Възможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложка

Линолеум като субстрат

На пазара на довършителни материали за подова линолеум дълго и твърдо заема своята ниша. Този материал се използва в жилищни, промишлени и търговски помещения. Той е много популярен сред потребителите благодарение не само на положителните качества, но и на огромния асортимент. Но мнозина се чудят дали е възможно да се положи линолеум под ламинат, или с други думи, да се използва вместо подложка.

Причините за полагане на ламинат върху линолеум

Въпреки че линолеума е много трайно и надеждно покритие за различни видове бази, не се изключват възможностите за неговата неправилна употреба или лоша поддръжка, което води до сериозни нарушения на повърхността. Тогава е и задачата за ремонт на подовата настилка.

Можете да премахнете нарушенията по два начина:

  1. Отстранете повредения линолеум и поставете друг.
  2. Инсталирайте алтернативно подово покритие над съществуващия материал.

В линолеума за излизане от експлоатация е възможно да се поставят килими и ПДЧ. Една от опциите е да се постави ламинатът. Това е модерен материал, имитиращ подова настилка от дъски или паркет от различни видове дървесина, включително много скъпи.

Този класически стил на довършване на пода е свързан по всяко време и във всяка стая, а разнообразието от модели и цветове на ламината дава възможност да се използва в почти всеки проект.

Линолеумът има редица отлични технически характеристики:

  • висока якост;
  • висока устойчивост на абразия;
  • Не изгаряйте под въздействието на пряка слънчева светлина и ултравиолетови лъчи;
  • не се износва и не изсъхва;
  • е екологосъобразен;
  • лесна за поддръжка;
  • лесен за инсталиране.

При производството на линолеум се използват сертифицирани екологични компоненти, които не се нуждаят от циркулация, шлайфане и лакиране. Почиства се с различни течни препарати. Петна от всякакъв произход не се абсорбират в повърхността, но лесно се отстраняват от нея.

Можете да поставите ламинат на балатум не само в случай на повреда. Много професионални финиширали я използват специално вместо звук, топлина и хидроизолационни материали.

Основни правила за оформяне

Видове покрития

Избор на материал

За да получите висококачествен, издръжлив и идеално плосък под, когато инсталирате ламинат върху стар и нов линолеум, трябва да се спазват определени правила.

Чрез поставяне на ниво на пода, ще трябва да определите дали има някакви разлики във височината и какъв размер. Ако те са повече от 3 мм на квадратен метър, тогава не се препоръчва да се инсталира ламиниран паркет.

Ако има капка на определено място, то може лесно да се елиминира. Трябва да изрежете част от линолеума, да премахнете съществуващата грапавост (методът зависи от проблема) и отново да залепите изрязаното парче.

Проверете изискванията на производителя на избрания ламинат спрямо повърхността на пода и обръщайте особено внимание на характеристиките на самите ламели. Такава информация можете лесно да намерите на опаковката.

Направете оценка на покритието от балатум (ако не е ново). Тя трябва да има идеално гладка повърхност без специални издутини и неравности, и да е напълно суха и твърда.

Подът покритие от ламинирани панели е достатъчно мобилна конструкция. В зависимост от температурните колебания и влажността може да се намали и да се увеличи обемът. В резултат на това подът се деформира и се образуват пукнатини по ставите. За да се избегнат подобни проблеми, е необходимо да се остави компенсационен шев 8-10 mm широк по целия периметър.

За ламинатните панели са свикнали с микроклимата на стаята, необходимо е да ги съхранявате там най-малко два дни в хоризонтално положение, като отваряте опаковката.

Монтажна технология

Нанасяне на лепило

Свързване на линолеум

Използването на линолеум под ламинат като субстрат, не можете да направите без използването на специална технология. След като сте решили да инсталирате ламинирани панели по този начин, трябва да сте сигурни в дългосрочната работа на такова покритие.

Ако балатумът е много стар, но все пак сте решили да не го махнете, трябва да поставите допълнителен слой полиетиленова пяна или корк преди ламела. Наличието на този слой ще създаде допълнителна звукоизолация и ще предпази подовата настилка от появата на пукнатини.

