Подложката под дъската за паркет избира оптималното!

Паркет борда сред модерни подови настилки заема специално място. Тя ви позволява да оборудвате надеждна и елегантна база, чийто живот се оценява от десетилетия. Едно от основните условия за безпроблемна експлоатация на паркетни подове е компетентният избор и монтаж на подложка за тях. За това и говорете.

Субстрат - без да не стекат паркет!

Сега по-голямата част от паркетните подове се монтират върху плаваща технология. Тя дава на инсталираните структури специални експлоатационни свойства, които увеличават експлоатационния живот на покритието. Важно условие тук е инсталирането между паркетните продукти и подовата основа на специален слой, наречен субстрат. Последният изпълнява много функции. Нека отделим основните от тях:

  1. 1. Звукоизолация на подове от шума, който е вибрация, образувана при ходене на човек, работата на домакинските уреди.
  2. 2. Изглаждане на малки неравности на пода. Дори ако основата е изравнена в съответствие с всички строителни изисквания, на нея остават празнини и малки дефекти. Такива малки недостатъци могат значително да намалят периода на използване на скъпи покрития (и паркетна дъска е една).
  3. 3. Защита на паркета от влага поради високите хидроизолационни свойства на материала.
  4. 4. Унифицирано разпределение на механичните натоварвания по основата.

Подложката за модерна паркетна дъска е изработена от различни материали. Това се обсъжда по-подробно в следващия раздел. И преди това ще разберем препоръчителната дебелина на слоя, който обмисляме. Много потребители са сигурни, че основата трябва да е колкото е възможно по-дебела. Това не е вярно. Съгласно съществуващите хармоници допустимата базова разлика за паркета е 2 mm на всеки 2 квадратни метра от повърхността. Тази стойност се изчислява, като се вземе предвид свиването на пода и самия субстрат.

За да се изглади такъв максимален спад, достатъчна е облицовката с дебелина 2 мм.

Какво ще стане, ако сложа подложка под паркета? Повярвайте ми, нищо добро. При натискане на покритието междинният слой под него се свива. Това е трикът. Колкото по-дебел е субстратът, толкова повече се свива, което води до появата на значителен спад на надморската височина. Това ще доведе до образуване на реакция на бравата на паркета, който бързо ще се износва и в крайна сметка ще се провали. Първо ще има неприятен писък. След няколко месеца ставите ще се счупят. Ще трябва или да сменим паркета, или да използваме малко удобно и напълно непривлекателно.

Корк продукти - екологично и трайно

Съвременният пазар на строителни продукти удивява с интелигентния асортимент от всякакви. Лесно е да намерите материала, който отговаря на потребителя за всички параметри без изключение. Паркетът може да бъде монтиран на такива слоеве:

  • корк;
  • фолио;
  • от разпенен полипропилен;
  • полиетилен;
  • композити;
  • битум корк.

Домашните потребители, които не са ограничени във финансирането, предпочитат да монтират паркетни дъски за коркови продукти. Техните високи разходи са напълно оправдани от оперативни заслуги. Корк е естествен материал. Характеризира се с висока механична якост и издръжливост, екологична чистота, забележителни топло и звукоизолационни свойства. Подложката от корк почти не се натиска дори след многогодишна употреба, гладко изглажда малки неравности в основата, ефективно абсорбира влагата, не е податлива на гниене.

Субстрат под дъската за паркет - изберете оптималното!

На Съвета. Корк продукти има смисъл да се използва, когато инсталирате скъп паркет. Ако изпълняваме инсталирането на бюджетни материали (например икономични ламинирани дъски), не е нужно да харчите пари за естествен слой. Периодът на нейното действие ще бъде повече от самия обхват. Когато разглобяваме стария паркет, ще трябва да извадим и изхвърлим субстрата под него.

Корк материалите се предлагат на ролки. Работата с него е доста удобна. За инсталирането на продуктите не се изискват специални познания. Важно! Щепселът не трябва да се поставя директно върху бетонна настилка (обикновено се използва за изравняване на подовете). Преди това е необходимо да поставите слой от хидроизолация върху основата - всеки здрав и дебел слой от полиетилен е подходящ. И едва тогава можете да монтирате субстрата.

Парколаг и Tuplex - модерни подложки със специални характеристики

През последните години производителите активно популяризират битум-коркови продукти Parkolag на руския пазар. Основните им предимства са:

  • високо ниво на шум и топлинна защита;
  • отлични характеристики на хидроизолация;
  • издръжливост.

В допълнение, Parkolag има способността да се самовъздухва, което се осигурява от уникалната му структура. Структурно е, че материалът е слой битум, нанесен върху крафтова хартия, покрит допълнително с коркови гранули. Последните са разпределени равномерно върху повърхността на изделието, което прави еластичната и устойчива на износване субстрат.



