бих искал да отбележа, че световните производители на ламинат не разпознават полипропиленов субстрат. Но това не означава, че не трябва да се разглежда като опция за използване.

Екструдиран пенополистирол

Необходимо е да започнем да говорим за субстрат, изработен от екструдиран полистирол, с факта, че голям брой различни производители от различни страни се занимават с производството му. Следователно не е необходимо да се говори за същите характеристики, особено когато става дума за китайски производители. В тяхната страна няма строги стандарти. Въпреки че има определен критерий - това е дебелината на материала. Субстрат под ламинат 5 мм - се счита за определен стандарт.

Ето защо съветът - ако вашият избор попада върху материала от тази категория, препоръчваме да обърнете внимание на производителите на марката. Например полската марка "Arbiton" или финландският "Tuplex". Между другото, последният се произвежда в руски заводи, така че по отношение на цените това е един от най-евтините варианти.

Субстрат

Субстрат "Izoshum" от екструдирана полистиролова пяна

Бих искал да отбележа, че стиропорният материал е доста силен и много плътен материал, който не позволява изобщо да проникне влага. Всъщност това е един вид топлоизолация с всички съпътстващи качества на субстрата. Отначало няма равен. Но след шест години тя започва да ги губи. В допълнение, експандираният полистирол е запалим материал и това е голям проблем. И последният - под този керемиден материал е необходимо да се изгради една много равна основа.

Иглолистен субстрат

Иглолистният субстрат под ламинат практически не се различава от корк. Но ако вашият избор падне върху него, тогава е най-добре да го купите под формата на плочка. Не е толкова гъвкава, колкото коркова субстрат, но има един, несъмнено, голям плюс - тя "диша". Експертите обикновено смятат, че това е вентилиран подов слой, с който е възможно да се отстранят влажните изпарения на въздуха, проникващи от долните етажи на къщата.

Ясен представител на тази категория е субстратът под ламинат "Isoplaat". Това са достатъчно големи плочи с размери 1,2 х 2,7 м и дебелина 10, 12 и 25 мм. Тяхната отличителна черта е гладката горна страна, която се използва за довършителни работи.

Други видове

Субстрат за пластмасов ламинат от фолио

Субстрат за пластмасов ламинат от фолио

Не много често, но обичайното фолио от полиетилен с дебелина 0,2 мм се поставя под ламинат. Срокът на нейното функциониране е ограничен до три години, така че този метод се използва при бюджетно изграждане.

На пазара днес можете да намерите комбинирани модели, в които се използват едновременно два материала. Например, експандиран полистирол с долен полиетиленов слой. Между другото, марката "Arbiton" е такава. Или фолио от различни полимерни материали. Между другото, фолиото на материала трябва да бъде подредено нагоре.

И последният вид са интегрирани субстрати. По принцип, се оказва, - за ламината от долната страна се определя по време на производството на гумения слой, на дъното на който е свързан с тънък слой от нетъкан материал. Това означава, че е ламинат със свързан субстрат. Мнозина в този случай сравняват дебелината на ламината и субстрата. Така че производителят не прави строги ограничения, така че не се съсредоточавайте върху това.

Днес такива субстрати се предлагат от вътрешния пазар. Разнообразието е достатъчно голямо, така че има избор и той, както винаги, е с вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложкаВъзможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложка
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
Корк субстратКорк субстрат
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
» » Как да изберем подходящия субстрат за ламинат
© 2021 BggeHat.com