Последователност и характеристики на инсталацията:

  1. Започнете инсталирането на подови настилки от прозореца и успоредно с настъпващата светлина. С това полагане, шевовете на ставите на ламината няма да се виждат, когато светлината ги удари.
  2. Първоначално първият ред панели е сглобен, но те са фиксирани само с краищата си. Ако производителят препоръча използването на лепило, не пренебрегвайте тези препоръки и трябва да следите качествата на краищата на ламелите.
  3. Между стената и панела, без да се провали, трябва да остане компенсаторна междина до 10 мм около периметъра. Можете да го направите със специални клинове.
  4. По-добре е да инсталирате ламелите, така че заключващата става да е насочена към вашата страна, а по време на счупването на двата реда е била под ъгъл от 45 градуса.
  5. В края на инсталацията на първия ред последната дъска се оформя. Ако размерът му е над 500 мм, можете да продължите с инсталирането на втория ред, като започнете с него. Това свежда до минимум отпадъците и позволява събирането на редове със смяна, което се препоръчва както от производителя, така и от специалистите.
Трети ред

Ред на подреждане

Освен това ние работим според коригираната схема, като се съобразяваме с разположението на водопроводните и отоплителните тръби. След като ги достигнете, с мозайка или с бормашина с дюза, трябва да изрежете полукръгли отвори с малка пролука (8 мм). Същото трябва да се направи и с местата на съществуващите изпъкналости. Последната ламела е инсталирана с помощта на специален статив, който я фиксира в неподвижно състояние.

Когато ламинатът е поставен върху линолеум, ние инсталираме плинтовете, които избираме според цветовата схема. Те ще предотвратят навлизането на прах, мръсотия и влага в стената и също така ще помогнат за създаването на естетически завършена картина на тази подова настилка.

Към бележката! Ако възнамерявате да подмените вратата, тя трябва да бъде инсталирана само след ламиниран паркет.

Друга фиксираща част е вътрешният праг на вратата. Те са поставени на последното място. Те не само фиксират ставите, но и помагат в дизайна на интериора.

Недостатъци от използването на линолеум като субстрат

Експерти смятат, че за да се постигне по-добро и трайно покритие на ламинираните панели, е по-добре да се разглобява старият линолеум и да се използва субстрат, специално проектиран за този вид подови настилки.

Процесът на полагане

Инсталационни работи

Те оправдават заключенията си въз основа на следните нюанси.

Ламинатът е по същество плаваща конструкция, затова се нуждае от стабилна и стабилна основа. Не винаги в това качество може да се използва линолеум, тъй като според технологията на инсталацията няма задължителни изисквания за залепването й в района.

По този начин, използвайки безпрепятствен линолеум под ламината, рискувате да получите много проблеми от деформацията на пода и завършвайки с пукнатини върху самите панели.

За да фиксирате свършената работа, трябва да разглобите покритието, да махнете линолеума и отново да подовите настилката. Както разбирате, това ще отнеме много пари, време и морална сила.

Ако ламелата е положена върху старото покритие, то най-накрая ще се разпадне след 8-10 години и все пак ще трябва да бъде премахната.

През годините на употреба в линолеум, голям брой от различни видове отломки се натрупват, и ламинат го покрива много плътно. Под въздействието на влагата, степента, от която не можем да оценим, всичко това започва да гние. Този процес във всеки случай ще доведе до гниене на ламелите, тъй като основната им част е направена от дървесни влакна. По този начин продължителността на живот на ламината ще намалее с коефициент 3.

заключение

Завършена работа

Изглед в интериора

Всяко подово покритие трябва да бъде положено по технологията му. В нашия случай, трябва да премахнете стария материал, да подравнявате основата, като използвате разнообразни замазки или шперплат, поставете хидроизолацията и основата. След това подовото покритие ще ви служи най-малко 20 години. Във всеки случай, вие решавате дали да поставите линолеум под ламинат или не. Надяваме се, че ние успяхме да ви помогнем по този въпрос.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Как да поставите филм топъл под ламинат или линолеумКак да поставите филм топъл под ламинат или линолеум
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
» » Възможно ли е да се използва линолеум за ламинат вместо подложка
© 2021 BggeHat.com