Субстрат под дъската за паркет - изберете оптималното!

Parkhalog може да се нарече най-добрата възможност за подреждане на паркетни подове, ако не и за един от недостатъците му. Това е в ниската екологична съвместимост на материала. При нагряване субстратът започва да освобождава формалдехид във въздуха, което оказва неблагоприятно влияние върху здравето на хората. Постоянното вдишване на такива изпарения често причинява различни заболявания. Поради това Parkolag не е подходящ за полагане на места, където има вътрешни отоплителни мрежи или инсталирана система от топло подове.

Друг модерен материал - Tuplex, има три защитни слоя наведнъж. В този случай дебелината на паркетната плоскост с такъв субстрат не се увеличава. Всеки слой е с малки размери. Стандартната дебелина на Tuplex, използвана за паркет, е същата - препоръчва се от професионалисти, 2 мм. Основата на съставния продукт е полимерен материал. Вторият слой е изработен от полистирол, третият слой е изработен от полиетилен.

Субстрат под дъската за паркет - изберете оптималното!

Tuplex идеално предпазва пода от конденз и влага. Неговият по-нисък изпаряващ се от парите слой абсорбира водната пара и надеждно ги задържа. След натрупване на определено количество влага, материалът го изтласква през краищата на композитния слой, които винаги остават отворени. Тази особеност на продуктите изисква инсталиране на специални первази в стаята (те се наричат ​​вентилирани). Те, първо, запазват геометрията на покритието, и второ, не пречат на свободното преминаване на влажните пари.

Необходимостта от подреждане на специални плотове може да се нарече липсата на Tuplex. Но като цяло разходите за покупката и инсталирането им няма да са толкова големи. Препоръка. Най-добре е да се използват комбинирани продукти за подове в къщи и къщи извън града, където не винаги е възможно да се поддържа стабилна висока температура в жилището. Ние добавяме, че Tuplex може да се полага на всякакви основания, включително бетон от бетон.

Други видове субстрати - бюджетни решения за покрития за паркет

Най-евтините са паркетните подове, изработени от пяна от полиетилен и полипропилен. Първите се характеризират с добри възможности за звукова и топлозащита. Такива продукти не изпускат и не абсорбират влага, не се разлагат под действието на разтворители, не изгнивайте. За съжаление, всички положителни свойства на полиетиленовите субстрати във времето се губят. Материалът активно се установява по време на работа и престава да изпълнява напълно защитните си функции. Други недостатъци на пенополиетилен:

  • недостатъчна устойчивост на пожар;
  • малка екологична съвместимост поради изкуствения произход на материала.

Полипропиленовите междинни слоеве за паркетни покрития имат пореста структура. И във всяко време на материала се изпомпва въздух. Поради това основата осигурява отлична звукоизолация и топлоизолационни характеристики на продуктите. Преимуществата на полипропилен по принцип са в края. Но той има много минуси. Първо, такива субстрати служат за максимум 9-10 години. След това те буквално се превръщат в прах в резултат на разграждането на синтетичната структура. На второ място, полипропиленовите продукти се считат за опасни за огъня. Трето, те са класифицирани като токсични. Ако се притеснявате за здравето на домакинството, е по-добре да не използвате такива подложки във вашия дом.

Субстрат под дъската за паркет - изберете оптималното!

Подобрена версия на разпенени пропиленови продукти са фолийни субстрати. Техният дизайн е прост. На пропиленовата основа се залепва допълнителен слой фолио, което подобрява оперативните възможности на материала. Резултатът е продукт с най-висока топлина, шум и хидроизолация. Недостатъците на фолиевите субстрати са аналогични на недостатъците на конвенционалните пропиленови междинни слоеве. Следователно, те трябва да се използват с повишено внимание. Оптимално е да се поставят такива евтини продукти за бюджетни покрития, както и за паркетни дъски, монтирани на принципа на твърдо фиксиране на отделните елементи.

Невъзможно е да се изяснят най-добрите материали за полагане под паркета, както можете да видите сами. За всеки конкретен случай трябва да изберете конкретен продукт, който има набор от специални свойства. Можем само да посъветваме един: да купуваме субстрати, да се ръководим от наличния бюджет, да даваме предимство на най-екологичните материали. Тогава къщата винаги ще има здравословна и комфортна атмосфера.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опцииНай-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции
Звукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шумЗвукоизолация под ламинат, просто като се отървете от досаден шум
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Корк субстратКорк субстрат
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Дъбов блок паркетДъбов блок паркет
ПаркетПаркет
» » Подложката под дъската за паркет избира оптималното!
© 2021 BggeHat.com